fredag, november 05, 2010

To veier til 2500 kalorier

Hallo! Pensum i dag. Jeg mente å gjøre en sammenligning av Olympiatoppens kostholdsanbefalinger (Prestér bedre med riktig kost) og mitt eget perfekte kosthold, der jeg skulle vinne, men alvorlig talt, hvem er jeg til å kritisere Statens Supre råd for Ernæring og Fysisk aktivitet fordi de anbefaler syltetøy på skivene. Olympiatoppen retter seg mot idrettsutøvere, det må være derfor, mens jeg er en vanlig hobbymosjonist. Og Elixia og Toppidrettssenteret er to forskjellige verdener. Hvis jeg ville henge ut Olympiatoppen ville jeg kanskje spørre om rapporten er utdatert. Publisert i 2005, men visstnok oppdatert i 2008.

Rapporten skal være En praktisk veiledning i kosthold for idrettsutøvere. Her anbefales for eksempel loff med honning før trening og det fungerer sikkert kjempebra for man skal jo prestere, men hjelpes, så fryktelig umoderne. Jeg brukte lenge to grovbrødskiver med syltetøy og brunost og var full av energi da også, men det føles som en evighet siden, in a parallell universe. Nå går det i rugsprø, paprika og tunfisk. Helt topp.

Hvis man er idrettsutøver skal man spise honning og syltetøy og MASSE brød og pasta, men man kan også drikke saft og proteinshaker! Science fiction plutselig. Og der er det vi nærmer oss hverandre bittelitt, Olympiatoppen og jeg. Det slår meg at hvis jeg kutter ut alt sukkeret i den anbefalte dagsmenyen på 2500 kalorier (den inkluderer 90 minutter styrketrening) kan jeg lett oversette denne til min egen dagsmeny. Melk og yoghurt blir til proteinpulver; brød blir til knekkis... Ikke så vanskelig. Og dersom utgangspunktet er at kalorier inn og kalorier ut gir det samme regnskapet, hva er da forskjellen mellom olympiaway og chassiway?

At kveldsen kalles aftensmat får meg til å lure på om rapporten virkelig ble oppdatert i 2008.

Jeg laget et omtrentlig kalorioverslag over hva jeg spiste i går og syns ikke forskjellen er så stor likevel. Vi kunne sikkert blitt bestevenner, mister Olympia og jeg.

Dagsmenyen min ble slik:

Frokost:
60 g havregryn, 30 gram whey, 2 ss kakao, 1 ts espresso (havregrøtoppskrift!) + 1 ss tran = 450 kcal


Lunsj:
130 g skinke, kaviar, 1 paprika, 1 tomat, 2 gulrøtter, 4 knekkebrød = 400 kcal

Mer lunsj:
1 makrellboks, 3 knekkebrød, 1 tomat, 1 gulrot, 1 paprika = 400 kcal

Før og etter trening:
2 bananer, 1 eple, 50 gram whey = 400 kcal

Aftensmat:
1 kyllingfilet, 30 gram fullkornspasta, 150 gram (?) brokkoli, 1 løk, 1 sopp, 1 ss soltørket tomat i olje = 450 kcal

Mer aftensmat:
40 gram havregryn, 30 gram whey, 2 ss kakao = 300 kcal

Tilsammen: 2500 kcal.


Det må sies at jeg har gjettet meg fram til disse tallene og kanskje rundet ned litt for å være grei med meg selv. Jeg har ikke googlet kaloriinnhold eller brukt noen kalorikalkulator, og fordi jeg ikke hadde flere makrellbokser liggende så antok jeg bare at en boks har 250 kalorier.

Årh, jeg kan sjekke.

Google, google.. Kaloritabell... Makrell, rå; Makrell, røykt. Nei.

Google, google.. Kalorier makrell i tomat... Jess. Oi. 283 kcal! Jeg trodde jeg hadde tatt i da jeg gjettet 250.

Overslaget mitt er altså veldig omtrentlig. Men ikke bare det. Jeg kan skjønne at jeg får lyst på havregrøt etter å ha spist kvelds (et gammelt mysterium) hvis jeg tar utgangspunkt i at jeg trenger 2500 kalorier, men den dagsrasjonen her er faktisk ganske liten til å være meg! Jeg våknet skrubbsulten i morges for som oftest spiser jeg mye mer aftensgrøt enn dette. So crazy!

Hey, banana og fine ToppformThomas.

Dagens første havregrøt ble laget med bananpulver, og konklusjonen er: You still don't make my day, banana whey.

14 kommentarer:

 1. Er ikke 60 g havregryn til frokost pinglete da Chassi?

  Er forøvrig enig i at "aftensmat" ikke høres helt 2008 ut.

  SvarSlett
 2. Hahah!! Elsker sånne kommentarer, så grei du er! Det er jo en KJEMPETALLERKEN! Hvor mye bruker du selv?

  SvarSlett
 3. Jeg prøver å være grei, da får jeg jo masse grei tilbake!

  Når havregryn er en del av min diett er den urokkelige formelen 200 g havregryn + 800 g melk. Liker godt når totalen blir 1000.

  Lurer på om dine tallerkener er utdaterte. Se på de gamle serviser, tallerkene er jo knøttsmå. Nå i moderne tider er jo det som var middagstallerken på 50-tallet det vi bruker til ruskefat idag.

  SvarSlett
 4. Love u!

  Jeg har en sånn svensketallerken, og hva vet vel de om havregrøt? Du er helt genial. 200 gram FTW! Jeg kunne lett spist 200 gram. :P

  SvarSlett
 5. Gud som jeg koser meg når jeg leser bloggen din! Hvis jeg skulle fulgt rådet om loff før trening, hadde jeg aldri kunne gjennomført en eneste økt. Ikke bare nå som jeg har kuttet ut melprodukter, men også i gamle dager. Jeg har alltid reagert svært problematisk i magen ved inntak av for eksempel loff, for å si det på en pen måte ;)

  SvarSlett
 6. Hei Cecilie!! Takk, så utrolig kjekt å høre! Det er et mysterium det med loff og sånt, men var det ikke vanskelig å kutte tvert?

  Det finnes forresten mange andre punkter i rapporten som andre kostholdsanbefalinger har gått langt bort fra så jeg er veldig spent på ny utgave som kommer på nyåret.

  Håper du får en super helg! Klem!

  SvarSlett
 7. Svenskene vet ingenting om havregrøt!! det er lett å si at man lett kunne spsit 200 g, noe ganske annet er å gjøre det :-) kom gjerne med bevis om du skulle prestere dette!

  SvarSlett
 8. Oida. Hehe. De gangene jeg spiser 200 gram havregryn er de gangene jeg koker havregrøt tre ganger etter hverandre og kaller det et spisekick og får dårlig samvittighet etterpå. Det kommer ikke til å friste med fotosession da. Men sann mine ord, jeg klarer det LETT. :P

  SvarSlett
 9. Hehe, jeg tar deg på ordet :-)

  SvarSlett
 10. Nok et innlegg jeg absolutt ikke burde kommentere på (hehe)
  - men maratonløpere drikker solbærsaft, spiser pasta i bøtter og spann og nekter plent å høre på rykter om at kanel er farlig og sukker ikke passer på grøt.

  (ikke det at jeg er noe maratonløper da.)

  Hvordan går det med Biggest Loser forresten, henger du med :-))

  SvarSlett
 11. Ikke det at du sprudler av energi på løpeturene heller.

  Ooo, det var slemt. :)

  Du trenger dop! Jeg skal ta med til deg neste uke, alt ordner seg! Biggest loser, jessjessjess, jeg har fått et helt nytt syn på trening! Man skal grine og kaste opp og gå inn i seg selv. Har du prøvd det du? Det kunne blitt en artig bloggpost. :P

  SvarSlett
 12. Du og du hvor aggressiv,
  Du vet vel at energi er energi er energi - positiv som negativ.
  - sånn sett er vel jeg mest energiske av oss ALLE :-))

  - og fra spy, blod og tårer skal de dype innsikter oppnåes.
  (den bloggposten overlater jeg til
  deg)

  SvarSlett
 13. Hahaha! Med negativ energi altså? Jeg ler høyt! Genialt.

  Ha en deilig dag du. :)

  SvarSlett
 14. Det var faktisk ganske lett! Spiste litt ensformig den første uke (egg...og kylling...), men så fikk magen det så fint, og da var det jo greit!

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...