fredag, oktober 29, 2010

Fine fag på NIH

I dag er jeg student igjen. Ååå, flink. Jeg sitter limt på stolen med spennende pensum foran meg men bruker egentlig tiden på bloggefjas og nettshopping og drikker kaffe og te. Det er ikke faget sin feil at jeg blir lett distrahert, for faget er megaspennende, det er bare lenge til eksamen ennå så jeg tar det ganske kuli.

Faget i dag heter Kosthold og trening og handler om nettopp det:

Emnet kvalifiserer til å jobbe med veiledning innenfor kosthold for friske mennesker i treningsbransjen. Det legges vekt på praktiske øvelser rundt veiledersituasjonen. Undervisningen vil omfatte oppdatert og forskningsbasert kunnskap om bakgrunn for dagens kostanbefalinger og bruk av disse, kosthold og helse samt praktisk arbeid med kostanbefalinger for ulike målgrupper.

Jeg føler meg privilegert som kan lese om proteiner og kalle det pensum.

Eller sports nutrition.

Fagene på NIH er små og fleksible på bare 10 og 5 studiepoeng, så man setter dem sammen som det passer. Noen kan tas fra Trondheim, Bergen og Stavanger, og noen må tas fra Oslo. I Oslo får man også sjansen til å trene på Toppidrettssenteret og det er jo ganske kult for en nerd.

Eksempel på deltidsfag i fitness-sjangeren:
 • Grunnkurs (som er obligatorisk)
 • Treningsveileder
 • Personlig trener
 • Kosthold og trening
 • Gruppetreningsinstruktør
 • Sykkelinstruktør
 • Seniorinstruktør
For å bli PT for eksempel kreves grunnkurs, treningsveileder og personlig trener. Det tilsvarer 30 studiepoeng og sirkus 19500 kroner der mye av pensum er dekket. Det er et deltidsstudium med undervisning på kveldstid som i tillegg er samlet i bolker og derfor kan tas i en fremmed by. Trenger ikke pendle så veldig mye altså.

Jeg fant en sammenligning av PT-utdanningen på NIH (Norsk idrettshøgskole) versus AFPT (Akademiet for personlig trening) som var ganske ok: http://www.treningsforum.no/forum/, det er vel disse to mulighetene som finnes for å bli PT i Norge. I denne subjektive sammenligningen kommer NIH dårlig ut på ernæringsbiten, som akkurat nå er mitt fokus, fordi de utelukker alle kosttilskudd med konklusjonen at disse ikke er nødvendige. Hm.

Det er greit at det ikke er nødvendig med kosttilskudd men det ville vært spennende å få lære om disse fra kyndige mennesker, for alternativet blir å teste alle selv.

Jeg har såvidt testet litt allerede:

Ripped freak: Blablabla, dette har jeg skrevet om før. Det som skjedde da jeg tok Ripped freak var at koffeinen, det høye nivået av koffein, hentet ut mer energi enn kroppen hadde å ta av, og det gjorde at jeg var full av energi flere dager i strekk og så gikk helt enormt tom innimellom. Og da var jeg så tom at jeg vurderte å overnatte på gulvet på kontoret for å slippe å gå hjem.

Kreatin:
Kreatin gjør kroppen fin. Jeg sluttet på kreatin for et par uker siden da min supre treningspartner mente at jeg hadde fått en oppblåst kreatinmage. Elsker at hun er så ærlig. Jeg vet ikke om jeg fikk noen særlig effekt av kreatinen, men jeg merket på utfall, et par dager etter at jeg hadde sluttet, at det brant så mystisk i lårene, og da viste det seg at hjelpes, jeg hadde fått melkesyre! Fordi: Kreatinen er et naturlig stoff i kroppen som brukes for å danne ATP (energi), som alternativ til laktose (melkesyre), og uten kreatintilskudd fantes det ikke nok kreatin i kroppen min til å danne ATP uten melkesyre! Håper jeg husker riktig fra grunnkurset nå.

Per nå tar jeg bare proteiner, omega 3 og vitaminer, som er bra for alle som trener, men jeg har mer gøy i vente når denne pakken kommer:


Her er blant annet Glutamine Peptide, som er en anabol aminosyre som sparker i gang muskeltilveksten, Anabolic ZMA, som består av sink og magnesium og tas på kvelden for bedre søvn og restitusjon, og CLA Advanced, som er en naturlig fettsyre som hjelper kroppen å frigjøre og forbrenne underhudsfett.

Den tilfeldige grunnen til at jeg skal teste ut akkurat disse er at de kommer i en felles pakke som heter Heidis fitnesspakke. Proteinpulver, vitaminer og omega 3 følger også med, og prisen var veldig ok. Denne gangen valgte jeg banansmak på pulveret men det er et faktum at alle sortene og alle smakene blir gode etterhvert, merkelig det, så nå foretrekker jeg faktisk mintsjokolade i havregrøten til frokost, den som smakte funky stimorol for litt siden. Da mor og far kom hjem fra New York fikk jeg også en fin dunk med sjokolade- og peanøttsmørsmak, endelig! De er vel snille.

Jeg hørte en god kommentar på radioresepsjonen nettopp: Grøt er ingen beskyttet tittel. Det kan være dagens ord.

10 kommentarer:

 1. Så de fant sjokolade/peanut proteiner til deg ja,bra det!Hvilket merke,og hva syns du? :-)

  Gleder meg til å se deg igjen om ikke alt for lenge.

  SvarSlett
 2. Hei!! Jeg fikk en fra Cytosport som heter Muscle milk, men jeg finner ikke ut om det er ment som et mellommåltid eller gainer eller proteinpulver egentlig. Haha. Har du selv noen formening om det?

  Den er god i grøten, men kunne smakt mer peanøtt. Faktisk er min erfaring så langt at pulver kjøpt i Norge smaker best, det smaker mindre pulver på en måte. Eller hva syns du?

  Jeg gleder meg DØDSMYE!

  SvarSlett
 3. Merker jeg blir ganske skeptisk til et produkt som har "freak" i tittelen.

  Bra du trives med fine fag :-)

  SvarSlett
 4. Hallo! Du, det er jo et kjempegodt poeng!! Men merker du ikke at man blir litt nysgjerrig også? ;-)

  SvarSlett
 5. Nei, har aldri testet det merket selv..Men hørtes spennende ut!

  Jeg liker egentlig litt forskjellige pulver,både fra innland og utland.Men tror ikke jeg er den mest kresne på det punktet akkurat,he he:-) Men godt med litt variasjon,så tror nok aldri skapet blir tømt her nei:-P

  Ha en toppen helg og kos deg med Halloween søta!Klem


  PS:Jeg merker iallfall at nyskjerrigheten min blir vekt til livet av ripped freak,men har ikke helt sett poenget med å bruke penger på en hel boks når jeg bare vil teste det for nyskjerrigheten sin skyld..

  SvarSlett
 6. Heisan Chassi! ja eg har begynt å blogge igjen. Skrivekløa tok meg nok engang. ;) hehe

  Vuderer sterkt å ta kostholdsveiledning som du no er starta på, og lurer på å begynne etter jul. Har søkt på NIH ( fristen er visst 1 nov) men lurer heller på AFP. Kjenner Therese Mathisen godt og ho er blant anna foreleser der. Ho skryter ( naturlig nok av studiet), og etter å ha keke gjennom pensumet ser det også meir fristande ut. Kva trur du?

  SvarSlett
 7. Hallo ja! nå har vel Madcon en sang ute om dette kosttilskuddet (freaky like me). Høres jo ut som om de går god for det, med tanke på hvor fornøyd de høres ut med å gjenta ordet såpass mange ganger. Jeg er fremdeles skeptisk allikevel.

  SvarSlett
 8. Jeg har et ambivalent, smertefullt forhold til Glutamine Peptide. Har stor tro på det, men det er den verste smaken jeg noensinne har opplevd. Mulig du ikke reagerer like sterkt dog, siden du spiser lever og blodpudding.

  SvarSlett
 9. Martine: Da må jeg huske å ta med et par til deg så du kan prøve. ;D

  Kr: Hei!! Så kult!! Jeg aner ikke hvordan kostholdsveiledningen er på AFPT, men de har mange oslosamlinger så det ville blitt mye pendling for min del. Jeg tror fagene er kjempebra begge steder, jeg har vært utrolig fornøyd med NIH så langt, og ga topscore på alle spørsmål i evalueringen. ;)

  Kjartan: Haha! Jeg prøver HARDT å komme på en annen sang som passer nå, men jeg står fast. Hvis du plutselig får en sangkommentar selv så er det derfor.

  Elisa: Oi, så spennende! Var det smertefullt vondt faktisk? Jeg leste litt om det, at det er umulig å røre ut og smaker vondt, men nå gleder jeg meg enda mer til å prøve, føler meg skråsikker på at det glir ned ganske lett her. :P

  SvarSlett
 10. Kjenner ikke til kostveileder delen hos AFPT, men har gått PT + en del fagsamlinger der og kan anbefale AFPT på det varmeste :)

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...