tirsdag, desember 28, 2010

Battle of Fat vs Carbs

Hei, hei! Det er romjul og alle har spist fett, så nå passer det fint å legge ut fettforsvaret til Kanela. Er fett bedre enn karbohydrater?

Go, Veggie!

I forbindelse med at jeg kastet alle nøttene i søpla skrev vi noen mail fram og tilbake, Kanela og jeg, egentlig om helt andre ting, men vi kom inn på dette med fett versus karbohydrater, den evige krigen, og Kanela er en svoren LCHF-fan (Low Carb High Fat) mens jeg er antifett. Utgangspunktet mitt var at jeg nettopp hadde lest ferdig fettkapittelet i Kosthold og Trening-pensum og mente at jeg hadde sett lyset i form av langsomme karbohydrater, mens Kanelas utgangspunkt er ernæringsstudier på litt høyere nivå. Velvel, de lærer ikke der heller at fett er løsningen, men det er det Kanela lever etter i alle fall. Her er hele dialogen. Det er lov å scrolle fram til klokken 22.28.

Kanela 14 December at 21:40
(...)
PS: jeg spiser pisket krem med kokosmelkklumper og nøtter... og jeg har nettopp tømt min 1 kilos ost som jeg kjøpte på søndag...
rart jeg ikke blir feit.. etter all pensum du har lest :P

smask

Chassi 14 December at 21:49
Wohoo! Det var i alle fall en kul melding å få! Kan du ikke sende sånne rapporter litt oftere så får jeg stilt kanelabstinensene mine. :P

Jeg spiste nettopp en av mine håpløse blandinger. Tunfiskboks, fullkornspasta, et rått egg, en løk og litt rødkål rørt sammen i en gryte, og alt ble rødt fra rødkålen! Kodac moment.

Du blir ikke feit fordi du aldri blir feit. Nei, jeg vet ikke. Men jeg tenkte masse på deg da jeg skrev det. Tenkte på deg med en tenkerynke på nesen. Kroppen er et mysterium...

Kanela 14 December at 21:56
jeg kan tenke meg at du tenkte på meg ja..

jeg valgte ikke å kommentere innlegget.. fordi ( hold deg fast) du er den eneste jeg kjenner, som etter å ha satt seg litt inn i menneskets fysiologi og endokrinologi, fortsatt klarer å lese ut av pensum at fett= feil og karbo = bra...

men, det er veldig positvit ift eksamen din, og du kommer til å gjøre det strålende fordi det er akkurat det norges idrettshøyskole vil se på sine eksamensbesvarelser.
jeg bare håper du etterhvert kan se at fett er livsnødvendig og at man ikke blir hverken fet, får livsstilsykdommer som diabetes, kolesteroløkning eller hjerteogkarlidelser.

dagens sukk.. håper du ikke ble lei deg av det jeg skrev nå.
klem :)

Chassi 14 December at 21:59
What?!?! Jeg blir aldri lei meg, men jeg skal lese det to ganger til før jeg kommer med et skikkeligere svar. Hmpf.

Chassi 14 December at 22:05
Selv om det er bare langsomme karbohydrater og bare bare det?

Man får jo hjerteogkar og alt det der av fett. Lærer dere noe annet? Åååe. Jeg blir så klart ikke lei meg men det var så fint å tro at jeg hadde noe som lignet på en løsning nå. Fitnessfolkene er vel også lavfett for det meste?

Nei, jeg orker ikke. Du vet mer enn meg om dette. Kanskje finnes det flere løsninger? Jeg vet at fett er nødvendig, men mente nå at det var nok med veldig lite. Og det har jeg ment nesten hele tiden selv om jeg tidligere hadde noen nøtter i skapet.

Hva ville du skrevet hvis du hadde lagt igjen en kommentar?

Kanela 14 December at 22:28
Det er aldri noensinne bevist at det gir hjerte og kar o.l.. Det er en myte, noe de antok da de ikke visste nok, og nå må de (staten ) stå på sitt, for de kan ikke ha på seg at de har hatt feil i så mange år, og fått en hel befolkning til å spise magert og karbohydratrikt. ernæringsanbefalingene i Norge idag er politikk , og hva hadde skjedd dersom staten hadde sagt at det ikke hadde vært bra å spise korn eller drikke melk ?? Det er jo det det norske landbruket består av.. Det blir som å si til en kineser at han ikke skal spise ris, eller at folk fra Ghana skal spise hirse.. Det er det landet kan fø oss med og det vi "alle" lever av..

Vi lærer ikke at man får hjerte og kar, men at noen undersøkelser viser dette... De nye utkastene til kostholdsråd er nå blitt endret, fordi staten ser at det de har anbefalt kanskje er feil.

"Nyere matvarebasert ernæringsforskning stiller imidlertid spørsmål ved om inntak av fete meieriprodukter og egg fører til en økt risiko for hjerte- og karsykdommer"

Jeg ville skrevet noe som det jeg skrev over.. at jeg ikke helt forstår hvordan du klarer å se den sammenhengen :)

De aller fleste fitnessfolk er lavfett ja... eller de færreste er lchf.. Noe som er naturlig da vi alle er blitt oppvokst med at fett = fyfy.. inkludert meg selv.. men så begynner man å lese litt, og da ser man fornuften i det hele.

god natt vakre venn. Ikke skriv noe annet enn det du har lært på skolen på eksamen fordi jeg er uenig ;P ( jeg lyver selv på skolen.. tihihi)

Chassi 14 December at 22:29
God natt vakre og kloke du! ♥

Chassi 14 December at 22:34
(Kan stille tusen flere spørsmål senere. Som hva med kaloriene osv..)

Du er den flinkeste som fins! Snx!

Kanela 26 December at 00:03
(...)
BTW, skal svare deg ang kcal altså..
men kort kan jeg si at det er insulin som lagrer fett, samt hindrer fettforbrenning..og vips..ingen karbs ingen blodsukkerstigning, ingen insulin og ingen fettinnlagring i cellen... :P

klemDet var det. Mye fjas her, men også mye visdom. Jeg blir fysisk sliten bare av å lese disse mailene, for, arg, det er som med religioner, jeg vet at jeg ikke vil finne svaret allikevel så det er vanskelig å skulle prøve i det hele tatt. Veldig kult om det er andre som har meninger her.


Jeg forstår ikke denne vitsen engang. Har han mest lyst på banan?

29 kommentarer:

 1. jeg synes bloggen din er så kos jeg Chassi!!:))

  Håper det går bra med bilen!;)

  SvarSlett
 2. Hei! Takk for det! Jeg har ikke våget å kikke på den i dagslys ennå, men det er verre med garasjen faktisk. :S

  Fett eller karbs?

  SvarSlett
 3. flere som har krasjet biler i garasje i julen ???

  ;)

  Fett <3

  SvarSlett
 4. Har du også?! Uffda. Bileierne er på ferie så de vet det ikke engang, takk og pris for at bloggen er så anonym.

  Karbs <3

  SvarSlett
 5. De som er på ferie nå, fortjener å få bilen påskrevet en liten hilsen :P

  SvarSlett
 6. Hahah! :D

  Jeg vil i alle fall ikke ødelegge ferien med å fortelle det, jeg skal kjøpe en blomsterbukett og litt sånt først.

  Du da? Du har vel heller ingen egen bil å krasje?

  SvarSlett
 7. I know!! Kanelabstinensene var ingen overdrivelse. ;)

  SvarSlett
 8. Her er ingen egen bil.. Jeg reagerte ved å å tenke: " f.ck der røyk det oppsparte studielånet for høsten".. gikk opp til bilens eier og slang ut " Truls, jeg krasjet bilen din, bare send regningen til Sofiesgate.. Nå hopper jeg i dusjen"

  Så var det ute av sinn og tanker, og eier fant ut at skaden var mindre ommfattende av hva jeg trodde.. og jeg pustet letter ut, men har nok en dag eller to jeg må fikse bilen på verksted etc... *grøss*

  Blomster, store klemmer og nyvasket hus, samt middag på sølvfat gjør nok mye skal du se.

  PS: jeg tipper at Kanela <3 FreshforLife tilbake :)

  SvarSlett
 9. Hahaha! Du er så evig søt! Jeg klarte å vaske av mye rødmaling med rødsprit i går, men ellers prøver jeg å fortrenge problemet i et par dager til.

  Jeg skal krysse fingrene for at de ikke finner noe mer på verkstedet ditt.

  Lots of kanelalove! <3

  SvarSlett
 10. Ha! Her har jeg faktisk lyst å mene noe :)

  Jeg tror ikke noe på at statens kostholdsråd er "politikk" for å maksimere landbruksinntekter. Jevnt over er jeg veldig lite giret på å bruke konspirasjoner som et utgangspunkt for å rettferdiggjøre et ståsted, og jeg synes at det å insinuere at fagmiljøet rundt ernæring i Norge lar seg styre av markedsinteresser igrunn er ganske frekt. De er forskere de også, og holder seg til vitenskapsprinsipper, der man endrer sin oppfatning, dersom man får tilstrekkelig med dokumentasjon på at man har feil (vanligvis er "feil" forøvrig feil ord å bruke, revolusjoner i vitenskap er langt mindre vanlig enn gradvise endringer/forbedringer i kunnskapen vi har).

  Norge er ingen kornnasjon. Vi har ikke spesielt gode forutsetninger for slikt type landbruk i forhold til mye annet. På vestlandet er det jo for eksempel strålende forhold for å holde sau, rødt kjøtt med masse hardt fett ;)

  Evidens snakker for seg selv, og når kunnskapen øker, vil vi endre syn på ting dersom fakta tyder på det. Mitt største problem med en del LCHFtilhengere er at de velger ut den forskningen de "liker" (altså den som støtter deres oppfatning) og resten av forskningen avfeies som "kjøpt og betalt i landbrukskonspirasjon". Det er uvitenskaplig, og det er respektløst overfor sine fagkolleger.

  Når det påstås at det overhodet ikke finnes linker mellom høyt inntak av mettet fett og påvirkning av kolesterol, vekt generelt og kreft (rødt kjøtt og kreft er korrelert, enten man liker det eller ikke) så er dette uvitenskaplig, og man ignorerer da en ganske betydelig mengde forskning som er gjort på området. Slik fungerer det ikke. Man kan ikke bare ta inn over seg forskning man liker (med mindre det viser seg å være store metodiske feil, feil i forskningsdesign eller liknende).

  Steinalderprinsippet har jo vært dratt frem som noe som skal forsvare LCHF. I og for seg er det ikke helt fjernt, men man ser da helt bort ifra at det for eksempel har skjedd endringer i menneskekroppen med tanke på evnen til å fordøye kumelk (en enorm overlevelsesfordel, som spredde seg i Europa) og liknende. Det er også veldig vanskelig å skulle spekulere i hvorvidt folk var sunnere tidligere, fordi vi har svært lite data å basere oss på. Ja, folk hadde mindre kreft, men de levde også kortere, og alder en en av de viktigste risikofaktorene. En del krefttilfeller ble heller aldri oppdaget før. Listen fortsetter.

  Jeg vet at det endelige "beviset" på at et lavfettkosthold gjør folk feite er overvektsepidemien man ser, men det blir for enkelt. Nordmenn spiser mer grønt, mer protein enn de noensinne har gjort. Den store forskjellen er at vi beveger oss mye mindre enn det vi gjorde tidligere.

  ....blablabla :D

  SvarSlett
 11. Hei Kristin! Takk for en nydelig og saklig og fornuftig kommentar! Jeg må rett og slett tenke meg om igjen hvis jeg skal komme opp med et fornuftig svar. Du har ingen egen link, er det en forglemmelse eller har du faktisk ingen blogg? Hvis ikke burde du fått et eget innlegg du også. Klemmen!

  SvarSlett
 12. Det var meg ;) Jeg bare blingset litt med nicket :D

  SvarSlett
 13. If it doesn't grow from the ground, or has a mother - don't eat it.

  Jillian Michaels - Master Your Metabolism. (Se bloggen min under tema "bøker".)

  LCHF...jeg husker waaay back, da var Null-Karbo-Dietten det "nye", klart det virka, men - hva har slike dietter gjort med fysikken og psyken min..? Gid jeg visste bedre den gang..

  SvarSlett
 14. Pinglo: Heey! Var det du!? :) En klok kvinne som kaller seg Kanela sa en gang til meg at Kristin virker skikkelig smart, og det gjør du jo! Visste ikke at du var like smart på kosthold også, du har jo vært så bevisst på å være litt mindre bevisst, hvis jeg husker riktig.

  Jeg liker Pinglonicket. :D

  SvarSlett
 15. Kristin: Oh boy, lever du etter det selv? Jillian Michaels er megarå, jeg fikk faktisk lyst å lese boken nå.

  Men ikke minst: HVA skjedde med psyken og fysikken på lavkarbo?

  SvarSlett
 16. Dette var NULL karbo, ikke lavkarbo engang!
  Psyke: ingen diett er god for psyken din om du ikke har et "vettugt" mål, som å stille i en konkurranse eller lign. Dette var jo ikke den eneste dietten veninnegjengen gikk på den gangen..med ymse spiseforstyrrelser som eneste resultat.
  Fysisk: forstyrret forbrenning og tarmfunksjon. Den sistnevnte delen sliter jeg med enda, flere tiår etter..

  Les boka til Jillian, her snakker vi om E-stoffer, giftstoffer, forbehandlet mat.. Visste du at mye av stoffene vi omgir oss med (og tilfører kroppen) f.eks. etterligner østrogen? Hva tror du skjer med systemet når kroppen får falske slike påvirkninger? Need I say more..!?

  SvarSlett
 17. Da syns jeg det var utrolig imponerende at du klarte det i det hele tatt. Ikke grønnsaker engang? Jeg merket også etter en liten diett at man blir påvirket for alltid, så det er skumle greier.

  Skal google nullkarbo og glede meg til Jillian nå. Jeg mener jeg er ganske god på ren mat bortsett fra proteinpulveret, men pulver har blitt en ganske stor del av kostholdet mitt og da er jeg vel ikke så ren likevel..

  SvarSlett
 18. Nå fikk jeg mange tanker og innspill jeg skulle kommet med. Men så innså jeg at det ville bli litt mye å skrive i kommentarfeltet. Kanskje jeg skal blogge litt om det istedet. Dette ble en veldig dårlig kommentar merker jeg. Hadet.

  SvarSlett
 19. Men vil du ikke velge side engang? :P

  SvarSlett
 20. Nei, vil ikke ta side da jeg prøver å holde meg til lags med alle. For å holde meg til lags med deg så blogger jeg faktisk om dette just nu. Da blir du nok fornøyd, du har jo etterlyst mer liv i den bloggen :-)

  SvarSlett
 21. Pinglo:

  Da synes jeg du skal lese litt mer litteratur fra lavkarboentusiaster. Dag Viljen Poleszynski er en av (om ikke den) største forkjemperen for lavkarbo i Norge.
  Jeg har ikke sett en eneste gang at han "avfeier" forskning som taler i mot LCHF.
  Han sier utrolig mye lurt, så det er absolutt verdt å lese det han har skrevet.

  En annen ting er at folk er veldig glad i å dra fram det at "man ikke er like aktive som før".
  Vi er dessverre ikke like aktive, men et høyere aktivitetsnivå ville hjulpet de færreste, så lenge som kostholdet ikke legges om.
  Man kan rett og slett ikke komme bort i fra at det er insulinet som sørger for fettlagring.

  1 kalori er en kalori? Nei, det er ikke det. Sammensetningen på den maten man spiser har større effekt enn det de fleste vil innrømme.

  SvarSlett
 22. Kjartan: Jeg ble veldig fornøyd. :D

  Freshforlife: Så det er ikke det altså? Det var det jeg håpte Kanela ville utdype, kalorigreiene, jeg tror hun mener det samme, og det er jo nokså radikalt i kostholdssammenheng, i alle fall i min NIH-kostholdssammenheng, om ikke kaloriene er de samme.

  SvarSlett
 23. Det jeg synes er festligst oppe i det hele er at folk faktisk tror at jeg ønsker å spise et kosthold som gjør at jeg utsetter meg selv for hjerte og karsykdommer i fleng... :P, samt kreft og annet farlig.
  Jeg er da såpass oppegående at jeg ikke hadde begynt på et slikt kosthold dersom faren for dette var større enn ved et sunt norsk kosthold.

  Jeg ler litt av dem som sier at "det er ikke tvil om at det fungrere" med det i mind at man går ned i vekt.
  "Alle" tar det for gitt at man går på et slikt kosthold for å redusere kroppvekten sin.

  SvarSlett
 24. Hvem da? Pinglo? Pinglo vet ingenting. ;)

  Det samme skjedde da jeg kastet nøttene og lovpriste karbs. "Å, jeg trodde man vistet vekten raskere uten karbs"...? Hva er målet vårt her? Jeg skulle sikkert presisert det. Målet er å være frisk og full av energi og å holde seg slank og god og mett, og ikke spisekicke. Jeg spiste fem proteinbarer på rappen i går fordi jeg har vært så uheldig å få en hel eske i julegave.

  Puh. Godt å få sagt det. ;)

  SvarSlett
 25. Nå skal jeg ikke komme med noen vitenskapelige beviser, siden jeg prioriterer paragrafer. Men jeg kan tenke meg at man blir ganske tynn av å gå på paragrafdietten, for disse er helt kaloriløse. Jeg skal isteden skrive litt basert på min egen fornuft, som jeg selv mener er ganske fornuftig.

  Du må for det første finne en balanse. Alle kropper er forskjellige, og liker forskjellige ting. Om alle hadde blitt slanke, glade og fornøyde av LCHF, så ville vel alle gått på det. Om alle ble glade av lavfett, så ville vel alle gått på det. Det er unødvendig å forsøke å presse alle inn i samme mal. I jungelen av råd og forskning, der den ene motsier den andre, har jeg lært følgende:

  Ikke spis transfett.

  Jeg tror ikke fett, karbs eller protein er den store synderen. spis protein og fett og karbs i passe mengder. Tilpass spisingen til sultfølelsen. Kroppen din klarer selv å si ifra hva den trenger, du må bare lære deg å høre på den.

  Jeg har ingenting imot LCHF, men jeg er altfor glad i frukten min ;)

  SvarSlett
 26. O, kloke Thale. Så kjekt å høre fra deg innimellom! Balanse er nøkkelen til evig lykke. Jeg vil ikke ødelegge fruktgleden din men jeg syns det er mye fornuft i å begrense frukt til etter trening eller i sammenheng med annen mat for å unngå de store blodsukkersvingningene. Tenker du på det eller kan du faktisk kose deg med frukten uten å tenke i det hele tatt? Gudameg, for et dumt spørsmål. Snart nyttår! Takk for det gamle!

  SvarSlett
 27. Frukt er min hovedkarbkilde, men jeg prøver å begrense meg til 5 om dagen. For magens og tennenes skyld. Jeg merker ingen forskjell på blodsukkeret mitt om jeg spiser et eple, med mindre jeg har gått mange timer uten næring(og jeg går fra zombie til menneske igjen). Så lenge frukten er god(mao pink lady eller gule, italienske epler), så koser jeg meg bare med den. Og neimen er jeg ikke blitt noen prosentpoeng fettfattigere allikevel. Tenk det!(ikke aner jeg ikke mitt totale kcalinntak pr dag heller).

  SvarSlett
 28. Det frister å spørre men jeg skal ikke gjøre det. :P

  Jeg gjorde det ikke. :)

  Frukt er digg! :D

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...