torsdag, januar 05, 2012

German Volume Training

Tyske forskere oppfant i sin tid en egen styrketrening som skulle fremme den ariske rase. Det skulle være en styrketrening über alles. Den ariske rasen skulle ikke bare være spesielt sivilisert og intelligent, men gjerne fysisk større enn alle øvrige raser. Deutsche Forschungsgemeinschaft fikk i oppdrag å trene rotter og andre eksperimenterbare dyr for å se hva slags styrketrening som best kunne brukes i krigen, og de gikk inn i prosjektet med liv og lyst og tysk standhaftighet. Ser jeg for meg.

- Hva om vi får rottene til å løfte stangen mange ganger så de blir skikkelig slitne?
- Hvor mange ganger da?
- Jeg vet ikke.. 10?
- M-hm.
- Eller hva om vi får dem til å løfte stangen 3 ganger 10?
- Ja ja, da må de bli store.
- Eller... he he he... 10 ganger 10!
- Ja ja!
- Og så gjør vi det samme med brystet og beina og armene!
- Ja ja!
- Rottene vil vinne krigen!

Sånn kom de fram til German Volume Training, og det ble en stor suksess som fortsatt brukes blant dem som vil bli størst og sterkest.

Nice volume!
Waiting for volume.

German Volume Training er for dem som har stagnert i treningen eller for hvem som helst som vil ha ekstra resultater og et avbrekk fra sitt vanlige treningsprogram. Men aller mest så er det et veldig enkelt program, og det likte jeg.

Bryst og bakside
Benk 10 x 10
Stående roing med stang 10 x 10
Kabel crossover 3 x 10
Nedtrekk med smalt grep 3 x 10

Bein og mage
Knebøy 10 x 10
Liggende curl 10 x 10
Sittende tåhev 3 x 10
Beinhev 3 x 10

FRI

Arm og skuldre
Benkpress med smalt grep 10 x 10
Biceps curl med stang 10 x 10
Side raise 3 x 10
Rear deltoid raise 3 x 10 (Jeg vet ikke hva den heter på norsk, men framoverbøyd sidehev omtrent)

FRI

Jeg har testet dag én og den var bare gøy. Det gikk fort å trene bare fire øvelser og da jeg kom til de to siste øvelsene ("Pffft, bare tre sett?") så følte jeg meg allerede ferdig. Dag to skal liksom være i dag og det blir meget verre fordi jeg må grine når jeg tenker på knebøy i det hele tatt.

Det anbefales til GVT å først teste hvor mange kilo en klarer 20 repetisjoner av, eller å bruke en kalkulator og beregne 60 prosent av maks og så trene med det. Jeg trente med 35 kilo i benken og det gikk fint. Det ble bare 8 reps på siste settet, men det holder visst. Det er sånn det skal være.

Plis prøv!

tirsdag, januar 03, 2012

Fem på grøten

Det var en teit tittel. Jeg vet to ting i verden som kan eksperimenteres i det uendelige, og det er grøt og trening. Dagen begynner seint i dag så jeg leser meg opp på treningsprogram som kan testes ut (jeg har funnet så sinnsykt mye gøy på bodybuilding.com!), men det kommer senere. Nå kommer fem på grøt. Nesten som fem på gaten og nesten som 5x5 på GRØT. Det blir nesten som et treningsprogram.

Jeg har en forresten en fem-års dagbok der jeg kan se hva jeg gjorde for et år siden. Der står det "6 x havregrøt" på dagen i dag, så 5 ganger grøt er på en måte mindre enn i fjor.

Jeg kan pønske ut fem grunnregler:
  1. Grøten må inneholde en proteinkilde
  2. Grøten må inneholde karbohydrater - så sant det ikke er en alternativ kveldsgrøt
  3. Det trenger å ikke se godt ut
  4. Det trenger ikke å smake godt
  5. Og med vann eller melk kan allting bli til grøt

Her er grøt som ikke ser god ut ENNÅ i alle fall - med hele hvetekorn

Jeg kan pønske ut fem favorittkorn:
  1. Store havregryn - basic og best (Store gryn gir tyggemotstand og lavere GI)
  2. Bokhveteflak - som gir den mest grøtete grøten
  3. Dinkelflak - som gir færrest karbohydrater
  4. Hel hvete - den nyeste nyvinningen som gir nøttesmak. (!) Selges på Rema.
  5. Klemt spelt - Hurra! Veldig sunt og veldig alternativt
(Som ekstra favorittMEL kommer kokosmel og fettredusert mandelmel, men jeg vil helst velge alt.)

     
    Koke koke på grøtverksted.

    ..fem favorittingredienser:
    1. Kokosessens - fordi det gir bountygrøt uten ekstra fett
    2. Kakao så klart - og bakekakao gir ekstra mye smak
    3. Proteinpulver med pistasjsmak - fy filler, det er SINNSYKT godt
    4. Cottage cheese - men det er nesten for godt
    5. Peanøttsmør - og nå lager jeg det selv til og med
    Her er grøt som ikke smakte så godt men som var kult å få testet - med SKYR som gir "rømmesmak".

    Og fem tabber:
    1. Fiberhusk - ingen over og ingen ved siden
    2. Brunost
    3. Korn som burde ligge i bløt men som ikke har gjort det
    4. Grøt med fisk (men en gang jeg fikk det servert var det dødsgodt)
    5. Jeg kommer ikke på mer. Det er dødskjedelig å pynte grøten med bær, men det er vel ingen megatabbe?

       Men den femte og viktigste listen er Fem grunner til å spise grøt:
      1. Det tar ingen tid å lage og ingen tid å spise
      2. Man kan selv styre næringsinnholdet ved å tilsette fett og proteinpulver
      3. Det er verdens billigste mat
      4. Det smaker jo bursdagsselskap og 17. mai
      5. Og viktigst av viktigst så kan det varieres i det UENDELIGE - det føles i alle fall sånn.

      Det jeg har aller mest lyst til å prøve (skulle ønske det snart var jul igjen!!!) er steel-cut oats.  Det er hele havrekorn som ikke er valset i det hele tatt, men som er kuttet i biter og kan se sånn ut. Fy filler, så kult!

      P.S: Jeg la ved tusen lenker i tilfelle noen skulle gå inn i det nye året uten noe å gjøre på.

      mandag, januar 02, 2012

      Vi KAN koke proteinpulveret

      Godt nyttår og god nyhet! Året er bare i sin andre dag, men Tech Nutrition har løst min største gåte og med det gjort året veldig lovende. Kan proteinpulver kokes eller går det helt i stykker? Jeg vil ikke si noe vondt om Gymgrossisten for de selger så sinnsykt billig proteinpulver, men nå har jeg fått en mye mer fornuftig forklaring enn den jeg fikk derfra. Nå tror jeg ikke lenger at proteinet avdunstes (?).

      Altså. Historien begynte med at Viktoria sendte en mail til Gymgrossisten for å spørre om vi kan koke pulveret. Da fikk hun et kryptisk svar som sa NEI og som forklarte det med at proteinet denatureres og avdunstes. Mange mail gikk fram og tilbake, men det forble like vanskelig å forstå og det var like strengt forbudt å koke proteinpulver. Så da skrev Viktoria mail til de andre produsentene! Nå har Tech Nutrition svart og nå skjønner jeg alt mye bedre.

      Her er svaret som kom på mail:

      Denaturering beskriver en ENDRING, ikke en ØDELEGGELSE av proteiner. Et egg som kokes blir for eksempel hardt fordi proteinene denatureres.

      Noen proteintilskudd vil endre smak og funksjonelle egenskaper, særlig vannbindingsevne. Byggestenene i proteiner, aminosyrene, vil imidlertid i hovedsak være tilstede, slik at næringsinnholdet er det samme. Det vil heller ikke være vanskeligere for kroppen å nyttiggjøre seg proteinene.


      Som et egg, akkurat som dere skrev i kommentarfeltet. Og akkurat sånn har det føltes også, at pulveret endres som et egg endres. Det er derfor jeg føler meg så sikker på at dette må være riktig. Pulveret klumper seg når det kokes (noen sorter mer enn andre) så det gir best grøt når det røres inn til slutt, men nå vet jeg at DET FUNGERER LIKE FINT UANSETT! I love you Tech Nutrition, selv om dere er de eneste som har sukker i proteinpulveret når jeg foretrekker aspartam og annen kunstig tilfredsstillelse.

      "Joda, man kan koke proteinpulver. Det er bare å koke i vei, men hvis du ikke vil at det skal klumpe seg som et kokt egg så er det best å røre det inn til slutt. Smaken vil som oftest være den samme. Visst. Bla bla bla."

      Jeg venter fortsatt på svar fra Proteinfabrikken, Myo Sport nutrition og min kostholdslærer på Idrettshøgskolen, Therese Fostervold, men jeg føler meg veldig fornøyd med det jeg har fått vite til nå. Godt nyttår!

      fredag, desember 30, 2011

      Årets blogginnlegg

      For snart er jo året slutt! Dette innlegget er så bra at jeg forteller om det til kunder på Toppform og til vilt fremmede mennesker når det er snakk om blodsukker eller hvorfor man i det hele tatt skal velge én type mat framfor en annen. Jeg ville ikke valgt den samme maten som Ann-Kristin i bloggen (havregrøten når ikke helt opp hos henne) men hun har gjort en dritkul test når hun her måler blodsukkeret sitt etter fem VELDIG forskjellige frokoster. Og tenk å ofre seg sånn for vitenskapen! Jeg ville ikke spist 7 dl honnikorn for en god historie. Jeg ville ikke spist de tre brødskivene engang.

      Her er årets blogginnlegg i følge meg: Blodsukkermålinger!

      Om hva som skjer med kroppen etter fem forskjellige frokoster. Hurra, så bra!!

      Ann-Kristin Grodås i Bli Sunn-bloggen tester fem forskjellige frokoster som inneholder like mange kalorier: smoothie, brødskiver, havregrøt, lavkarbo og honnikorn, og tallene er ganske spennende; Honnikorn gir blodsukker på over 10. (!) Min morfar som har diabetes ble bekymret da han i jula hadde fått blodsukker på over 8, så dette er HØYT. Selv om lavkarbo gir lavest blodsukker så syns jeg at havregrøten klarer seg greit. Det er greit med litt energi sånn på morgenkvisten.

      Se, så høyt på honnikorn.

      Og så må jeg si all ære til Ann-Kristin som spiser 7dl honnikorn i forskningsøyemed.
      Jeg har også målt blodsukkeret mitt sånn for moro, og jeg kan fortelle at det er virkelig moro. Skulle nesten ønske jeg hadde diabetes.

      Snart er det nyttår, og jeg skal se Sonny på teateret midt på nyttårsaften og så skal jeg på fest til noen mennesker jeg ikke kjenner. Det er akkurat som det skal være på nyttårsaften.. Andre som har kule planer? Eller kule blogginnlegg?? Ha en nydelig fredag, kjære alle.

      onsdag, desember 28, 2011

      Høykarbo

      Hei igjen! Høykarbo bare fordi Dagbladet hadde et helsebilag som handler om lavkarbo... Det var i går og det var veldig gøy. 13 kostholdseksperter ble spurt i Dagbladet om hvordan de trener og spiser og hva de absolutt ikke vil spise, og fordi lavkarborepresentantene fremdeles er de kuleste i klassen så de ble godt representert. Jeg elsker ALLE tips så jeg leste hele bilaget med lupe.

      Sofie Hexeberg, som er lavkarboguruen, fikk headeren fordi hun som er så sunn ikke trener i det hele tatt. Hun har ikke tid til trening fordi hun må svare på lavkarbohenvendelser hele dagen, og det har jeg ingen problemer med å tro på. Det minner meg om et intervju jeg leste om fotballfruen i det samme dagbladet, hvis det ikke var Det Nye, der en travel fotballfrue fortalte om sin travle hverdag som fotballfrue fordi VIPS så ringer det en journalist akkurat når hun hadde det som travlest for å spørre henne om lavkarbo. Jeg leste litt fotballfrueblogg nå for å finne ut om hun hadde en unnskyldning til å være travel, men jeg fant ingenting. Hverken for eller imot. Jeg leste beskrivelsen på bloggen hennes, den som forteller hvem hun er, men det eneste jeg fant som var interessant var at selv om hun kom fra verdens mest fantastiske familie  så bestemte hun seg likevel (!) for å flytte hjemmefra i en alder av 20 år.

      "Planen var å studere juss. Og det gjorde jeg. Men bare for ett år."

      Drit i jussen. Hun virker lykkelig, og det er det viktigste.


      Kostholdsekspertene i Dagbladet fikk fem spørsmål:

      1. Hvor mye, når og hva trener du?
      2. Hva slags mat spiser du helst?
      3. Hva slags mat kommer aldri i din mage?
      4. Hva skeier du ut med i helgene?
      5. Har du noen gode nyttårsforsetter for 2012?
      "Jeg drikker ikke fruktjuice."
       
      Og de svarte alt fra "Jeg drikker ikke fruktjuice" (Fedon Lindberg) til "Ingen mat kommer aldri i min mage! Der er det rom for alt!" (Jeanette Roede). Artikkelen er ment å skulle gi oss tips til nyåret, men selv om det høres teit ut, så syns jeg at jeg spiser mye kulere enn alle ekspertene gjorde. Jeg skulle ønske Dagbladet spurte meg heller.

      1. Jeg trener styrke 4 ganger i uken og gjerne en kondisjonsøkt i tillegg.
      2. Jeg spiser helst havregrøt og kjøtt eller fisk med brød eller ris og masse grønnsaker.
      3. Hurtigmat, godteri, sukkerdrikker, chips, kaker og nesten ikke alkohol eller noenting annet enn  det jeg nevnte ovenfor kommer i min mage.
      4. Jeg skeier ut med farris og bakekakao (i stedet for vanlig kakao) og kanskje treningsfri.
      5. Hm.. Tatt ut av luften akkurat nå så vil jeg spise mer grønnsaker og jern og få bedre kondisjon i 2012.


      Jeg spiser i alle fall mye karbohydrater i forhold til lavkarboidealet. Lavkarbo kan være alt fra 0 til 150 gram til dagen (Jeg siterer fortsatt Dagbladet), og så langt i dag har jeg spist

      - 60 gram havregryn til frokost - altså 50 gram karbohydrater
      - 100 gram brød og kålrot til lunsj - enda 50 gram karbohydrater
      - En appelsin og en tomat - 12 gram karbohydrater (Dette inneholder frukten!)
      - 60 gram havregryn til middag - 50 gram karbohydrater
      - Og så vil jeg få minst et måltid til før jeg legger meg med enda 40 gram.

      Det ble omtrent 200 gram på en vanlig høykarbodag. 200 gram ganger 4... Det blir 800 kalorier i karbohydrater som igjen tilsvarer.. Shit, jeg kan ikke regne prosent. Jeg skulle gjerne visst hvor stor prosent 800 kalorier er av en total på kanskje 2200 (wild guess). Det Norske helsedirektoratet anbefaler et daglig karboinntak på 50-60 prosent, og jeg ligger i alle fall lavere enn det, så dersom Dagbladet hadde spurt meg om kostholdekspertise ville jeg heller anbefalt bøttevis av proteiner og kanskje havregryn.

      Jeg er også lykkelig.

      Og ekstra lykkelig nå med alle karbohydratene jeg har fått i kalenderen.

      mandag, desember 26, 2011

      Proteinpulveret skal visst ikke koke

      Jeg har fnyst av dette tidligere for jeg har alltid kokt pulveret oppi grøten og det har smakt proteinpulver i alle fall. Men det skal visst ikke koke. Det begynte med at Viktoria spurte Sunthjerte om hvorfor hun IKKE kokte proteinpulveret. Hun fikk et veldig fornuftig svar (Du er så klok, Sunne hjerte!):


      Hei hei! Så langt har jeg bare kommet over prozyme sitt protein som tåler høye temperaturer. Whey protein tåler visst ikke like godt varme og i fare for at proteinet denatureres rører jeg det heller inn, har bare blitt en vane her i hus egentlig:-)

      Ikke kokes i det hele tatt?

       Jeg protesterte forsiktig:

      Pffft, jeg koker ALLTID proteinpulveret.

      Og til mitt forsvar så mener Børge og Tech Nutrition at pulveret kan kokes, men det gjelder kanskje bare deres pulver. Viktoria skrev en mail til Gymgrossisten for å få et endelig svar:

      Hei, hei, kan man koke det magiske proteinpulveret?

      Og Gymgrossisten svarte NEI!

      Hei hopp fallera! Tack för ditt mail!

      Vassleproteiner är värmekänsliga, främst är det a-laktalbumin och B-laktoglobulin där värmedenatureringen inleds redan vid 60-70 grader celsius. Så högre temperaturer än så kommer såklart leda till ytterligare denaturering, vidare är självklart tiden en faktor.

      Dock finns det proteiner som klarar högre temperaturer t.ex. Bake Pro.


      Med vänliga hälsningar Robin hos Gymgrossisten.

      I følge dem så er tiden er en faktor, det hjelper litt for meg som koker superfort, men hva betyr denaturering? Skjønner ingenting. Viktoria spurte Gymgrossisten om det også:

      Denaturering betyder, av latin de och natura, 'göra onaturlig', innebär rent generellt att ett ämnes beskaffenhet förändras så att det inte kan användas för ett specifikt ändamål. Man kan säga att proteinet avdunstas, försvinner vid värmen och blir därför onödigt att ha med vid bakning.


      Alltså proteinet i Whey-80 avdunstar mer och mer desto varmare det blir och framförallt Vassleprotein eftersom de innehåller även aminosyror som också avundats som jag skrev i förra mailet. Själva smaken är den samme eftersom det är aspartam men även Aspartam förändras beroende på hur hög värme du har och vilken slags vassleprotein produkt du använder.


      Alltså helst skall man inte använda Vassleprotein som Whey-80 i matlagning eftersom proteinet försvinner och smakerna kan varieras. Därför använder man istället andra proteinprodukter som .t.ex Bake Pro.

      De sier at proteinet avdunstes, og særlig whey. Det høres kjemperart ut. Jeg har faktisk merket at grøten kan bli kornete når pulveret kokes, men jeg koker det LITT likevel. Mindre enn før. Jeg rører det inn når grøten egentlig er ferdigkokt. Her er oppskrift på hvordan jeg koker grøt.

      Så.. Koker dere proteinpulveret? Gymgrossisten mente at pulveret skulle røres inn i melk først (!) om det skulle være helt optimalt. Jeg skjønner det fortsatt ikke, for whey er laget av melk og melkeproteiner tåler koking, tror jeg da, så jeg beklager å dele dette med dere hvis dere koker proteinpulveret.

      La oss koke prottisen! Fortsatt god jul! :)

      lørdag, desember 24, 2011

      Det stormer på fjellet

      Så jeg er ikke der engang! Jeg er hjemme. Jeg hadde gledet meg i to måneder, men nå stormer det og da er det altfor langt å kjøre helt til Haukeliseter for å sitte inne og være værfast. I går spurte jeg mor og far om vi kunne komme innom til julemiddag likevel kanskje. Plis plis, hvis vi tar med egen mat? Den lille østlendingen har stekt et monster av en kalkun som skulle holde hele julen, så jeg HÅPER vi må ta med egen mat.

      Det stormer visst i hele vest.


      Det blir en omstilling dette... For det første så har vi åpnet alle pakkene allerede. Vi fikk dem levert før vi skulle dra til fjells og klarte ikke holde oss. Begynte med bare en, og så en til... Og så hadde vi pakket opp alle. Det kan bli flaut når kvelden kommer. For det andre så ligger det en flanellskjorte klar til julemiddagen, men den vil sikkert ikke bli godkjent til julemiddagen her. Og for det tredje (SUKK!) så ligger det to energibarer klare til mandel-i-havregrøten, men hva skal vi vel med energibarer når dagen blir en kjøretur til kirken og et langt middagsselskap?


      Julen er fin likevel. I går kunne vi tusle rundt i Stavangers gater som de eneste som ikke trengte å kjøpe julegaver, og så kunne vi drikke te på Ostehuset som de eneste som faktisk hadde bøttevis av tid til rådighet.

      Pakkekalenderen er over og de kuleste kornene som vant hele kalenderfesten er klemt spelt. Jeg hadde ikke hørt om det før engang! Næringsinnholdet er helt fantastisk (med 13,5 gram proteiner og bare 315 kalorier, hvis jeg husker riktig, og 59 gram karbohydrater, HVIS jeg husker riktig.), og klemt spelt er like morsomt som det høres ut for da ble det klemmegrøt til jul.

      Dette er klemt spelt. Ser det ikke annerledes ut? Jeg syns det.

      OBS! Nå har den lille østlendingen fått mandel i grøten og jeg fikk også en. (!) Hurra for jul.

      - Spiser du sånne barer i det hele tatt. lille østlending?
      - Jeg vet ikke. Hvis jeg hadde vært på fjellet kanskje..



      Jeg fikk te og avis på Ostehuset som mandelgave. Og hvis jeg får si én ting til så er jeg veldig stolt over kveldsen jeg spiste her om dagen. Den viser at jeg tar jernmangelen på alvor, men det var ganske godt også. Jeg syns alt er godt.

      Et kalkunhjerte og en kalkunlever som var proppet av jern..

      God jul igjen! Måtte været bli finere til neste år!

      onsdag, desember 21, 2011

      Kjære alle

      Snart er det jul og da drar jeg bort, så dette er en julehilsen. Nesten et julekort. Håper alle har det bra! Her går det bra. Jeg har jeg pyntet bittelitt til jul - med en duk som er delvis rød og noen røde lys - og snart har jeg kjøpt alle julegavene. Jeg har ikke bakt julekaker, men jeg fortsetter standhaftig som en tinnsoldat å putte pepperkakekrydder i alle brødene, og så spiser jeg mange appelsiner.

      Snart drar den lille østlendingen og jeg til Haukeliseter Fjellstue for å oppleve tidenes julestemning. Det blir så mye jul. Med snø og stabbur og stavkirke og en skikkelig fjellnisse som deler ut gaver. Det blir jul akkurat som jeg tror Thorbjørn Egner ville at vi skulle feire jul. Nei, ikke Thorbjørn Egner. Alf Prøysen tenker jeg på.


      Hva har så skjedd i 2011.

      - Jeg gikk på ski fra januar til april.
      - Jeg var førstesideoppslag i Dagens Næringliv i mai.
      - Jeg ble kjent med en liten østlending og gikk i fjellet fra juni til august.
      - Jeg jobbet og trente og studerte som aldri før og ble sliten i oktober.
      - Østlendingen kom med kofferter og katter til Stavanger i november.
      - Skisesongen starter igjen med julen i desember.

      Det er alt jeg kommer på, men det har vært et nydelig år.

      Jeg har en duk som er delvis rød og mange appelsiner, og da blir det jul. Og så har jeg spennende grøt hver dag med korn i kalenderen. Dinkelflingor her tror jeg, de ser jo helt like ut, - DØDSBRA!


      Boveteflingor ble også sykt godt. Ligner på havregryn, men magrere og glutenfrie. Godt i grøt.

      Sånn! Som dinkelgrøten ser bovetegrøten ut som alle andre grøter, men denne ble seig som sement.
      Bakekakao er fest fordi det smaker mye mer men koster dobbel pris, så det har jeg også fått i kalenderen.
      Og sånn ser frokosten ut på avstand. Eat and repeat. Kveldsen ser veldig lik ut.

      onsdag, desember 14, 2011

      Testing... one, two

      Jeg tester treningsprogram! Jeg syns jeg bare leker når jeg trener og har ikke hatt noe mønster i det hele tatt, men det KUNNE vært fint å fått system på det. Det ville vært lettere å måle framgang. Jeg har ingen konkrete mål denne gangen, jeg vil bare teste ut noen varianter og se hva som skjer, men jeg tenker å måle framgang likevel. Mest sannsynlig vil det være motiverende fordi det er nytt og spennende, og det holder i massevis for meg.

      Det bli feil å starte hardt ut med 3-split (eller en enda kulere 5-split), så jeg tar utganspunkt i at jeg er en generelt godt trent person som kan starte med å splitte kroppen i to.

      Splitte i to, splitte i to... What to do.


      Det vanlige ville vært i splitte i bein og overkropp, men jeg hater å trene bein så jeg har ikke lyst på en egen dag til bare det. Utgangspunktet for Testprogram Take one er derfor:

      Program for person som vil se veltrent ut og som hater å trene bein.

      Ett to, ett to, splitte i to, splitte i to.. Det blir overkropp vs alle løse lemmer!

      Dag 1 (Overkropp)
      - Benkpress 8*4
      - Flies på benk 12*3
      - Enarms roing med manual 8*4
      - Nedtrekk 12*3
      - Skulderpress 8*4
      - Fronthev 12*3
      - Shrugs / opptrekk med stang eller kabel 12*3
      - Beinhev / ab-roll 12*3
      - Mage side med manual 12*3

      Alt som skjer på overkroppen altså. Bryst, bakside, skuldre og mage. Øvelsene som har en skråstrek på seg er øvelser jeg vil variere mellom. Det blir få, men tunge reps på hovedøvelsen og så flere reps på støtteøvelsen, for å trøtte ut muskulaturen.


      Dag 2 (Løse lemmer)
      - Biceps curl 8*4
      - Biceps curl sittende i skråbenk 12*3
      - Smal benkpress / dips 8*4
      - Triceps pulldown 12*3
      - Knebøy 8*4
      - Utfall med stang / bulgarsk utfall 12*3
      - Leg curl (1 min + 1 min + 45 sek)
      - Sittende tåhev

      Altså alt av armer og bein. Var der beintrening inni der? Jeg merket det nesten ikke. Beintrening blir på langt nær like ille når jeg skal begynne med biceps curl som er jo koseøvelse nummer én. Det antar jeg i alle fall for jeg har ikke testet dag 2 ennå. Men dag 1 ble en vinner! Økten var fullført på 45 minutter og jeg koste meg hele tiden.

      Dag 1 gjentas på dag 3 og dag 2 gjentas som dag 4 og vips, der har jeg egentlig en 4-splitt med bittesmå variasjoner. Jeg tenker å teste dette programmet en måned. For eksempel. Eller kanskje kortere for nå er jeg veldig gira på å teste ut alt mulig. Sånn som Arnold-programmer med 10 sett per øvelse, det måtte vært en helt ny opplevelse.

      For å kunne måle framgang så røper jeg likesågreit mine vekter på første forsøk.

      - Benkpress med 35 kg, 32,5 kg og til slutt bare 30 kilo
      - Flies med 7 kilos manualer
      - Roing med 15-kilos manualer og
      - Nedtrekk med 35 kilo
      - Skulderpress med 8-kilos manualer
      - Fronthev med 4 kilos manualer
      - Opptrekk i kabel med 20 kilo

        Jeg er hverken stor eller sterk, men det kan jeg fort bli. Snakkes!

        tirsdag, desember 13, 2011

        Hils på Herr Kotelett

        Dette er den nye tunfisken nemlig, og for en spennende skapning det er. Koteletten har blitt holdt som tamdyr i flere tusen år, og i vikingtiden ble koteletten regnet som gudenes og høvdingenes statusdyr. (!) Den har et godt utviklet lydspråk, og gryntingen inneholder presise spørsmål og svar. En del av disse «setningene» har etterhvert blitt identifisert av forskerne, og nyere forskning tyder på at koteletten er mer intelligent enn både hund og sjimpanse. Jeg har lyst å legge til hundre utropstegn her.

        Koteletten er karakteristisk gjenkjennelig av benet som sitter igjen i kjøttet, men dette benet kan man skjære av. Da sitter man igjen med et kjøtt som er både velsmakende og fettfattig og proppet av proteiner. Det blir proteiner som er nesten gratis, og derfor blir det nesten som tunfisk.


        Jeg skjærer av fett og bein OPPI PAKKEN for å ikke grise.

        Og steker Herr Kotelett med salt og pepper mens jeg baker lussescones.

        Lussescones er bare scones som har rosiner og er bittelitt gulere enn andre scones.

        Gratulerer med Luciadag! Hvis det går an å si. Jeg stekte koteletter og bakte scones før Lucia hadde våknet, men jeg laget likevel havregrøt til frokost, så Luciafrokosten ble likesågreit en Lucialunsj. Lunsjen besto av kotelett til forrett og scones med syltetøy til hovedrett. For å dekke grønnsakbehovet spiste jeg kålrot med hjemmelaget mandelsmør til dessert. Mandelsmøret består av bare mandler og kanel som er moset i mikseren. Helt sinnsykt godt. Og syltetøyet er også hjemmelaget. Jeg har blitt en bakemaskin. :-))))

        Det ble en bolle- og syltetøyfest.


        Og sånn ser det ut med mandelsmør på kålrot.

        De to kattene som har blitt samboerne mine er faktisk VELDIG tett knyttet til Luciadagen. Den lyse katten heter Lux, som betyr lys og er et annet navn for Lucia, og den mørke som er litt slem skulle egentlig hete Lucifer. Lucifer ble blandet inn i luciafeiringen da katolisismen kom til Norge og ble blandet med gammel overtro. 13. desember ble tidligere regnet som den lengst natten i året, og tradisjonen sa at Lussi langnatt ville tusser, troll og underjordiske dra fra hus til hus og passe på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne de gjøre hærverk. (Alt dette lærte jeg på wikipedia.) Djevelen ble dessuten sett på som en katt.

        Lucia og selveste Lucifer.

        På jobben i dag skal jeg kurse Easylifere om valg av riktig julemat. Det er så veldig engasjerende å snakke om valg av julemat at jeg bare gleder meg. Ribbetallerkenen har blitt beryktet for å inneholde 1500 kalorier, men hvor kult er det vel ikke at man kan ta bort 500 av disse ved å fjerne fettet og bytte ut smøret med sjy! Det blir lavkarbodebatt i kveld.

        Viktig PS: Lussekatter eller gule boller var ment å skulle skremme bort den onde djevelkatten som ikke tålte lys, og det var Jesus som delte dem ut i følge wikipedia. Helt sykt.

        fredag, desember 09, 2011

        Du kan suge lenge på en frossen drue

        Jeg har ikke mye mer å si, men dette burde bli årets sitat. Det er ett av flere tips fra iForm til hvordan man ikke skal bli feit når man koser seg, og hvis ikke DETTE virker så virker ingenting. Jeg ser for meg hvordan jeg tar fram en skal med frosne druer - eller kanskje bare en til hver siden de varer så lenge - og sier Du kan suge lenge på en frossen drue. Jeg ville nok mistet mine siste venner. Kan man ikke heller gå en tur, tenker du kanskje. Og jo da, det kan man. Det er også et av 25 gode forslag fra iForm, men det er ikke like kult.

        Hjelp, hjelp, må jeg slutte å kose meg?






        Nei, jeg  kan suge på en frossen drue.

        Mer moro! Det ligger en stor skummel kaloriquiz på Dagbladet.no som alle kan ta. Jeg hadde trodd jeg skulle score all time high, men kalorier på brus og pepperkaker er visst ikke det jeg kan aller best. Jeg fikk bare 7 av 10. Å nei og nei, det får bli en hemmelighet. Det er skummelt nok å fortelle kostholdskundene at jeg lider av jernmangel, en veldig kostholdsrelatert mangel, så jeg har ikke tenkt å fortelle at jeg scorer middels på kaloriquizen også. Men se hva dere klarer, vær så snill. Plis la det ikke bli mer enn 7 av 10. (Hett tips: Pepperkaker har nesten ingen kalorier.)

        Start quiz!


        Og kan jeg få nevne enda en ting? Pinglo har en julekalender med fullt av gode tips, men det beste så langt er denne middagsgeneratoren: Vad i helvete ska jag laga till middag? Enkelt og genialt! Takk til Pinglo og takk til Sverige, det vil aldri mer bli vanskelig å lage middag.

        Fredag er fridagen min og akkurat denne skal brukes til å drive dank og kanskje trene på SiS. Kanskje skal jeg lese Brød og våpen av Dag Solstad, som er en veldig bra bok, enda en om andre verdenskrig, og kanskje drar jeg til byen, men her i Stavanger så regner det i bøtter på tvers og er mørkt som natten, så alle burde holde seg inne. Kanskje støvsuger jeg også, men kattene liker ikke at det bråker, så kanskje blir jeg bare sittende i sofaen og suge på frosne druer.

        Håper solen skinner hos dere andre! God fredag og god helg!

        Hilsen bodypumper som snart er back in business.

        tirsdag, desember 06, 2011

        Korn i kalenderen

        Førjulstiden er det beste med hele julen og særlig pakkekalendere scorer vel høyt på Top Ten av juleting. Det er dødskoselig å få eller gi en gave hver eneste dag. Fordi jeg ikke eier fantasi eller alltid er ute i siste liten eller jeg vet ikke hva slags unnskyldning jeg kan bruke, så syns jeg pakkene jeg gir kunne blitt enda kulere. Plutselig kom 1. desember alt for fort, og da ble det så vanskelig å finne pakker at jeg har laget en håpløst barnslig kalender med tannkost og teip og tyggi og sånt. Men JEG har fått en fin kalender. Jeg får korn i kalenderen!
        - Kelner, kelner, jeg har fått korn i kalenderen!
        - Da må du koke dem til grøt.
        - Okei!

        Alle de kule og fargerike er TIL meg, mens de bittesmå og brune er FRA meg.

        En dag fikk jeg byggflak for eksempel. Har dere prøvd det? De ligner på havregryn men har færre kalorier - hvilket gjør at jeg må spise større porsjoner - og så må de kokes litt lenger. En super gave. Nå er det for sent å lage pakkekalender, men jeg anbefaler å gi byggflak i julegave til alle som er glad i grøt.

        Sånn ser byggflak ut. Grøten ser alltid lik ut.

        Og en dag fikk jeg hirseflak. Det var også en super gave. Jeg har prøvd hirse i barnegrøt, der er det veldig vanlig, men hirse er sinnsykt sunt og fungerer veldig bra for ekstra tykk grøt. Det blir som.. Hva heter det, jevning? Man kan vel ikke si jevning til grøt, men hirse gjør grøten mye tykkere og gir en kul konsistens. Ingenting barnslig.

        Sånn ser hirseflak ut.

        Hirseflak må ikke blandes med hel hirse, for det blir helt feil. Jeg laget en gang grøt med hel hirse og da skrev jeg om hvorfor man aldri må gjøre det. De gule kornene lager ikke like kul konsistens nemlig. De er mer som tannknusere.


        Og sånn ser det ut med helkorn hirse i grøt.

        En dag fikk jeg helkorn hvete. De må kokes lenge og er sikkert ikke ment til grøt i det hele tatt. Vent litt, jeg løper og sjekker.. Nei, det er ment kun til baking. Men helkorn må kokes skikkelig før de kan brukes i det hele tatt, og når man koker dem skikkelig så blir de til grøt og lukter som grøt. Likevel brukte jeg dem til scones. Jeg laget pizzascones som Liller gjør. Med epler i stedet for blåbær, og kesam stedet for smør, men utrolig godt likevel.


        Pizzascones mest fordi den er skåret i pizzastykker.

        Det var ikke pakkekalendere som var det beste jeg visste med julen da Silje Mariela spurte om det i Fitnessjulekalenderen sin, men jeg vant faktisk en Fres da jeg skrev at jeg likte å lukte på julemat. Det fins uansett mye som er bra med julen.

        Jeg bare lukter på maten min nemlig.

        En dag kom jeg i Nathalies julekalender! Og nå. Jobb.


        torsdag, desember 01, 2011

        Proteiner er det kuleste som fins

        Tenk, en tunfiskboks i disse førjulstider.. Jeg er endelig tilbake på jobb igjen, og tjohei det føles godt. Jeg har spurt sjefen om å få ha et foredrag om kosthold, for å snakke om slankemat og treningsmat og våre venner proteinene, og det kunne jeg mer enn gjerne. Så nå øver jeg meg på å tenke på mat, og det jeg tenker aller mest på er proteiner. Jeg drømte om proteiner i hele natt. Hermetisk tunfisk og cottage cheese har blitt fest på boks for meg. - You say proteins, I say party in a can.

        Etter at Helsedirektoratet kjørte så beinhardt på 5 om dagen-kampanjen fikk folk et mer bevisst forhold til inntak av frukt og grønnsaker, og alle skulle plutselig spise fem hele frukter (eller grønnsaker). Jeg som pleide å få eple hver lørdag kunne plutselig få et eple midt i hverdagen, og det var stor stas for jeg var litt forstyrret allerede da. Ikke 5 om dagen hos oss altså, men 2 de dagene vi hadde kokte gulrøtter til middag. Det virket den gangen, og derfor.. tam-ta-da.. er det at noen skulle sagt 5 om dagen på proteiner også.

        I'll have my tuna in jello, please.

        Det er fortsatt vanlig å putte én skinkeskive på brødet, akkurat som man pynter med en stakkarslig skive paprika, så her trengs en ny kampanje. Det eneste alle slankekurer er enige om er at proteiner bør spises i bøttevis, og da må man spise proteiner hele dagen, dette er opplest og vedtatt for lenge siden. Det du spiser avgjør hvor mye du spiser.

        Selv spiser jeg tre ganger kroppsvekten min i gram av proteiner. Eller 3g/kg/per dag. (Værsågod å skumme denne teksten.) Altså 30 gram per måltid, med 5 måltider, det blir 150 gram. Men jeg veier mer enn 50 kilo, så de siste grammene kommer i et mellommåltid nummer seks. Note to self: Jeg skal ikke foredrage i noe som ligner bare det minste på matte.

        Jeg skulle ønske at alle ville spise like mye tunfisk som meg, men jeg tenker å presentere en hyggeligere oversikt over proteinkilder til Toppformkundene. Og så gleder jeg meg til å si at alle som spiser to knekkebrød må spise fire, for først da vil energiinnholdet tilsvare halvannen brødskive, og alt mindre enn det blir ALT FOR LITE.

        Jeg øver meg på bodypump også. Det ser kanskje lett ut, men det er ikke det.
        Denne, for eksempel, er skikkelig tung.

        Hvor mye tunfisk spiser DU? Nei, forresten.. Hvem liker tunfisk i gelé?

        tirsdag, november 29, 2011

        Mesquite for eksempel

        Det er aldeles umulig å huske hva det heter og hvordan det staves, så jeg prøver minst tre varianter hver eneste gang. I dag begynte jeg med MEZIQUE, men nei nei, det heter MESQUITE. Det selges i helsekostbutikkene og som alt annet moro så selges det på iherb, men jeg fikk pakken min som presang.

        "Oi, oi, så kult, det har jeg aldri hørt om! Er det kanskje noe helt nytt?"
        "Nei, jeg tror ikke det."
        "Men er det kanskje så dyrt at ingen av de andre bloggerne har prøvd det?"
        "Ha ha, kanskje."



        Så jeg vet ikke hva det koster.

        Nå har jeg googlet mesquite og vet at alle som spiser supermat spiser dette hver eneste dag, men for oss andre er det ikke like nødvendig gjetter jeg. Så hva er mesquite? Jeg tar virkelig sats HVER ENESTE GANG jeg skriver det. Mesquite utvinnes av frøene fra et tre som kalles Tree of life, og kommer selvfølgelig fra Mehico. Det har et høyt innhold av proteiner, kalsium, kalium, jern, lysein, og kostfiber og alt som er bra. Det kan brukes som krydder og har en karamell/melasseaktig smak som ikke ligner på noenting jeg har smakt.

        DET burde være lett å huske.

        Jeg visste likevel ikke hvordan jeg skulle bruke det, så jeg testet med grøt, for det er det enkleste og det pleier å være det kjekkeste. Gjesten min var med. Jeg laget sjokoladegrøt med MASSE mesquite og vi smattet og testet som testes bør:

        "Det er VELDIG annerledes!"
        "Veldig!"
        "Det ligner ikke på NOENTING annet!"
        "Nei, sant!"
        "Og så sterk smak da!"
        "Sinnsykt sterk smak."
        "Kanskje altfor sterk smak?"
        "Ja..."
        "Vi skulle kanskje brukt bare en teskje i stedet for en desiliter?"
        "Ja."

        Det smakte karamell og melasse og livets tre fra Mehico, og det smakte veldig mye på en gang. Og det er jo bra, at noe kan være så annerledes, men jeg har testet med mesquite i bakevarer også, scones og brød, og det blir meget bedre, for dette melet må brukes med måte.

        Jeg fant en oppskrift på supersunne spicy rundstykker hos This is my life (en passende tittel vel) som ser kjempegode ut. De skal jeg prøve, jeg tror det er omtrent dette som må være veien å gå hvis man skal trikse med mesquite. Amaranth og andre fancy melsorter kommer til å bli rugmel hos meg btw.

        Og ellers har jeg fått lyst til å trikse med havregrøt og fun light, for det gjør Andrea. Hun lager Peach Passion sjokogrøt med fun light og cottage cheese, og jeg får ikke sagt hvor kult det høres ut, for sånne bittesmå nyheter er kjempestore for meg som aldri lager ordentlig mat. :-))))

        Oh, the passion of the porridge... Er det andre som har prøvd mesquite?

        mandag, november 28, 2011

        10 tips til adventsunderholdning

        Jeg har ingen julecder (de har blitt borte!) og spiser ikke julekaker, så hva kan en stakkar finne på? Her er ti tips. Kanskje mest til meg, men jeg blir kjempeglad om andre kan ha nytte av dem. :P

        Numero uno. Vet du at det fins et webkamera på pcen som kan lage verdens beste julekort? Ingen vil legge merke til de stygge brillene når man får hatt og bart og befinner seg i en tegnefilm fra London.

        Jeg tror ikke det. God jul fra London!

        Numero dos. Hvis været varsles med varselskilt på yr.no og Stavanger by sperres av på grunn av torgtelt og trær som blåser over ende, så kan man få et sinnsykt kick oppi hodet av å oppsøke naturkatastrofene på nærmeste strand eller fjell.

        Woho, jeg kan fly!
        Ekstra moro blir det om du tar med en bitteliten venn...

        Blåser nesten vekk!

        Numero tres. Jeg må tenke allerede for det er mye med ti tips, men et tips er å blogge. De som ikke har en blogg kan starte en her: www.blogger.com. Da er du i gang på to minutter (og jeg får mer tidsfordriv for dette er lesestoffet mitt). Den eneste regelen for blogging er at det finnes ingen regler, og reglene er omtrent som dette: Skriv ofte, skriv personlig og legg ut beklagende innlegg hvis du har vært fraværende litt lenger enn vanlig: Forgive me, Bloggen, for I have sinned, it has been one week since my last post. Gi i alle fall beskjed dersom du SLETTER bloggen, vær så snill, for det er da jeg typisk tror at du er død. (Hører du dette, Inga? Det var like før jeg googlet treningsrelaterte dødsfall i Trondheim.) Ellers er alt lov, og blogging er gøy.


        Hvis blogging høres kjedelig ut så putt en pus på fanget og det blir LITT kulere.

        Men jeg har mer: Numero quatro! Tips nummer fire kommer av at det alltid er dårlig vær i adventstiden. Dette er en perfekt tid å gjøre grøteksperimenter på. Jeg startet selv adventen med banan-og-kanel-sjokoladegrøt med hjemmelaget mandelsmør i, og jeg følte meg lykkelig av bare det. Sånt er gøy. Den som ikke spiser grøt kan pønske ut nye pålegg til knekkebrødet, som å steke svinekoteletter for eksempel. Svinekoteletter er magre, eller kan i alle fall gjøres magre ved bare et svisj der man skjærer av fettet, og de koster nesten mindre enn havregryn.

        Det er ikke alltid mulig å ta bilde før grøten er spist, men jeg kan si at den lignet på alle de andre.

        Og jeg har enda mer..! Numero cinco blir brødbaking. Hvordan gjøre det adventaktig? Det er veldig lett med pepperkakekrydder. Pepperkakekrydder betyr 1 ts ingefær, 1 ts nellik, 1 ts pepper og 1 ss kanel, men dette må tilpasses til mindre doser ved mindre oppskrifter. For alle stakkarne som ikke spiser julekaker (er det mulig?) så er dette en dødsbra erstatning.

        Det fins en slags grøt her også.. Brødet blir visstnok ekstra saftig når man koker grøt av alle kornene før man blander deigen. Det fins fire moste epler også oppi her, og jeg tror aldri jeg har smakt et bedre brød. :D

        Shit, så vanskelig det er å underholde seg i adventstiden, men man kan trene!  Tips numero seis blir å trene ekstra beinhardt og å trene seg helt ned i kjelleren for å ha god samvittighet til julematen som kommer.                                         

        Store øvelser blir best da. Knebøy, chins eller nedtrekk, og kanskje markløft og benkpress.

        Nei, må ikke trene seg ned i kjelleren. Jeg jobber meg ennå ut av jernmangelen, og dét er kjedelig, så les gjerne denne artikkelen om at alle som trener kan miste masse energi på grunn av lite jern: Sjekk jernlageret ditt.

        Tips numero ocho er å lage en adventskalender, og den kan man godt lage til seg selv. Ting eller aktiviteter, 12 eller 24 pakker... Det tar i alle fall mye tid.

        Kalender på gang. Jeg har hengt pakkene på en hånklehenger.

        Numero nueve er å besøke andre som har julecder og kanskje til og med julepynt og fyr i peisen. Åh, for en drøm!
        Så søt! Skal bare på besøk.
        Og numero diez er å finne alternative julefeiringer og skulke adventstiden. Her har jeg bittelitt dårlig samvittighet som foreslår dette, for ingen burde lures vekk fra familiefeiringen sin, men dette er det aller beste tipset. Jeg drar til Haukeliseter for årets første skiturer, fakkeltog i snøen og julegudstjeneste i en liten trekirke. Det blir verdens beste julefeiring.


        Her skal jeg!

         Hvor er nummer syv? Det var virkelig ikke med vilje. Plis help me. God advent så lenge! :)

        Les mer

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...