tirsdag, januar 17, 2012

Møllemannen

Det var ein gong ein møllemann som var så tunghøyrt at han verken kunne høyre eller samle det nokon sa til han. Han hadde ei kjerring og to søner og ei dotter, og dei brydde seg ikkje om mannen, men levde lystig og vel så lenge det var noko å leve av. Det var ikkje stort det dei hadde, det var bare korn, men med korna kunne dei koke allslags graut og for at ikkje grauten skulle bli kjeisam så hadde dei korna i slike vene og gjeve små sekker.

Det var møllemannen som hadde laga dei vene sekkene, men han høyrde så dårleg at når kona sa Her skal det være svenskerug, så skrev møllemannen svedjerug, og da kona sa Her skal det være lyseraud lapp, så la mannen lyseraude korn i sekken. Da kona sa Her skal det være korn for en femmer så lagde møllemannen en sekk med emmer... Men sekkene vart (vere-vart-vorte?) vene og grauten vart god.

Og så gikk det til at vi fikk svedjerug.
Og emmer.
Og lyseraude korn.
Som ga lyseraude brød.

Men at sekkene var gjeve og vene var ikkje til å komme fra
Ingen korn i dette land kunne måle seg korn fra Møllemann.
Og ingen graut fra land og strand kan måle seg med graut av enkorn helkorn.

Hurra, hurra, det har tatt HELT av. Vi har korn som er så rare at jeg ikke skjønner at de fins engang.
Hva slags grøt skal vi lage i dag?
Havregrøt!
Ja, det har vi ikke smakt!
Nei, for hvem har vel smakt grøt av hele havrekorn.
Det er det vel ingen som har? Nå må dere komme til grøtfest!

20 kommentarer:

 1. Har du blitt sponset eller noe? Kjære vene.

  SvarSlett
  Svar
  1. På et vis kanskje, for det er Viktoria som har kjøpt dette. Hun har vært hos møllemannen i Østfold og kjøpt 12 pakker av emmer og enkorn, dette er bare en brøkdel! So crazy.

   Slett
  2. Å, så søt hun er! Det er litt som når mannen min kjøper boksevis med kesam til meg, fordi jeg ikke tør gjøre det selv!!

   Slett
  3. Ha ha ha, det er nettopp det det er!!! Fantastisk. :D

   Slett
 2. Gratulerer med kornlageret! Vet hvor jeg skal henvende meg hvis det blir matvaremangel eller sju uår. Det blir kanskje sju uår som et resultat av denne sinnssyke kornfestivalen :-) Ett tips: hold dere unna paleo...

  SvarSlett
 3. Takk, snille Marte! Er du på paleo?! Er du er du er du? Når tredje verdenskrigen kommer er det vi som skal holde befolkningen med korn og tamponger. Av alle ting så har vi veldig mye her av akkurat det, så henvend deg hit. :D

  SvarSlett
 4. Jauda, heil havre får du på iherb, og det må kokast så lengje, også blir det så liten porsjon!

  SvarSlett
  Svar
  1. Allright!!! Det må kokes kjempelenge ja. Jeg brukte bokhvete for å drøye grøten, da ble det mye mer mengde men smakte fortsatt store kule korn.

   Jeg skal prøve å knuse dem delvis også. I mixmaster. :P

   Slett
  2. Du og du.
   - og jeg som var skråsikker på at innlegget ville handle om tredemøller, eller mer spennende, rasister på mølle.
   Rosa grøt er spennende det også, men jeg har nettopp spist opp en hel forsinket julepakke fra unaiten og vil helst lese blogger opp folks om spiser mer og verre enn meg.
   Feil innlegg, men skål og du er som alltid morsomst.

   Slett
  3. Rosafargen kom fra rødbeter forresten, det fins vel ingen røde korn. ;-)

   Slett
 5. Ingalill: Hei fine!!! Seff at du håpet på 3d-mølle! Men jeg spiser jo kriseille når jeg bare spiser grøt - MYE verre enn deg! Jeg har verdens verste jernmangel så jeg kunne absolutt trengt julepakkemat for variasjonens skyld.

  SvarSlett
 6. Hel havre er genialt! Jeg har ikke lagd grøt av det, men bruker det i knekkebrød og smørbrødkjeks. I tillegg er jeg jo temmelig rar i kostholdet, og bruker hele havrekorn som godis.. Etter ovnsbakte rødbeter, for eksempel. Nam!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nisj? Woho, da er du kul altså! Rødbeter er utrolig godt. Jeg har bakt dem med oregano. :P

   Slett
  2. Jeg spiser de au naturel, men hvis jeg skal fremstå som mer normal, serverer jeg de bakte med feta og ristede valnøtter. Da spiser jeg de ikke selv;) Før jul var Trondheim fullstendig tom for hel havre, men jeg fikk sneket meg til ett kilo, nærmest på svartebørs.

   Slett
  3. Jeg ler høyt. You win some you loose some. Veldig normalt å servere usunn mat (det er jo ikke det engang) men ikke spise selv.. De merker sikkert ingenting. ;)

   Tomt for hel havre? Her selges det ikke i det hele tatt, hvor har du kjøpt?

   Slett
 7. Løperjente: Din sambo høres jo veldig streight ut - diamanthjerte til jul og liker en gjennomført stil - hva synes han om dine sære matvaner? :) Rister du helkorn havre i ovnen først da eller? Puss

  SvarSlett
  Svar
  1. Han har sine særheter selv, men jeg må innrømme at jeg har skjult de merkeligste vanene mine. Hel havre er eksempelvis ikke knasket i hans nærvær.

   Jeg rister ikke havren, men det var sannelig en god idé! Da blir de jo litt mer normaliserte som godis også! Takk, vakre Viktoria<3

   Slett
  2. Lekre løperjente: Alle frø og nøtter blir alltid kulere med en gang de får en bitteliten lunk og kanskje ett bittelite dryss med salt (om du ikke er redd for salt og). Solsikkekjerner blir jo nesten kulere enn pinjekjerner i salat og slikt om de blir lunket litt på i en panne (teflon) eller i ovnen først... :)

   Har du noen andre crazy matvaner da? :P

   Slett
 8. Hei!
  Til neste fortelling-på-nynorsk-innlegg kan du bruke 'blei' istedet for 'vart' hvis du er usikker ;)

  Nynorsk varmer hjertet mitt, så keep'm coming ;)

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...