torsdag, juni 02, 2011

MYE grøt - for spesielt interesserte

Kan man lese kan man lage allslags grøt.

Barnegrøt for eksempel.. jeg ville aldri giddet å lese om det selv. Malen var Fullkornsgrøt med eple. Man moser inn et eple i en grøt av byggmel og sammalt grovt mel, og så har jeg hatt i litt kanel for min egen del, for da luktet det så godt på kjøkkenet.

Det ble en mye sunnere grøt enn Nestlegrøten tenkte jeg da, men når jeg ser på bildet nå, og det har gått noen dager for dette gjorde Ingvil og jeg i Bergen i helgen, så skjønner jeg ikke hvorfor grøten vår skulle være så mye sunnere når det står usukret på pakken. Vi brukte ikke sukker vi heller, men hva så? Hm. Jeg syns å huske at ferdiggrøten hadde vegetabilsk olje, men det var vel ikke så viktig, vi skal ikke slanke den lille babyen. I don't know. Men grøten vår ble god! Babyer spiser hva som helst uansett. Jeg kunne sikkert gitt vår crash-test-baby de andre eklere prosjektene som kommer nå.

Han er så hjelpsom nemlig! Kan du holde eplet, lille baby?

Typisk babyer å ødelegge alt på en søt måte. :)

Okei. Så jeg kom hjem fra Bergen med en bag full av gøy, mel og frø fra Kinsarvik, og ville teste loppefrøene, eller psylliumfrøene. De ser ut som lopper i pakken, så man kan skjønne hvor de har fått navnet fra, men hva kan man gjøre med disse. Pulsi skrev i en kommentar at loppefrø hadde de brukt før yogaskyllingen, og ojojojoj...

Hva skal dét bety?

Jeg prøvde frøene i grøt, men gjett hva. Jeg kom på at disse frøene er fiberhusk i en annen form! Og fiberhusk i grøt er lik gelé, så da var det nødt å bli gelé ut av grøten igjen. Det er ikke mer enn et par måneder siden jeg ikke visste at grøt kunne bli til gelé, men siden den gang har jeg ufrivillig laget gelégrøt GANSKE mange ganger.

Okei, men jeg spiser den jeg.
Jeg prøvde å legge frøene i vann etterpå, for går det ikke i grøt så går det kanskje i vann for eksempel. (?) Jeg sover så lite for tiden at jeg er helt irrasjonell. Her blander jeg chiafrø (som er gelé!!) med loppefrø (som er gelé!!) og håper at det ikke vil bli gelé, men det blir jo dét!


Loppefrø og chiafrø blir skikkelig gelé kan jeg fortelle!

Så jeg rørte inn rå kakao som jeg heller ikke er så glad i. Det ble tjukt og tørt.
Så jeg måtte jeg tilsette melk for å gjøre det spiselig uten å holde pusten. (jeg hostet kakao!)
Det ble så lite godt som det ser ut, men jeg spiste det opp. Og at det var ernæringsmessig kjempelurt kan ingen komme fra.

Hold ut, nå blir det bedre. Nå blir det GODT!

Kastanjemel har jeg fått anbefalt fra Karoline som bor i Italia og er glad i grøt, og det er faktisk en karbobombe selv om det er nøtter. Så jeg mikset 30 gram havregryn med bare en stor spiseskje kastanjemel, men jeg fikk likevel en kastanjenøtteaktig smak. Fy filler, så kult. Kakao, proteinpulver, en superduper vaniljeessens som er kjøpt i Berlin, og så har jeg sikkert hatt kanel og natreen som vanlig. Det ble helt utrolig godt.

Alle grøtene ser like ut, det er derfor jeg må illustrere med mel og gryn hver gang. 
Jeg skal kose meg masse med kastanjemel. :)

En til!

Den siste grøten er så tydelig må-ha-noe-å-spise-men-altfor-sent-å-spise-grøt-eksperiment at det lyser lang vei. Jeg blandet havrekli og kruskakli i vann og satte det i kjøleskapet i bare en liten stund. Så rørte jeg inn proteinpulver og kanel og latet som om det var spiselig.


Havrekli og kruskakli er nok også veldig sunt, men smaker ikke godt.

Hadde jeg dokumentert alt jeg spiste av blandinger jeg kaller grøt så ville jeg ikke gjort annet enn å blogge og spise. I dag for eksempeeeeel har jeg spist suppegrøt med quinoa og kakao som jeg spiste ut av peanøttsmørglasset (DET er godt! (Og det betyr at jeg har spist opp peanøttsmøret jeg kjøpte på Kinsarvik!!)) og gelégrøt av alfalfaspirer og loppefrø, og dagen er ennå ikke over. Nå er det så sent at det er for sent å spise grøt, så jeg kommer snart til å lage en bolle med fiberhusk og knuste linfrø og slikt. Det er ikke så mye som skal til, men for å gjøre opp for et kjøleskap med bare gulrøtter og kaviar har jeg blitt veldig glad i kjøkkenskuffen min.

Den ser sånn ut:

Vær så god.
Og når jeg kombinerer mel og gryn med proteinpulver kan jeg bløffe ulike smaker på grøten med en godt utstyrt kjøkkenbenk. Jeg kan kalle det for bringebærgrøt når jeg bruker den røde posen eller peanøttgrøt hvis jeg bruker den høye boksen, og kaffegrøt og banansjokoladegrøt og alt det andre med bare forskjellig proteinpulver. Frokosten går fra å være en karbofest til å bli et mer fullstendig måltid med proteinpulver, men det er altså ikke bare derfor. (!) Det er jo fordi det er så godt.

Hei, bestisser! :)

Noe mer som kan bli til grøt når det står i vann? Ikke quinoa i alle fall.

Thank you, havregrøtdietten! You give me so much joy.
Jeg har (til mitt forsvar) endret kategori på Bloglovin fra Health til Food & Drink.

38 kommentarer:

 1. Ordentlig fancy med så mange havregrøt-varianter! :D Jeg er veldig rutinemenneske, så havregrøten min får ikke så stor variasjon. Men altså, det ser jo veldig spennende ut med andre ingredienser! Jeg får ta meg en ur innom Kinsarvik i dag tror jeg...

  Forresten, har du noe tips til fettkilde i havregrøten? Jeg pleier å ha i peanøttsmør (nam!), men pga kryssallergi begynner jeg å klø av det..kjipt. hehe. Noe å anbefale?

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Ååå-åå, så godt at du sier det! De fleste smaker godt også. :P Hvis du kan gå på Kinsarvik så må du det, jeg skulle ønske jeg kunne gå litt oftere selv.

  Fettkilde! Tenkte på det da jeg spiste frokost i dag, så jeg valgte bevisst å ikke bruke cocosa eller peanøttsmør. Du kan bruke..

  - Korn og frø (jeg brukte 1 ss knuste linfrø i dag, men altså solsikkefrø og gresskarkjerner og linfrø for eksempel)
  - Olje (raps, oliven, udo's choice)
  - Cocosa, som sagt
  - Andre knuste nøtter eller nøttemel hvis du tåler det
  - Kokos (fint til ferdigblandinger i fjellet)
  - Melk og yoghurt og cottage cheese og kesam!
  - Kakao

  Jeg kommer ikke på noe mer, men kjekt at du spurte. Det er jo ikke nødvendig heller med ekstra fettkilde, det er fett i havregrynene også. Og så kan du ta tran. :D

  SvarSlett
 3. Tusen takk for gode tips! Skal testes ut! :-)
  Jeg vil gjerne litt opp i vekt - så må lure inn litt ekstra her og der ;) Kokos hørtes veldig godt ut! Vurderer å kjøpe kokosmel i dag også :D Naaam..

  SvarSlett
 4. Kokos er kjempegodt!! Men hvis du vil ha fett så må du bruke cocosa for DET er godt! Og fordi kokosmelet er avfettet og faktisk ganske magert.

  Mandelmel finnes i ikke-avfettet versjon, og den er faktisk billigere enn den som avfettet. Blablabla.

  SvarSlett
 5. OBS! OBS! Forsiktig med det som omtales som "vegetabilsk olje" - da dette som oftest alltid er palmeolje(!) Palmeolje er visstnok fanden selv. Hvis det er brukt raps-, soya-, olivenolje e.l. så er produsenten veldig bevisst på å markedsføre med dette. Fettsyresammensetningen i palmeolje gir en sterk økning av LDL-kolesterolet. Ikke bra! Burde ikke finnes i babygrøt. Lage selv er myyyyye bedre! En strålende dag til deg søte Chassi - fra "litt liksom sommer-Bergen og jeg skal pynte meg å gå i bryllup-Kris" Juhu!! :-D

  http://forbrukerportalen.no/Artikler/2008/palmeolje_usunn_for_kropp_og_klode

  SvarSlett
 6. ...men du - Oooi - har du alltid så ryddig kjøkkenskuff? Ordensmenneske?! (misunnelig!...)

  SvarSlett
 7. Tusen takk for artikkel <3

  SvarSlett
 8. Heeei Kris! Du har helt rett! Jeg ville ALDRI spist vegetabilsk olje selv, så da burde babyer slippe det de også. Du er søt selv! Håper du koser deg i bryllup.

  SvarSlett
 9. Kris: Tenk at jeg ryddet skuffen før jeg tok bildet... Hvor teit er det?! Men mest for at man faktisk skulle se hva som var oppi skuffen. Jeg pleier ikke å lukke igjen melposene engang, de pleier å stå å rope med åpent gap alle sammen.

  Linnéa: Bare hyggelig! Ha en nydelig helg! <3

  SvarSlett
 10. Jippi! Fra dårlig start på dagen til bra dag ved at jeg kommer inn her og leser en helt egen grøtartikkel hvor kastanjemelet er testet ut og godkjent. Too bad at jeg akkurat har spist grøt, men er jo ikke lenge til neste gang uansett og da blir det inkludert 1ss kastanjemel. Kastanjemel og peanøttproteinpulver funker vel bra sammen?
  Klem

  SvarSlett
 11. Kult bilde, Karoline!! Jeg skrev først en tennisproff i Italia, men så ombestemte jeg meg. ;) Det var nettopp penøttprottis som ble brukt til kastanjegrøt i går og i dag, og det ble helt genialt. :D

  Stor klem!

  SvarSlett
 12. Godt å høre at du hadde ryddet! Ellers hadde jeg fått litt angst! Ikke normalt å ha det sååå ryddig ;-) (Rydde for fotografen er ok!)

  SvarSlett
 13. Madeleine: Hva med å ta fetttilskudd, så slipper du å stresse med det? For eksempel Vital Arctic Oil fra MyRev. har veldig god kvalitet :)

  SvarSlett
 14. Kris: Du har jo sett meg med hodet oppi treningsbagen og shampo i skoen og travelt til bussen, det pleier heller å være sånn. :)

  Elvi: Heisann, lure du! Jeg nevne Udo's og tran da, nok en gang til mitt forsvar. Men åh, tenk for et luksusproblem å måtte stappe grøten sin med ekstra fettkilder! :P Selv om litt av moroa forsvant når peanøttsmør var uaktuelt..

  SvarSlett
 15. Neatfreak!
  Jeg har ikke sett en slik kjøkkenskuff på reklame engang, blanke gulv og rene fotsåler.

  ( - men eller kanskje jeg burde si MEN, er det ikke en regel som sier at man aldri skal gi epler til babyer? ((for hvis de setter det i halsen løser det seg ikke opp)).
  - fret not, det er sikkert en gamledagerregel, jeg er jo mosegrodd i forhold til deg, vøttu.

  SvarSlett
 16. Heei, Linn pinn sukkerspinn! Jotakk, sier skuffen. Jeg venter ennå på avsløringer fra smulebenken din, den beryktede mosegrodde kjøkkenbenken som det går gjetord om! Jeg trenger noen godbiter nå som jeg hverken løper eller leser lenger, snille snille du.

  Jeg moser jo eplet omhyggelig, det holder vel det? Jeg var mer skeptisk til soyamelkepulveret som vi også hadde oppi, for det har jeg hørt at ikke er så kult til barn. Men i større doser da sikkert.

  SvarSlett
 17. Haha. luksusproblem, tja. Men joda, fettilskudd hadde nok vært veldig ålreit! Trivdes veldig godt med peanøttsmøret, så kjedelig å ikke kunne bruke det lenger. Men kjekt å få tips til andre alternativer :D

  SvarSlett
 18. Ooo-ooo!! Neste kommentar blir nummer 3000!!

  (Det er bare hyggelig, Madeleine! Det er ingenting vi liker som å prakke fett på andre mennesker! Hehehe.)

  SvarSlett
 19. 3000 er et bra nummer!! :-D

  SvarSlett
 20. Hurra!! Du må få en premie! :D

  SvarSlett
 21. Grøøøøøøøøøød!

  SvarSlett
 22. Takker og bukker:)
  I går hadde jeg en dæsj kastanjemel oppi grøten med peanøttproteinpulveret, og det funket jo som bare det! Ahh små gleder i eksamenstid er gull verdt :D

  SvarSlett
 23. Juhu!! JA, det vil jeg ha!! Nå tester jeg ut mintsjokolade-prottis i grøten og synes i grunnen jeg fortjener en aldri så liten premie for dét ;-)... Bittelitt blanding av tannpuss og frokost?! ;-D ;-D Dette er et kjærlighetsforhold i veldig tidlig fase. Men siden jeg har kjøpt 4kg - så MÅ vi jo bare bli venner ;-)...

  SvarSlett
 24. Plutselig var det risproteinpulveret jeg har fra før av ikke så vondt likevel... ;-)

  SvarSlett
 25. jeg har både hele psyllium før og chia,men har liksom aldri brukt dem. noe du må prøve er kli+1avokado+kokos(gjerne mel),kakao og natreen. oh yeah :D

  SvarSlett
 26. For oss som ikke fikk lest artikkelen i avisen, finnes den i nettutgave?

  Forresten; Jeg elsker bloggen din! (Og jeg elsker grøt) <3

  SvarSlett
 27. kan du forklara meg kvifor du et rå gelégraut? er det godt, eller er det berre sunt? eg meiner, sjølv om sommaren er her og det er varmt ute er ukokt graut ganske annleis?

  og eit grauttips! kok grauten kvelden før, ta den i din beste tallerken og lat den stå i kjøleskapet kvelden over. server med bær og kald mjølk på morgonkvisten dagen etter. eg lovar deg, det er det beste som finns.

  eg innser at dei siste fire åra mine har dreia seg mykje rundt ferda mot den perfekte graut. eg innrømmar det berre ikkje heilt enno.

  SvarSlett
 28. Anonym: Mmm-hm! Hvem sa det?

  Karoline: Da høres det ut som vi spiste AKKURAT den samme frokosten. :D Lykke til med eksamenslesning! Du trenger en fjelltur etter det!

  SvarSlett
 29. Kris: Ålreit! Premie, premie.. Wait for it! Det smaker litt tyggi av mintsjokolade, så jeg håper jeg advarte deg, det er lite som minner om after-eight. :/ Hvis det er et kjærlighetsforhold i veldig tidlig fase så kan det likevel bli et heftig og stormende forhold! Et sånt der motsetninger tiltrekker hverandre, der du tenker what the fuck is this, mens du likevel syns det er ganske kult å spise grøt som smaker tannkrem.

  IKKE risprotein vel?!

  SvarSlett
 30. Lovelyliller: Hahah! Jeg måtte lese denne tre ganger! Skal vi se... kli+1avokado+kokos(gjerne mel),kakao og natreen..?

  Nå har jeg lest det fem ganger, men jeg er likevel ikke overbevist. Men veldig kult at du tester sånne ting i alle fall! Jeg har også hele frø, disse loppefrøene er vel hele?

  Kos og klems!

  Kristine: Heisann! Du kan få pdf på mail om du vil? Takk for fine ord! Å, så glad! :D

  SvarSlett
 31. Karina: Hei du! Godt at du spør, og ikke tar det for gitt at jeg spiser ekkel mat bare fordi det er sunt! Jeg spiste det FORDI JEG IKKE KASTER MAT. Noen ganger går den regelen nesten foran sunnhetsregelen.

  Kald grøt har jeg laget uten å koke den i det hele tatt, men jeg syns ikke det blir like godt. Veldig godt, men ikke fullt så godt. Da setter jeg havregryn og alt jeg vil ha i ferdig blanding i kjøleskapet natten over. Hvis man ikke er redd for karbs så kan man legge grynene i eplejuice blandet med cultura for eksempel. Eg en gang for lenge siden la jeg dem i cultura og saft fra en boks hermetiske pærer, og spiste grøten med pærene oppå.. Og da! Dét var ikke dumt!

  Hvordan ligger du an i jakten på den perfekte grøten? :P

  SvarSlett
 32. ...er åpen for alle mulige forslag/oppskrifter som inkluderer mintsjoko-prottis! Det kan bare bli bedre enn mitt første forsøk ;-) Enn så lenge overlever jeg på risprotein... ;-)

  SvarSlett
 33. I jakten på den perfekte grauten er eg så nøgd med mi standardoppskrift med havre, bokkveite, mandemjøl og chiafrø at eg nesten ikkje tør tukla med ho.

  Men no er eg snart tom for bokkveite, så eg veit at eg må byrja å leike meg ting som polenta, quinoa, hirse, meir hampmjøl og det glutenfrie havre- og bokkveitemjølet mitt. På flyttefot, og kan heller ikkje kasta mat. Skal seie i frå om eg finn ein suksessoppskrift.

  SvarSlett
 34. Kris: It grows on you!! Jeg syns også den var veldig rar i starten, og jeg hadde også kjøpt 4 kilo. Prøv med kakao! Kyss og klem!

  Karina: Bokhvete og mandelmel.. du har jo en kjempemiks! :D Send oppskrift ja, det hadde jeg blitt utrolig glad for! (Polenta har jeg aldri prøvd!!!) Kos!

  SvarSlett
 35. Oooh-ja! Kakao hjalp! Prøvde uten sist - fordi det jo er (skal være) sjokoladesmak på selve pulveret. Men det ble mye mer After Eight med kakao. Dette begynner å ligne noe ;-) Men nå tenker jeg at jeg må regne/veie litt og lage en "oppskrift" - slik at dette ikke blir en kaloribombe!.. For kakaopulveret er jo nesten bare rent sukker :-(

  SvarSlett
 36. Hæ?! Hva slags kakaopulver er det? Jeg laget en oppskrift med eksakt samme ingrediensene og regnet ut kalorier og alt nå nettopp. Ikke mer enn nødvendig, men viktig å bruke original kakao som er helt uten sukker. :) Kos på deg!

  SvarSlett
 37. Hadde noe leftover "kakao" - som jeg ikke har kjøpt inn selv(!) (type-rett-i-koppen-bland-med-vann). Usunne greier, med herdet fett og det hele! USJ!!! Skikkelig kakao skal anskaffes - ASAP!
  Kos på deg selv ;-D

  SvarSlett
 38. Grøtens mysterier avdekkes - sakte, men sikkert. Dagens besto av ekte kakao og rett dose proteinpulver. Perfekt mat for (søt)Mons, og perfekt til kaffe ;-)

  Har funnet ut at min måleskje er dobbel size av din(!) - så første porsjon hadde dobbel dose prottis og ingen kakao! Hallo! Den måtte jo bare smake papp og tannkrem. URK! Hysterisk dårlig! ;-D Men nu går alt så meget bedre! ...Og i morgen drar jeg til Italia! En god uke, - der jeg skal bade i pasta, vin og olivenolje (-som om jeg faktisk gjør dét ;-) )... Men vil likevel sette penger på at jeg klarer å holde vekten stabil;-) Takket være mye aktivitet og en smule selvkontroll. Wish me luck ;-D

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...