onsdag, desember 28, 2011

Høykarbo

Hei igjen! Høykarbo bare fordi Dagbladet hadde et helsebilag som handler om lavkarbo... Det var i går og det var veldig gøy. 13 kostholdseksperter ble spurt i Dagbladet om hvordan de trener og spiser og hva de absolutt ikke vil spise, og fordi lavkarborepresentantene fremdeles er de kuleste i klassen så de ble godt representert. Jeg elsker ALLE tips så jeg leste hele bilaget med lupe.

Sofie Hexeberg, som er lavkarboguruen, fikk headeren fordi hun som er så sunn ikke trener i det hele tatt. Hun har ikke tid til trening fordi hun må svare på lavkarbohenvendelser hele dagen, og det har jeg ingen problemer med å tro på. Det minner meg om et intervju jeg leste om fotballfruen i det samme dagbladet, hvis det ikke var Det Nye, der en travel fotballfrue fortalte om sin travle hverdag som fotballfrue fordi VIPS så ringer det en journalist akkurat når hun hadde det som travlest for å spørre henne om lavkarbo. Jeg leste litt fotballfrueblogg nå for å finne ut om hun hadde en unnskyldning til å være travel, men jeg fant ingenting. Hverken for eller imot. Jeg leste beskrivelsen på bloggen hennes, den som forteller hvem hun er, men det eneste jeg fant som var interessant var at selv om hun kom fra verdens mest fantastiske familie  så bestemte hun seg likevel (!) for å flytte hjemmefra i en alder av 20 år.

"Planen var å studere juss. Og det gjorde jeg. Men bare for ett år."

Drit i jussen. Hun virker lykkelig, og det er det viktigste.


Kostholdsekspertene i Dagbladet fikk fem spørsmål:

 1. Hvor mye, når og hva trener du?
 2. Hva slags mat spiser du helst?
 3. Hva slags mat kommer aldri i din mage?
 4. Hva skeier du ut med i helgene?
 5. Har du noen gode nyttårsforsetter for 2012?
"Jeg drikker ikke fruktjuice."
 
Og de svarte alt fra "Jeg drikker ikke fruktjuice" (Fedon Lindberg) til "Ingen mat kommer aldri i min mage! Der er det rom for alt!" (Jeanette Roede). Artikkelen er ment å skulle gi oss tips til nyåret, men selv om det høres teit ut, så syns jeg at jeg spiser mye kulere enn alle ekspertene gjorde. Jeg skulle ønske Dagbladet spurte meg heller.

 1. Jeg trener styrke 4 ganger i uken og gjerne en kondisjonsøkt i tillegg.
 2. Jeg spiser helst havregrøt og kjøtt eller fisk med brød eller ris og masse grønnsaker.
 3. Hurtigmat, godteri, sukkerdrikker, chips, kaker og nesten ikke alkohol eller noenting annet enn  det jeg nevnte ovenfor kommer i min mage.
 4. Jeg skeier ut med farris og bakekakao (i stedet for vanlig kakao) og kanskje treningsfri.
 5. Hm.. Tatt ut av luften akkurat nå så vil jeg spise mer grønnsaker og jern og få bedre kondisjon i 2012.


Jeg spiser i alle fall mye karbohydrater i forhold til lavkarboidealet. Lavkarbo kan være alt fra 0 til 150 gram til dagen (Jeg siterer fortsatt Dagbladet), og så langt i dag har jeg spist

- 60 gram havregryn til frokost - altså 50 gram karbohydrater
- 100 gram brød og kålrot til lunsj - enda 50 gram karbohydrater
- En appelsin og en tomat - 12 gram karbohydrater (Dette inneholder frukten!)
- 60 gram havregryn til middag - 50 gram karbohydrater
- Og så vil jeg få minst et måltid til før jeg legger meg med enda 40 gram.

Det ble omtrent 200 gram på en vanlig høykarbodag. 200 gram ganger 4... Det blir 800 kalorier i karbohydrater som igjen tilsvarer.. Shit, jeg kan ikke regne prosent. Jeg skulle gjerne visst hvor stor prosent 800 kalorier er av en total på kanskje 2200 (wild guess). Det Norske helsedirektoratet anbefaler et daglig karboinntak på 50-60 prosent, og jeg ligger i alle fall lavere enn det, så dersom Dagbladet hadde spurt meg om kostholdekspertise ville jeg heller anbefalt bøttevis av proteiner og kanskje havregryn.

Jeg er også lykkelig.

Og ekstra lykkelig nå med alle karbohydratene jeg har fått i kalenderen.

33 kommentarer:

 1. Den bitte lille Østlendingen28 desember, 2011 19:04

  Ååe! Noen har stjålet nyttårsforsettene mine!!! Jeg vil nemlig også få bedre kondisjon og spise mer grønnsaker. Jeg får løpe rundt og knaske gulrøtter samtidig. Kanskje du får bedre kondisjon når jeg begynner å jage etter deg for å plage deg som stjeler nyttårsforsetter? Men nå fikk jeg et nytt nyttårsforsett. Et som du garantert ikke kan eller vil stjele. Eller kanskje ikke en gang vil at jeg skal ha. Jeg vil lære deg prosentregning! Det er forsettet. 800 kalorier av ca 2200 er ca. 36 prosent lille venn. Skal jeg ikke lage et bitte lite program som kan hjelpe deg med den utregningen og?

  Puss och kram

  SvarSlett
 2. Hvor mye, når og hva trener du?

  5 dager i uka med styrketrening.

  Hva slags mat spiser du helst?

  Jeg forstår ikke spørsmålet.

  Hva slags mat kommer aldri i din mage?

  Jeg forstår ikke spørsmålet.

  Hva skeier du ut med i helgene?

  Kardio

  Har du noen gode nyttårsforsetter for 2012?

  Å skeie ut mer!

  :* Smask!

  SvarSlett
 3. Hilde: Ho ho, jeg ler meg ihjel!! Du kan ikke skeie ut med kardio!!! Ho ho ho!!!

  SvarSlett
 4. Viktoria: Og en dag stjal jeg en tyggi som var din bare fordi den lå så lett tilgjengelig, men ellers er jeg super og kjempesnill. Jeg vil bare gjøre alt som du gjør. :D

  SvarSlett
 5. Er det en pakke med Quinoa du har fått i julekalenderen din? Hvor får du tak i det? Har så lyst og smake det=)

  SvarSlett
 6. Jeg hadde kjøpt dagbladet hvis det heller var du som var representert. Og om det sier noe om hvor lite jeg liker disse lavkarboguroene, eller hvor diggbar du er- får du avgjøre helt selv ;)

  SvarSlett
 7. høhøh, det er så morsomt med disse dagblad henvendelsene ;) På mitt studie hadde jeg lært at du spiser ALT for lite karbo, skjerp deg kvinne! Min egen mening, er en helt ann sak;)

  SvarSlett
 8. jeg spiste akkurat nattmat som var ca 90% karbo, and im stil alive and happy ;D er det forskjell på kakao-kakao og bakekakao? :p

  SvarSlett
 9. Mia: Heisann! Quinoa må du absolutt smake. Jeg bruker det i salater og som ris og har testet det i grøt. Det er sunt og raskt og supert. Jeg tror det selges i alle butikker som har bedre utvalg enn Rema1000. Kalenderquinoaen er fra Sverige dessverre, men det fins billig quinoa på iHerb også.

  SvarSlett
 10. Mia igjen: Bor ikke du i Bergen? Det fins sikkert massevis av quinoa på Kinsarvik. :D

  SvarSlett
 11. Kesia - balanser kostholdet: Wohooo, you made me fly!! :-)))

  SvarSlett
 12. It's training: Oisann, det var interessant!! Hvor mye karbs burde jeg spise da? Jeg vet jo at jeg spiser mindre enn Helsedirektoratets anbefalinger, men jeg spiser likevel mer enn lavkarboklubben gjør. Hvor mye spiser du?

  SvarSlett
 13. Lovely Liller: 90 prosent karbo? Jeg skjønner ikke hva det kan være engang! Sukker med rosiner på? Du er vel kul! Jeg spiste 30 gram kaseinpulver blandet med vann.. Altså nesten 90 prosent proteiner. :P

  SvarSlett
 14. Lovely liller: forskjellen pa kakao og supetfantastisk Freia bakekakao er rett og slett at bakekakaoen som Freia baker med er MEGAGOD. Ikke et fnugg med tilsetninger av noe slag heller. I rema 1000 sin, som også er god (bare ikke SÅ god) er det 3 prosent surhetsregulerende midler i form av E-ettellerannet. Bakekakao koster litt over dobbelt så mye som rema sin. Den bør derfor brukes til fint liksom. Til fest. Gjerne helg. Eller bursdags. Må jo ha NOE som kan hjelpe til å skille tirsdag fra lørdag! Puss och kram fra bitte lille Viktoria som ogsa vil passe på å anbefale Fazer sin kakao med 99,99 prosent kakao! (Resten er aroma!!)

  SvarSlett
 15. SV:haha,JEG mener ikke noe spesielt, jeg mener bare at man ikke nødvendigvis må spise innenfor de nasjonale rådene;) Og selv spiser jeg i overkant av 200 g, som funker for meg,men om det er en som fungerer på 150 g eller 250-300 g, så skal den fortsette med det og ;) Det er bare litt trangsynte lærere på studiet mitt! ;)

  SvarSlett
 16. Takk for den, Viktoria! Bakekakao er også mye MØRKERE enn vanlig kakao. :P

  It's training: Aha. Sånn å forstå. Olympiatoppen anbefaler vel 5-7 gram per kilo kroppsvekt, og da skulle jeg spist 350 gram. :D Jeg hadde ikke fått tid til noe annet enn å tygge brød og poteter!!

  SvarSlett
 17. Hihihi! Jeg føler det er på plass med et lite innspill her: Kusina mi (19 år) har nemlig lagt om til "lavkarbo", i følge henne selv. Hva som inneholder karbohydrater, har hun derimot iiingen kunnskap om. "Jeg spiser jo bare ikke usunne karbohydrater," sa hun til meg her om dagen. "Jeg spiser sunne karbohydrater, som i NØTTER."

  Så altfor mange har så altfor mye å si om kosthold, og har samtidig så alfor lite kunnskap om det...

  SvarSlett
 18. Hahaha!! Og her på treningssenteret (jeg er resepsjonist i dag) er det mange som spiser bananer for proteiner.

  Jeg kom til å tenke på at Olympiatoppen anbefaler 7-10 gram karbohydrater for dem som trener. Jeg skulle spist 500 gram karbohydrater jeg da! Hvor mye spiser du, Vilde?

  SvarSlett
 19. hihi - herlig innlegg! Må jo bare humre av alle disse travle kostholdsekspertene.

  Og jeg liker bloggen din. Den er kul!

  SvarSlett
 20. Veldig bra innlegg Chassi..Jeg blir glad av å være her, og nå er jeg egentlig drittlei nett ...men du er kos. Håper du har det bra:)

  SvarSlett
 21. Dagens beste blogginnlegg :) Thank u! Passer veldig bra når jeg egentlig burde ha åpnet en anatomi bok.. men shitt au.. Å jau, jeg kjøpte her om dagen quinoaflak på helios. Så ein gong i framtida tenkte eg å lage graut av det.. Have u tried?

  SvarSlett
 22. Ta vekk forresten r i ordet Passer og legg til en t istedet. ;)

  SvarSlett
 23. Sissel Mørtvedt: Så utrolig snilt sagt! Kostholdsekspertene er ALLTID spennende og veldig ofte morsomme. :D True story!

  SvarSlett
 24. Sile Mariela: Hei skjønne du! Ikke bli lei av nett, da er jeg sikker på at det er mange andre som blir lei seg også. Og takk! Kyss og klem!! <3

  SvarSlett
 25. Nathalie: Halloo!! Jeg kan hjelpe deg med anatomien heller! Spør meg om hva som helst. :P

  Jeg HAR prøvd quinoagrøt, men det ble ikke så spennende. Det var første gangen jeg kokte quinoa i det hele tatt, så da skrev jeg noe sånt som DET KOM MAKK UT, SKAL DET VÆRE SÅNN?! Hehe. Kjempeklem!

  SvarSlett
 26. Takk for svar:D Hmm, er ofte på Kinsarvik, men har aldri sett denne der! Men nå får jeg gå opp å lete=)

  SvarSlett
 27. ååh jeg elsker deg, chassi<3 jeg er superfan av høykarbo. når det først skal spises, så vil jeg ha mat som smaker godt. og mat som smaker godt er FOR EKSEMPEL havregrøt. det smaker best. eneste positive med hysteriet, er at vi "andre" kan le av dem som oppriktig tror at alt ordner seg på lavkarbo.

  SvarSlett
 28. Mia: Så rart! Hvor bor du i Bergen? Jeg vedder armen min på at både Safari og Lerøy har quinoa, men hvis du ikke har testet iHerb så er det verdt et forsøk. ALT er billigere der. :P

  SvarSlett
 29. Mari: Jeg elsker jo deg også. <3 Hurra for havregrøt! Jeg har aldri sett noen oppskrift hos deg..?

  SvarSlett
 30. Mia: De har quinoa både på Kinsarvik og på Reindyrka :)

  SvarSlett
 31. Milanbanan: Nå lettet jeg! Takk for den! :D

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...