mandag, januar 02, 2012

Vi KAN koke proteinpulveret

Godt nyttår og god nyhet! Året er bare i sin andre dag, men Tech Nutrition har løst min største gåte og med det gjort året veldig lovende. Kan proteinpulver kokes eller går det helt i stykker? Jeg vil ikke si noe vondt om Gymgrossisten for de selger så sinnsykt billig proteinpulver, men nå har jeg fått en mye mer fornuftig forklaring enn den jeg fikk derfra. Nå tror jeg ikke lenger at proteinet avdunstes (?).

Altså. Historien begynte med at Viktoria sendte en mail til Gymgrossisten for å spørre om vi kan koke pulveret. Da fikk hun et kryptisk svar som sa NEI og som forklarte det med at proteinet denatureres og avdunstes. Mange mail gikk fram og tilbake, men det forble like vanskelig å forstå og det var like strengt forbudt å koke proteinpulver. Så da skrev Viktoria mail til de andre produsentene! Nå har Tech Nutrition svart og nå skjønner jeg alt mye bedre.

Her er svaret som kom på mail:

Denaturering beskriver en ENDRING, ikke en ØDELEGGELSE av proteiner. Et egg som kokes blir for eksempel hardt fordi proteinene denatureres.

Noen proteintilskudd vil endre smak og funksjonelle egenskaper, særlig vannbindingsevne. Byggestenene i proteiner, aminosyrene, vil imidlertid i hovedsak være tilstede, slik at næringsinnholdet er det samme. Det vil heller ikke være vanskeligere for kroppen å nyttiggjøre seg proteinene.


Som et egg, akkurat som dere skrev i kommentarfeltet. Og akkurat sånn har det føltes også, at pulveret endres som et egg endres. Det er derfor jeg føler meg så sikker på at dette må være riktig. Pulveret klumper seg når det kokes (noen sorter mer enn andre) så det gir best grøt når det røres inn til slutt, men nå vet jeg at DET FUNGERER LIKE FINT UANSETT! I love you Tech Nutrition, selv om dere er de eneste som har sukker i proteinpulveret når jeg foretrekker aspartam og annen kunstig tilfredsstillelse.

"Joda, man kan koke proteinpulver. Det er bare å koke i vei, men hvis du ikke vil at det skal klumpe seg som et kokt egg så er det best å røre det inn til slutt. Smaken vil som oftest være den samme. Visst. Bla bla bla."

Jeg venter fortsatt på svar fra Proteinfabrikken, Myo Sport nutrition og min kostholdslærer på Idrettshøgskolen, Therese Fostervold, men jeg føler meg veldig fornøyd med det jeg har fått vite til nå. Godt nyttår!

10 kommentarer:

 1. Ahhh, nå kan 2012 bare komme! dette har virkelig opptatt en stor plass i min stakkars hjerne! ;) Men ja, det var godt, for jeg koker mitt pulver hele tiden jeg!

  SvarSlett
 2. Hei!

  Visste ikke at TN PP inneholder sukker! Kan du anbefale en myse/kasein blanding smaker greit?
  Har nylig begynt aa folge med paa bloggen din, liker hvordan du skriver.
  Ps. BSN Lean dessert i coconut candy er DIGG. (fra iherb)

  SvarSlett
 3. Hehe du er artig du! ;D da vet di det for sikkert :*

  SvarSlett
 4. It's training: Hurra! Jeg har ikke tenkt å lage noen føljetong ut av dette, så nå tar vi det for gitt at gåten er løst og koker pulver i hele år også. :D Godt nyttår!

  SvarSlett
 5. Heisann Anonym! Sukker hos TN... Jeg sjekket nå for jeg vil jo ikke si feil, og så at jeg tok LITT feil der. Jeg har testet pulver fra TN for Silje Mariela, og der var det sukker i massevis, men da testet jeg SPREK som er mer som et mellommåltid. Det burde vært sukkerfritt det også, men Prozyme er i alle fall sukkerfritt. Unnskyld!

  Jeg anbefaler gjerne Gymgrossistens whey 80, fordi det er så enkelt og billig og fraktfritt. Til kasein anbefaler jeg hva som helst for så lenge det er Kasein, altså ikke bare en blanding av det og andre slags prottiser, for da er det bra.

  Lykke til!

  SvarSlett
 6. Jeg har aldri hørt om bsn Lean dessert, men jeg skal sjekke sporenstreks! Takk for tips! Du kan jo forresten kjøpe pulver på iHerb også, der fins et hav av smaker i alle fall. :D

  SvarSlett
 7. Anonym: JEG KAN ANBEFALE. Fordi jeg ikke er sponset av noen som helst :P

  Dersom du bare skal ha proteinpulver i GRØT så spiller det ingen rolle egentlig. På smak i alle fall. Men skal man bruke proteinpulver (vassle) som shake er smaksforskjellene helt enorme. Da må jeg si at gymgrossisten sitt faller ett stykke ned på listen. (Netsen helt i bunn. Sørlig Mintsjokolade! JUK.) Gymgrossisten sitt Whey 80 smaker nesten ingenting - og passer derfor veldig godt (best) i grøt.

  Akkurat nå bruker jeg "Micro Whey Active" (med sjokoladesmak) som shak, og det smaker kjempegodt. Akkurat som sjokolademelk! "Gold standard" smaker også helt tipp topp og tommel opp. Av rent Kasein har jeg bare smakt "Gold Standard". Den er super. Har også prøvd PF sin blanding av kasein og vassle. PF smaker LITT mer enn gymgrossisten men fortsatt mindre enn "Micro Whey Active" og " Gold Standard". Sikkert mange prottispulver som smaker dødsgodt. Kan ikke du gi tilbakemelding dersom du får prøvd en haug ulike typer? Det hadde vært spennende! :) iHerb here we come. Give us protein powder. :) Puss och kram

  SvarSlett
 8. Takk for anbefalinger, begge to!
  Da skal jeg sjekke litt rundt..

  SvarSlett
 9. Ps. jeg lager grøt med 30 g havregryn, 30 g bsn lean dessert i coconut candy, 5 g kakao og 10 g cocosa..SYYYKT DIGG!!
  Bruker denne kakaoen>
  http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-Cacao-Powder-Raw-Chocolate-Powder-16-oz-454-g/8254?at=0
  Har alle ingrediensene i en bolle (unntatt gryna), koker grøten for seg selv, og heller over. Bland og nyt..mmmm

  SvarSlett
 10. Den bitte lille Østlendingen03 januar, 2012 22:41

  Anonym: Hei! Hva heter du? Så kult å se din oppskrift. Min likner veldig, men bruker ca dobbel mengde av både kakao og havregryn. Og nå har jeg endelig pakket ned spiseforstyrrelsen såpass at jeg ikke lenger veier maten min! :)

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...