torsdag, oktober 27, 2011

Et brukervennlig brød

Hjelp, jeg har blitt en matblogger! Jeg skylder det på min sykdom og nød. Jeg kan bake, men jeg kan ikke forholde meg til andre mennesker. Typisk matblogger. Jeg tror det må være den samme sykdommen som får meg til å publisere dette innlegget under torsdag når jeg nettopp har fortalt, veldig spesifikt, at nå er det onsdag. Hjelp, hjelp. Og hvis noen skulle lure på hva jeg har drevet med i den lille stunden som gikk mellom disse "dagene", så kan jeg fortelle at da var jeg på Toppform og gjorde et nummer ut av at det var så folksomt der til å være en torsdag. De andre prøvde å forklare (i dag er det ONSDAG), men det hjelper bare ikke. Jeg glemmer hva jeg heter, jeg kan bare bake.

I dag er det onsdag, i dag er det onsdag.

Her er oppskriften på brødet som har tatt opp konkurransen mot grøten. Det er uten gjær og uten hvetemel og går veldig fort å lage, så jeg anbefaler alle som gidder å bake om å prøve. Enn så lenge så er det en ganske omstendelig oppskrift (det skal jeg fikse), men jeg lover at det går fort, og at det blir hur bra som helst.

Og at det ser sunt ut.

Klar ferdig gå:
2 dl sammalt hvete
3 dl siktet rug
1 dl havregryn
1,5 dl kruskakli
1,75 dl sammalt rug
1,5 dl klemte rugkjerner (er det dette som er rågkross? jeg har ikke noe som ligner engang, så jeg brukte helkorn av hvete)
1 dl sesamfrø
1,5 dl linfrø
5 dl siktet speltmel
1,75 dl solsikkekjerner
1,75 dl gresskarkjerner
2 ts salt

Og deretter:
4,5 ts natron
1 liter skummet kulturmelk
2 ss lønnesirup

Rør sammen en bløt deig. Tilsett litt vann dersom nødvendig. Stek i 175 grader på nederste rille i ca 70 minutter.

Kryss i taket, for en mer omstendelig ingrediensliste har man vel aldri sett. Dette er en oppskrift for dem som har MASSE mel i skuffen sin, men det skal ikke være nødvendig å ha alt som står i skrytelisten. Jeg ville forenklet hele oppskriften til omtrent slik:
12 dl mel
6 dl frø eller nøtter
2 ts salt
2 ss sirup
4,5 ts natron
1 liter skummet kultur

Evt:
1 dl havregryn
1,5 dl kruskakli
1,5 dl hele korn (gjerne bløtlagt)

Fikset! For ikke engang jeg som har blitt baker på heltid har så mye mel som bakermester Martin.


P.S:
Martin er en jeg pleide å jobbe med, og mannen bak oppskriften med de tusen ingrediensene. Det er litt ironisk at Martin som er en ekspert på brukervennlighet, mente å lage en oppskrift som var brukervennlig. Se her. For den brukervennlige oppskriften er ti sider lang og har tusen ingredienser og titusen bilder! Den er som en hel bok. Veldig morsomt.
 
Dette er et av Martins mange illustrerende bilder, og jeg syns det illustrerer et STORT utvalg av mel.

Neimen, nå lukter det faktisk brød fra komfyren min! Da er det lunsj.

Været er ellers fint i Stavanger og jeg er i ferd med å få litt energi igjen.
Ikke mye, bare bittelitt, og helst når ingen ser på, men det er bra likevel.

9 kommentarer:

 1. Yey! Takk for oppskrift!

  Tror faktisk jeg har alle ingrediensene i skapet, så da får jeg teste ut oppskriften så fort jeg er tom for brød :)

  Holder det seg saftig lenge synes du?

  Fortsatt god bedring!

  SvarSlett
 2. Er det mulig å ha alt dette! Oi oi. I dag hadde jeg alt unntatt gresskarkjerner og rugkjerner, men jeg har gjort en solid oppgradering av skapene for å kunne si det. Brødet holder seg lenge saftig, men da blir det ekstra godt av å brødristes. Jeg pleier å dele dem opp og fryse dem.

  Hurra for at du satte pris på oppskrift! :D

  SvarSlett
 3. ja det så skikkelig sunt ut! sikkert nydelig også :*

  SvarSlett
 4. Hehe, denne så god ut:-) Likevel håper jeg grøten leder i konkurransen mot brødet?! Jeg heier ivrig på grøten og håper på fremtidige grøtkreasjoner fra deg! Og ja, klart du kan lage grøtversjonen min med gelatinpulver, du er jo tross alt grøtdronningen!! Jeg bøyer meg i støvet jeg!!!

  SvarSlett
 5. Ha ha, til grøtdronning! All right!!! :D Takk, snille Benedicte.

  SvarSlett
 6. Er det nødvendig med sirup i?

  SvarSlett
 7. Neida! Jeg brukte to spiseskjeer sukrin for å ha noe søtt.

  SvarSlett
 8. Det er fortsatt ikke uten hvetemel i den oppskriften din, Chassi. ;) For meg som er intollerant mot hvete hjelper det ganske enkelt ikke at det er sammalt hvete i stedet for siktet hvetemel, resultatet ville blitt det samme, nemlig seriøse mageproblemer. :p

  Klart det ikke er vanskelig for meg å bytte ut hveten med noe annet, men ikke si at noe er uten hvetemel hvis det er hvete i det vær så snill. :)

  Ellers så jo brødet veldig godt ut, så kanskje man skulle bake litt igjen en helg. Jeg bør jo bruke den Kenwood-en som står på kjøkkenet når jeg først brukte noen tusen på å kjøpe den.

  SvarSlett
 9. Åååååååå, den der altså. Det er bare på siktet hvetemel at det står hveteMEL. På de andre står det bare hvete i allslags former, jeg har jo helkorn til og med! Men man kunne sikkert byttet ut alt av hvete med andre meltyper, ja. Kan du ikke prøve? Det hadde vært dødskult. Mer spelt og mer rug, og kanskje bygg også, er det det du pleier å bruke?

  Klem på deg. :-))

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...