tirsdag, januar 17, 2012

Møllemannen

Det var ein gong ein møllemann som var så tunghøyrt at han verken kunne høyre eller samle det nokon sa til han. Han hadde ei kjerring og to søner og ei dotter, og dei brydde seg ikkje om mannen, men levde lystig og vel så lenge det var noko å leve av. Det var ikkje stort det dei hadde, det var bare korn, men med korna kunne dei koke allslags graut og for at ikkje grauten skulle bli kjeisam så hadde dei korna i slike vene og gjeve små sekker.

Det var møllemannen som hadde laga dei vene sekkene, men han høyrde så dårleg at når kona sa Her skal det være svenskerug, så skrev møllemannen svedjerug, og da kona sa Her skal det være lyseraud lapp, så la mannen lyseraude korn i sekken. Da kona sa Her skal det være korn for en femmer så lagde møllemannen en sekk med emmer... Men sekkene vart (vere-vart-vorte?) vene og grauten vart god.

Og så gikk det til at vi fikk svedjerug.
Og emmer.
Og lyseraude korn.
Som ga lyseraude brød.

Men at sekkene var gjeve og vene var ikkje til å komme fra
Ingen korn i dette land kunne måle seg korn fra Møllemann.
Og ingen graut fra land og strand kan måle seg med graut av enkorn helkorn.

Hurra, hurra, det har tatt HELT av. Vi har korn som er så rare at jeg ikke skjønner at de fins engang.
Hva slags grøt skal vi lage i dag?
Havregrøt!
Ja, det har vi ikke smakt!
Nei, for hvem har vel smakt grøt av hele havrekorn.
Det er det vel ingen som har? Nå må dere komme til grøtfest!

søndag, januar 15, 2012

Losturen

Endelig over! Noen helger er best når de er overstått og det er veldig mange skiturer også. De er kule å fortelle om på forhånd ("..og så skal jeg vise vei inn i mørket og det er meldt storm på fjellet!") og dritkule å fortelle om etterpå ("..og så mistet jeg skien i bekken og hyttene var så fulle at vi lå oppå hverandre, og alle snorket!"). Men de er ingenting kule der og da. Juhu, jeg er glad du er overstått, lostur. Her er historien fra årets første skitur og lostur.

Jeg hadde fått masse utstyr til jul så det var kult å pakke. Jeg hadde fått en meget kul ulltrøye for eksempel, som kunne brukes som balaklava, så jeg følte meg veldig klar for hva som helst. (Lurer på om dere vet hva balaklava er...) Så jeg pakket alt det kule og en blodpølse fordi jeg har sånn jernmangel. So far so good.

Vintersekken ble fylt med nødutstyr.

Og matposen ble fylt med blodpølse, brød og proteinpulver.


Men egentlig syns jeg at losturer er skumle. Det handler om å vise vei i stupmørke for hvem som helst som møter opp på en parkeringsplass der oppe i fjellet. Man har ingen anelse om hvor mange de vil være, om de kan gå på ski eller om de har skikkelig utstyr med seg. For tenk om vi må grave oss ned og én person har glemt sovepose, må jeg gi ham min da? Sånt tenker jeg på og det er kjipt nok, men det verste er at jeg sliter med å finne veien i mørket. Der sa jeg det.

Det stormet på fjellet og vi var ment å skulle kviste løypen, så det var veldig viktig å FINNE løypen.

Sånn så det ut forover.

Sånn så det ut bakover.

Og sånn så kvisten ut, men det ble dårlig med kvisting denne natten.

Åh, losturer, så langt utenfor alle komfortsoner. Kaldt og mørkt og skummelt, jeg skjønner det ikke. Jeg skjønner ikke vitsen. Men fordi det fantes flere turledere på denne turen, og noen deltakere ville gi opp og snu, kunne jeg ofre meg og snu jeg også. Jeg loset dem HJEM. Vi fant tilbake til parkeringsplassen og kjørte til en enklere hytte for å starte igjen neste dag. Men neste dag var deltakerne forsynt for skieventyr og dro hjem i stedet. "De lovet oss en måneskinnstur!" Så da gikk jeg inn alene.


Jeg gikk inn og jeg gikk ut, andre dag. Jeg mistet skien under kryssingen av denne broen, men jeg fant skien og hytten til slutt.

Jeg tror jeg mistet skien av bare skrekk.
Der er endelig hytten. The end.

torsdag, januar 12, 2012

Dags for nye slankekurs


Hallo! Det er dags for 2012 full kontroll, og alle vil slanke seg. I alle fall alle på Toppform, for nå gikk nettopp brannalarmen på grunn av altfor mange svette mennesker. Noen vil kanskje komme i form, men noen vil slanke seg og snart starter årets nye slankekurs, så jeg surfer etter tips. Selv om jeg har en mal å følge, takkoglov, så er det greit å kunne servere en haug med fitnessbloggetips... og det er det jeg surfer etter nå. Har dere sett denne for eksempel?

  • Kukerundtsyndrom. (Kukerundtsyndrom er en psykisk lidelse som karakteriseres av en middelmådig fysikk og en fullstendig mangel på fremgang, selv med flerfoldige timer tilbrakt på gymmen hver uke.)
Den handler litt om Tyler Durden-trening. Jeg trodde at Oi oi, det må være en fitnessguru jeg ikke har hørt om, men så var det altså Brad Pitt fra Fight Club. Kan godt se sånn ut.

Det er en spot-on super artikkel som ga meg plutselig respekt for periodisk faste-guruen Martin Berkhan. Han har jeg tidligere snakket litt stygt om fordi han ikke spiser frokost, men han er jo kjempeflink. Jeg fant artikkelen etter et facebooktips fra Ida Øian, og hun mente at det var den beste fitnessartikkelen hun hadde lest.

  • Og så en kalorioverraskelse... Jeg surfer mest etter slankeartikler og motivasjonsartikler, men hvem som helst kan bli bevisst på eget kosthold når man leser artikler som denne:


"Tankeløs knasking" liksom... Må tenke først og spise etterpå!

  • Og til alle som tror at lavkarbo er det kuleste som fins så presenterer jeg heller grovkarbo. Alt for å unngå at noen kombinerer lavkarbofettet med raske karbohydrater og får det verste fra begge verdener.


Selv om det ikke er nytt i det hele tatt.

  •  Og så er det slankemetaforen fra Børge Fagerli, den er fin. Den bruker jeg hele tiden.

Du er midt i byen på en lørdag formiddag og ser tilfeldigvis i speilbildet ditt i et butikkvindu at buksesmekken er åpen. Hva gjør du nå?
Svar: Du drar den selvfølgelig opp, og later som ingenting. Livet går videre.
Så hvorfor er det da noen som tenker “Åh nei! Glidelåsen er åpen, nå er ALT ødelagt! Da kan jeg like gjerne rive av meg både buksa, genseren, undertøyet og springe rundt naken mens jeg hyler høyt og river ut håret sånn at alle kan få se hvor mislykket jeg er som person” ???


Den fins sammen med mange andre gode tanker til søtsug på dietten. For en fin artikkel!

  • Og så trenger man noen enkle verktøy for å få en oversikt over eget kosthold, - ikke til å beregne hver eneste dag, men for å ha en liten anelse. Matpådata er helt genialt, men det fins en mye enklere kalkulator på iForm. Den fungerer fint hvis du har et veldig enkelt kosthold, og det har jeg.


Okei! Så havregrøten min har 400 kalorier og ca 40 prosent karbohydrater.

Og tunfisklunsjen har 450 kalorier og fortsatt 40 prosent karbohydrater. Good to know.

Sett at jeg spiser havregrøt x 2 og tunfisklunsj x 2 og en naturellyoghurt før jeg legger meg... Vips så har jeg en oversikt over dagens energifordeling. Vi bruker tallerkenmodellen EasyLife, for at det ikke skal være nødvendig å telle kalorier (en kvart med proteiner og en kvart med karbohydrater og så halvparten med frukt og grønnsaker (ja, selv om det også er karbohydrater)), men hello, det kan være vanskelig å vite hva som er hva på en tallerken, og derfor kalkulatoren.

Flere gode tips? Jeg er veldig fornøyd med å ha testet allslags kosthold på meg selv, så jeg mener å nok erfaring. Bittelitt erfaring. Spisekick er ut, nullfettdietten er ut, og overtrening er ut. Det er vel de diettene jeg har prøvd.

Ha en super torsdag, supre mennesker!

tirsdag, januar 10, 2012

Nei, det har vi IKKE hørt om

Tenk å komme fra en paradisøy på Østlandet til kuling og regn og en håpløs dialekt som ingen forstår.. Til havregrøt til alle dagens måltider, og kuling og regn og kuling og regn IGJEN. Uansett om det er julaften eller midtsommer så får man havregrøt og regn, tenk det! Men se som hun prøver å gjøre vestlandet til et bedre sted å leve:


Hun leter etter speltlomper!

"WTF is speltlomper? Nei, det har vi IKKE hørt om." Hilsen Rema1000.
 
Og så har hun fått seg vanntette klær og lært å ALLTID bruke dem.


Men det morsomste er at hun tar grøten til enda nye høyder. Hun har funnet en mølle som selger allslags rare urkorn. Emmerkorn som smaker som nøtter og enkorn som gir en gul farge av bare betakaroten, det blir sikkert utrolig kult i grøt! Noen som har smakt? Det er en veldig morsom side dette, som selger VALSER til å male eget korn og som insisterer på at kornet blir sunnere når det er nymalt. Men det beste er, wait for it... At man kan leie kornlager! For å oppbevare korn i tilfelle krig!

Det hadde vært gøy så klart. Kanskje neste jul.


Så dette er hentet fra Nye Tider AS:

Hvorfor eget kornlager?

  • Et eget kornlager er den beste måten å sikre din egen matforsyning. Dette er viktig i usikre tider.

Hvorfor sikre din egen matforsyning?

  • Norge har ikke lenger beredskapslagre for korn.
  • Hyppigere ekstremvær rundt omkring i verden gjør importen fra andre land usikker.
  • Ustabil verdensøkonomi gjør importen fra andre land usikker.
  • Norge har de to siste årene hatt dårlig vær, slik at mye kornet måtte gå til dyrefor.



Norge har ikke lenger beredskapslagre for korn, men her kan vi lage våre egne. Det er jo en fin tanke. Nok om det, nå skal jeg trene og jobbe. German Volume Training er fullført, en uke føltes akkurat passelig, så nå starter jeg med 3-splitt. Nytt program igjen, jeg er en testkanin. Og da blir treningsuken sånn:

Mandag: Push-øvelser (bryst og triceps og skuldre)
Tirsdag: Bein (wohooo) og mage
Onsdag: Fri
Torsdag: Pull-øvelser (bakside og biceps)
Fredag: Skitur
Lørdag: Skitur
Søndag: Skitur
Jeg har spist treningsmat allerede for fåkk, så tungt med bein.

Og alle som vil kan bli med på Lostur til Sandvatn for å se om jeg finner veien inn i mørket.

Se så fint. Her er link til Losturen.

Stor klem fra Stavanger! - Vi skal ha 20 millimeter regnbør i dag og syns at det er helt normalt.

søndag, januar 08, 2012

The Ghost of Eatings past

Hei bloggen! Jeg skjønner ikke hvor spisekickene tok veien! Min gamle venn som kom på besøk sent på kvelden og tømte skapet mitt og var kjempekoselig om enn bittelitt intenst selskap helt til matskapet sto tomt igjen og jeg kanskje følte meg litt kvalm. Hvor ble du av, gamle vennen?

Det er kjemperart - var nettopp her og så plutselig borte - men det går kjeeempefint. Jeg har trent nesten ingenting nesten hele uken, men det er så bra å ikke spisekicke at jeg ville vært fornøyd om jeg hadde ligget gaffateipet i sengen hele tiden.

Dette var forresten helgens økt: Jeg var kommet til siste økt på German Volume-programmet og den siste økten var bare armer... så da trente jeg 10 x 10 på biceps curl. Jeg løftet altså bicepsstangen 100 ganger, så jeg løftet altså 1,5 tonn med biceps. (!) Tenk så teit å løfte bicepsstangen foran speilet i en halv time og så spasere ut igjen.

Waiting for volume etter 10 x 10 på knebøy.

Her en en typisk helg fra i fjor, men det er bare ikke representativt lenger. I fjor på denne tiden ville en rolig helg som denne blitt en spisehelg der jeg hadde spist mat nok for hele uken. Jeg har vært så forstyrret at jeg har tømt skapene mine for alt som har fantes av mat så snart jeg har hatt en ledig kveld, og jeg har prøvd allslags triks for å begrense skadene. Jeg har prøvd å aldri ha noe mat tilgjengelig eller å spise hele salathoder til forrett eller å spise fiberhuskdesserter med null kalorier, men nå er ingenting av dette nødvendig lenger. I'm in control, og jeg vet ikke hvordan det skjedde engang.

Kanskje fordi jeg har fått en liten samboer og ikke lenger kan spise i skjul.

Eller kanskje fordi jeg spiser nok mat. (Grøten har nådd enda ett nytt nivå med bakepro, jeg må bare si det. Det er et smaksnøytralt pulver som gir fløtekonsistens, så det er som å starte fra scratch.)

Jeg tror det er fordi jeg spiser nok mat og har senket aktivitetsnivået. Det var det de prøvde å si hele tiden, men nå kjenner jeg at kanskje det stemmer. En litt for liten frokost er ikke lenger en bitteliten seier, for jeg vet at den vil kreve en mye større lunsj, og at hvis jeg ikke spiser en diger lunsj vil jeg spise et digert kjøleskap helt tomt innen kvelden. Jeg har blitt mye klokere i 2012, måtte det bare vare.

Ha en nydelig uke og spre budskapet til alle som spisekicker. Kanskje de må spise mer og roe ned.

torsdag, januar 05, 2012

German Volume Training

Tyske forskere oppfant i sin tid en egen styrketrening som skulle fremme den ariske rase. Det skulle være en styrketrening über alles. Den ariske rasen skulle ikke bare være spesielt sivilisert og intelligent, men gjerne fysisk større enn alle øvrige raser. Deutsche Forschungsgemeinschaft fikk i oppdrag å trene rotter og andre eksperimenterbare dyr for å se hva slags styrketrening som best kunne brukes i krigen, og de gikk inn i prosjektet med liv og lyst og tysk standhaftighet. Ser jeg for meg.

- Hva om vi får rottene til å løfte stangen mange ganger så de blir skikkelig slitne?
- Hvor mange ganger da?
- Jeg vet ikke.. 10?
- M-hm.
- Eller hva om vi får dem til å løfte stangen 3 ganger 10?
- Ja ja, da må de bli store.
- Eller... he he he... 10 ganger 10!
- Ja ja!
- Og så gjør vi det samme med brystet og beina og armene!
- Ja ja!
- Rottene vil vinne krigen!

Sånn kom de fram til German Volume Training, og det ble en stor suksess som fortsatt brukes blant dem som vil bli størst og sterkest.

Nice volume!
Waiting for volume.

German Volume Training er for dem som har stagnert i treningen eller for hvem som helst som vil ha ekstra resultater og et avbrekk fra sitt vanlige treningsprogram. Men aller mest så er det et veldig enkelt program, og det likte jeg.

Bryst og bakside
Benk 10 x 10
Stående roing med stang 10 x 10
Kabel crossover 3 x 10
Nedtrekk med smalt grep 3 x 10

Bein og mage
Knebøy 10 x 10
Liggende curl 10 x 10
Sittende tåhev 3 x 10
Beinhev 3 x 10

FRI

Arm og skuldre
Benkpress med smalt grep 10 x 10
Biceps curl med stang 10 x 10
Side raise 3 x 10
Rear deltoid raise 3 x 10 (Jeg vet ikke hva den heter på norsk, men framoverbøyd sidehev omtrent)

FRI

Jeg har testet dag én og den var bare gøy. Det gikk fort å trene bare fire øvelser og da jeg kom til de to siste øvelsene ("Pffft, bare tre sett?") så følte jeg meg allerede ferdig. Dag to skal liksom være i dag og det blir meget verre fordi jeg må grine når jeg tenker på knebøy i det hele tatt.

Det anbefales til GVT å først teste hvor mange kilo en klarer 20 repetisjoner av, eller å bruke en kalkulator og beregne 60 prosent av maks og så trene med det. Jeg trente med 35 kilo i benken og det gikk fint. Det ble bare 8 reps på siste settet, men det holder visst. Det er sånn det skal være.

Plis prøv!

tirsdag, januar 03, 2012

Fem på grøten

Det var en teit tittel. Jeg vet to ting i verden som kan eksperimenteres i det uendelige, og det er grøt og trening. Dagen begynner seint i dag så jeg leser meg opp på treningsprogram som kan testes ut (jeg har funnet så sinnsykt mye gøy på bodybuilding.com!), men det kommer senere. Nå kommer fem på grøt. Nesten som fem på gaten og nesten som 5x5 på GRØT. Det blir nesten som et treningsprogram.

Jeg har en forresten en fem-års dagbok der jeg kan se hva jeg gjorde for et år siden. Der står det "6 x havregrøt" på dagen i dag, så 5 ganger grøt er på en måte mindre enn i fjor.

Jeg kan pønske ut fem grunnregler:
  1. Grøten må inneholde en proteinkilde
  2. Grøten må inneholde karbohydrater - så sant det ikke er en alternativ kveldsgrøt
  3. Det trenger å ikke se godt ut
  4. Det trenger ikke å smake godt
  5. Og med vann eller melk kan allting bli til grøt

Her er grøt som ikke ser god ut ENNÅ i alle fall - med hele hvetekorn

Jeg kan pønske ut fem favorittkorn:
  1. Store havregryn - basic og best (Store gryn gir tyggemotstand og lavere GI)
  2. Bokhveteflak - som gir den mest grøtete grøten
  3. Dinkelflak - som gir færrest karbohydrater
  4. Hel hvete - den nyeste nyvinningen som gir nøttesmak. (!) Selges på Rema.
  5. Klemt spelt - Hurra! Veldig sunt og veldig alternativt
(Som ekstra favorittMEL kommer kokosmel og fettredusert mandelmel, men jeg vil helst velge alt.)

     
    Koke koke på grøtverksted.

    ..fem favorittingredienser:
    1. Kokosessens - fordi det gir bountygrøt uten ekstra fett
    2. Kakao så klart - og bakekakao gir ekstra mye smak
    3. Proteinpulver med pistasjsmak - fy filler, det er SINNSYKT godt
    4. Cottage cheese - men det er nesten for godt
    5. Peanøttsmør - og nå lager jeg det selv til og med
    Her er grøt som ikke smakte så godt men som var kult å få testet - med SKYR som gir "rømmesmak".

    Og fem tabber:
    1. Fiberhusk - ingen over og ingen ved siden
    2. Brunost
    3. Korn som burde ligge i bløt men som ikke har gjort det
    4. Grøt med fisk (men en gang jeg fikk det servert var det dødsgodt)
    5. Jeg kommer ikke på mer. Det er dødskjedelig å pynte grøten med bær, men det er vel ingen megatabbe?

       Men den femte og viktigste listen er Fem grunner til å spise grøt:
      1. Det tar ingen tid å lage og ingen tid å spise
      2. Man kan selv styre næringsinnholdet ved å tilsette fett og proteinpulver
      3. Det er verdens billigste mat
      4. Det smaker jo bursdagsselskap og 17. mai
      5. Og viktigst av viktigst så kan det varieres i det UENDELIGE - det føles i alle fall sånn.

      Det jeg har aller mest lyst til å prøve (skulle ønske det snart var jul igjen!!!) er steel-cut oats.  Det er hele havrekorn som ikke er valset i det hele tatt, men som er kuttet i biter og kan se sånn ut. Fy filler, så kult!

      P.S: Jeg la ved tusen lenker i tilfelle noen skulle gå inn i det nye året uten noe å gjøre på.

      mandag, januar 02, 2012

      Vi KAN koke proteinpulveret

      Godt nyttår og god nyhet! Året er bare i sin andre dag, men Tech Nutrition har løst min største gåte og med det gjort året veldig lovende. Kan proteinpulver kokes eller går det helt i stykker? Jeg vil ikke si noe vondt om Gymgrossisten for de selger så sinnsykt billig proteinpulver, men nå har jeg fått en mye mer fornuftig forklaring enn den jeg fikk derfra. Nå tror jeg ikke lenger at proteinet avdunstes (?).

      Altså. Historien begynte med at Viktoria sendte en mail til Gymgrossisten for å spørre om vi kan koke pulveret. Da fikk hun et kryptisk svar som sa NEI og som forklarte det med at proteinet denatureres og avdunstes. Mange mail gikk fram og tilbake, men det forble like vanskelig å forstå og det var like strengt forbudt å koke proteinpulver. Så da skrev Viktoria mail til de andre produsentene! Nå har Tech Nutrition svart og nå skjønner jeg alt mye bedre.

      Her er svaret som kom på mail:

      Denaturering beskriver en ENDRING, ikke en ØDELEGGELSE av proteiner. Et egg som kokes blir for eksempel hardt fordi proteinene denatureres.

      Noen proteintilskudd vil endre smak og funksjonelle egenskaper, særlig vannbindingsevne. Byggestenene i proteiner, aminosyrene, vil imidlertid i hovedsak være tilstede, slik at næringsinnholdet er det samme. Det vil heller ikke være vanskeligere for kroppen å nyttiggjøre seg proteinene.


      Som et egg, akkurat som dere skrev i kommentarfeltet. Og akkurat sånn har det føltes også, at pulveret endres som et egg endres. Det er derfor jeg føler meg så sikker på at dette må være riktig. Pulveret klumper seg når det kokes (noen sorter mer enn andre) så det gir best grøt når det røres inn til slutt, men nå vet jeg at DET FUNGERER LIKE FINT UANSETT! I love you Tech Nutrition, selv om dere er de eneste som har sukker i proteinpulveret når jeg foretrekker aspartam og annen kunstig tilfredsstillelse.

      "Joda, man kan koke proteinpulver. Det er bare å koke i vei, men hvis du ikke vil at det skal klumpe seg som et kokt egg så er det best å røre det inn til slutt. Smaken vil som oftest være den samme. Visst. Bla bla bla."

      Jeg venter fortsatt på svar fra Proteinfabrikken, Myo Sport nutrition og min kostholdslærer på Idrettshøgskolen, Therese Fostervold, men jeg føler meg veldig fornøyd med det jeg har fått vite til nå. Godt nyttår!

      fredag, desember 30, 2011

      Årets blogginnlegg

      For snart er jo året slutt! Dette innlegget er så bra at jeg forteller om det til kunder på Toppform og til vilt fremmede mennesker når det er snakk om blodsukker eller hvorfor man i det hele tatt skal velge én type mat framfor en annen. Jeg ville ikke valgt den samme maten som Ann-Kristin i bloggen (havregrøten når ikke helt opp hos henne) men hun har gjort en dritkul test når hun her måler blodsukkeret sitt etter fem VELDIG forskjellige frokoster. Og tenk å ofre seg sånn for vitenskapen! Jeg ville ikke spist 7 dl honnikorn for en god historie. Jeg ville ikke spist de tre brødskivene engang.

      Her er årets blogginnlegg i følge meg: Blodsukkermålinger!

      Om hva som skjer med kroppen etter fem forskjellige frokoster. Hurra, så bra!!

      Ann-Kristin Grodås i Bli Sunn-bloggen tester fem forskjellige frokoster som inneholder like mange kalorier: smoothie, brødskiver, havregrøt, lavkarbo og honnikorn, og tallene er ganske spennende; Honnikorn gir blodsukker på over 10. (!) Min morfar som har diabetes ble bekymret da han i jula hadde fått blodsukker på over 8, så dette er HØYT. Selv om lavkarbo gir lavest blodsukker så syns jeg at havregrøten klarer seg greit. Det er greit med litt energi sånn på morgenkvisten.

      Se, så høyt på honnikorn.

      Og så må jeg si all ære til Ann-Kristin som spiser 7dl honnikorn i forskningsøyemed.
      Jeg har også målt blodsukkeret mitt sånn for moro, og jeg kan fortelle at det er virkelig moro. Skulle nesten ønske jeg hadde diabetes.

      Snart er det nyttår, og jeg skal se Sonny på teateret midt på nyttårsaften og så skal jeg på fest til noen mennesker jeg ikke kjenner. Det er akkurat som det skal være på nyttårsaften.. Andre som har kule planer? Eller kule blogginnlegg?? Ha en nydelig fredag, kjære alle.

      onsdag, desember 28, 2011

      Høykarbo

      Hei igjen! Høykarbo bare fordi Dagbladet hadde et helsebilag som handler om lavkarbo... Det var i går og det var veldig gøy. 13 kostholdseksperter ble spurt i Dagbladet om hvordan de trener og spiser og hva de absolutt ikke vil spise, og fordi lavkarborepresentantene fremdeles er de kuleste i klassen så de ble godt representert. Jeg elsker ALLE tips så jeg leste hele bilaget med lupe.

      Sofie Hexeberg, som er lavkarboguruen, fikk headeren fordi hun som er så sunn ikke trener i det hele tatt. Hun har ikke tid til trening fordi hun må svare på lavkarbohenvendelser hele dagen, og det har jeg ingen problemer med å tro på. Det minner meg om et intervju jeg leste om fotballfruen i det samme dagbladet, hvis det ikke var Det Nye, der en travel fotballfrue fortalte om sin travle hverdag som fotballfrue fordi VIPS så ringer det en journalist akkurat når hun hadde det som travlest for å spørre henne om lavkarbo. Jeg leste litt fotballfrueblogg nå for å finne ut om hun hadde en unnskyldning til å være travel, men jeg fant ingenting. Hverken for eller imot. Jeg leste beskrivelsen på bloggen hennes, den som forteller hvem hun er, men det eneste jeg fant som var interessant var at selv om hun kom fra verdens mest fantastiske familie  så bestemte hun seg likevel (!) for å flytte hjemmefra i en alder av 20 år.

      "Planen var å studere juss. Og det gjorde jeg. Men bare for ett år."

      Drit i jussen. Hun virker lykkelig, og det er det viktigste.


      Kostholdsekspertene i Dagbladet fikk fem spørsmål:

      1. Hvor mye, når og hva trener du?
      2. Hva slags mat spiser du helst?
      3. Hva slags mat kommer aldri i din mage?
      4. Hva skeier du ut med i helgene?
      5. Har du noen gode nyttårsforsetter for 2012?
      "Jeg drikker ikke fruktjuice."
       
      Og de svarte alt fra "Jeg drikker ikke fruktjuice" (Fedon Lindberg) til "Ingen mat kommer aldri i min mage! Der er det rom for alt!" (Jeanette Roede). Artikkelen er ment å skulle gi oss tips til nyåret, men selv om det høres teit ut, så syns jeg at jeg spiser mye kulere enn alle ekspertene gjorde. Jeg skulle ønske Dagbladet spurte meg heller.

      1. Jeg trener styrke 4 ganger i uken og gjerne en kondisjonsøkt i tillegg.
      2. Jeg spiser helst havregrøt og kjøtt eller fisk med brød eller ris og masse grønnsaker.
      3. Hurtigmat, godteri, sukkerdrikker, chips, kaker og nesten ikke alkohol eller noenting annet enn  det jeg nevnte ovenfor kommer i min mage.
      4. Jeg skeier ut med farris og bakekakao (i stedet for vanlig kakao) og kanskje treningsfri.
      5. Hm.. Tatt ut av luften akkurat nå så vil jeg spise mer grønnsaker og jern og få bedre kondisjon i 2012.


      Jeg spiser i alle fall mye karbohydrater i forhold til lavkarboidealet. Lavkarbo kan være alt fra 0 til 150 gram til dagen (Jeg siterer fortsatt Dagbladet), og så langt i dag har jeg spist

      - 60 gram havregryn til frokost - altså 50 gram karbohydrater
      - 100 gram brød og kålrot til lunsj - enda 50 gram karbohydrater
      - En appelsin og en tomat - 12 gram karbohydrater (Dette inneholder frukten!)
      - 60 gram havregryn til middag - 50 gram karbohydrater
      - Og så vil jeg få minst et måltid til før jeg legger meg med enda 40 gram.

      Det ble omtrent 200 gram på en vanlig høykarbodag. 200 gram ganger 4... Det blir 800 kalorier i karbohydrater som igjen tilsvarer.. Shit, jeg kan ikke regne prosent. Jeg skulle gjerne visst hvor stor prosent 800 kalorier er av en total på kanskje 2200 (wild guess). Det Norske helsedirektoratet anbefaler et daglig karboinntak på 50-60 prosent, og jeg ligger i alle fall lavere enn det, så dersom Dagbladet hadde spurt meg om kostholdekspertise ville jeg heller anbefalt bøttevis av proteiner og kanskje havregryn.

      Jeg er også lykkelig.

      Og ekstra lykkelig nå med alle karbohydratene jeg har fått i kalenderen.

      mandag, desember 26, 2011

      Proteinpulveret skal visst ikke koke

      Jeg har fnyst av dette tidligere for jeg har alltid kokt pulveret oppi grøten og det har smakt proteinpulver i alle fall. Men det skal visst ikke koke. Det begynte med at Viktoria spurte Sunthjerte om hvorfor hun IKKE kokte proteinpulveret. Hun fikk et veldig fornuftig svar (Du er så klok, Sunne hjerte!):


      Hei hei! Så langt har jeg bare kommet over prozyme sitt protein som tåler høye temperaturer. Whey protein tåler visst ikke like godt varme og i fare for at proteinet denatureres rører jeg det heller inn, har bare blitt en vane her i hus egentlig:-)

      Ikke kokes i det hele tatt?

       Jeg protesterte forsiktig:

      Pffft, jeg koker ALLTID proteinpulveret.

      Og til mitt forsvar så mener Børge og Tech Nutrition at pulveret kan kokes, men det gjelder kanskje bare deres pulver. Viktoria skrev en mail til Gymgrossisten for å få et endelig svar:

      Hei, hei, kan man koke det magiske proteinpulveret?

      Og Gymgrossisten svarte NEI!

      Hei hopp fallera! Tack för ditt mail!

      Vassleproteiner är värmekänsliga, främst är det a-laktalbumin och B-laktoglobulin där värmedenatureringen inleds redan vid 60-70 grader celsius. Så högre temperaturer än så kommer såklart leda till ytterligare denaturering, vidare är självklart tiden en faktor.

      Dock finns det proteiner som klarar högre temperaturer t.ex. Bake Pro.


      Med vänliga hälsningar Robin hos Gymgrossisten.

      I følge dem så er tiden er en faktor, det hjelper litt for meg som koker superfort, men hva betyr denaturering? Skjønner ingenting. Viktoria spurte Gymgrossisten om det også:

      Denaturering betyder, av latin de och natura, 'göra onaturlig', innebär rent generellt att ett ämnes beskaffenhet förändras så att det inte kan användas för ett specifikt ändamål. Man kan säga att proteinet avdunstas, försvinner vid värmen och blir därför onödigt att ha med vid bakning.


      Alltså proteinet i Whey-80 avdunstar mer och mer desto varmare det blir och framförallt Vassleprotein eftersom de innehåller även aminosyror som också avundats som jag skrev i förra mailet. Själva smaken är den samme eftersom det är aspartam men även Aspartam förändras beroende på hur hög värme du har och vilken slags vassleprotein produkt du använder.


      Alltså helst skall man inte använda Vassleprotein som Whey-80 i matlagning eftersom proteinet försvinner och smakerna kan varieras. Därför använder man istället andra proteinprodukter som .t.ex Bake Pro.

      De sier at proteinet avdunstes, og særlig whey. Det høres kjemperart ut. Jeg har faktisk merket at grøten kan bli kornete når pulveret kokes, men jeg koker det LITT likevel. Mindre enn før. Jeg rører det inn når grøten egentlig er ferdigkokt. Her er oppskrift på hvordan jeg koker grøt.

      Så.. Koker dere proteinpulveret? Gymgrossisten mente at pulveret skulle røres inn i melk først (!) om det skulle være helt optimalt. Jeg skjønner det fortsatt ikke, for whey er laget av melk og melkeproteiner tåler koking, tror jeg da, så jeg beklager å dele dette med dere hvis dere koker proteinpulveret.

      La oss koke prottisen! Fortsatt god jul! :)

      lørdag, desember 24, 2011

      Det stormer på fjellet

      Så jeg er ikke der engang! Jeg er hjemme. Jeg hadde gledet meg i to måneder, men nå stormer det og da er det altfor langt å kjøre helt til Haukeliseter for å sitte inne og være værfast. I går spurte jeg mor og far om vi kunne komme innom til julemiddag likevel kanskje. Plis plis, hvis vi tar med egen mat? Den lille østlendingen har stekt et monster av en kalkun som skulle holde hele julen, så jeg HÅPER vi må ta med egen mat.

      Det stormer visst i hele vest.


      Det blir en omstilling dette... For det første så har vi åpnet alle pakkene allerede. Vi fikk dem levert før vi skulle dra til fjells og klarte ikke holde oss. Begynte med bare en, og så en til... Og så hadde vi pakket opp alle. Det kan bli flaut når kvelden kommer. For det andre så ligger det en flanellskjorte klar til julemiddagen, men den vil sikkert ikke bli godkjent til julemiddagen her. Og for det tredje (SUKK!) så ligger det to energibarer klare til mandel-i-havregrøten, men hva skal vi vel med energibarer når dagen blir en kjøretur til kirken og et langt middagsselskap?


      Julen er fin likevel. I går kunne vi tusle rundt i Stavangers gater som de eneste som ikke trengte å kjøpe julegaver, og så kunne vi drikke te på Ostehuset som de eneste som faktisk hadde bøttevis av tid til rådighet.

      Pakkekalenderen er over og de kuleste kornene som vant hele kalenderfesten er klemt spelt. Jeg hadde ikke hørt om det før engang! Næringsinnholdet er helt fantastisk (med 13,5 gram proteiner og bare 315 kalorier, hvis jeg husker riktig, og 59 gram karbohydrater, HVIS jeg husker riktig.), og klemt spelt er like morsomt som det høres ut for da ble det klemmegrøt til jul.

      Dette er klemt spelt. Ser det ikke annerledes ut? Jeg syns det.

      OBS! Nå har den lille østlendingen fått mandel i grøten og jeg fikk også en. (!) Hurra for jul.

      - Spiser du sånne barer i det hele tatt. lille østlending?
      - Jeg vet ikke. Hvis jeg hadde vært på fjellet kanskje..



      Jeg fikk te og avis på Ostehuset som mandelgave. Og hvis jeg får si én ting til så er jeg veldig stolt over kveldsen jeg spiste her om dagen. Den viser at jeg tar jernmangelen på alvor, men det var ganske godt også. Jeg syns alt er godt.

      Et kalkunhjerte og en kalkunlever som var proppet av jern..

      God jul igjen! Måtte været bli finere til neste år!

      Les mer

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...