onsdag, mars 23, 2011

Er dette nyttig trening?

Det var bare så morsomt at foreleseren min fra NIH, Guri Brekke, som vi diskuterte bodypump med i det vide og brede på forrige fagsamling, har laget en sak for BT om treningsverdien i bodypump. Kjempegøy! Det er fortsatt helt ut å trene bodypump på NIH, Guri sier sånt som dette:

For å ha utbytte av dette må du være kortvokst toppidrettsutøver med eksplosive egenskaper.

Aiaiai!!! Haha. Det er harde kår for stakkars bodypumpen. Den trenger en forsvarer så jeg blir helt nødt, enda en gang, til å kommentere Guris innvendinger.

Her er Guris innvendinger (og jeg er rød):

LIK BELASTNING: Det er lagt opp til samme belastning på store og små muskler, blant annet er det øvelser for rygg- og skuldermuskulatur i samme sang.

Jah. Den er vanskelig å forsvare. Ryggsangen i det siste programmet kombinerer strakmark med skulderpress og da blir det ikke rare treningsutbyttet for ryggen skulle man tro, men jeg syns egentlig at jeg kjenner litt effekt i ryggen likevel. Det er kanskje placebo.. tenk på ryggen og ryggen blir trent?

1-0 til Guri.

TEMPO: Tempoet er for høyt til at du får gjort øvelsene skikkelig.

Nja til den. Vi gjør ikke øvelsene i bodypump som vi gjør dem på helsestudio. Vi tar knebøy ned til 90 grader, men er bevisst på å stoppe der.

Uavgjort her. (Jeg er min egen dommer!)

IKKE TID: Det er ikke tid til at instruktøren kan gi informasjon om teknikk eller for deltaker til å gjøre riktig innstilling før man setter i gang.

Som bodypumpinstruktører gir vi alltid beskjed om at alle nye kan få veiledning både før og etter timen. Det får holde. :)

Og da er stillingen 1-1 mellom Guri og meg.

STANDARDISERT: Det gis heller ikke alternative øvelser som tar hensyn til vanlige muskel- og skjelettplager.

Her syns jeg selv at jeg er dritflink til å hjelpe alle som spør, men de som ikke spør vil heller ikke få noen hjelp. Og.. nå bruker jeg kunnskap jeg har fått fra NIH, det ville ikke vært like lett å veilede om alternative øvelser med bakgrunn i bare Les Mills-kursene.

Sååå.. Poeng til Guri her kanskje. 2-1.

IKKE KORREKSJON: Instruktøren har ikke tid til å korrigere de som gjør feil. Brekke mener det er for stort ansvar for en instruktør å trene 60 personer på samme tid.

Ja, det er vanskelig å korrigere underveis med bare øyekontakt ut i salen. 60 personer var jo sykt mange da!

3-1!

RYGG: Det gis ikke informasjon om stabilisering eller pust for å avstive ryggsøylen.

Stabilisering kunne de informert om, det tror jeg at jeg gjør.

Ingen poeng på denne.

RISIKO: Det er for stor variasjon i øvelsene, tildels lite funksjonelle øvelser og noe riskofylte som for eksempel rask retur til utgangposisjon i markløft og foroverbøyd roing med vektstang under brystet.

Jeje...

4-1 til Guri.

REKKEFØLGE: Rekkefølge på øvelser er ikke lagt opp slik som anbefalt. For eksempel trener man i noen tilfeller hjelpemuskulatur før hovedmuskel. Man trener heller ikke ferdig en muskel før man setter i gang med en ny, men man kommer tilbake seinere til samme muskulatur som man har tidligere.

Det gjør vel ingenting! Det er ingenting i veien for å trene hjelpemuskulatur før hovedmuskel, det er heller en av mange framgangsmåter for å trøtte ut muskelen. Jeg vet ikke hvilken øvelse Guri tenker på her, men at øvelsen er lagt opp slik kan skyldes at sangen var for kort eller for enkel eller lite belastende til at man ellers ville fått trøtte ut muskelen.

4-2. Et verdig sistepoeng til meg.


Det var ikke rare forsvaret fra min side for Guri har jo rett i det meste, men hvorfor må man være kortvokst????? Sier hun det bare for å provosere? Går det liksom så fort at man trenger fordelen av å ha kortere vei opp i bevegelsene?


Guri er uansett en utrolig kul og dyktig dame! Jeg skulle gjerne prøvd en treningstime med henne.

Det beste forsvaret for bodypump er at vi trener dønn effektivt i en hel time, og det er det ikke mange som gjør i helsestudio. Når skal noen lage en sak om hvor sløve folk er som sitter passivt på apparatene og tar brystpress med 20 kilo? Da er det tusen ganger bedre med bodypump!

Og med de 1000 ekstrapoengene ble stillingen 4 poeng til Guri og 1002 poeng til meg.

23 kommentarer:

 1. Jeg er veldig enig med Guri på veldig mange av punktene, og litt enig med deg. Nemlig i det at det er bedre å kjøre en effektiv Bodypumptime enn å gjøre noe halvveis i studio! ;) Kommentaren om at man må være kortvokst etc. synes jeg hun kunne spart seg for. Jeg synes det blir for dumt når treningsguruene bruker dissing som virkemiddel.

  Jeg har noen kollegaer som er instruktører på SATS, og særlig en av dem er ivrig på å få meg med på bodypump. Kommer ikke til å skje, men jeg svarer henne like hyggelig og avslår like høflig hver gang. :p

  SvarSlett
 2. Godt at du var litt enig med meg også. :) Med det beinharde programmet du kjører ville bodypump blir totalt overflødig, men det er ikke mange som har viljestyrke til å trene sånn.

  Hadde du gått på senteret mitt skulle jeg sikkert mast på deg jeg også, for det hadde jo vært KJEKT å ha deg med. :P

  SvarSlett
 3. Først og fremst: Trening bør etter min mening være effektiv og motiverende, så da ser jeg ingenting galt med å kjøre body pump hvis man synes det er gøy, og ser resultater:) Jeg ville dog ikke ha diskutert dette med en styrkeløfter:p
  Dessuten er det nok mange som ikke har så mye treningserfaring som drar på slike timer, og det er jo (som du sier) tusen ganger bedre å få en time skikkelig trening enn å sose rundt som en høne uten hode (det der er et spansk uttrykk:p) på styrkerommet.
  så fortsett sånn, jeg heier på deg! \o/

  SvarSlett
 4. Selv synes jeg ikke bodypump er det som gir meg resultatene jeg streber etter. Men for all del, det er jo mye(!) bedre enn ingen styrketrening i det hele tatt! Det er mange som ikke tørr å sette i gang med frivektene for seg selv, så at de har noen alternativer er jo kjempe flott :)

  SvarSlett
 5. Jeg trener i helsestudio selv altså!! Jeg gjør jo det!

  SvarSlett
 6. Den store dealbreaker'n for meg er nettopp dette med teknikk. Men det har vi snakket om før :)

  Og så synes jeg Guri kom med et godt poeng som jeg ikke har tenkt på selv, men det er jo ganske viktig: At man bruker samme belastningen på flere muskelgrupper.

  Eller... jeg har vel egentlig indirekte poengtert det tidligere - på bodypump er det vanskelig å gjøre knebøy med tyngre vekter enn når man gjør militærpress, da man ikke har et rack, men må legge stanga på nakken selv. Har ofte observert hårreisende metoder der.

  Men jeg mener også at bodypump er bedre enn å gjøre ting halvveis i et treningsstudio. Jeg mener til og med at bodypump er bedre enn et gjennomsnitlig program på apparater, såååååå mye mer effektiv er faktisk frivekter! Min mening!

  Og jeg står fremdeles fast ved at bodypump er en av hovedårsakene til at jenter innfinner seg oftere og oftere i frivektsavdelingen, og det er gledelig, intet mindre!

  Du er jammen meg grovt uanstendig i din utdeling av ekstrapoeng, Chassi! LOL!! :P

  SvarSlett
 7. Hei Hildevenn! Den likte jeg! At bodypump er bedre enn apparatprogram! :) Som treningsveileder merker jeg det også sinnsykt godt om en kunde har bodypumpbakgrunn når jeg setter ham eller henne til å gjøre en knebøy i rack, for de har tross alt fått trent opp stabiliserende muskulatur ved å jobbe med utfall og pingleknebøy i gruppetimene. Andre klarer kanskje ikke disse øvelsene i det hele tatt!

  Vi er helt nødt å få til en kafédate igjen! Om jeg så må finne blindern i høystakken og fysisk rive deg løs fra bøkene, så kenner jeg at det er på tide med mer trenings-og diverseslaberas. :)

  SvarSlett
 8. Heldigvis ligger ikke Blindern i en høystakk, men langs en t-bane :) Jeg løsriver meg for din skyld!

  SvarSlett
 9. Nei tenk. Blindern er ikke noen høystakk i det hele tatt. Det er verdens beste sted å vokse opp, fordi man kan gå på universitetet og spørre alle de kjempevoksne studentene om tomflasker og pante og kjøpe godteri!!! Beste barndomsminne :)

  Og det ligger visstnok en kommentar og venter på meg hos Hilde...skal sjekke det ut straks!

  Bodypump er mer effektivt enn å sitte i benpressen og lese ukeblad, for det er det nemlig observert av meg på Elixia. For et vakkert syn!

  SvarSlett
 10. På SiO har de en time som heter Superstyrke, og den er veldig fantastisk. Man bruker vekter som på BP, men kjører sett med få repitisjoner. Det blir litt som å trene i studio bare at man gjør det sammen, med musikk og en som pusher! Eneste ulempen er at man må klare å få stangen over hodet selv (instruktøren løper rundt og hjelper de som ikke klarer å få stangen av igjen :p) noe som begrenser knebøyen såklart, men ellers er timen gull! Det er ikke en time for nybegynnere da. Jeg savner SiO.

  Jeg har forresten observert både kryssordløsing og strikking i studio :D

  SvarSlett
 11. Guri lå bra an og kjempet hardt, men for en avslutning av deg!!

  Hadde alle trent bodypump 3 ganger i uken og spist masse havregrøt og frukt, så hadde nok verden vært et bedre sted å være. Det viktigste er jo at man synes trening er gøy, synes jeg da. Finner man bodypumptimene fornøyelig så er det bare å kjøre på. Når det gjelder skader så er det alltid lov å tenke selv, og regulere underveis. Og som du sier, så er det jo mulig å få veiledning før og etter.

  SvarSlett
 12. P.S. Har du hørt noe mer mht kaffe-premien du vant på min blogg? Du er forsøkt kontaktet via mail, men uten hell. Mail meg evt adressen din.

  SvarSlett
 13. Nå har jeg lest Guri og endelig lært meg hva bodypump er, det gir automatisk 100nye apparat sterke poeng til deg.

  (+ 3000 frivekt poeng for at du klarer og få de mest ...... emner til å bli underholdende -)

  SvarSlett
 14. Hilde: Kult!! Da skal jeg bare glede meg!

  Pulsilivet: Må legge ned bloggen snart hvis jeg får flere sammenligninger på bodypump og tv, bodypump og ukeblad.. og alt tilsvarende!

  SvarSlett
 15. Maiken: Studentidretten er så bra! Jeg går litt på SiS i Stavanger men hører så sinnsykt mye bra om nye timer som popper opp på SiB også. De beste timene er helt klart de som de kommer opp med av seg selv. Hvor trener du nå da? Har du løsrevet deg fra gruppetimer? ;)

  SvarSlett
 16. Kjartan: Hehe. Tror du? Da kjører jeg på i hvert fall. Malen min er 3 daglige med havregrøt og 3 ukentlige med bodypump, og det funker jo som bare pokker. :D Mer grønnsaker enn frukt kanskje, men helt klart frukt også. :)

  Tid for trening: Du fikk mail! Jeg gleder meg masse til kaffen som så DØDSGOD ut!

  SvarSlett
 17. Ingalill: Den smilte jeg fint til! Men så sier vi vel også bare fine ting til hverandre. ;)

  Jeg vil ikke mase, for nå ble det mye bodypumpmas, men jeg tror helt seriøst at du kunne likt en bodypumptime og burde teste det i samme slengen som du tester alle disse andre timene, og hva er vel zumba uansett?!

  SvarSlett
 18. Ser ikke ut til at de har bodypump på gymmen min (pstt, tenk at jeg har en gym), selv om de har identiske vekter med de på bildet.
  Jeg har kun brukt de i Step/Styrke, men der er det ihvertfall kun ei muskelgruppe pr.sang - kanskje bare en muskel for alt jeg vet.

  SvarSlett
 19. Da er det samme ulla! I den store debatten som fikk rulle og gå til avisinnlegget i BT er det mange som sier at disse tilsvarende men alternative timene er mye bedre enn bodypump. Så kjør på du. :)

  Og et lite parentes: I den sammen saken på Stavanger Aftenblad står det i en kommentar at bodypumpinstruktørene på Toppform er fantastiske! Hurra for det, for jeg er en av dem. :D

  SvarSlett
 20. Jeg ble litt fornøyd da jeg leste artikkelen til Guro i BT - mest fordi hun bekrefter noe av de tankene jeg selv har gjort meg om body pump(bp) (med unntak av dette med kortvokst og eksplosiv).

  Min kraftigste innvending mot bp er at det utgir seg for å være styrketrening, og når øvelsene er ment å gjøre hundreogfemti repetisjoner (i de 3.5 min, som en sang varer) sier det seg selv at vektbelastningen er nødt til å være lav.

  Og da må en spørre - hva er hensikten med styrketreningen? Jeg tror ikke at man blir sterkere av å løfte 2kg x 150rep, og jeg mistenker da bp for å være kondisjonstrening forkledd som styrketrening.

  Min neste innvending er sammensetningen av øvelser, for eksempel markløft + roing + militærpress. I to førstnevnte øvelser bruker man store muskler som de fleste er ganske sterke i - mens i sistnevnte.... pitte små muskler. Og siden disse øvelsene skjer i kombinasjon må vektbelastning velges ut i fra miste felles multiplum. Dermed blir det lite futt i markløft og roing, mens belastningen på skuldre blir kanskje i overkant høy.

  Og siste innvending er tempo - men det er vel avhengig av instruktør og musikkvalg. Å ha bicepscurl i sangens tempo - hvor eneste måte en kan fullføre øvelsen er å slenge vektene opp og ned er, iallfall for meg, ganske meningsløst.

  Men - hvis alternativet til bp er sofaen er bp å foretrekke - helt klart. Men å gi merkelappen styrketrening blir feil, syns jeg

  SvarSlett
 21. Dette har vi faktisk snakket om før, frøken! Det der med ryggøvelsene i alle fall, for jeg husker at du var pokker så sterk der. :) Men ellers.. "gir seg ut for å være styrketrening" og "bedre enn sofaen", det nekter jeg å godta. NIH mener at bodypump faller i en gråsone mellom utholdende styrketrening og styrketrening, men andre studier viser også at høyreps på (nesten) dette viset er knall for hypertrofi!

  Hastigheten på bicepssangene får vi klager på hver eneste gang det kommer nytt program. Jeg skal rapportere til Les Mills. ;)

  Hva trener du selv for tiden?!

  SvarSlett
 22. Spennende blogginnlegg! Har jo knapt prøvd bodypumptime, så det var fint å se vurderingen av fagfolk og kunder på denne måten!
  Guri er fantastisk instruktør BTW. På den tiden jeg trodde jeg skulle klare å lære meg å være litt "funky" og danse, deltok jeg på funk-timene hennes. SNAKK OM RYTME OG BEVEGELSER PÅ DAMA!!!

  SvarSlett
 23. Ooo! Kult!! Det tror jeg på! :D

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...