tirsdag, november 24, 2015

Frida hos psykologen

Det fins tre grunner til at jeg blogger. Det er Numero uno: at jeg får oppmerksomhet (meg, meg, meg), to: at jeg finner likesinnede bloggevenner, og tre: at jeg kanskje kan kurere spiseforstyrrelser.

Her er to bloggevenner jeg hang med på søndag, så blogging virker.
Akkurat som facebook-flagg hjelper Frankrike ser jeg for meg at spiseforstyrrelser forsvinner når jeg ber andre om å slutte å være så spiseforstyrret. To knekkebrød er altfor lite!

Det har ikke hjulpet så langt.
Men nå skal Frida til psykologen, og kanskje dét kan hjelpe.

Hvem er Frida? 

Hun er dødskul! Frida dukket opp i kommentarfeltet i sommer, og fordi hun var så kul og fordi jeg flørtet med alle på den tiden så sendte vi/jeg mange kommentarer fram og tilbake. Jeg nevnte en gang (ut i fra en havregrøt bestående av linfrø og ekstra eggehvitte) at Du virker litt spiseforstyrret kanskje? men jeg kom ikke lenger akkurat da. Men så: Bla bla, og med en mastergrad i datahacking så klarte jeg å spore opp Frida og bli venn med henne.

Og nå ... Ta-da:

Nå har Frida vært hos spiseforstyrrelsespsykologen.

Hvorfor skriver jeg om dette? 

Jeg fikk lov av Frida, det må jeg bare si, mot å love at ingen andre her har mastergrader i datahacking og kan spore henne opp. Men jeg skriver (og Frida forteller) om dette i tilfelle noen andre kan bruke det.

Så hvordan gikk det, Fridolini?
I dag hadde jeg første time. Eller to timer faktisk. Dobbelt-time. Psykologen var en flott dame på nesten 50, som hadde på seg en Oleanna-jakka og matchende skjerf. Jeg introduserte meg som et i-landsproblem av verste sort, at det kokte litt i hodet innimellom, men at det kjentes MYE bedre nå, og at jeg jo egentlig ikke trengte å være der, og at det nok var veldig mange psykere enn meg hun burde prioritere heller. Men Astrid tenkte helt motsatt. Hun ville vite alt. Om hvem jeg var og hvor jeg kom fra. Og hva søsteren min het. Og hva far jobbet med. Og mor. Og hvorfor jeg hadde sånne relasjoner og sånne relasjoner. Jeg hadde fryktet gråting og triste temaer, men dette var ingenting fælt. Litt kjekt faktisk. Deilig å slippe å plage vennene sine med sånne ting som dette.
Ingenting snakk om mat?
Nei, ikke i det hele tatt. Hun lot meg snakke om mitt, og lot meg føle meg trygg på mine egne vurderinger og følelser. Verdens beste samtalepartner bare. Nå skal jeg ta beinmargstest på sykehuset i morgen, og treffe Astrid igjen neste uke.
Så psykologen er så langt å anbefale. To be continued. Masse lykke til, Frida.

Til illustrasjon.
Obs: Frida er ikke meg, men en faktisk person. Jeg ville aldri beskrevet en "Oleanna-jakke med et matchende skjerf", og det er bevis nok. Selv har jeg fått en kul på tissen (!) etter at jeg falt på sykkelen i går, men det kan vi snakke om en annen gang. Heia Frida.

Mine spiseforstyrrelser er av en helt annen - og bitteliten - karakter.
Obs obs: Jeg vet det er flere av dere som har lignende erfaringer. Veldig hyggelig om dere vil dele.

onsdag, november 18, 2015

Det jeg egentlig lurer på

Dilemmaene var bare en avledningsmanøver. Jeg ville vel heller spist frityrstekt hamburger hver søndag enn å løpe maraton. (Jeg hadde sikkert blitt glad i den. Jess, søndag, bring it on!) Og hello, grunnen til at fotballfruen og jeg er så gode venner er at vi har så mye til felles. Jeg hadde så LETT stilt opp med rumpa bar hvis noen spurte. Plis spør. Men det jeg egentlig lurer på, det er de store spørsmålene. Og ikke de som handler om religion og liv i universet, men mer om meg selv. Som en representant for generasjonen som ikke vet hva de vil ha før de ikke kan få det så lurer jeg på ...

  • Hvor er jeg om fem år. Hjelp hjelp, det er jo umulig å vite. Jeg vet ikke hvor jeg vil være engang, hverken da eller neste uke.
  • Vil jeg ha hund eller barn.
  • Vil DERE være slanke og spiseforstyrret eller fornøyde og fem kilo for store.
  • Leve for jobben eller jobbe for å leve.
  • Og på første date, hva syns dere er greiest av å kle av seg eller lage mat?

Sånne ting, you know. Og om jeg får sove godt i natt og om jeg har noe mat til nistepakken. Hva med dere? Jeg håper dere har det superdupert. Solen skinner i Stavanger, og dagens dyr er leopard.

God morgen til deg også, leopardbukse.

søndag, november 15, 2015

Dilemmas

Det er søndagskveld og jeg hører på julemusikk. God søndag! Jeg har tent stearinlys for meg selv og for Paris, men ellers er dette en helt useriøs tullesak. Dilemmas, fordi jeg lurer.

1. Understreke egen humor med cover i Det Nye eller holde en tale på julebordet.

2. Julemusikk hele året eller aldri høre på julemusikk.

Lett.
 
3. Leve på paleodiett (ingen korn) eller leve vegansk (uten kjøtt, fisk eller melk).

Be stone age or be square.
4. Værsågod, du fikk en super power! Vil du kunne fly eller kunne være usynlig?
5. Spise paleo i et år eller spise søppelmat en uke.

Trendy begge deler.

6. 1000 følgere på Instagram eller 1000 kroner.
Let's not live like this anymore!
7. Posere i bh-en på Tinder eller etterlyse "den der kula som skal være oppi musa" på facebook.

(Musescrolleren, I presume)

8. Løpe maraton hver søndag eller spise denne frityrstekte burgeren hver søndag.

9. Tre uker på cruise eller tre uker på ski. Med telt. Over Grønland!
Cruisy dusi, jippi-yeah.
10. Og helt til sist: Du finner en levende larve i havregrynposen når grøten allerede er klar (Den kravler høyt oppe i posen, ikke nede i havregrynshavet). Vil du spise opp grøten - for liksom å komme opp på hesten igjen - eller aldri spise grøt mer.

Hva da larve i grøten.
Fortell! Jeg vet hva jeg ville valgt. (Flere dilemmas her og her.)

onsdag, november 11, 2015

Som en fåkkings berg-og-dalbane

Kjære Chassi, sier VG, for de er så flinke til å tegne livsdiagram med oppturer og nedturer, og jeg blir liksom portrettintervjuet. Jeg er Mia Gundersen. Eller flyktningen fra Syria! Hvordan har livet ditt vært til nå, spør vg. Og jeg bare: Dødsbra.

Livet har vært en fest.

Jeg forteller til vg at jeg liker vin bedre enn øl, og sand i shortsen heller enn klor i håret. Og så tegner vi et diagram sammen. Det blir slik:

En evig opptur.
Hva vil du framheve, spør vg. Og jeg bare You know, tomatsuppe hver tirsdag og fiskekaker hver mandag. Jeg liker rutiner. Og fy filler, så fint å bli tryggere og kulere for hvert år som går.

Men hvis vi skulle sett med mikroskop på den siste biten av diagrammet, for det går an i vg, så ville det blitt sånn:

Som en fåkkings berg-og-dalbane.
Alt dette på bare noen måneder. Jeg er fortsatt i en berg-og-dalbane, det må være derfor jeg har skrevet feil årstall. Vet godt at vi er i 2015. Høsten bare Woho, date, buhu, vente, woho, dødsbra date, buhu/woho/vet ikke hva som skjer. Og så ble jeg singel igjen, og det var kjempedumt. Men nå håper jeg at det skal flate seg ut. Nyttårsforsett for neste år blir Mindre Manisk i 2016.

Nå har jeg en ny liten date. Ikke liten som i den lille østlendingen, for det er ikke henne, men faktisk en bitteliten skotte. Mye mindre enn østlendingen og bosatt i Skottland. Vi tøyser veldig med at hun er så liten.

Husker du, lille skotte, da jeg sendte deg et sugerør, og du sa takk for den fine soveposen?
Og da du skulle vente på meg på sørsiden av Solastranden, men så plutselig kom det et vindkast og du ventet i nord?
Ho ho. Kjempegøy.
Og snart flytter hun til Stavanger. Til sjøkanten her.
Her!

Og en dag gikk vi tur på stranden.
Men for det meste er det bare meg og tjukke bøker, og venner og familie. I dag skal jeg treffe gamle skolevenner, i morgen ei som har fått hjernehinnebetennelse, og i helgen blir det fjelltur med Margaret. Og så jobber jeg, og prøver å stabilisere berg-og-dalbanen. Klar, ferdig, nå, for eksempel, skal jeg ha pilates med Stavanger Kommune.

Hvordan ville det sett ut hos dere?

Puss puss.

onsdag, november 04, 2015

Facebook-statuser for 2017

1. januar - Hipp hipp, og for en start på året! Relationship Status: Kinda talking. 

(Facebook er endelig tilpasset våre faktiske forholdsstatuser.)
15. februar - Bye bye verden, og hello skisesongen.

Ses i mai!

17. mai - Hipp hurra fra New York. Vi er tusenvis av nordmenn i tog langs 5th avenue. :D

Det er meg som er helt sinnsykt skibrun til høyre der.

02. juni - NÅ er jeg voksen, jeg har fått min egen støl! (Eller vi? Still talking.) Bekken renner like ved, vannet er fullt av fisk, og jeg, nei, vi har både vedovn og et gassbluss. Kaffe på kjelen og en Hemingway-bok på bordet. Og roen senket seg og alt var godt.

For eksempel i Lyseheiene.
01. august - Bli med, bli med. Hvitserk og jeg leder to-ukers fellestur til Svartisen.

Pow!

20. september - Turgjengen er en kremgjeng altså. Takk for tidenes latterkrampe i teltet.

14. oktober - Jeg vant i lotto! Og jeg som ikke spiller engang. Nå blir det både kaffe og rødvin på stølen.

9. desember - Kunne man fått en bedre julegave? Velkommen inn i hjemmet vårt, hunden.

Håper du er like vedlikeholdsfri som stølen.
24. desember - God jul! Takk for et år med bare solskinn, og slutt på oljekrise, kreft og flyktningekrise. Takk for gode minner og gode venner. La oss skåle for dem vi kjenner. Puss och kram.

torsdag, oktober 29, 2015

Matbudsjett

God dag! Jeg vil ikke kalle det budsjett, for betyr ikke det at man planlegger fram i tid? men jeg har ikke noe annet ord for det. Inspirert av Ingrid i kommentarfeltet har jeg loggført alt jeg har brukt på mat i en måned. Det gikk aldeles ikke som forventet. Jeg trodde jeg brukte I.N.G.E.N.T.I.N.G på noenting, men så gjorde jeg visst det. Her baker man sitt eget brød, med fåkkings middagsrester i, og er sparsommelig på alle vis, men så bruker jeg visst akkurat så mye som Statens institutt for forbruksforskning mener at alle bruker. Sprøtt! Spiser alle andre havregrøt og tunfisk hele uken?
    Jeg spiser jo knekkebrød og dopapir!
     Så her har jeg handlet over fire uker:

    Uke 1
    Turer i butikken: 7 (Elsker å gå i butikken.)
    Forskjellige butikker: 5
    Sum: 497 kr

    Tunfisk, tunfisk, tyggis og cottage cheese.

    Uke 2
    Turer i butikken: 10
    Forskjellige butikker: 10 (men da var jeg i Oslo på Fitness Convention)
    Sum: 546 kr

    Rimi, Rema, torget, Toppform, butikk og butikk.

    Uke 3
    Turer i butikken: 7
    Forskjellige butikker: 6
    Sum: 386 kr

    Uke 4
    Turer i butikken: 4
    Forskjellige butikker: 4
    Sum: 318 kr

    Tilsammen: 1747 kr, men når jeg plusser på litt for at det skal ligne på en måned så blir det 1947 kr.

    Det nasjonale gjennomsnittet for hvor mye vi bruker på mat og drikke, husholdningsmat altså, er 2170 kroner for en enslig kvinne. (Hilsen SIFO.) Jeg er jammen ikke langt unna.

    Feilmargin: Jeg var to ganger på Polet, og regelen er at alkohol og godteri holdes utenfor. Jeg har kjøpt noen proteinbarer også, men det regnes som lunsj. Toalettpapir og tannkrem skal heller ikke være med. Trekk fra 3-400 kroner. Men uansett: Jeg er jammen ikke langt unna.

    Gjennomsnitt for kvinne 18-50 år.
    Hvordan er det med dere? Plis si at dere bruker mer enn meg.

    Puss puss.

    onsdag, oktober 28, 2015

    Andre ting

    I dag syklet jeg sikksakk til jobben og tenkte på hvor deilig det skal bli å stå på ski igjen. Snart! Jeg tok et bilde av meg selv med lite klær på, og tenkte på at jeg må feite meg opp før de lange skiturene kommer. Jeg skrellet epler og stekte epleskrellet mens jeg tenkte på hvor godt det føles å bruke opp maten. Jeg tenker egentlig bare på kjærligheten, men det kan jeg ikke skrive om her.

    Hvis den det gjelder (en som syns at blogging er barnslig og eksibisjonistisk, - og hello, det skjønner jeg jo) skulle være bare BITTELITT interessert i meg ennå, så regner jeg med at dette er mer enn nok av turn-off. Værsågod, her flekser jeg muskler med sovehår og ingen klær på:

    (Med en balletdanser på bicepsen, det var vel koselig? Nei. Like ille for det om.)
    Og se fine nistepakken, en boks med epleskrell:
    (Jeg så forresten på God Morgen Norge at de brukte skrellet på blomkålen til og med!) 

    Okei, og et bilde fra hytteturen i helgen, for det var så deilig med høstvær, høstfarger og fyr i peisen:
    Jeg kunne ha overvintret.

    Og der var de siste eplene for i år:
    De ble til syltetøy.
    Na-na, tenke på andre ting ... dum-di-dum. Solen skinner og ingen skal dø. Ha en fin onsdag!

    fredag, oktober 23, 2015

    20 måter å pimpe grøten på

    Gratulerer med grøtdag! Det er fredag og den internasjonale grøtdagen, og i år er jeg forberedt. Jeg er på hytta allerede. Det regner og blåser, og gjett hva: jeg har bare grøt i bagasjen. Og en tjukk bok.

    Og så spiser jeg grøten rett ut av gryta. :D

     I fjor var jeg sånn Fasiken Kristine, gidd å gi beskjed litt før!


    "Hjelp! Jeg har gått og gledet meg til i morgen."
    Men ikke i år. Her er 20 måter å pimpe grøten på. Bare for å krydre grøtdagen med grøtbilder.


    I love you, too.
    1. Jeg begynner med min favorittpimp: Grøt er nesten kakao allerede, for man koker jo melk eller lignende. Så: en spiseskje kakao gjør hver frokost til en fest.

    Er det grøt eller kakao? Det har i alle fall snerk! :D

    2. Alle krydder er grøtkrydder: kardemomme, kanel, nellik, ingefær, vanilje, chilli osv.

    3. Nøttesmør er smørøyet som smelter på toppen.

    4. P1 passer fint på radioen.

    5. Hakket sjokolade, eller til og med en proteinbar, er bra topping.

    Kake!

    6. En skje cocosa som smørøye gjør grøten fyldig og gir kokossmak.

    7. Bland inn eller bytt ut havregrynene med andre gryn og korn. Quinoa, rug, emmer, enkorn, bokhvete eller barnegrøt eller mel eller hvasomhelst.
    Enkorn helkorn er min favoritt.

    8. Bak grøten i ovnen. Ved å røre inn et egg blir det enda mer kakete, og så kan man snu den på hodet og bruke nøttesmør som frosting. (!)

    9. Topp grøten med steamet melk.
    Eller vanlig melk.

    10. Bruk smaksatte nøtter, som honningristede valnøtter eller peanøtter.

    Ja. Den stjal jeg. Men det høres godt ut!
    11. Lag to oppskrifter på en gang!

    Se hva jeg fant på instagram!
    12. Ha havregrøten i et nestentomt glass med nøttesmør.
    13. Eller i kjøleskapet. Da kan den se superkul ut i en gjennomsiktig bolle.

    Eller et syltetøyglass.
    14. Salt grøten. Det lærte jeg fra Silje Mariela. Hun mente at det gir en smørsmak, og det gjør det faktisk.

    Jeg krydrer med et bilde av Silje.

    15. Karamelliser eller stek frukten før du har den på grøten, så smaker den mye mer. Smelter nesten bort.

    Oi, sjokoade igjen.

    16. Hell over balsamicosaus eller sukkerfri sirup. Det ser fancy ut.

    17. Kok grøten med mint. Eller te. Eller kaffe!
    Mint.
    Kaffe.

    18. Dryss over nøtter. MANGE nøtter hvis fjelltur i sikte.
    (Dette er ikke mange.)
    19. Kok grøten på musli. Der er det jo allerede bananchips og snacks, og mer tyggemotstand.

    20. Eller gjør den salt; med bacon, ost, avokado, urter ... Go Elvis. Særlig okei med litt saltmat hvis man, som jeg, skal spise bare havregrøt i dag.

    Happy birthday to youuu.
    Takk for tips og grøtporno, The oatmeal artist og Kath Eats. God grøtdag og god helg!

    Les mer

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...