mandag, mars 21, 2011

Ekspedisjonsgrøt

Det er rent lureri denne gangen, men hvis dere vil lese om grøt så skriver jeg villig vekk om grøt! Jeg leser også bare om grøt når jeg surfer rundt på blogger så det syns jeg er veldig greit. Den skjulte agendaen er kanskje å lure inn skrytebilder og historier fra helgens eventyr, men dere kommer til å finne grøtbildene og nye sære oppskrifter og kanskje bare i underbevisstheten registrere at jeg har hatt noen sjeldent innholdsrike dager på fjellet. Hehehe.

På tide å legge inn et grøtbilde.

For eksempel med morsmelkerstatning? Da er det mindre viktig at veggene er laget av snø.

Akkurat som fra mor; Havregryn, syltetøy og morsmelkerstatning. Her er det mye fett så denne grøten mener alvor, men det fins enda mer fett i tørrmelk. Jeg diskuterte alternativene og ulike grøtmikser med fjellfantene og kom fram til at morsmelkerstatning er både billigere og mindre fløtete enn tørrmelk (3,3 vs 8,5 prosent fett).

Det skulle kanskje ikke spille noen trille for min del for jeg hadde laget mine vanlige proteinpulverblandinger med tilsatt linfrø, solsikkefrø, kokos og chiafrø, for å øke fettinnholdet (bittelitt), men ekspedisjonsgrøten min skulle vise seg å være aaaltfor liten for denne ekspedisjonen.

De ferdige posene som hadde 80 gram havregryn i stedet for vanlige 60 gram ble mest som en forrett å regne. En forrett før åtte kjappe brødskiver for eksempel, jeg har satt nye spiserekorder denne helgen.

Hva er egentlig ekspedisjonsgrøt? Jeg spurte Knut Aksel hva han pleide å spise når han går ekspedisjoner.

Han er min beste ekspedisjonsreferanse.

Og svaret kom kjapt og konsist, man overlater ingenting til tilfeldighetene på virkelige ekspedisjoner; 220 gram havregryn, 500 gram nøtter og to pakker Real Turmat. Havregryn med tørrmelk og korn og diverse så klart, da snakker vi virkelig ekspedisjonsgrøt. Førstemann å regne ut hvor mange kalorier det blir! En pakke Real Turmat er sirkus 600 kcal.

Det er helt feil å blande proteinshaker når man har gått mange lange timer på ski, men det vet jeg ikke ennå for helgen har så vidt begynt.

Lean Shake heter den til og med. Jeg tror ennå at jeg er på slankecamp.

Ser jeg ikke tøff ut likevel? Drikkeflasken er dekket av is og pakket i en strømpe, hanskene bruker jeg som første lag av tilsammen tre, og selv om jeg har hatt tusen lag med klær på meg hele veien hele helgen har jeg nesten måttet amputere en finger og en tå. Jeg har vært turleder på vinterturlederkurs igjen. Hvor er vi nå og hvor skal vi gå?

Jeg vet ikke.

Buhu. Jeg vet ikke!

Kanskje her kanskje der.

Men kurset ble bestått! Jeg har svart-på-hvitt bevis på at jeg kan orientere i mørket, gjøre vurdering av skredfarlig terreng og håndtere kameratredning og bivuakkering. Det står til og med på diplomet at jeg behersker ernæring i fjellet.

Jippi!

Bivuakkering betyr å kunne grave seg ned i tide, og vi gikk hardt inn for ekstrapoeng ved å grave oss skikkelig godt ned denne gangen. Jeg tror det var det som avgjorde godkjennelsen av kurset for min del.

Gravde verdens lengste tunnel og dekket den med snøblokker.

Klare for krigen var vi.

Redningsmannskapene ville kanskje ikke ha funnet oss inni her, men det ville ikke tyskerne heller!

Jeg feilberegnte altså ekspedisjonsgrøten min (og nisten generelt) men kunne stjele store mengder brød og pålegg fra fellesmaten. Det gjorde jeg. Jeg stjal til og med morsmelkerstatningen. Og så var det jeg som fant vann nedi isen, helgens høydepunkt!

Nu er det over. Jeg har gått og gravd og spist og spist, og er glad for å være hjemme igjen.

Takk for seg, helgen.

12 kommentarer:

 1. Jeeeeeej! Gratulerer!! Flinke fine Chass'n! :-) Ler som vanlig flerfoldige ganger når jeg leser bloggen din. Gleder meg vilt til den gangen jeg får æren av å møte deg...<3

  SvarSlett
 2. Shit! Morsmelkserstatning. Hard core! Respekt frøken :)

  SvarSlett
 3. Gratulerer med bestått! Du skriver så morsomt at jeg sitter her og ler for meg selv og føler meg litt dum, men det er verdt det:-) Haha, kan tenke meg det var godt å komme hjem, det så ikke akkurat så varmt ut der du har vært...

  SvarSlett
 4. Annka: Hei superduper! Så bra! :)

  SvarSlett
 5. Pulsilivet: Heei! Akkurat nå kunne du fått grøt av semulegryn og kruskakli, men det blir litt vanskelig så jeg tar til takke med bare respekt.

  Hvis morsmelkerstatning er nok for å få respekt så burde jeg forresten fått respekt i massevis for bortsett fra alt jeg ikke spiser så finnes det ingen grenser for hva jeg spiser i grøt. Jeg ser nå at det svømmer et knekkebrød også ippi morsmelkgrøten, så godt at jeg ikke fant noe annet spennende i nærheten.

  SvarSlett
 6. Sunt hjerte: Så kjekt å høre!! Det var fantastisk godt å komme hjem, jeg frøs og svettet sammenhengende hele helgen. Veldig pinglete på frysing. ;) Klem til deg!

  SvarSlett
 7. Du består en masse ting for tiden, så bra!! grattis :-) alltid nyttig å kunne orientere i mørket da!

  SvarSlett
 8. Takk, kjære Kjartan! Men jeg kan det jo ikke egentlig. Jeg viste dem helt feil vei og gjorde at hele gruppen måtte snu fordi jeg var utenfor min "komfortsone". Går det bra med deg? Er du i komfortsonen?

  SvarSlett
 9. På papiret kan du det jo, og det kan ingen ta fra deg! Dessuten lot du gruppen praktisere den kjente fjellvettregelen "det er ingen skam å snu", og det skal de sette pris på. Jeg er bosatt i komfortsonen, tar ikke sjansen på å bevege meg ut av den :-) det går greit her. Innimellom kommer våren på besøk, og da er jeg glad.

  SvarSlett
 10. Klart de satte pris på det, de var jo like kalde som meg. Men komfortsonen høres fin ut! Den skulle jeg sett til mer til. :) Akkurat som våren. Hørtes også fin ut. Sikkert veldig fin i Bergen. ;) Jeg kommer til 7-fjells!

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...