fredag, desember 09, 2011

Du kan suge lenge på en frossen drue

Jeg har ikke mye mer å si, men dette burde bli årets sitat. Det er ett av flere tips fra iForm til hvordan man ikke skal bli feit når man koser seg, og hvis ikke DETTE virker så virker ingenting. Jeg ser for meg hvordan jeg tar fram en skal med frosne druer - eller kanskje bare en til hver siden de varer så lenge - og sier Du kan suge lenge på en frossen drue. Jeg ville nok mistet mine siste venner. Kan man ikke heller gå en tur, tenker du kanskje. Og jo da, det kan man. Det er også et av 25 gode forslag fra iForm, men det er ikke like kult.

Hjelp, hjelp, må jeg slutte å kose meg?






Nei, jeg  kan suge på en frossen drue.

Mer moro! Det ligger en stor skummel kaloriquiz på Dagbladet.no som alle kan ta. Jeg hadde trodd jeg skulle score all time high, men kalorier på brus og pepperkaker er visst ikke det jeg kan aller best. Jeg fikk bare 7 av 10. Å nei og nei, det får bli en hemmelighet. Det er skummelt nok å fortelle kostholdskundene at jeg lider av jernmangel, en veldig kostholdsrelatert mangel, så jeg har ikke tenkt å fortelle at jeg scorer middels på kaloriquizen også. Men se hva dere klarer, vær så snill. Plis la det ikke bli mer enn 7 av 10. (Hett tips: Pepperkaker har nesten ingen kalorier.)

Start quiz!


Og kan jeg få nevne enda en ting? Pinglo har en julekalender med fullt av gode tips, men det beste så langt er denne middagsgeneratoren: Vad i helvete ska jag laga till middag? Enkelt og genialt! Takk til Pinglo og takk til Sverige, det vil aldri mer bli vanskelig å lage middag.

Fredag er fridagen min og akkurat denne skal brukes til å drive dank og kanskje trene på SiS. Kanskje skal jeg lese Brød og våpen av Dag Solstad, som er en veldig bra bok, enda en om andre verdenskrig, og kanskje drar jeg til byen, men her i Stavanger så regner det i bøtter på tvers og er mørkt som natten, så alle burde holde seg inne. Kanskje støvsuger jeg også, men kattene liker ikke at det bråker, så kanskje blir jeg bare sittende i sofaen og suge på frosne druer.

Håper solen skinner hos dere andre! God fredag og god helg!

Hilsen bodypumper som snart er back in business.

tirsdag, desember 06, 2011

Korn i kalenderen

Førjulstiden er det beste med hele julen og særlig pakkekalendere scorer vel høyt på Top Ten av juleting. Det er dødskoselig å få eller gi en gave hver eneste dag. Fordi jeg ikke eier fantasi eller alltid er ute i siste liten eller jeg vet ikke hva slags unnskyldning jeg kan bruke, så syns jeg pakkene jeg gir kunne blitt enda kulere. Plutselig kom 1. desember alt for fort, og da ble det så vanskelig å finne pakker at jeg har laget en håpløst barnslig kalender med tannkost og teip og tyggi og sånt. Men JEG har fått en fin kalender. Jeg får korn i kalenderen!
- Kelner, kelner, jeg har fått korn i kalenderen!
- Da må du koke dem til grøt.
- Okei!

Alle de kule og fargerike er TIL meg, mens de bittesmå og brune er FRA meg.

En dag fikk jeg byggflak for eksempel. Har dere prøvd det? De ligner på havregryn men har færre kalorier - hvilket gjør at jeg må spise større porsjoner - og så må de kokes litt lenger. En super gave. Nå er det for sent å lage pakkekalender, men jeg anbefaler å gi byggflak i julegave til alle som er glad i grøt.

Sånn ser byggflak ut. Grøten ser alltid lik ut.

Og en dag fikk jeg hirseflak. Det var også en super gave. Jeg har prøvd hirse i barnegrøt, der er det veldig vanlig, men hirse er sinnsykt sunt og fungerer veldig bra for ekstra tykk grøt. Det blir som.. Hva heter det, jevning? Man kan vel ikke si jevning til grøt, men hirse gjør grøten mye tykkere og gir en kul konsistens. Ingenting barnslig.

Sånn ser hirseflak ut.

Hirseflak må ikke blandes med hel hirse, for det blir helt feil. Jeg laget en gang grøt med hel hirse og da skrev jeg om hvorfor man aldri må gjøre det. De gule kornene lager ikke like kul konsistens nemlig. De er mer som tannknusere.


Og sånn ser det ut med helkorn hirse i grøt.

En dag fikk jeg helkorn hvete. De må kokes lenge og er sikkert ikke ment til grøt i det hele tatt. Vent litt, jeg løper og sjekker.. Nei, det er ment kun til baking. Men helkorn må kokes skikkelig før de kan brukes i det hele tatt, og når man koker dem skikkelig så blir de til grøt og lukter som grøt. Likevel brukte jeg dem til scones. Jeg laget pizzascones som Liller gjør. Med epler i stedet for blåbær, og kesam stedet for smør, men utrolig godt likevel.


Pizzascones mest fordi den er skåret i pizzastykker.

Det var ikke pakkekalendere som var det beste jeg visste med julen da Silje Mariela spurte om det i Fitnessjulekalenderen sin, men jeg vant faktisk en Fres da jeg skrev at jeg likte å lukte på julemat. Det fins uansett mye som er bra med julen.

Jeg bare lukter på maten min nemlig.

En dag kom jeg i Nathalies julekalender! Og nå. Jobb.


torsdag, desember 01, 2011

Proteiner er det kuleste som fins

Tenk, en tunfiskboks i disse førjulstider.. Jeg er endelig tilbake på jobb igjen, og tjohei det føles godt. Jeg har spurt sjefen om å få ha et foredrag om kosthold, for å snakke om slankemat og treningsmat og våre venner proteinene, og det kunne jeg mer enn gjerne. Så nå øver jeg meg på å tenke på mat, og det jeg tenker aller mest på er proteiner. Jeg drømte om proteiner i hele natt. Hermetisk tunfisk og cottage cheese har blitt fest på boks for meg. - You say proteins, I say party in a can.

Etter at Helsedirektoratet kjørte så beinhardt på 5 om dagen-kampanjen fikk folk et mer bevisst forhold til inntak av frukt og grønnsaker, og alle skulle plutselig spise fem hele frukter (eller grønnsaker). Jeg som pleide å få eple hver lørdag kunne plutselig få et eple midt i hverdagen, og det var stor stas for jeg var litt forstyrret allerede da. Ikke 5 om dagen hos oss altså, men 2 de dagene vi hadde kokte gulrøtter til middag. Det virket den gangen, og derfor.. tam-ta-da.. er det at noen skulle sagt 5 om dagen på proteiner også.

I'll have my tuna in jello, please.

Det er fortsatt vanlig å putte én skinkeskive på brødet, akkurat som man pynter med en stakkarslig skive paprika, så her trengs en ny kampanje. Det eneste alle slankekurer er enige om er at proteiner bør spises i bøttevis, og da må man spise proteiner hele dagen, dette er opplest og vedtatt for lenge siden. Det du spiser avgjør hvor mye du spiser.

Selv spiser jeg tre ganger kroppsvekten min i gram av proteiner. Eller 3g/kg/per dag. (Værsågod å skumme denne teksten.) Altså 30 gram per måltid, med 5 måltider, det blir 150 gram. Men jeg veier mer enn 50 kilo, så de siste grammene kommer i et mellommåltid nummer seks. Note to self: Jeg skal ikke foredrage i noe som ligner bare det minste på matte.

Jeg skulle ønske at alle ville spise like mye tunfisk som meg, men jeg tenker å presentere en hyggeligere oversikt over proteinkilder til Toppformkundene. Og så gleder jeg meg til å si at alle som spiser to knekkebrød må spise fire, for først da vil energiinnholdet tilsvare halvannen brødskive, og alt mindre enn det blir ALT FOR LITE.

Jeg øver meg på bodypump også. Det ser kanskje lett ut, men det er ikke det.
Denne, for eksempel, er skikkelig tung.

Hvor mye tunfisk spiser DU? Nei, forresten.. Hvem liker tunfisk i gelé?

tirsdag, november 29, 2011

Mesquite for eksempel

Det er aldeles umulig å huske hva det heter og hvordan det staves, så jeg prøver minst tre varianter hver eneste gang. I dag begynte jeg med MEZIQUE, men nei nei, det heter MESQUITE. Det selges i helsekostbutikkene og som alt annet moro så selges det på iherb, men jeg fikk pakken min som presang.

"Oi, oi, så kult, det har jeg aldri hørt om! Er det kanskje noe helt nytt?"
"Nei, jeg tror ikke det."
"Men er det kanskje så dyrt at ingen av de andre bloggerne har prøvd det?"
"Ha ha, kanskje."



Så jeg vet ikke hva det koster.

Nå har jeg googlet mesquite og vet at alle som spiser supermat spiser dette hver eneste dag, men for oss andre er det ikke like nødvendig gjetter jeg. Så hva er mesquite? Jeg tar virkelig sats HVER ENESTE GANG jeg skriver det. Mesquite utvinnes av frøene fra et tre som kalles Tree of life, og kommer selvfølgelig fra Mehico. Det har et høyt innhold av proteiner, kalsium, kalium, jern, lysein, og kostfiber og alt som er bra. Det kan brukes som krydder og har en karamell/melasseaktig smak som ikke ligner på noenting jeg har smakt.

DET burde være lett å huske.

Jeg visste likevel ikke hvordan jeg skulle bruke det, så jeg testet med grøt, for det er det enkleste og det pleier å være det kjekkeste. Gjesten min var med. Jeg laget sjokoladegrøt med MASSE mesquite og vi smattet og testet som testes bør:

"Det er VELDIG annerledes!"
"Veldig!"
"Det ligner ikke på NOENTING annet!"
"Nei, sant!"
"Og så sterk smak da!"
"Sinnsykt sterk smak."
"Kanskje altfor sterk smak?"
"Ja..."
"Vi skulle kanskje brukt bare en teskje i stedet for en desiliter?"
"Ja."

Det smakte karamell og melasse og livets tre fra Mehico, og det smakte veldig mye på en gang. Og det er jo bra, at noe kan være så annerledes, men jeg har testet med mesquite i bakevarer også, scones og brød, og det blir meget bedre, for dette melet må brukes med måte.

Jeg fant en oppskrift på supersunne spicy rundstykker hos This is my life (en passende tittel vel) som ser kjempegode ut. De skal jeg prøve, jeg tror det er omtrent dette som må være veien å gå hvis man skal trikse med mesquite. Amaranth og andre fancy melsorter kommer til å bli rugmel hos meg btw.

Og ellers har jeg fått lyst til å trikse med havregrøt og fun light, for det gjør Andrea. Hun lager Peach Passion sjokogrøt med fun light og cottage cheese, og jeg får ikke sagt hvor kult det høres ut, for sånne bittesmå nyheter er kjempestore for meg som aldri lager ordentlig mat. :-))))

Oh, the passion of the porridge... Er det andre som har prøvd mesquite?

mandag, november 28, 2011

10 tips til adventsunderholdning

Jeg har ingen julecder (de har blitt borte!) og spiser ikke julekaker, så hva kan en stakkar finne på? Her er ti tips. Kanskje mest til meg, men jeg blir kjempeglad om andre kan ha nytte av dem. :P

Numero uno. Vet du at det fins et webkamera på pcen som kan lage verdens beste julekort? Ingen vil legge merke til de stygge brillene når man får hatt og bart og befinner seg i en tegnefilm fra London.

Jeg tror ikke det. God jul fra London!

Numero dos. Hvis været varsles med varselskilt på yr.no og Stavanger by sperres av på grunn av torgtelt og trær som blåser over ende, så kan man få et sinnsykt kick oppi hodet av å oppsøke naturkatastrofene på nærmeste strand eller fjell.

Woho, jeg kan fly!
Ekstra moro blir det om du tar med en bitteliten venn...

Blåser nesten vekk!

Numero tres. Jeg må tenke allerede for det er mye med ti tips, men et tips er å blogge. De som ikke har en blogg kan starte en her: www.blogger.com. Da er du i gang på to minutter (og jeg får mer tidsfordriv for dette er lesestoffet mitt). Den eneste regelen for blogging er at det finnes ingen regler, og reglene er omtrent som dette: Skriv ofte, skriv personlig og legg ut beklagende innlegg hvis du har vært fraværende litt lenger enn vanlig: Forgive me, Bloggen, for I have sinned, it has been one week since my last post. Gi i alle fall beskjed dersom du SLETTER bloggen, vær så snill, for det er da jeg typisk tror at du er død. (Hører du dette, Inga? Det var like før jeg googlet treningsrelaterte dødsfall i Trondheim.) Ellers er alt lov, og blogging er gøy.


Hvis blogging høres kjedelig ut så putt en pus på fanget og det blir LITT kulere.

Men jeg har mer: Numero quatro! Tips nummer fire kommer av at det alltid er dårlig vær i adventstiden. Dette er en perfekt tid å gjøre grøteksperimenter på. Jeg startet selv adventen med banan-og-kanel-sjokoladegrøt med hjemmelaget mandelsmør i, og jeg følte meg lykkelig av bare det. Sånt er gøy. Den som ikke spiser grøt kan pønske ut nye pålegg til knekkebrødet, som å steke svinekoteletter for eksempel. Svinekoteletter er magre, eller kan i alle fall gjøres magre ved bare et svisj der man skjærer av fettet, og de koster nesten mindre enn havregryn.

Det er ikke alltid mulig å ta bilde før grøten er spist, men jeg kan si at den lignet på alle de andre.

Og jeg har enda mer..! Numero cinco blir brødbaking. Hvordan gjøre det adventaktig? Det er veldig lett med pepperkakekrydder. Pepperkakekrydder betyr 1 ts ingefær, 1 ts nellik, 1 ts pepper og 1 ss kanel, men dette må tilpasses til mindre doser ved mindre oppskrifter. For alle stakkarne som ikke spiser julekaker (er det mulig?) så er dette en dødsbra erstatning.

Det fins en slags grøt her også.. Brødet blir visstnok ekstra saftig når man koker grøt av alle kornene før man blander deigen. Det fins fire moste epler også oppi her, og jeg tror aldri jeg har smakt et bedre brød. :D

Shit, så vanskelig det er å underholde seg i adventstiden, men man kan trene!  Tips numero seis blir å trene ekstra beinhardt og å trene seg helt ned i kjelleren for å ha god samvittighet til julematen som kommer.                                         

Store øvelser blir best da. Knebøy, chins eller nedtrekk, og kanskje markløft og benkpress.

Nei, må ikke trene seg ned i kjelleren. Jeg jobber meg ennå ut av jernmangelen, og dét er kjedelig, så les gjerne denne artikkelen om at alle som trener kan miste masse energi på grunn av lite jern: Sjekk jernlageret ditt.

Tips numero ocho er å lage en adventskalender, og den kan man godt lage til seg selv. Ting eller aktiviteter, 12 eller 24 pakker... Det tar i alle fall mye tid.

Kalender på gang. Jeg har hengt pakkene på en hånklehenger.

Numero nueve er å besøke andre som har julecder og kanskje til og med julepynt og fyr i peisen. Åh, for en drøm!
Så søt! Skal bare på besøk.
Og numero diez er å finne alternative julefeiringer og skulke adventstiden. Her har jeg bittelitt dårlig samvittighet som foreslår dette, for ingen burde lures vekk fra familiefeiringen sin, men dette er det aller beste tipset. Jeg drar til Haukeliseter for årets første skiturer, fakkeltog i snøen og julegudstjeneste i en liten trekirke. Det blir verdens beste julefeiring.


Her skal jeg!

 Hvor er nummer syv? Det var virkelig ikke med vilje. Plis help me. God advent så lenge! :)

torsdag, november 24, 2011

Her bor jeg

Her bor jeg anno 2013. Først soverommet, for her har jeg begynt på pakkekalenderen... Jeg har hengt dem på noe som egentlig er en håndklehenger fra IKEA, men som jeg hang opp på soverommet som en ekstra "hylle" da jeg skulle få en samboer. Og så har jeg hengt opp kroker på håndklehenger, og så syns jeg den ble sinnsykt praktisk, men den har altså ikke blitt brukt, så nå er den en tentativ julekalender. Jeg ser ikke bort fra at kalenderløsningen blir nedstemt, for det finnes sikkert flottere måter å gjøre dette på.

Så dette er soverommet mitt. Bagen står der permanent for å skjule en router og noen ledninger.
Jeg kan dokumentere resten av leiligheten også, for nå fins det et skikkelig kamera her plutselig. Jeg har pleid å knipse bilder med dårlige mobiltelefoner tidligere. Dette er mye kjekkere. Kjekt er forresten et stavangerord, har jeg lært nå, og i dag er det komletorsdag, som også er en lokal sak. Jeg skal få komler hos Hilde om bare litt. Jeg har faktisk dårlig tid allerede, jeg skal være der om en halv time.

Dette er en lang gang, knipset i retning stuen.
Kjøkkenet ser litt annerledes ut nå som jeg har fått en mixmaster. "Hvordan er det å ha fått samboer?" spør folk nå for tiden.. og da svarer jeg gjerne "Det er så bra! Jeg har endelig fått mixmaster! Jeg kan lage nøttesmør!"

Og så har jeg jo fått disse to kattene. Der har vi Lux.
Her kan jeg bake eller lage grøt, og så spiser jeg veldig ofte hengende over kjøkkenbenken. Nå må jeg løpe.

tirsdag, november 22, 2011

Lille Playmo eller lille ninja

Blablabla.. Går det greit at jeg har foten oppi fanget ditt, lille du?

Jeg kan snakke om ALT med den nye samboeren: Blablabla og så tenker jeg at selv om tresplitt er det kjekkeste, for da får jeg trent bein som er så kjedelig uten å trenge å trene det hver gang, så blir det veldig feil å trene tresplitt når jeg trener så lite som jeg gjør nå, så jeg burde nok EGENTLIG trene helkropp hver bidige gang, men det er så kjedelig at da ville kanskje ALT blitt kjedelig, og så lurer jeg veldig på hva som vil være best for å vedlikeholde de få chinsene mine så de ikke plutselig blir umulige igjen, så av og til når jeg er på jobb så tar jeg noen chins når jeg går forbi stanga selv om jeg vet at det sikkert ikke er helt optimalt uten oppvarming og sånt, men det er vanskelig å dingle rundt på gymmen uten å trene selv, så jeg skulle gjerne vært usynlig innimellom, for det ser megateit ut å plutselig ta noen chins når man har toppformtrøyen på seg og liksom har kunder, men ja... Hører du etter, Skybert? Nei. 

Var det god grøt i det minste? Kunne du spist MINDRE?
Heldigvis har jeg deg, Pus. Vet DU at jeg har bursdag?
Joda, det står på facebook.

Okei, hun er ikke alltid der. Hun er kanskje ninja eller i alle fall bittebitteliten, men hun fins selv om hun ikke syns. Hverken orkidéen eller katten på puffen eller katten i cottage cheesen ville vært her hvis ikke, så jo, om jeg kanskje spiser bursdagsfrokosten alene så fins det en ninja i nærheten. Dette er fra lørdag så det er altfor sent å gratulere med bursdagen, men i dag skal jeg feire meg selv hos familien sammen med lille bror som også har bursdag, og da skal lille ninja være med i lommen.

Den lille ninjaen kan nemlig ligne på en PLAYMO, så hun ER veldig lett å putte i lommen.
Ser dere likheten? Litt stive ledd liksom.

Men likevel meget mobil, så lille Playmo kan fraktes langt til fjells uten problemer.

Her er det tirsdag og været er nydelig. Jeg drikker te og leser bok (Grense Jakobselv av Kjartan Fløgstad, som er tung og kjedelig og handler om verdenskrigen og den kalde krigen og som jeg heller skulle ønske var Min kamp nummer seks.) og skal straks ut og trene med meg selv. På SiS eller Toppform. SiS er nærmest, men Toppform er gratis. Bryst eller bakside eller bein, det er snart på tide å lage seg et program.

God tirsdag alle!!!

onsdag, november 16, 2011

Ma-ha-sha-AH

Hei! Her er en status! Jeg opprettet denne bloggen som en skryteblogg, ville bare fortelle hvor flink jeg var til å trene og spise sunt.. -Jeg kan ta tre bodypumper etter hverandre! Men nå har det vært lite å skryte av så nå har jeg lite å skrive om. Jeg venter fortsatt på at jernpillene skal kicke inn og gi meg energi, men enn så lenge kan jeg kanskje skryte av andre ting? Skal vi se...

Status på tidligere skryt som trening er at VEL, nå kan jeg trene igjen, men jeg har blitt meget svakere. Nå trener jeg knebøy med 40 kilo og klarer 4 chins på en god dag. Enarms hantelroing pleide jeg å trene med minst 15 kilo, men nå er jeg nede i 10. Åh, så svak. Av mat å skryte av så har jeg bakt bittelitt, og det er vel og bra, men jeg lager ikke mye mer enn bakevarer så jeg trenger ikke å skryte av det.. Jeg spiser fortsatt mye grøt, men heller ikke det er verdt å skryte av hvis det var det som ga meg jernmangel in the first place.
En dag drakk jeg til og med brus! Det var første gang siden ungdomsskolen, og til mitt forsvar så hadde jeg ingenting annet å drikke og jeg gikk på fjelltur og jeg hadde seriøst vurdert alle sølepyttene vi gikk forbi før jeg til slutt spurte far om å få brus. Det smakte akkurat som fun light i farris, det var ikke så annerledes som jeg hadde forventet. Jeg ser det som positivt at jeg var smart nok til å velge brus framfor total kollaps, men tenk om jeg måtte spise sjokolade for å komme hjem i live! Neida.

Men her kommer ting å skryte av. Jeg kan faktisk mer hebraisk enn de aller fleste! La meg for eksempel telle til ti:
  1. Echad
  2. Shtaim
  3. Shlosh
  4. Arba
  5. Chamesh
  6. Shesh
  7. Sheva
  8. Shmone
  9. Tayshah
  10. Eser
...Og det fins mer der det kommer fra, for å si det sånn. Jeg bodde så vidt på en kibbutz i Israel for ganske lenge siden. (For mye lenger siden enn at det skulle gå an å skryte av det fremdeles.) 78u (Katten tråkket på tastaturet!) Men ellers har jeg ingenting å skryte av.

Så her lærte jeg hebraisk og gjorde fabrikkarbeid mens de hjemme gikk på folkehøgskole.

Na'chon (ok), jeg kunne sagt at jeg har fått en samboer og to katter, for det har vært årets høydepunkt i STORE BOKSTAVER, men jeg vet ikke om det er hemmelig eller ei. Det er i alle fall kult!

L'hitra-OT! Det betyr på gjensyn. Ma-ha-sha-AH betyr Hva er klokken.

tirsdag, november 01, 2011

Drømmen om kesam og drømmekroppen

Hei! Nå er det lenge siden jeg møtte en lettvegg og gikk tom for energi, for nå har jeg vært nesten treningsfri i en hel måned. Og fri for all sosial kontakt! Tjohei. Det har vært veldig spennende å se hvordan kroppen reagerer på stillstand, omtrent like spennende som å studere en snegle i en måned. Mest tråkigt altså. Men uansett så skal alt bli bedre nå, fordi jeg lider av jernmangel! Lite jern er lik lite energi, og lageret mitt er NOKSÅ tomt, for jeg har fått noen ganske store doser jern som skal tas. Store nok til at damen på apoteket reagerte. -Er du heeelt sikker på at du skal ha så mye? Jess. Bombesikker.
Så nå tar jeg jern både utvortes og innvortes. (Heter det det?) Jeg har begynt å trene igjen.

Kroppen er så evig spennende, det er alltid konklusjonen. For eksempel... Jeg har fått kommentarer om at leppene mine er blå - og det skyldes jernmangel, jeg har stått opp frisk og rask for så å måtte gå og legge meg etter frokosten - altså jernmangel, jeg griner for ingenting - og det må bety jernmangel, for da er jeg veldig sliten (!). Jeg håper derfor at jeg snart er full av energi igjen, og da skal jeg spise lever hele tiden. Det er ikke sikkert at havregrøtdietten er optimal.

En google på Kroppen min fant først og fremst noen lærerike Trond Viggo Torgersen-videoer, men også et dikt.

Mhm.

Det var vanskelig å skjønne diktet for både skriften og dialekten var vanskelig, men det jeg syns jeg skjønte (da jeg leste litt for fort) var Drøymen om en Normal kesam. Og det ga mer enn nok av fornuft for min del! Jeg er superfølsom for hva jeg spiser og trener, og har testet ut allslags mat og trening med formål om MAKS UTBYTTE. Og derfor kjenner jeg meg veldig godt igjen i drømmen om normal kesam. Det er ikke snakk om softis med sjokoladesaus her, bare helt normal kesam, uten vaniljestevia og ekstra proteinpulver eller noenslags kunstig søtning. For en drøm!

Jeg kjøpte en gang vanlig vaniljekesam ved en feiltakelse, og selv om jeg oppdaget bommerten underveis så spiste jeg den helt opp (Prinsippet om å ikke kaste mat vant mot prinsippet om å ikke spise sukker.), og den kesamen var jo MYE bedre enn de magre og sukkerfrie. Men det trenger jeg vel ikke å si engang.

Grunnen til min jernmangel. 
Det er en ganske personlig grunn, nesten pinlig for en vestlending som ikke er så komfortabel med å snakke om kroppslige funksjoner, men det får så være. Here goes.

Jeg har hatt ganske lite mensen de siste årene, det kan skyldes fettfri diett og mye trening, men så i høst fikk jeg plutselig mensen en hel måned i strekk. Okei, det er sikkert fint for kroppen å ta igjen det tapte, tenkte jeg, MEN det betyr også at jeg har hatt et stort og nokså plutselig blodtap. Og blodtap gir jernmangel. Ikke minst når man trener mye, for alt blir jo verre da.
Nå som jeg får jern i piller kan jeg kose meg med grøt igjen.

Kroppen kan gi masse fornuft! Jeg skjønner nå hvorfor jeg ikke hadde lyst på grøt i all min sykdom og nød. Jeg trengte jo rødt kjøtt og leverpostei, ikke sjokoladegrøt med proteinpulver.

Åh, mer moro! En morsom mail kom fra en treningsnarkoman i går. Hun lurte på om alle veier fører til Rom, dersom veiene er treningsbloggene og Rom er drømmekroppen. Det å lese tusen treningsblogger kan være mer enn forvirrende, men denne lille treningsnarkomane hadde oppsummert hovedpoengene veldig fint.

Oppskrift til drømmekroppen - med utgangspunkt i treningsbloggene

  1. Styrketrening som er tung som satan
  2. Mager kesam
  3. Stevia
  4. Havregrøt
  5. Proteiner i bøttevis
  6. Grønnsaker (ifølge hun fysikk-dama er det jo kilosvis!!)
  7. Te
  8. Sukrin
  9. Og godiserstatninger i alle varianter!!
  10. Ja, og la oss ikke glemme MORGENKARDIO 
  11. Og rare spisemønstre og vaner. Noen spiser bare mellom visse klokkeslett, andre spiser lite og ofte, noen spiser nesten ingenting, noen spiser alt mulig, noen spiser nesten det samme hele tiden, og noen spiser bare fæl mat (les Silje-Marielas blogginnlegg!!)

Denne oppsummerer alt! Det er ikke jeg som har laget listen, jeg syns maten til Silje Mariela så DEILIG ut, men det er jeg som har lagt til lenkene og derfor fikk Hilde lenke til "styrketrening tung som satan", ene og alene fordi hun er så flink til å banne. Her kunne jeg lagt ut hvem som helst nemlig.

Takk for liste! Du kan selv få gi deg til kjenne som listeskriver, søte snille. Min oppgave er kun å publisere private mail.

lørdag, oktober 29, 2011

Kommentaren krevde et eget innlegg

Okei! Her kom det en kommentar som jeg godt kan forklare, eller som jeg syns jeg må forsvare.

Okei!
Mellom alle kommentarene om hva slags grøt vi spiser nå for tiden, om det var melkesjokoladeproteinpeanøttsmørbanancottagecheesehavregrøten til Marita, eller min egen sjokomintprottisogkakaoogpeanøttsmøroghavregrynogbyggmelogsaltognatreenogvannoglittmelk eller hvasomhelst (Oh, the joys of porridge!), så kom det en kommentar med SKAMGRØT plutselig. Jeg tenkte Jaha, skamgrøt, hva er det, grøt er vel ingenting å skamme seg over? Men da fikk jeg denne kommentaren tilbake:

Morsomme skrivefeil er understreket, men finn gjerne flere den som kan.
Med store bokstaver og utropstegn! - Så du vet ikke hva SKAMGRØT er? Ikke veldig slemt kanskje, men definitivt litt slemt og i alle fall veldig spot on. Jeg følte meg busted. Jeg spiser grøten min i skjul, så vi kan kalle den for skamgrøt, og da vet jeg alt om skamgrøt likevel. Jeg vil helst spise ALLE måltidene mine i skjul, men de som lukter barnebursdag og ser ut som en skvett sølevann, de vil jeg I ALLE FALL spise i skjul. Ikke se på meg. Alt jeg har å si til mitt forsvar er at kakao (for det må vel være det du tenker på, Viktoria?) skrives med to a-er.


Men hello, alle dere andre som spiser grøt, eller dere andre bloggerne som legger ut bilder av allslags grøt med pynt og proteinpulver. - Spiser dere dette foran andre mennesker, eller er dere som meg, egentlig dønn sjenerte i det virkelig liv? Jeg håper alle er like sjenerte som meg, at dere gjemmer dere og later som det er en vanlig kaffekopp dere har i hånden når dere spiser grøt. Og hvis det lukter kakao lang vei så håper jeg at dere håper sånn som meg at de tror jeg drikker kakao, for det er også meget mer normalt enn sjokomintprottisogkakao-ogpeanøttsmøroghavregrynogbyggmelogsaltognatreenogvannoglittmelk.

Helt vanlig kaffe. Skal bare drikke en kopp kaffe.
Men der er det grøt!
Skamgrøt spises i det skjulte altså. Den kan spises hvor som helst og trylles fram fra alle slags kopper eller bokser eller poser. Den spises så fort at den nesten inhaleres. Og for å gjøre skammen komplett, men dette ville jeg aldri sagt høyt til noen, så har jeg låst meg inn på toaletter for å spise grøt. Oioi, da snakker vi skikkelig skam over grøten sin. Dette er veldig lenge siden og nesten fortrengt, men hvis det skulle lukte kakao på et offentlig toalett så kan jeg ha vært der og smugspist faktisk.

Tryll tryll, her har jeg deilig sølesuppe og den kan spises hvor som helst.

Jeg har fått ny pc! På det øverste bildet. Den er halvveis gul og veldig kul. På dell.no kan man gjøre pcen personlig, og det var så kjekt at jeg bryr meg ingenting om RAM eller harddisk eller andre praktiske ting.

Gult ble nesten kjedelig med alle disse.

Og så må jeg bare si til slutt, før jeg skal til Café Sting på Litteraturuke, at hvis jeg får kommentarer på egne skrivefeil her så kommer jeg nok til å redigere dem bort og svare med et Hæ, jeg skjønner ikke hva du mener, selv om jeg kanskje dør av skam. Mens Viktoria, som skrev skamgrøtkommentaren, er verdens supreste og full av selvironi, det håper jeg, så hun syns nok bare det er kult at jeg fant noen hos henne.

Ha en fortsatt deilig dag, alle fine mennesker!

torsdag, oktober 27, 2011

Et brukervennlig brød

Hjelp, jeg har blitt en matblogger! Jeg skylder det på min sykdom og nød. Jeg kan bake, men jeg kan ikke forholde meg til andre mennesker. Typisk matblogger. Jeg tror det må være den samme sykdommen som får meg til å publisere dette innlegget under torsdag når jeg nettopp har fortalt, veldig spesifikt, at nå er det onsdag. Hjelp, hjelp. Og hvis noen skulle lure på hva jeg har drevet med i den lille stunden som gikk mellom disse "dagene", så kan jeg fortelle at da var jeg på Toppform og gjorde et nummer ut av at det var så folksomt der til å være en torsdag. De andre prøvde å forklare (i dag er det ONSDAG), men det hjelper bare ikke. Jeg glemmer hva jeg heter, jeg kan bare bake.

I dag er det onsdag, i dag er det onsdag.

Her er oppskriften på brødet som har tatt opp konkurransen mot grøten. Det er uten gjær og uten hvetemel og går veldig fort å lage, så jeg anbefaler alle som gidder å bake om å prøve. Enn så lenge så er det en ganske omstendelig oppskrift (det skal jeg fikse), men jeg lover at det går fort, og at det blir hur bra som helst.

Og at det ser sunt ut.

Klar ferdig gå:
2 dl sammalt hvete
3 dl siktet rug
1 dl havregryn
1,5 dl kruskakli
1,75 dl sammalt rug
1,5 dl klemte rugkjerner (er det dette som er rågkross? jeg har ikke noe som ligner engang, så jeg brukte helkorn av hvete)
1 dl sesamfrø
1,5 dl linfrø
5 dl siktet speltmel
1,75 dl solsikkekjerner
1,75 dl gresskarkjerner
2 ts salt

Og deretter:
4,5 ts natron
1 liter skummet kulturmelk
2 ss lønnesirup

Rør sammen en bløt deig. Tilsett litt vann dersom nødvendig. Stek i 175 grader på nederste rille i ca 70 minutter.

Kryss i taket, for en mer omstendelig ingrediensliste har man vel aldri sett. Dette er en oppskrift for dem som har MASSE mel i skuffen sin, men det skal ikke være nødvendig å ha alt som står i skrytelisten. Jeg ville forenklet hele oppskriften til omtrent slik:
12 dl mel
6 dl frø eller nøtter
2 ts salt
2 ss sirup
4,5 ts natron
1 liter skummet kultur

Evt:
1 dl havregryn
1,5 dl kruskakli
1,5 dl hele korn (gjerne bløtlagt)

Fikset! For ikke engang jeg som har blitt baker på heltid har så mye mel som bakermester Martin.


P.S:
Martin er en jeg pleide å jobbe med, og mannen bak oppskriften med de tusen ingrediensene. Det er litt ironisk at Martin som er en ekspert på brukervennlighet, mente å lage en oppskrift som var brukervennlig. Se her. For den brukervennlige oppskriften er ti sider lang og har tusen ingredienser og titusen bilder! Den er som en hel bok. Veldig morsomt.
 
Dette er et av Martins mange illustrerende bilder, og jeg syns det illustrerer et STORT utvalg av mel.

Neimen, nå lukter det faktisk brød fra komfyren min! Da er det lunsj.

Været er ellers fint i Stavanger og jeg er i ferd med å få litt energi igjen.
Ikke mye, bare bittelitt, og helst når ingen ser på, men det er bra likevel.

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...