torsdag, oktober 21, 2010

Ortoreksi som hobby

Filosofisk.

Mer om mat! Listen over forbudte matvarer blir lenger og lenger helt av seg selv. Jeg pleide å bare være sunn, men nå kan jeg ikke engang få en pose epler fra hagen uten å spise opp alle sammen og derfor kan jeg heller ikke ha en pose epler i huset og derfor må jeg si neitakk til gode epler. Jeg sa jatakk i går, men nå har jeg lært til neste gang.

Hehe. :)

Jeg har nok en ganske irrasjonell oppfatning over hva jeg kan spise og hvor mye jeg må trene (heller et kilo havregrøt enn én sjokoladebit), og det ligner kanskje(?) på tvangstanker fordi det er regler jeg har gitt meg selv som er veldig strikte og som kan styre mye av hverdagen. Fordi alt har blitt rutine så føler jeg ikke at det gjør det, men det kan gjøre det. Jeg tenker i alle fall alt for mye på hva jeg spiser. Jeg ville ikke spist en sjokoladebit om jeg så fikk tusen kroner for det, og det er vel det som er ortoreksi, eller litt-over-grensen sinnsykt opptatt av å være sunn.

Her er listene.

Mat jeg ikke har rørt siden jeg var 13:
- Sjokolade
- Snop
- Brus
- Fast food som mcDonalds og sånt
- Chips og alt som ligner

Mat jeg spiser en gang hvert skuddår:
- Kake
- Kjeks
- Is
- Alkohol (litt oftere faktisk - takk og lov for det)
- Det meste som kan regnes som usunt (pizza, pølser, mye)

Ingenting stolt av dette, det er helt irrasjonelt.

For så er det at det blir slitsomt. Listen over Mat som ikke kan komme inn i huset fordi det er litt usunt eller bare fordi det er for godt til at det ville overleve en natt i kjøleskapet er mye lenger:
- Yogurt, kesam, melkeprodukter (unntatt en liten babymelk som jeg har i kaffe)
- Ost og smør
- Pesto eller oljebaserte sauser og dressinger
- Kjøtt eller pålegg med mer enn 9 prosent fett
- Mat med hvetemel
- Brød - for selv om det er uten hvetemel er det så godt at jeg spiser alt om gangen
- Vanlig pasta og hvit ris
- Frukt - jeg kan visst bare kjøpe til dagens forbruk (2 stk etter trening)
- Ferdigmat av alle slag
- Posemat eller mat på glass
- Syltetøy, sukker, honning, eller allslags mat med sukker (unntatt kaviar)

Det finnes nok tusen andre ting jeg kunne ha ramset opp, men etter så lang tid med nazikostholdsregime er dette ting jeg ikke tenker over. "Allslags mat med sukker" dekker vel det meste. Jeg vet at det er utrolig mange som leser og skriver sånne blogger som har det på den samme måten, men da framstilles det som bare sunt, og man deler tips til idiotsikre oppskrifter og folk syns jeg er flink som ikke spiser sjokolade. Men hello, hvem som helst kan vel se at det ikke er noe sunt i en sånn slitsom livsstil, at det er teit å klage over at Sverige selger kesam med 0,1 prosent fett, mens vi har med 0,9, eller hvordan det nå var. Som om det skulle gjøre oss sunnere.

Kunne jeg mon tro sluttet å spisekicke hvis jeg ikke gikk og tenkte på mat og næringsinnhold 24/7? Det får jeg sikkert aldri vite, for jeg liker å tenke på dette, kan ikke plutselig begynne å tenke på andre ting. Heldigvis har jeg bare sunne venner (hm, hvorfor har jeg det), så jeg trenger sjelden å bekymre meg for at noen skulle invitere til kaker og kaffe eller servere pizza og chips, og derfor kan jeg si at Neida, denne dustehobbyen går aldeles ikke ut over mitt sosiale liv.

Sunne venner med sunne interesser. Finn Willy!

For det er ikke bare meg som lever sånn. Jeg føler snart at alle rundt meg gjør det samme (unntatt mor og far, så litt vanskeligere å bli bedt til mat der), eller prøver på det, men noen ganger føler jeg meg som den verste, for jeg kan ikke skylde på at jeg stiller i konkurranser eller har noen grunn til å trene så mye som jeg gjør. Til mitt forsvar så føler jeg meg også ofte som langt i fra den verste, som når folk sier Hæ, spiser du banan?! (det var etter trening), eller Hæ, spiser du nøtter/pasta/knekkebrød? Blomkål i stedet for brokkoli? Sammalt hvete er også hvetemel! Eller når folk teller kalorier og spiser altfor lite, eller spisekicker på pizza og boller i stedet for havregrøt, eller utelukker alle karbohydrater... Mye å ta av. Jeg spiser som en hest selv og syns at trening er utrolig gøy, får et kjempekick av det faktisk, og at sunn mat smaker best. Men likevel.

Ortoreksi er sammensatt av orto - som betyr rett/riktig, og reksi - som betyr appetitt, og det er ingen diagnose (ellers takk), men det kan være en slitsom hobby.

Så til alle som fortsatt unner seg en sjokoladebit: Please do.

20 kommentarer:

 1. Listen din over nei-mat ser ca ut som min liste over ja-mat ;)

  SvarSlett
 2. Hahaha! Beste kommentaren!! <3

  SvarSlett
 3. Veit akkurat ka du snakkar om. Det er ein veldig slitsom hobby, men eg har funne ut at av og til MÅ ein berre unne seg noko godt ellers er det så forbanna enkelt å gå på ei blemme. Kroppen har godt av litt meir "energimat", så for å ikkje ete alt sammen den eine kvelden kan du jo passe på å ha nokon rundt det slik at du ikkje setter til livs heile kjøleskapet:) Etterkvart klarar du kanskje å gjere det åleine utan at du må ha ALT. Det hjelper iallfall meg:) Og så har eg funne gleda med å kokkelere ( sunn mat ja), og kjenne på dei gode smakane. Det gjer mat litt meir meining:)

  Lykke til!!!

  SvarSlett
 4. Skal bli digg med taco i dag! Kjøttdeig med det derre krydderet på, glasset med saus (som sikkert er synden selv). Akkompangert av Coca-Cola og selvsagt en stor pose glede fra Nidar til dessert :D Jeg gleder meg! Men! Dette alt dette blir etter trening!

  SvarSlett
 5. Må innrømme at mye av din nei-mat også havner på min liste over nei-mat. Bare at man har en nei-mat-liste er kanskje ikke helt heldig? Her gjelder finlesing av ingrediensene før man kjøper noe, og fett, kcal og sukker er noe som kan få meg til å kicke og bannlyse maten fra mitt kjøleskap/kjøkkenskap.

  SvarSlett
 6. Nå satte jeg mintsjokoladen i halsen, sølte nesten vin over hele tastaturet og synes faktisk synd på deg
  (- kanskje mer enn du synes på meg)

  Ikke sjokolade siden du var 13?
  Nå har jeg også selv tidvise prosjekter om sjokoladestopp og sunnere livstil - og er vel kort oppsummerte det total motsatte av det når det kommer til matinntak (ikke har jeg like fin mage heller), men ærlig talt!!

  DU KAN IKKE - MÅ IKKE BRUKE SÅ MYE TID TIL Å TENKE PÅ MAT
  - dvs du kan men jeg opplever at du finner det problematisk og da er det jo ikke greit lenger.

  Til sammenliknikng er jo anal når det kommer til tilsetningsstoffer i produkter som skal PÅ huden - men jeg går egentlig ikke rundt og tenker på det, problematiserer eller bruker tid.
  (pstt - ingen vits å spise 'ren' mat når man smører seg inn med parabener eller spruter kjemikalier under armen og nanotech i fjeset.)

  Chill, chill, chill!!
  Det er jo supert å være sunn men hvis man ikke kan ha en pose epler i kjøleskapet og kun omgåes folk som ikke spiser kaker - er det akkurat like skummelt som du mistenker.

  (puh) - back to vinflaska :-)

  SvarSlett
 7. Anonym: Den sausen er veldig sunn faktisk, null fett og null sukker. Men så digg å kose seg! Jeg liker veldig godt at andre koser seg, kan liksom kose meg på andres vegne. ;)

  Maije: Heey skjønne! Jeg tror ikke det er helt heldig, men jeg vile ikke brydd meg hvis jeg ikke i stedet for å spise en sjokoladebit spiste enorme mengder annen mat. Gjør du det også? :)

  Ingalill: LOL! Du er så seriøst knuppen nummer én. Takk for fin hilsen! Jeg vet at det er helt mongo å tenke som jeg gjør, men jeg vil ikke velge det vekk heller, det er det verste. Oo, sikkert en del av forstyrrelsen.... :) Jeg reagerte faktisk veldig på at du ikke ville ha de kunstige stoffene i proteinpulveret, for noen ting har jeg absolutt null skrupler for. Ellers er jeg veldig glad du kan kose deg med rødvin for jeg tror aldri jeg hadde orket å spise med en så kjedelig person som meg selv.

  SvarSlett
 8. Kr: Heisann! Mener du at jeg skal ha noen rundt meg? Dårlige nynorskkunnskaper kanskje, uffameg. Det kunne sikkert vært lurt jaffal, men det måtte vært et langtidsprosjekt for jeg spiser jo bare normale mengder mat når jeg omgås andre mennesker. ;)

  Kjekt å lage sunn mat med masse smak, yay! Masse chili, ingefær, hvitløk og karri her. Mat er uendelig godt så jeg vet å kose meg med den.

  Tusen tusen takk for fin kommentar!

  SvarSlett
 9. Åh, forresten! Jeg spurte Kriweb en gang om "hvordan ikke gå bananas i skapene", og hun anbefalte meg å ikke ha noe i skapene. Haha, gøy. Det betyr nok en gang at jeg ikke er syk på sinnet men lett påvirkelig.

  SvarSlett
 10. Til å være så forstyrret er du overraskende reflektert ;)

  Det er helt greit for meg at du velger å leve sånn, så lenge du får i deg nok av det kroppen trenger likevel, men jeg tror nok ikke du hadde blitt syk om du spiste en bit av noe på nei-lista en gang i blant heller :D

  Jeg må si meg lettet over at du faktisk setter til livs is o.l. i blant likevel, for selv om kroppen ikke trenger det, tror jeg nok psyken setter pris på litt slakkere tøyler ;)

  SvarSlett
 11. For meg er det veldig ålreit at du ligger unna all denne maten som jeg storspiser. Er så kjedelig om ting blir utsolgt før jeg får mitt, og dermed er du og jeg en god match. Du kjøper ikke sjokoladen min tom i hyllene, og jeg lar leveren ligge til deg.

  SvarSlett
 12. Vi har alle vårt ;)
  Men kjenner meg igjen i store deler av innlegget...hehe..Når dato var det vi skulle få gleden av hverandres selskap btw?

  SvarSlett
 13. Heihopp! Jeg føler meg litt spiseforstyrret nå når jeg ser hva jeg har skrevet så mulig jeg må omredigere alt. Jeg er veldig sunn i både kropp og sjel nemlig. ;)

  Det jeg tenker, for å normalisere alt, er at for min del var det lettere å slutte tvert med sjokolade enn å prøve å begrense meg. Jeg pleide å røyke også en gang men sluttet tvert på samme måte, for det er den letteste måten å slutte på.

  Nå løper jeg i bursdag for å spise etiopisk injeera wot, DET er godt! Ha en super fredags!

  Gleder meg til Oslo, Silje!! 18. nov!

  SvarSlett
 14. Kjartan: Perfect match!! Love it! <3

  SvarSlett
 15. Du blir bare søtere og søtere!

  Her en kommentar fra meg som lovt til deg Ms.NoName som har en gjenkjennelig tidsfordriv! Og som forøvrig for mainstream samfunn kan virke som en "rar" hobby, men sålenge du legger det fram sånn at det er av kjærlighet og omsorg til egen kropp og helse, så er alt du gjør helt ålreit for meg i allefal!

  Wikipedia: 'Uttrykket nerd brukes ofte om personer som har hobbyer svært få andre synes er interessante og derfor betraktes som sære'.

  Sånn sett er du verken ortorektisk eller tvangspreget i matveien, bare litt nerdete!

  Love you Big time!!!

  SvarSlett
 16. Åååe!!! <3

  Da skal jeg stresse litt mindre med redigeringen, for jeg har ikke tid i dag. Mye Toppform og en spinningmaraton på planen. :D

  Love u too!! Skulle gitt deg en bamseklem!

  SvarSlett
 17. Tror ALDRI jeg kunne blitt så reflektert over mat...Elsker mat og elsker smaker av alt mulig...For meg er selve gleden av å reise det å smake mat i nye land og fra nye kulturer. Hvordan du klarer å nekte deg selv denne gleden tror jeg aldri jeg kan fatte og begripe(men så er jeg på vei til å rulle av sofaen snart med det kostholdet jeg har nå og jeg ikke kan trene... ;) ) . What ever makes you happy Chass-dear... ;) Men pass på så det ikke blir en besettelse - som du også antyder selv... Store klemmer og koser fra Annka mørbanka

  SvarSlett
 18. Hei Annka Mørbanka! :)

  Tviler på at du skulle måtte rulle deg av sofaen, men om så var så beundrer jeg deg fortsatt som har et så avbalansert forhold til alt, det er visst det beste man kan gjøre for sin egen helse.

  Du misforstår hvis du tror jeg ikke koser meg med maten. Jeg spiser hvert måltid, hver banan, hver shake, og hello, hver havregrøttallerken med et stort glis om munnen. Matregel nummer 100, den viktigste av alle, er å IKKE spise noe som ikke er dritgodt. Elsker mat jeg også. ;)

  Håper du blir frisk og rask snart! Du er en knupp! Stor klem!!

  SvarSlett
 19. Hehe, kjente meg igjen i det du skrev over her. Utrolig kjedelig å tenke slik, men slik er det bare. Selv spiser jeg mye, men mye av det sunne gode. Og det er bedre å spise mye sunt enn mye usunt, vel?:-)

  SvarSlett
 20. Heisann! Jeg syns ikke det er kjedelig en gang! Noen ganger vet jeg at jeg kan tippe over streken men ellers så ser jeg på det strenge regimet som et sunt kosthold sånn som du. Vi vinner til slutt! Nei, det var tøys. :)

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...