tirsdag, januar 03, 2012

Fem på grøten

Det var en teit tittel. Jeg vet to ting i verden som kan eksperimenteres i det uendelige, og det er grøt og trening. Dagen begynner seint i dag så jeg leser meg opp på treningsprogram som kan testes ut (jeg har funnet så sinnsykt mye gøy på bodybuilding.com!), men det kommer senere. Nå kommer fem på grøt. Nesten som fem på gaten og nesten som 5x5 på GRØT. Det blir nesten som et treningsprogram.

Jeg har en forresten en fem-års dagbok der jeg kan se hva jeg gjorde for et år siden. Der står det "6 x havregrøt" på dagen i dag, så 5 ganger grøt er på en måte mindre enn i fjor.

Jeg kan pønske ut fem grunnregler:
  1. Grøten må inneholde en proteinkilde
  2. Grøten må inneholde karbohydrater - så sant det ikke er en alternativ kveldsgrøt
  3. Det trenger å ikke se godt ut
  4. Det trenger ikke å smake godt
  5. Og med vann eller melk kan allting bli til grøt

Her er grøt som ikke ser god ut ENNÅ i alle fall - med hele hvetekorn

Jeg kan pønske ut fem favorittkorn:
  1. Store havregryn - basic og best (Store gryn gir tyggemotstand og lavere GI)
  2. Bokhveteflak - som gir den mest grøtete grøten
  3. Dinkelflak - som gir færrest karbohydrater
  4. Hel hvete - den nyeste nyvinningen som gir nøttesmak. (!) Selges på Rema.
  5. Klemt spelt - Hurra! Veldig sunt og veldig alternativt
(Som ekstra favorittMEL kommer kokosmel og fettredusert mandelmel, men jeg vil helst velge alt.)

     
    Koke koke på grøtverksted.

    ..fem favorittingredienser:
    1. Kokosessens - fordi det gir bountygrøt uten ekstra fett
    2. Kakao så klart - og bakekakao gir ekstra mye smak
    3. Proteinpulver med pistasjsmak - fy filler, det er SINNSYKT godt
    4. Cottage cheese - men det er nesten for godt
    5. Peanøttsmør - og nå lager jeg det selv til og med
    Her er grøt som ikke smakte så godt men som var kult å få testet - med SKYR som gir "rømmesmak".

    Og fem tabber:
    1. Fiberhusk - ingen over og ingen ved siden
    2. Brunost
    3. Korn som burde ligge i bløt men som ikke har gjort det
    4. Grøt med fisk (men en gang jeg fikk det servert var det dødsgodt)
    5. Jeg kommer ikke på mer. Det er dødskjedelig å pynte grøten med bær, men det er vel ingen megatabbe?

       Men den femte og viktigste listen er Fem grunner til å spise grøt:
      1. Det tar ingen tid å lage og ingen tid å spise
      2. Man kan selv styre næringsinnholdet ved å tilsette fett og proteinpulver
      3. Det er verdens billigste mat
      4. Det smaker jo bursdagsselskap og 17. mai
      5. Og viktigst av viktigst så kan det varieres i det UENDELIGE - det føles i alle fall sånn.

      Det jeg har aller mest lyst til å prøve (skulle ønske det snart var jul igjen!!!) er steel-cut oats.  Det er hele havrekorn som ikke er valset i det hele tatt, men som er kuttet i biter og kan se sånn ut. Fy filler, så kult!

      P.S: Jeg la ved tusen lenker i tilfelle noen skulle gå inn i det nye året uten noe å gjøre på.

      21 kommentarer:

      1. Prøvd dette? http://budgetbytes.blogspot.com/2011/07/baked-oatmeal-355-receipe-052-serving.html

        Havregrøt bakt i ovnen! :)
        Jeg ser for meg endel justering a`la kunstig søtning og proteinpulver, men.. absolutt verdt ett forsøk!

        SvarSlett
      2. Tank u!! Jeg har lest om det, men jeg har aldri giddet. Jeg må gidde å prøve snart. LOVER! Det er absolutt verdt et forsøk.

        SvarSlett
      3. Jeg digger grøten din! Grøt etter trening i dag, tenker jeg ;D Jeg er litt mer kjedelig da, det går som regel i havregryn, skummetmelk, sjokoladeprotein og Cottasge cheese. OG selvfølgelig et lass med kanel ;)

        SvarSlett
      4. Chassi: Fineste fine. Jeg vil vite MINST 5 ting du vil prøve i grøten som du ikke har prøvd. Rent bortsett fra steel-cut oats da. Da gjenstår 4 ting. Og hva i all verden. FISK i grøten?

        SvarSlett
      5. 1. Steel cut oats aller mest
        2. Rugkross - som blir vel steel cut rug?
        3. Ovnsbakt grøt
        4. Fun light
        5. Hmm.. Amaranthmel?

        SvarSlett
      6. It's training: Det høres jo ut som verdens beste kombinasjon. :D Jeg ville bare byttet kanel med kakao og kanskje tilsatt en essens for ekstra pleasure.

        SvarSlett
      7. Viktoria: Hvis ikke ovnsbakt grøt regnes som en ting så bytter jeg den ut med gresskarpuré som jeg kan ha i den ovnsbakte grøten min. :D

        Sukkerfri lønnesirup hadde også vært kult, men jeg vet ikke om det fins, så kanskje lønnesirupessens..? Og smøressensen fra iHerb!

        SvarSlett
      8. Hahhahahahaha jeg dør! du er en genistrek hele du. veldig artig ( og informativt) innlegg. *sussepå* Idag spiste jeg denne merkelige saken til frokost: hjemmelaget nugatti, glutenfrie havregryn, 1/2 ts kanel + kardemomme, 2 1 stykke bærpai i biter,rørt inn i grøten + soyamelk. OH YES :D

        SvarSlett
      9. Hurra for havregrøt!

        SvarSlett
      10. Lovelyliller: Tusen takk og bukk og bukk! Jeg har prøvd den hjemmelagede nugattien din og den er helt genial, men klarte du å røre dette sammen? I så fall så blir jo alt genialt. :P

        Bærpai biter og soyamelk.. Du er sprø!! Love it!

        SvarSlett
      11. Madeleine: Og byggrøt og bokhvetegrøt og hirsegrøt og dinkelgrøt og speltgrøt og TILOGMED semulegrøt og risengrøt! Jeg liker alle. :)

        SvarSlett
      12. Det høres godt ut med alle grøttypene, men jeg har en tendens til å være rutinemenneske, så blir ikke mye variasjon når det gjelder frokosten ;) Jeg har prøvd byggrøt da! Og det var slett ikke feil ;) Vi kan jo være enige om at grøt er best! :D

        SvarSlett
      13. Det kan vi. Jeg hadde byggryn til frokost i dag, men jeg er helst på havre jeg også. Det er sikkert ikke for ingenting at det er havre som er den egentlige havregrøten. :) Men det er kult å teste!

        SvarSlett
      14. Ut med RØMMEgrøt inn med DRØMMEgrøt. Mine drømmegrøter er:

        1. Grøt laget av enkorn (visstnok opphavet til spelt. MÅ VÆRE DØDSKULT KORN)
        2. Bountygrøt (jeg vet jeg alt har smakt – men jeg fikk aldri nok)
        3. Grøt laget av emment (også et eldgammelt kornslag av ukjent opphav)
        4. Grøt laget av flak fra egen liten valse (jeg har funnet verdens kuleste nettbutikk. Nå ønsker jeg meg alt)
        5. Grøt laget av verdens beste i bare underbuksa (Det får jeg faktisk ofte. Men jeg drømmer om det for det om
        6. Helkornsgrøt med smøressens (iHerb, kan du ikke bare levere meg pakkene jeg venter på? Så kan jeg bestille mer)
        7. Grøt med peanøttproteinpulver (Det samme som over)
        8. Grøt av firkornskross
        9. Grøt laget av hel spelt
        10. Hirsegrøt av hel hirse

        Har fått dilla på hele korn nå. Det går sikkert over.

        Hva drømmer du om? OG er det noen som venter på pakker fra iHerb? Er de treige om dagen? Er Posten treig? Er det jula sin skyld?

        Puss och kram

        SvarSlett
      15. Ha ha ha ha!! Du er så superstar!!

        SvarSlett
      16. Jeg drømmer også om grøt med peanøttproteinpulver, og jeg skjønner jo LETT at livet ville blitt en fest med en egen kornvalse. Puss puss puss!

        SvarSlett
      17. Takk for nok et nyttig grøtinnlegg! Har faktisk aldri spist store havregryn, så nå vet jeg hva som skal handles inn når havregrynsposen er tom :) Ha en fortsatt fin onsdag!

        SvarSlett
      18. et lite tips! (hvis du ikke allerde har prøvd kanskje...) er å koke havregrøten på te! kjempe godt! ta en te du liker, kan være alt fra chai, vanilje, fruktteer funker sikkert også! (det har jeg ikke prøvd) og så lager du først teen i en kopp etc også når den har trukket en stund koker du grøt med den i stedet for vann!

        hvis du har mulighet til å smake Celestials Sugar Cookie Sleigh Ride (fåes på Kremmerhuset bl.a.), SÅ GJØR DET!!!! namnamnam

        SvarSlett
      19. Hei fine Kristine! Jeg har prøvd å lage grøt med te, men jeg har ikke fått det så bra til sikkert, for jeg syns ikke det har blitt så godt. Har du noe spesielt oppi ellers?

        Men teen du snakker om er fantastisk! Kanskje om jeg hadde brukt den så hadde det blitt like fantastisk med tegrøt også. Hm! Takk for tipset!

        SvarSlett
      20. Kjære Chassi, brunost på grøten er DET BESTE AV ALT! Feite brunostskiver på toppen av en rykende varm grøt, som smelter ned i det øverste laget. Aaah, jeg får vann i munnen av å tenke på det. G 35 FTW!

        SvarSlett
      21. Ha ha, kjære Marte. Det er ikke det. Likte du varmt mikroostesmørbrød med brunost også?

        SvarSlett

      Les mer

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...