torsdag, desember 09, 2010

Der gikk nøttene i søpla

Oioi, trist historie i juletiden; jeg kastet mandlene i søpla. Jeg leser hele dagene om næringsstoffer og forbrenning (eksamen om en uke) og der kommer fettet veldig dårlig ut. Man trenger vel fett, bittelitt kanskje, men nøtter spiser jeg typisk når jeg ikke trenger å spise noe i det hele tatt, som når det er sent på kvelden og jeg er mer sugen enn sulten, og nå har jeg lært hvor unødvendig det er. You are the weakest link, mandel.

Ved å spise et overskudd av karbohydrater og proteiner vil kroppen automatisk og sporenstreks øke forbrenningen av disse, men ved å spise fett vil kroppen se seg nonchalant over skulderen, som når oldefar fikk en julegave han ikke brydde seg om ("Putt den i skapet, Alma"), og putte den i skapet (altså legge fettet som ekstra fettvev rundt omkring). Det koster ikke kroppen særlig å gjøre dette. Mens forbrenningen av proteinene tar 25 prosent av opptaket vil forbrenningen av fettet ta bare 3-5 prosent, for kroppen gidder ikke bry seg en gang.

En studie av tre slanke menn som ble gitt 33 prosent mer energi enn nødvendig viste at forbrenningen av karbohydrater og proteiner steg i takt med det økte inntaket (alt ble forbrent!) mens fettforbrenningen forble den samme. De spiste 150 gram fett til dagen men forbrant bare 59, så de la på seg 2,9 kilo i løpet av 12 dager. Det samme resultatet på fettforbrenningen ble illustrert da mennene (dog kanskje ikke de samme) ble gitt 67 prosent mindre energi enn behovet tilsvarte; Forbrenningen av karbohydrater og proteiner ble tilpasset inntaket, men fettopptaket forble det samme (fortsatt 59 gram selv om de spiste bare 20), og mennene gikk ned gjennomsnittlig 3,2 kilo på 12 dager.

Det er så mye spennende her, it all makes sense to me now. Jeg begynner å bli mer fortrolig med Olympiamåten å tenke på (selv om jeg ikke er helt fortrolig med honningskivene), men dette er ikke Olympiapropaganda. Jeg leser en bok som heter Sports nutrition for health and performance og den kan anbefales hvis man gidder å lese 500 sider om næringsstoffer.

For det finnes mange gode kostholdsbøker: Denne var mest solgte ikke-skjønnlitterære bok i USA.

Og mer. Det er mulig å lage karbohydrater som fett, men det krever at man spiser 30-50 prosent mer enn nødvendig over flere dager. Proteiner kan ikke lagres som fett i det hele tatt, men hvis man spiser veldig mye proteiner så er det mulig for kroppen å drite enda mer i fettforbrenningen fordi den kan forsyne seg av proteinene.

Det er ikke mulig for kroppen å lage karbohydratene på egen hånd, men den kan danne ketoner når glykogenlageret er helt tomt, og da vil disse danne glykose og kroppen er i ketose. Omtrent sånn. (?)

Dess mer man trener dess mer karbohydrater og proteiner trenger man og inntaket av disse skal helst gå på bekostning av fettet. Idrettsutøvere har et veldig lavt fettinntak i forhold til total energiprosent.

Såh. Det er ikke like kult å lese om antioksidantene men det må jeg nå.

23 kommentarer:

 1. Veldig interessant! .. Jeg har ikke mye peiling på akkurat sånn men for en gangs skyld gikk det litt opp for meg. Er det derfor veldig mange som har "oppkarbing" eller spisedag spiser mest mulig karbohydrater, en del proteiner og så lite fett som mulig?
  Det må jo bety at man kan spise ganske så mye over kaloriinntak (ikke for mange dager selvfølgelig) over lengre tid på denne måten uten særlig vektøkning, i forskjell til om man hadde spist så og si bare fett?

  SvarSlett
 2. Det er nettopp derfor!! Det er superinteressant! Det gikk noen lys opp for meg også nå. :D

  Man kan spise ganske så mye over kaloriinntak i et par dager uten å få noen vektøkning. Yay!

  SvarSlett
 3. Vel, på tross av denne teorien, så ser man med forskningen i en helhet at kakrbohydrter ikke er noe mer 'slankende' enn fett.

  Det er kal ut vs. kal inn som gjelder, samme hvor de kommer for.

  Men når det er sagt, så er jeg helt enig i at nøtter ikke er det beste, da det er veldig lett å overspise grunnet dets høye energitetthet og lettspiselige konsistens og smak.

  SvarSlett
 4. Ang studien du viser til så er jo det logisk, da fettet er det som lagrest enklest, men om alt fettet ble erstattet med fordøyelige karbohydrater, ville de lagt på seg like mye (tør jeg og påstå).

  Kapittelet om fett i boka Girth Control tar for seg dette på en veldig god måte :-)
  http://fredarn.com/blogg/2010/11/16/bokanmeldelse-girth-control-av-alan-aragon/

  SvarSlett
 5. Du er så klok, Fredrik! Det er skummelt å protestere mot deg men jeg ville holdt en knapp på karbokosten. Langsomme karbs off course.

  Helt sant det med kalorier inn og ut men da er det lettere å bli slank med sunne karbohydrater fordi man kan spise så mye mer av det, og blir trolig mett før man kommer til samme antall kalorier. (som i nøtteeksempelet)

  Og så blir man full av energi med fulle glykogenlager og kan ta en supereffektiv treningsøkt. ;)

  SvarSlett
 6. Hehe, takk-takk, men er vel egentlig ganske enig med deg, for jeg har faktisk et ganske høyt karb-inntak selv, av samme grunn som du nevner; fulle glykogen-lagere - bedre treningsøkter og fullere muskler :-)

  Komposisjonen varierer nok veldig, men under vedlikeholdskalorier ligger jeg nok rundt 25 % protein, 25 % fett og 50 % karbs..
  Ned i vekt = Betraktelig større andel proteiner, litt større andel fett.
  Opp i vekt = Enda større andel karbs.

  SvarSlett
 7. Men jeg vil jo ikke opp i vekt?

  Tøysekopp. ;)

  SvarSlett
 8. Jippi, da trøster jeg meg med den! Jeg har nemlig sprukket kraftig med karbohydrater FLERE dager de siste ukene med skyyyyyyhøyt inntak. 4000 - 7000 kcal.. Slå den ;) Virkelig sykt, men takk for nyttig info.. Den tar jeg med videre :)

  SvarSlett
 9. Hehe. Been there. ;)

  Hva spiste du da? Karbhydrater har jo ikke så mange kalorier, det blir mye brød og pasta. Men så lenge det er karbohydrater så er forbrenningen din skyhøy akkurat nå. Det ER en god trøst.

  SvarSlett
 10. hva går dietten Low Carb High Fat ut på da? hvordan kand en virke ut ifra det du skrev her?

  SvarSlett
 11. Heisann! LCHF kan sikkert virke kjempefint, har du prøvd?

  Poenget der er at lavt inntak av karbohydrater vil gi lavere insulinnivå og insulin er et hormon som trigger lagring av glykose og fett. Men som du sier så er dette en diett. Det er ikke lett å leve sånn over lang tid, og vekttapet skjer typisk først i starten av dietten, langtidsresultatene har ikke vært bedre her enn i andre dietter.

  Selv ville jeg savnet energien man får fra karbohydratene. Heller spise langsomme karbohydrater for lavere insulinnivå og masse proteiner for metthetsfølelse og muskler (lav fettprosent). Yay. :D

  SvarSlett
 12. I say: If you don't eat nuts, you're nuts! <3<3<3<3<3<3

  I love nuts so much that it makes me nuts!

  Nei, nå må jeg gå og legg meg!

  SvarSlett
 13. Jeg også. :)


  Fy filler for en tøysete kveld! Jeg har kokt havregrøt, hirsegrøt og kakaogrøt i riktig karboånd i stedet for å spise nøtter.

  God natt!

  SvarSlett
 14. Høy forbrenning liker vi, selv om jeg skal opp i vekt! phew, godt å høre! trøster meg med den, det har skjedd så ofte i det siste.. Kaloriene og mengdene tør jeg ikke tenke på men ble mye brød, lomper OG knekkebrød med brunost (fy!) og syltetøy, kjeks og popcorn blant annet. Ja, rene overspiseren, kan vel kalles skikkelig overspiseepisoder og jeg skammer meg ;)

  Jobber for å komme meg opp i vekt og enkelte dager skjer sånt.. prøver hardt å unngå men noen ganger tar det av :/

  SvarSlett
 15. Ooo, spennende!! Hvor mye tenker du å gå opp da? Du har valgt riktig mat hvis du spiser godt med karbo og proteiner, men vanlig anbefaling er å ligge på rundt 500 kalorier i overskudd.

  Hvis du vil sende over kostholdet ditt per i dag så kan jeg se om jeg kan gi noen tips. :P

  SvarSlett
 16. Hehe, spennende og spennende du *ler* Undervekten er etter et slags tilbakefall etter en spiseforstyrrelse.. Hodet er på plass da, selv om handlingene er ute å kjører ;) Er jo nesten på vei til å bli overspiser skulle man tro! Er dritt lei av å se ut som knerten så jeg vet ikke, tenker meg kanskje rundt 10 kg opp(har begynt med styrketrening samtidig, så satser på litt muskler også).. Eller, etter disse etegildene så vet jeg ikke hvor mye jeg har gått opp, men med en høyde på 165-166 cm tenker jeg 50 kg er absolutt nederste grense :)

  Kostholdet er ikke noe "fast" egentlig, prøver å spise sunt og balansert og heller skjeie ut en gang i blant som de fleste, men ja, som jeg sa; de siste dagene skulle man tro jeg har gått over til overspising. Med ekstremt syke mengder junk. Akkurat de største smellene er vanskelige å takle så det hjelper jo høre at når det blir så mange kalorier som enkelte dager, at karbohydrater ikke er like ondt som fett :)

  3000 - 6000 kalorier i overskudd er jo selvfølgelig ikke bra (selv om jeg ikke tar noen veldig stor skade av det, håper jeg :p) så til vanlig sikter jeg mot 500 ;) Hadde bare ikke kroppen har ett så enormt behov for å skrike etter mer selv om man er mett!!

  SvarSlett
 17. Oida. Og dumme meg som sier 500 kalorier.. ;) Jeg håper det går bedre med deg nå. Det er sikkert en grunn til at kroppen skriker etter mer, den har kanskje enda litt å ta igjen.

  Det vanligste tipset i alle kostholdsplaner, både for opp og ned i vekt, er å spise mer mat for å holde blodsukkeret stabilt. Kanskje du kan prøve å øke på de andre måltidene for å unngå overspisingen? Men altså, det er lett å anbefale for andre men jeg overspiser støtt og stadig selv også så jeg er aldeles ingen ekspert her.

  SvarSlett
 18. Hehe, neida! Jeg er nok forstyrret i hodet men med unntaket av at jeg ikke klarer helt å unngå overspising en gang i blant så sliter jeg ikke på samme måten når det gjelder andre ting :) Heldigvis langt unna anorektiske tanker og dårlig samvittighet (til vanlig). Trenger bare å finne en balanse, og som du sier så stemmer det at det ER en grunn til at kroppen skriker etter mer. Det er jo pga undervekten.. Kroppen er slem sånn, hehe! livredd for å havne i en sultkatastrofe igjen, hrmph..

  Men takk for svarene dine her altså! Har nok fått en ny fast leser nå du! :) Ha en fin kveld!!

  SvarSlett
 19. Det var godt å høre. Virkelig. Det er altfor skummelt med spiseforstyrrelser.

  Ha en nydelig kveld selv, søte du! <3

  SvarSlett
 20. Hehe, da kan jo funke fint med høy-karb og moderat kaloriunderskudd eller vedlikehold også :)

  Men om man skal ha et større kaloriunderskudd, ville jeg prioritert proteiner, og også sørget for tilstrekkelig med nødvendige fettsyrer..

  SvarSlett
 21. Jeg er så enig; Masse proteiner for kaloriunderskudd! (om ikke masse fett...) Jeg har prøvd det selv og det virket kjempefint. Men igjen, det er ikke det som er målet nå, jeg oppdaget bare at nøtter og ekstra fett gjør stort utslag på energiregnskapet, og fordi de ropte på meg fra skapet hele dagen gikk de altså i søpla. :)

  Hvor er du selv i kostholdsjungelen? Periodisk faste med kaloriunderskudd?

  SvarSlett
 22. Nei, mandler er du ikke nøtt til å spise. Høhø.

  SvarSlett
 23. Alltid periodisk faste :-)

  For øyeblikket er jeg på et lite kaloriunderskudd.. Skal en del ned, da jeg skal prøve meg på styrkeløft til neste år, og regner med at 66 kg klassen er hvor jeg kan gjøre det best, så jeg tenker å gå ned fra de 74,5 kg jeg veier nå og ned til en standard vekt på rundt 69 kg, også dropper jeg de siste 3 kg i vannvekt rett før et stevnet.

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...