mandag, februar 11, 2013

Sugar love

Karbohydrater er det samme som sukker.
Ja, jeg veit det.

Nei, det var en referanse til Hakkebakkeskogen, det var ikke mine ord. Men jeg har slikt å gjøre og slikt å føre, og nå tenker jeg på sukker (poison poison!) og karbohydrater. Særlig etter denne debatten i Fitnessbloggen:
Der alt var sukker plutselig.

Karbo eller sukker, karbo eller sukker..
Og så googlet jeg, og fåkk altså: Karbohydrater KAN kalles sukker, hvor irriterende er vel ikke det for en karbofantast. Karbohydrater er enten monosakkarider eller disakkarider eller polysakkarider, og selv om polysakkarider er stivelse og fiber så kommer ordet sakkarider av det greske ordet for sukker. Åh.

Åh!

Men i dagligtale og i de kjemiske betegnelsene så skiller vi likevel mellom det som er sukkerarter og det som er stivelse og fiber. Det gjør vi! Her for eksempel. Og da er det vel ikke nødvendig å krangle i en debatt, og kalle alt for sukker fordi det omgjøres til glukose i kroppen, og kanskje gjøre noen lei seg og skremme dem til å spise frokoster som dette:

Nei nei, ikke egg med majones!

Når de kan spise sjokoladehavregrøt.
Dette er faktisk en levergryte, men det kunne like gjerne vært sjokoladefest i form av grøt.

Det fins nok ingenting verre i hele verden (for oss som har hus og hjem og alle primærbehov dekket) enn å bli satt på plass når man selv prøver å sette noen på plass. Jeg ble megaflau faktisk.

Karbohydrater er ikke det samme som sukker! -Jo, det er det.

Allright.
Det blir som å diskutere aspartam med min venn Lars Kristian. Du vil ikke det.

I motsetning til deg som ikke har lest noe som helst, så har jeg det.

Nei. I dag er det mandag og jeg har spist masse karbohydrater. Grøt og hvit ris. Og så har jeg bakt brød med rester fra gårsdagens rømmegrøt. Fett og karbo på en gang, men det får bli til neste skitur. Uansett så har jeg spist så mye karbohydrater at jeg kunne vasset i dem.
Akkurat som jeg vasset fra hytten til doen denne helgen.
Men inntil det motsatte er bevist så tisser jeg på sukkerteorien.

Akkurat som jeg tisset på snøen i helgen.
Og akkurat som den lille østlendingen..
Så leser jeg helst om andre ting.
Mens jeg drømmer meg bort til Blåfjellenden.
Her var vi.

Her!
For en fin tur!

Men dette er ikke historien om sukker og karbohydrater (eller en skjult historie om helgen på fjellet), det er historien om et bittelite bursdagsbarn:

Gratulerer med dagen, lille østlending!!

torsdag, februar 07, 2013

Lille Trille Trim

På søndag har vi bedt hele familien til grøt. Da skal vi feire morsdag og fastelavn og kanskje også at den lille østlendingen har bursdag, men ikke så mye det siste, for den lille liker ikke så mye bursdagsoppmerksomhet. Alle skal få rømmegrøt, for det kom vi fram til er minste felles multiplum til oss som vil feire alle store dager med grøt, men som skjønner at kakaoprottisgrøt er for spesielt interesserte. Bla bla bla. Det kan være det samme hva vi skal spise, for det jeg egentlig ville si, og som vi egentlig feirer er at.. ta-da-da-daa! Simsalabim: Lille Trille Trim har endelig kommet til verden!

Ta-daa!

Nå har jeg mitt eget lille firma som heter Lille Trille Trim! Det føles topp! Lille trille trim gjør en kjempejobb, så ta kontakt om du har en bedrift som trenger trening eller kostholdsveiledning, eller om dere vil ha en turleder til å ta dere med på blåtur eller skitur eller kajakktur eller hvasomhelst.

For å bli fit og fab og slim - bruk Lille Trille Trim.

Man forbrenner nemlig tusen kalorier på en time skitur. (?)

Jeg er virkelig megafornøyd. Det har ikke skjedd mer enn at jeg har fylt ut noen skjemaer på Altinn, men just-the-same. Sånn er det når et barn kommer til verden, det er ikke så mye innsatsen det står på, men heller at resultatet blir bra. Her har vi ti fingre og ti tær, det kunne ikke gått bedre.

Det er en fin torsdag og fint vær i Stavanger. Etter at jeg fikk kjæreste har jeg begynt med hjelm på sykkelen, så nå, akkurat som jeg tryller fram en vindsekk når det blir uvær på fjellet, så tryller jeg fram en sykkelhjelm om en trafikkulykke plutselig oppstår. Og så bare: Hold an, alltid beredt!, så har jeg hjelmen oppå hodet før noen vet ordet av det.

Og legg merke til at jeg sykler på is. Piggdekk!

Opp til biblioteket på Universitetet.

Bye bye, pus.

Dagens tips: Dersom du mangler grøt eller annen nistemat men har proteinpulver tilgjengelig i sekken kan proteinpulver bli til grøt om du varmer det med vann i mikroovnen. (!!!)

Dette er proteinpulver og vann. (!)

Og dagens morsomme (på leting etter rømmegrøtoppskrift): På Tine.no fins det noe som heter Sendingsgraut, som er til fest og feting, og fy filler, vi lever kanskje i et lavkarboland, men her er det mye fett på gang!

Ingredienser

  •  l TINE Seterrømme
  • 200 g hvetemel
  • 150 g TINE Ekte Meierismør
  • ½ ts salt

  • Til fest og feting. (Hjeeelp!)

Puss puss! God torsdag!

mandag, februar 04, 2013

Hej hej! Hemskt mycket hei

Takk for seg, Stockholm! Vi kom og spiste og shoppet og dro hjem. Når vi jentene drar på tur sammen er det fordi vi er en forening som kaller seg Vårblomstene (veldig tøysete navn) og fordi vi må ut å blomstre, men fordi halvparten av vårblomstene var gravide denne gangen ble det til at vi spiste og shoppet og dro hjem. At vi satt på kafé og drakk vann (Jeg blir litt kvalm av farris nå) i stedet for å hoppe opp og ned på Stureplan altså. Men var det like topp for det om? Jess! Det var tipp topp tommelopp som alltid.

Her sitter vi og blomstrer.

Og sånne barer skulle jeg ønske at vi hadde hjemme også.

Og sånn skal en ordentlig kanelbulla se ut.

Og så sinnsykt kule de ser ut alle som bor her! Både bullar og bein er kulere enn hjemme.

Sånn ser vi ut. Hej hej!

Og se så fin by.
Og se så mye lasagne!

I love you, Stockholm! Selv når du er så kald at kanalene har frosset til is og du kjennes som et kjøleskap. Jeg har shoppet bukse og genser og skinnvotter og en veske som jeg er veldig fornøyd med. Jeg er så fornøyd at jeg googlet den for å se om jeg kunne vise den fram, men så.. google google.. longchamp.. women.. bags.. mmm.. Nei, så var den ikke der fordi jeg har kjøpt en herreveske visst. Jeg gidder ikke å vise den likevel.

Er det flere enn meg som lurer på hvorfor Stockholm serverer lasagne på hver eneste kafé? Nå googlet jeg Stockholm og Lasagne og fikk fire millioner treff. Sykt!

Vel vel. Det er mandag og jeg håper dere har hatt en aldeles NYDELIG helg! Klem!!

fredag, februar 01, 2013

Borrelia og trening

I går hadde jeg et møte på Toppform om Borrelia. Jeg visste ingenting om borrelia (vet enda ikke om det skrives med stor eller liten b), men nå vet jeg masse. Møtet skulle være for å legge opp til et Easylife-kurs med trening tilpasset pasienter som egentlig ikke kan trene, men det ble til en kjempespennende diskusjon om muligheter som finnes og som man burde ta tak i. På sånne dager har jeg verdens mest inspirerende jobb.

Æsj, en flått.

Borrelia er den sykdommen man får fra flått, og som gir ME og nerveskader og generelt betennelser i kroppen og influensasymptomer. Listen av symptomer er helt uendelig lang og pasientene er ofte kjemperedusert. Men etter hvert som jeg har lest meg opp så virker det rimelig at selv om trening gjør allting enda verre (de har jo ikke overskudd til å trene) så må det hjelpe likevel.

Dr Burrascanos oppskrift
Alle viser til en mann som heter Dr Burrascano. Han forsker på Lyme disease (som er navnet på borreliasykdommen - oppkalt etter byen Lyme der alle innbyggerne fikk de samme symptomene) og mener at trening er absolutt nødvendig. Ikke bare gir treningen høyere kroppstemperatur, som dreper borreliabakterien, og høyere oksygeninnhold i blodet, som gir samme resultat, men trening kan hjelpe kroppen gjennom antibiotikakurene fordi kroppen blir generelt mye svakere av å ligge stille på sofaen. 80% av alle Lymeofre går signifikant opp i vekt, og mange får problemer med hjerte, muskler og indre organer på grunn av stillesittingen. Åh, det var så mye og det var så veldig inspirerende. (Blant annet denne bloggen om ei som trener med Lyme og borrelia, eller denne fine oversikten over Burrascanos oppskrift til trening.)

Det blir snart borreliatrening på Toppform. Vi skal strekke og trene forsiktig en muskel om gangen, og tøye og ta badstu etterpå. Jeg er kjempespent!

Blabla. Hånden i været den som leste alt, en overraskelse kommer i posten. Ellers har jeg bodd hos mor og far i natt fordi vi har fint besøk fra østlandet, veldig koselig. Men vet dere hva, her i kjøleskapet til mor fant jeg en vaniljekesam som gikk ut på dato i oktober i fjor! Ha ha, sa jeg til den lille østlendingen da jeg fant den i morges, se så gammel! Æsj! Men thi-hi og ti poeng til meg, for da hun hadde dratt på jobb så spiste jeg den likevel.

Og den smakte like godt!
Jeg blandet den med kakao og tok en appelsin til dessert. Livet er topp altså. Snart drar jeg til Stockholm på jentetur, så nå håper jeg alle får en nydelig helg. Og så håper jeg at alle som har borreliaerfaringer gir meg et tips eller to.

søndag, januar 27, 2013

Ordlek (en deilig start på det nye året)

Blomkål og laks. Det er slike retter som gjør LCHF så elskbart! Denne middagen er både lettvint, rimelig og smaker utrolig godt. I tillegg er det dødsmektig, så du vil holde deg mett i flere timer, og ikke føle behovet for å småspise.  Deilig start på det nye året!

Oi oi, en middag på ordentlig fotballfruevis. Spør om jeg holdt meg mett i flere timer! Nei, ikke akkurat, men at det var en deilig start på året kan ingen komme fra.

Vi har vært på Haukeliseter! Tipp topp, hopp hopp!
Åh, altså! Været var sånn som man ville kaldt "friskt" i gamle dager.

Perfekt.



Sånn at det var kaldt å tisse ute, og sånn at bussen måtte kjøre i kolonne.



Men også sånn at man satte ekstra god pris på gode Bergans-klær.
Hallo, bittelille!
Har dere prøvd en ordlek som er sånn at man bare sier hvert sitt ord og lager en setning ut av det? Det er kjempemoro. Det er ikke lett å dra i gang ordleker når man har tv og internett tilgjengelig, men foran peisen på Haukeliseter er det ingen som lider av information overload. Så. Førstemann sier et ord og nestemann fortsetter:

Han
Var
Sprø
Men
Heldigvis
For
Oss
Litt
Deilig
Men
Denne
Spesielle
Dagen
Var
Kona
Ikke
Like
Tilgivende
Da
Fofo
Bæsjet
Nedover
Buksa.
Nei
Fofo.
Mannen
Ropte
Inni
Mikrofonen
Som
En
Ivo caprino
Diktator.
Publikum
Løp
Mot
Nødutgangene.
Bæsjen
Ble
Borte.
Heldigvis.

Godt at bæsjen ble borte.
Ho ho!

torsdag, januar 24, 2013

Så lenge det fins pølser i verden

Nå skulle de spise hva de ville.
Absolutt hva som helst?
Mhm.
Etter å ha vært på beinhard diett i et halvt år?
Det hørtes sånn ut ja.
Håper de ikke mener HVA SOM HELST.
Ikke jeg heller. Jeg tror aldri jeg har spist hvasomhelst noengang.
Nei.. Jeg har spist sinnsyke mengder mat, men aldri hva som helst.
Og du skal heller ikke stille i bodyfitness.
Nei.
Så lenge det fins pølser i verden er det ingen som kan spise hva som helst.

 Alle er på diett. Alt var bedre i steinalderen.

Da kunne man fokusere på å finne mat heller enn på å telle kaloriene.

 Jeg surfet alt for mye i går, og dette er høydepunkt nr 2: Risikoen for å dø kan reduseres ved å gå.

Hilsen Fredrik i Fitnessbloggen.

Den beste saken jeg fant var fotballfruens ektemann som skrev om 7 enkle steg til en sunnere hverdag. Det var en helt super sak, virkelig, jeg er bare teit og pirkete nå, men altså, man skulle blant annet spise grønnsaker fordi det var basedannende..

"Spis mer grønnsaker. De er basedannende i kroppen"

Og så er det noen som lurer på hvorfor baser er så bra, og stiller kritiske spørsmål til om det er nødvendig med basedannende mat.


"Har du eksempler, Lars-Kristian?"

Og da svarer verdens beste Lars-Kristian:

"Egentlig ikke. For å være ærlig så er det en teori som jeg er skeptisk til, men som jeg ikke har hatt tid til å se mer nøye på."

Ho ho ho. Det er da jeg koser meg som aller mest og skjønner at jeg for alltid må fortsette å lese fotballfruekommentarer, selv om de kommer som hærskarer på 200 stykker om gangen, og selv om de fleste handler om at Caroline er så pen at hun burde finnes som veggtapet. Les selv sunnhetssaken, vær så snill, det kommer flere kritiske spørsmål og flere rare svar. Men angående basedannende grønnsaker så konkluderer Lars Kristian med at han ikke burde skrevet det, ettersom det egentlig er en teori han ikke tror på.

"Jeg angrer litt på at jeg skrev det."
..Og aller helst skal du unngå å koke grønnsakene.
Men vitaminene på flere grønnsaker kommer jo bedre fram når de er kokt?
Jeg snakker om vannløselige vitaminer.
Men hva med gulrøtter, søtpotet og tomat?
Okei, men når jeg snakker om kokt så mener jeg ihjelkokt.
(?)

Ellers ingenting nytt. You give me so much joy, internettet. Når jeg ikke leser blogger så leser jeg blant annet Fedon Lindbergs bok Sukkerbiten, der alle karbohydrater i alle matvarer blir omgjort til sukkerbiter. Det er den sprøeste boken noensinne. Jeg fikk den til jul.

Helt sprø.
Havregryn: 12 sukkerbiter.


Og så fant jeg ut at heldigvis er det flere enn meg som var kritiske til denne boken, men rart uansett.

Hva gjør dere på? Nå løper jeg på jobb, og i morgen setter vi oss på bussen til Haukeliseter. Hurra, det blir bra. Du kan få en gratis Fedon Lindberg-bok i posten om du vil. Ja, værsågod. Bøker er best når de deles. Klem!

tirsdag, januar 22, 2013

Jeg føler meg sterk for tiden

Det har blitt lett som en plett å chinse med 10 kilo i beltet, det er så kult! Jeg er helt nødt til å legge ut et videobevis. (Takk, snille Sarita som filmer.)



Juhu, så kult! Og jeg hadde tatt omtrent hundre reps før vi begynte å filme. For å gjøre en kort historie lang: Det har seg sånn at vi er endelig ferdige med Forbrydelsen her, og det har vært en spennende, men veldig lang serie som har tatt mange kvelder og mye tid, så da mordet var løst i går og jeg endelig kunne surfe igjen fant jeg en morsom tråd på Fitnessbloggens forum.

Hvilken fase av fitnessjaget er du i?

Og der kan man klassifisere seg etter hvor mye man maser om trening og hvor mange t-skjorter man har som sier Train insane or remain the same, eller tilsvarende. Og av syv kategorier der 1 er nybegynner så tenkte jeg at hello, jeg må minst komme i kategori 3, Den hellige treningsånden (?).

3. "Den hellige treningsånden"
nå som T-skjorta er på plass, du har vist alle i din omkrets hvem din nye identitet er og resultatene av det du har preket og praktisert siste 6-12 mnd begynner å vise seg...og det gjør du også! Av med skjorta og flex ved en hveranledning! og det gjelder offentlige toalettspeil, eget mobilkamera, familiefest, gymmet osv osv; ingen er så flink og har så rask proggresjon som DU har!
Jeg spiser i alle fall mye tunfisk.


Og så tenkte jeg at Jeg burde flekse mye mer! Og så kom videoen fram. Nå må jeg løpe på jobb. Jeg har seks PT-kunder i dag og en diger matboks med tunfisk og brokkoli ligger klar på kjøkkenbenken. Ja, faktisk. Men tunfisken min er blandet med blodpølse. Da smaker det meget bedre, og jeg får nok av jern, og 17 prosent fett i blodpølsen blir til bare halvparten når den blandes med tunfisk. Hi hi.

Ha en fantastisk fin tirsdag!

søndag, januar 20, 2013

Skimuffins

Fint vær. Skal vi pakke tunge sekker og ta en testtur i Sørmarka?
Det kan vi godt.
Seriøst?
Klart.
Så kult! Du er kul!!

I dag har vi gått en testtur med tunge sekker for å se om den lille er sprek nok til å bli med på Jostedalsbreen på langs. Det er klart hun er det, men jeg går gjerne flere testturer som dette, for det føltes som om vi hadde en ordentlig ekspedisjon på gang. Min sekk ble lastet med telt og klær og ti liter vann, og den lille østlendingen fikk en sekk fylt med primus og klær og ti liter vann. Vel var vi kamuflert med store solbriller, men jeg gikk likesågreit med skiklær for å gjøre turen så autentisk som mulig, så vi så nokså dumme ut.

Neida, vi så kule ut.
Lett.
Og sterke, med de store sekkene.

Og barske, ettersom det var så kaldt.

Det er alltid sånn på turer (også de korte) at man diskuterer litt større og dypere ting enn man gjør hjemme i sofaen. For eksempel ting å gjøre før man dør, eller steder man vil dra før man dør, eller meningen med livet.. Og i dag diskuterte vi hva vi liker aller best å gjøre.

Jeg liker å pakke sekken! Jeg liker det så godt at jeg kan gjøre det i søvne.
Ha ha. Og å lage nistepakke, kan jeg tenke meg.
Ja, det også, men det går liksom inn under det samme.
Jeg liker å spise grøt på morningsen.
Åh, ja, det er fint! Beste tiden på dagen.
Og så liker jeg å trene. Og følelsen det gir etterpå.
Absolutt. Men da liker jeg enda bedre å være på tur for det føles like bra der og da som etterpå.
Nja. Okei.
Hva mer da? Jeg liker å lese bøker og bake og rydde. Er dét kult eller?


Kjempekult. Og så gikk vi hjem og bakte. Eller jeg bakte. Til helgen drar vi til Haukeli, og fordi det er så kjekt å bake og fordi det er så sinnsykt kult å pakke sekken, så bakte jeg glutenfrie muffins til skimat.

Hvert bakverk er en baby og hver baby er den flotteste som fins.

Ikke så fine som i boken, men med baking som med barn så er det som er på innsiden som teller.

Utgangspunktet var glutenfrie muffins fra muffinsboken min, men jeg byttet rismel med havregryn og lavkarbomel, og så kuttet jeg ut smøret og byttet sukker med stevia. Ja. Men at det ble en muffinsfest kan ingen komme fra.

Glutenfrie muffins med peanøttsmør, banan og sjokolade
225g glutenfritt mel
3 små bananer
140 gram peanøttsmør (ja, faktisk!)
2 egg
100 gram sukker (eller 20 gram stevia)
75 gram smør (eller ikke)
1 scoop proteinpulver (den er også lagt til for egen regning)
100 gram sjokoladedråper (jeg brukte 2 ss kakao)
1,5 dl kulturmelk
1,5 ts bakepulver
0,5 ts natron

Og mens smør og sukker skummer... Jeg rørte det sammen og stekte 20 muffins på 200 grader i 12 minutter.

Så hva er det kjekkeste DU vet?

torsdag, januar 17, 2013

Arven fra Etiopia

Der jeg kommer fra har alle en far eller en morfar som har vært misjonær i Afrika. Morfaren min var misjonær i Etiopia, så da moren min var liten snakket hun bedre amharisk enn norsk. Hos oss spiser vi etiopisk mat til fest, og mor kikker fortsatt etter skumle slanger når hun går på utedo. Og dette er helt normalt. Jeg hadde engang en kjæreste som måtte gå på norsk fremmedspråk fordi han hadde bodd hele sitt unge liv som misjonærbarn i Japan.

Morfar misjonerer som nummer fire fra venstre.

Og nå skal jeg lage etiopisk festmat - akkurat som jeg har fått til juleselskaper og bursdager i hele min barndom. Det er best å kjøpe krydder i Etiopia (jeg tror det heter berbere) om man vil lage wot, men jeg har aldri handlet krydder i Etiopia, så jeg får lage min egen krydderblanding. Her om dagen fikk jeg nemlig en oppskrift på fornorsket etiopisk fra mormor.

Juhu!

Uten noen vanskelige ingredienser.
Wot (kult ord) skal spises med en slags morsom lefse som ligner på gummi og kalles injeera, men det har jeg heller ikke, for da må man ha et etiopisk mel som heter teff, og selv om man kan kjøpe teff i de velassorterte matvarebutikkene så skal jeg ikke late som jeg er hverken kokk eller voldsomt full av penger. Så jeg brukte ris.

Og kyllingkjøttdeig i stedet for høne.

Og en virtuell gummilefse.

Hokus pokus filiokus så luktet leiligheten som tjukkeste Afrika! Etiopisk for dummies var dritlett selv for meg. Om det ikke smakte akkurat som mormors, så smakte det virkelig .. mmm.. UTENLANSK!

Mormors wot
1/2 kilo kjøtt
100 gram margarin (jeg brukte 1 ss)
3-4 middels store løk (og det er løk som er greia her; masse løk skal kokes til en grøt)
1 ts salt
4 ts paprika
1/2 ts chilipulver
1 ts karri
1/2 ts kardemomme til slutt
4 dl vann
2 ts tomatpuré
Og kokte egg (!)

Grønnsaker kan brukes i tillegg eller i stedet for kjøtt. I Etiopia er det vanligere å bruke grønnsaker enn kjøtt, så det er festvarianten jeg presenterer her.

Slik går det til: 
Kok løken kjempelenge og ha i alt annet etterhvert. 

Og hokus pokus, nå kan hvem som helst være misjonærbarn i Etiopia.

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...