torsdag, januar 17, 2013

Arven fra Etiopia

Der jeg kommer fra har alle en far eller en morfar som har vært misjonær i Afrika. Morfaren min var misjonær i Etiopia, så da moren min var liten snakket hun bedre amharisk enn norsk. Hos oss spiser vi etiopisk mat til fest, og mor kikker fortsatt etter skumle slanger når hun går på utedo. Og dette er helt normalt. Jeg hadde engang en kjæreste som måtte gå på norsk fremmedspråk fordi han hadde bodd hele sitt unge liv som misjonærbarn i Japan.

Morfar misjonerer som nummer fire fra venstre.

Og nå skal jeg lage etiopisk festmat - akkurat som jeg har fått til juleselskaper og bursdager i hele min barndom. Det er best å kjøpe krydder i Etiopia (jeg tror det heter berbere) om man vil lage wot, men jeg har aldri handlet krydder i Etiopia, så jeg får lage min egen krydderblanding. Her om dagen fikk jeg nemlig en oppskrift på fornorsket etiopisk fra mormor.

Juhu!

Uten noen vanskelige ingredienser.
Wot (kult ord) skal spises med en slags morsom lefse som ligner på gummi og kalles injeera, men det har jeg heller ikke, for da må man ha et etiopisk mel som heter teff, og selv om man kan kjøpe teff i de velassorterte matvarebutikkene så skal jeg ikke late som jeg er hverken kokk eller voldsomt full av penger. Så jeg brukte ris.

Og kyllingkjøttdeig i stedet for høne.

Og en virtuell gummilefse.

Hokus pokus filiokus så luktet leiligheten som tjukkeste Afrika! Etiopisk for dummies var dritlett selv for meg. Om det ikke smakte akkurat som mormors, så smakte det virkelig .. mmm.. UTENLANSK!

Mormors wot
1/2 kilo kjøtt
100 gram margarin (jeg brukte 1 ss)
3-4 middels store løk (og det er løk som er greia her; masse løk skal kokes til en grøt)
1 ts salt
4 ts paprika
1/2 ts chilipulver
1 ts karri
1/2 ts kardemomme til slutt
4 dl vann
2 ts tomatpuré
Og kokte egg (!)

Grønnsaker kan brukes i tillegg eller i stedet for kjøtt. I Etiopia er det vanligere å bruke grønnsaker enn kjøtt, så det er festvarianten jeg presenterer her.

Slik går det til: 
Kok løken kjempelenge og ha i alt annet etterhvert. 

Og hokus pokus, nå kan hvem som helst være misjonærbarn i Etiopia.

26 kommentarer:

 1. Åååå!! Min bestevenninne på barneskolen er fra Eritrea, og der gikk det hvertfall mye i gummilefsa injeera (som er veldig god, så ta deg råd til litt teff en gang!). Dessuten både ser og høres den wot'en kjent og god ut! :) Mormor, morfar og ,mamma høres ut som noen kule folk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tina! (Muff??)

   Så kult! De spiser akkurat det samme i Etiopia og Eritrea! Injeera wot er det eneste jeg vet som er bedre enn sushi og is, og jeg har tatt meg råd til Teff en gang (eller kanskje det var den lille Østlendingen som gjorde det, for teff er glutenfritt), men da gadd jeg ikke. Jeg er redd det skal stå over flere dager, og åh, da mister jeg hele motivasjonen.

   Klem!

   Slett
  2. Jepp! :)

   I L.O.V.E mitt nye styrkeprogram, and i L.O.O.O.V.E Y.O.U!! <3

   Slett
  3. Er det sant? Har du vært gjennom hele nå? Jeg skulle så veldig gjerne hatt en fullstendig rapport eller aller helst en PT-time med deg.

   Jeg har tryllet fram fjellski type fischer og sko størrelse 39 og staver. Kan du bruke det? Er du med oss på påsketur? :P

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Oh, takk for oppskrift! Wot og injeera er nammis! Vi har en etiopisk restaurant i Oslo. Nå vet jeg jo også at jeg kan gå dit og spise det fortsatt, siden det er glutenfritt. Kanskje ta seg en tur dit igjen snart. Hmm, hvis den fortsatt finnes da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvor er den etiopiske restauranten i Oslo? :)

   Slett
  2. I know!! Jeg har aldri vært der, men jeg tenker hver gang jeg går forbi at jeg har veldig lyst til å prøve den. Den som heter etiopisk og eritreisk mat? Og et annet navn i tillegg så klart. Vi har en i bittelille Stavanger også, og den er veldig bra. Det er der mormor feirer bursdagen når hun ikke orker å lage mat selv.

   HVIS det er mulig hos dere også, så burde du bestille et felles fat som alle forsyner seg av. Og så ikke be om bestikk. :D

   Slett
  3. Hilde: Den ligger i Storgata, rett ved Hausmannsgate. Red sea star heter den.

   Slett
  4. Det var den jeg tenkte på ja. :)

   Slett
 4. Hilde: Hei!! Jeg er ikke så god på gatenavn, men man går forbi den etiopiske restauranten når man går forbi Brugata i retning Grünerløkka. den ligger rett der.

  Klem!

  SvarSlett
 5. Etiopisk mat er dødsdigg! Spiste sånne stor tallerkenen med mange forskjellige retter da jeg var i Brussel og det var så god :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Kult!! Veldig positivt overrasket over at dere faktisk har et forhold til etiopisk mat. :D

   Slett
 6. Den lille Østlendingen19 januar, 2013 08:54

  På 80-tallet var vi alle misjonærbarn fra Italia. Spaghetti på boks.
  Så ble vi misjonærbarn fra Mexico på 90-tallet. Og det er vi fortsatt. I alle fall de familiene med respekt for seg selv er det på fredags kveld. Jeg tenker på Fredags-tacoen.
  Ranglende hjem fra byen er vi alle misjonærbarn med røtter i Tyrkia. Kebab-savnet slår av en eller annen grunn inn.

  Jeg tror muligens vi er klare for Etiopisk-hot-shot-WOT kan bli det nye store.
  Tusen takk for min spesial-variant UTEN hvitløk.
  Nydelig.

  SvarSlett
 7. RED SEA kan ikke lage etiopisk mat. Den eneste resturanten som duger i Oslo er Mama Afrika som ligger inne på bussterminalen. Det er der alle vi etioperne går og det nærmeste man kommer resturantene i Washington DC eller Addis ;-)

  Du skal være VELDIG flink for å lage doro wot selv og man trenger mange flere etiopiske krydder enn bare berbere. Sistnevnte kan man forøvrig få kjøpt på veldig mange butikker i Oslo eller bestille på nett.
  Injera kan man lage med hvetemel hvis man ikke har teff eller vil ta seg råd til det.

  I dag er det TIMKAT og all grunn til å feire med et etiopisk festmåltid.

  Peace Lishanee

  SvarSlett
  Svar
  1. PS Min far Ragnar Norheim er nr 3 fra venstre. Kjekk kar :-)

   Slett
  2. Da må den testes ut, takk for tips! :)

   Slett
  3. Hei!! Dette var helt utrolig kult! Litt flaut å vise fram min usle norske kopi av wot, men aller mest kult å få ordentlig Etiopia-respons. Jeg turte ikke engang å ta med en smaksporsjon til mormor og morfar for jeg vet jo at det var en dårlig erstatning dette her.

   Mormor sin wot er god, men hun har nok aldri laget den uten etiopiske krydder.

   Vi har en super etiopisk i Stavanger, kjenner du til den? Den heter Gådjå og drives av etiopere som tidligere bare hadde en meget populær stand på Gladmat-festivalen. Tipp topp.

   Jeg gleder meg til å prøve Mama Africa!

   Peace and love!

   Slett
  4. Og hvem er du som er sønn eller datter av Ragnar Norheim? Det er på sånne kommentarer at det er kult å ha en blogg. Nå smiler jeg stort her! :D

   Slett
 8. Helt til venstre er heimesekretær Steinar Hunnestad, sikkert på besøk i Etiopia, og nr. 2 fra venstre er Kristoffer Hetland, også Etiopia-misjonær, og så Ragnar Norheim. De øvrige er jeg ikke sikker på. Artig å lese!

  SvarSlett
  Svar
  1. Er det sant? Så sinnsykt artig at du kjenner de andre da!! Kjenner du morfar også, eller var det han du ikke var så sikker på? Han heter Torbjørn Torgersen og er en veldig fin mann. :)

   Hvordan dukker Etiopia-interesserte opp på bloggen plutselig? Kjempekult i alle fall.

   Slett
 9. Huhei! Nå må du sjekke innlegget mitt for å få et svar ^^,
  Vi har etiopiske leieboere. hele underetasjen stinker etiopisk mat (Ikke negativt!) Hehe. Men det er fantastisk godt når du slipper å ha det i nesa hele tiden.

  blablabluppabla... SKifter tema, sett noen bra filmer på kino i det siste? :3

  SvarSlett
 10. hos habesha i oslo kan du kjøpe fersk injera.

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...