lørdag, februar 16, 2013

Kostholdsanamnese

Hei! Det er kanskje feil å analysere kosthold når kloke og fine mennesker skriver kloke fine ting om å heller leve lykkelig enn å analysere maten sin, men dette er bare for gøy. Pinky promise. Jeg har lovet de supre Vårblomstene en kostholdsanamnese - hvis de er interessert da, og for all del; det var ikke mitt forslag dette - så neste treff blir et kostholdstreff. En kostholsanamnese er en kartlegging av kosthold med vekt på inntak av fett, sukker, fiber og av sammensetningen av næringsinnhold. Og kanskje inntak versus forbruk, men dette er bare spreke jenter så jeg kommer sikkert til å si yay til alle sammen. Åh, så gøy! Vårblomstene skal logge kostholdet sitt i tre ukedager og en helgedag, og dét virket så veldig gøy at det har jeg også gjort nå. Klar ferdig gå!

Men først av alt har jeg laget peanøttsmør med kakao. (!)

Kakao er min antioksidant nummer én.

Men jeg har mange andre antioksidanter nå som jeg ikke bor alene lenger.
Okei, klar ferdig gå.

Onsdag:
Havregrøt
To arme riddere av et egg
Levergryte med 45 gram ris
Levergryte med ris
"Is" av en halv banan, blåbær, kakao og proteinpulver
Yoghurt med kakao og to gulrøtter med peanøttsmør

Torsdag
Havregrøt
Banan, appelsin og shake etter trening
Levergryte med ris
Levergryte med to brødskiver
Yoghurt med kakao og et eple
Skive med leverpostei, "is" og to gulrøtter med 1 ss peanøttsmør

Fredag:
Havregrøt
Ris med skinke, egg og 1 ts pesto
Levergryte og to brødskiver
"Is"
Sushi på Sabi
Gulrot med peanøttsmør og 50 gram fenalår

Lørdag:
Havregrøt
Banan, appelsin og shake etter trening
Linsesuppe på Ostehuset
"Is"
Lungemosgryte med ris
Og så vet jeg ikke hva jeg kommer til å spise til kvelds
Analyse: Fordi det finnes fullt av grønnsaker her (jeg leser mellom linjene) så sier jeg B.R.A. K.O.S.T.H.O.L.D.!

Men man må liksom forklare seg når man blottlegger seg på denne måten: Hadde dette vært en lang liste med brokkoli og tunfisk så hadde dere tenkt check, check, check, og okei; men lever og lungemos? Da må jeg forklare. Jo, fordi det har vært tikroners tilbud på OBS med billig blodpølse og lungemos, og jeg hadde laget en diger levergryte allerede, så derfor ble det mye innmat. Sorry. Ellers kan jeg legge til at jeg har spist ekstra mye mat hele uken fordi vi gikk så mye på ski forrige helg. Det koster som alle vet titusen kalorier å gå på ski.

Lørdag er matdag.

Ikke spisedag altså.

Men en dag man kan lage mat til hele uken.

Tipp topp, lørdag uten fjelltopp.

Kan jeg få vise fram lungemosgryten, den ble så god! Jeg bruker en pakke lungemos som jeg blander med to bokser tunfisk, for da blir 12 prosent fett i lungemosen omgjort til.. hmm.. 7 prosent omtrent? Mye bedre.

Digg! Middag uten ispigg.
Og lørdagsunderholdning, vær så god:
Jeg burde slutte å mase om fotballfruen, men hvis det er flere enn meg som syns at diskusjonene i kommentarfeltet er morsomme så les dette innlegget.

Bare gjør det.
Og siden vi snakker om kosthold så er det altså veldig spennende å analysere av og til, for jeg tror ikke det er mange som vet at de deilige lavkarbovaflene til Fotballfruen inneholder 4000 kalorier.

Nam nam, deilig lavkarbo.

Men hjelp hjelp, man spiser ikke mange sånne.


Nå skal jeg gi meg. Helt til slutt så må jeg bare nevne at det finnes en Fake fotballfrue på twitter.

Som er veldig morsom.
Og så øvde vi på markløft i dag. Litt sumo (helt okei) og litt vanlig (not so good).



Hva mer kan man ønske seg. Vi sitter allerede i sofaen. Jeg har en pc og Den lille har en bok, og kanskje blir Underholdningsavdelingen på NRK en kjempehit, og hvis ikke så har vi begynt på Game of Thrones og det var topp. Og hvis noen sender meg kostholdet sitt på mail så analyserer jeg med liv og lyst. God helg!!

mandag, februar 11, 2013

Sugar love

Karbohydrater er det samme som sukker.
Ja, jeg veit det.

Nei, det var en referanse til Hakkebakkeskogen, det var ikke mine ord. Men jeg har slikt å gjøre og slikt å føre, og nå tenker jeg på sukker (poison poison!) og karbohydrater. Særlig etter denne debatten i Fitnessbloggen:
Der alt var sukker plutselig.

Karbo eller sukker, karbo eller sukker..
Og så googlet jeg, og fåkk altså: Karbohydrater KAN kalles sukker, hvor irriterende er vel ikke det for en karbofantast. Karbohydrater er enten monosakkarider eller disakkarider eller polysakkarider, og selv om polysakkarider er stivelse og fiber så kommer ordet sakkarider av det greske ordet for sukker. Åh.

Åh!

Men i dagligtale og i de kjemiske betegnelsene så skiller vi likevel mellom det som er sukkerarter og det som er stivelse og fiber. Det gjør vi! Her for eksempel. Og da er det vel ikke nødvendig å krangle i en debatt, og kalle alt for sukker fordi det omgjøres til glukose i kroppen, og kanskje gjøre noen lei seg og skremme dem til å spise frokoster som dette:

Nei nei, ikke egg med majones!

Når de kan spise sjokoladehavregrøt.
Dette er faktisk en levergryte, men det kunne like gjerne vært sjokoladefest i form av grøt.

Det fins nok ingenting verre i hele verden (for oss som har hus og hjem og alle primærbehov dekket) enn å bli satt på plass når man selv prøver å sette noen på plass. Jeg ble megaflau faktisk.

Karbohydrater er ikke det samme som sukker! -Jo, det er det.

Allright.
Det blir som å diskutere aspartam med min venn Lars Kristian. Du vil ikke det.

I motsetning til deg som ikke har lest noe som helst, så har jeg det.

Nei. I dag er det mandag og jeg har spist masse karbohydrater. Grøt og hvit ris. Og så har jeg bakt brød med rester fra gårsdagens rømmegrøt. Fett og karbo på en gang, men det får bli til neste skitur. Uansett så har jeg spist så mye karbohydrater at jeg kunne vasset i dem.
Akkurat som jeg vasset fra hytten til doen denne helgen.
Men inntil det motsatte er bevist så tisser jeg på sukkerteorien.

Akkurat som jeg tisset på snøen i helgen.
Og akkurat som den lille østlendingen..
Så leser jeg helst om andre ting.
Mens jeg drømmer meg bort til Blåfjellenden.
Her var vi.

Her!
For en fin tur!

Men dette er ikke historien om sukker og karbohydrater (eller en skjult historie om helgen på fjellet), det er historien om et bittelite bursdagsbarn:

Gratulerer med dagen, lille østlending!!

torsdag, februar 07, 2013

Lille Trille Trim

På søndag har vi bedt hele familien til grøt. Da skal vi feire morsdag og fastelavn og kanskje også at den lille østlendingen har bursdag, men ikke så mye det siste, for den lille liker ikke så mye bursdagsoppmerksomhet. Alle skal få rømmegrøt, for det kom vi fram til er minste felles multiplum til oss som vil feire alle store dager med grøt, men som skjønner at kakaoprottisgrøt er for spesielt interesserte. Bla bla bla. Det kan være det samme hva vi skal spise, for det jeg egentlig ville si, og som vi egentlig feirer er at.. ta-da-da-daa! Simsalabim: Lille Trille Trim har endelig kommet til verden!

Ta-daa!

Nå har jeg mitt eget lille firma som heter Lille Trille Trim! Det føles topp! Lille trille trim gjør en kjempejobb, så ta kontakt om du har en bedrift som trenger trening eller kostholdsveiledning, eller om dere vil ha en turleder til å ta dere med på blåtur eller skitur eller kajakktur eller hvasomhelst.

For å bli fit og fab og slim - bruk Lille Trille Trim.

Man forbrenner nemlig tusen kalorier på en time skitur. (?)

Jeg er virkelig megafornøyd. Det har ikke skjedd mer enn at jeg har fylt ut noen skjemaer på Altinn, men just-the-same. Sånn er det når et barn kommer til verden, det er ikke så mye innsatsen det står på, men heller at resultatet blir bra. Her har vi ti fingre og ti tær, det kunne ikke gått bedre.

Det er en fin torsdag og fint vær i Stavanger. Etter at jeg fikk kjæreste har jeg begynt med hjelm på sykkelen, så nå, akkurat som jeg tryller fram en vindsekk når det blir uvær på fjellet, så tryller jeg fram en sykkelhjelm om en trafikkulykke plutselig oppstår. Og så bare: Hold an, alltid beredt!, så har jeg hjelmen oppå hodet før noen vet ordet av det.

Og legg merke til at jeg sykler på is. Piggdekk!

Opp til biblioteket på Universitetet.

Bye bye, pus.

Dagens tips: Dersom du mangler grøt eller annen nistemat men har proteinpulver tilgjengelig i sekken kan proteinpulver bli til grøt om du varmer det med vann i mikroovnen. (!!!)

Dette er proteinpulver og vann. (!)

Og dagens morsomme (på leting etter rømmegrøtoppskrift): På Tine.no fins det noe som heter Sendingsgraut, som er til fest og feting, og fy filler, vi lever kanskje i et lavkarboland, men her er det mye fett på gang!

Ingredienser

  •  l TINE Seterrømme
  • 200 g hvetemel
  • 150 g TINE Ekte Meierismør
  • ½ ts salt

  • Til fest og feting. (Hjeeelp!)

Puss puss! God torsdag!

mandag, februar 04, 2013

Hej hej! Hemskt mycket hei

Takk for seg, Stockholm! Vi kom og spiste og shoppet og dro hjem. Når vi jentene drar på tur sammen er det fordi vi er en forening som kaller seg Vårblomstene (veldig tøysete navn) og fordi vi må ut å blomstre, men fordi halvparten av vårblomstene var gravide denne gangen ble det til at vi spiste og shoppet og dro hjem. At vi satt på kafé og drakk vann (Jeg blir litt kvalm av farris nå) i stedet for å hoppe opp og ned på Stureplan altså. Men var det like topp for det om? Jess! Det var tipp topp tommelopp som alltid.

Her sitter vi og blomstrer.

Og sånne barer skulle jeg ønske at vi hadde hjemme også.

Og sånn skal en ordentlig kanelbulla se ut.

Og så sinnsykt kule de ser ut alle som bor her! Både bullar og bein er kulere enn hjemme.

Sånn ser vi ut. Hej hej!

Og se så fin by.
Og se så mye lasagne!

I love you, Stockholm! Selv når du er så kald at kanalene har frosset til is og du kjennes som et kjøleskap. Jeg har shoppet bukse og genser og skinnvotter og en veske som jeg er veldig fornøyd med. Jeg er så fornøyd at jeg googlet den for å se om jeg kunne vise den fram, men så.. google google.. longchamp.. women.. bags.. mmm.. Nei, så var den ikke der fordi jeg har kjøpt en herreveske visst. Jeg gidder ikke å vise den likevel.

Er det flere enn meg som lurer på hvorfor Stockholm serverer lasagne på hver eneste kafé? Nå googlet jeg Stockholm og Lasagne og fikk fire millioner treff. Sykt!

Vel vel. Det er mandag og jeg håper dere har hatt en aldeles NYDELIG helg! Klem!!

fredag, februar 01, 2013

Borrelia og trening

I går hadde jeg et møte på Toppform om Borrelia. Jeg visste ingenting om borrelia (vet enda ikke om det skrives med stor eller liten b), men nå vet jeg masse. Møtet skulle være for å legge opp til et Easylife-kurs med trening tilpasset pasienter som egentlig ikke kan trene, men det ble til en kjempespennende diskusjon om muligheter som finnes og som man burde ta tak i. På sånne dager har jeg verdens mest inspirerende jobb.

Æsj, en flått.

Borrelia er den sykdommen man får fra flått, og som gir ME og nerveskader og generelt betennelser i kroppen og influensasymptomer. Listen av symptomer er helt uendelig lang og pasientene er ofte kjemperedusert. Men etter hvert som jeg har lest meg opp så virker det rimelig at selv om trening gjør allting enda verre (de har jo ikke overskudd til å trene) så må det hjelpe likevel.

Dr Burrascanos oppskrift
Alle viser til en mann som heter Dr Burrascano. Han forsker på Lyme disease (som er navnet på borreliasykdommen - oppkalt etter byen Lyme der alle innbyggerne fikk de samme symptomene) og mener at trening er absolutt nødvendig. Ikke bare gir treningen høyere kroppstemperatur, som dreper borreliabakterien, og høyere oksygeninnhold i blodet, som gir samme resultat, men trening kan hjelpe kroppen gjennom antibiotikakurene fordi kroppen blir generelt mye svakere av å ligge stille på sofaen. 80% av alle Lymeofre går signifikant opp i vekt, og mange får problemer med hjerte, muskler og indre organer på grunn av stillesittingen. Åh, det var så mye og det var så veldig inspirerende. (Blant annet denne bloggen om ei som trener med Lyme og borrelia, eller denne fine oversikten over Burrascanos oppskrift til trening.)

Det blir snart borreliatrening på Toppform. Vi skal strekke og trene forsiktig en muskel om gangen, og tøye og ta badstu etterpå. Jeg er kjempespent!

Blabla. Hånden i været den som leste alt, en overraskelse kommer i posten. Ellers har jeg bodd hos mor og far i natt fordi vi har fint besøk fra østlandet, veldig koselig. Men vet dere hva, her i kjøleskapet til mor fant jeg en vaniljekesam som gikk ut på dato i oktober i fjor! Ha ha, sa jeg til den lille østlendingen da jeg fant den i morges, se så gammel! Æsj! Men thi-hi og ti poeng til meg, for da hun hadde dratt på jobb så spiste jeg den likevel.

Og den smakte like godt!
Jeg blandet den med kakao og tok en appelsin til dessert. Livet er topp altså. Snart drar jeg til Stockholm på jentetur, så nå håper jeg alle får en nydelig helg. Og så håper jeg at alle som har borreliaerfaringer gir meg et tips eller to.

søndag, januar 27, 2013

Ordlek (en deilig start på det nye året)

Blomkål og laks. Det er slike retter som gjør LCHF så elskbart! Denne middagen er både lettvint, rimelig og smaker utrolig godt. I tillegg er det dødsmektig, så du vil holde deg mett i flere timer, og ikke føle behovet for å småspise.  Deilig start på det nye året!

Oi oi, en middag på ordentlig fotballfruevis. Spør om jeg holdt meg mett i flere timer! Nei, ikke akkurat, men at det var en deilig start på året kan ingen komme fra.

Vi har vært på Haukeliseter! Tipp topp, hopp hopp!
Åh, altså! Været var sånn som man ville kaldt "friskt" i gamle dager.

Perfekt.



Sånn at det var kaldt å tisse ute, og sånn at bussen måtte kjøre i kolonne.



Men også sånn at man satte ekstra god pris på gode Bergans-klær.
Hallo, bittelille!
Har dere prøvd en ordlek som er sånn at man bare sier hvert sitt ord og lager en setning ut av det? Det er kjempemoro. Det er ikke lett å dra i gang ordleker når man har tv og internett tilgjengelig, men foran peisen på Haukeliseter er det ingen som lider av information overload. Så. Førstemann sier et ord og nestemann fortsetter:

Han
Var
Sprø
Men
Heldigvis
For
Oss
Litt
Deilig
Men
Denne
Spesielle
Dagen
Var
Kona
Ikke
Like
Tilgivende
Da
Fofo
Bæsjet
Nedover
Buksa.
Nei
Fofo.
Mannen
Ropte
Inni
Mikrofonen
Som
En
Ivo caprino
Diktator.
Publikum
Løp
Mot
Nødutgangene.
Bæsjen
Ble
Borte.
Heldigvis.

Godt at bæsjen ble borte.
Ho ho!

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...