mandag, april 04, 2016

Ti bøker jeg husker godt

Jeg spør alle om bokanbefalinger, men syns det er flaut å bli spurt tilbake. Det er så utleverende! Så når jeg presenterer ti bøker som gjorde inntrykk på meg da jeg leste dem er det såvidt-bittelitt en sensurert liste. Det burde stått minst én grisete bok på listen, og kanskje Da Vinci-koden skulle vært med, men i alle fall: Dette er ti jeg alltid vil huske.

Kosestund.
1.
Beatles av Lars Saabye Christensen.
På videregående skrev jeg en bokanmeldelse om Beatles som ble lest høyt. Jeg husker både boken og hvor flaut det var at jeg lovpriste den foran hele klassen, - akkurat da jeg var i den kule perioden! Au. Men bra bok. Eller, ikke bare bra, men "et fenomen" faktisk, som 16 år gamle Chassi ville sagt.

2.
Ville svaner av Jung Chang.
Den første voksenboken jeg leste, og fordi jeg var langt fra voksen at the time fikk jeg skryt av mor, og det husker jeg også. Jeg ville bli misjonær på denne tiden, så kulturforståelse og kinesiske bundne føtter føltes megaaktuelt - det var akkurat som vi hadde hørt om på de kristne barneleirene.

3.
Pi av Yann Martel.
Og når du kommer til slutten så bare Oi, hele verdensbildet mitt er snudd opp ned! Hva er subjektivt og hva er ekte?! Ung filosof leser oppvekkende bok.

4.
Hundre års ensomhet av Gabriel Garcia Marquez.
Ung grubler møter den magiske realismen. Denne var ekstra gøy fordi jeg hadde begynt med spansk og skjønte hva det betydde at familien het Buendía til etternavn. Jeg leste alle bøkene av Marquez, og biografien om ham og alt som så sør-amerikansk ut etter dette.

5.
Bergenstrilogien av Gunnar Staalesen
Åh, da bodde jeg alene i Bergen, og som fersk bergensboer var disse bøkene helt fantastiske. Jeg lå med lue og dyne i en iskald leilighet; og savnet mor, far og kjæresten, men koste meg allikevel.

6.
Karsten Alnæs' Norgeshistorie.
Ny oppdagelse: Så kjekt det er å lære noe samtidig som man fråtser i såpeopera og drama. Jeg fikk alle fem bøkene pluss et helt middagsservise(!) i et tilbud fra bokklubben. Det var kjærkomment i nok en iskald bergensleilighet.

7.
Balansekunst av Rohinton Mistry.
Shit, den slutten der var så tøff at jeg måtte blunke to ganger og lure på om Hæ, leste jeg riktig? Brutalt. Balansekunst er grunnen til at jeg aldri tør å reise til India.

8.
Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg.
Historien om meg! Samme by, samme skole, samme tid. Er det sånn dere har det, dere som bor i Oslo og som har et hav av oppvekstromaner å velge mellom? Dere er heldige.

9.
Matilda av Roald Dahl.
... Og alle de andre av Roald Dahl egentlig. Det var han som fikk meg til å bli glad i bøker.

10.
En bønn for Owen Meany av John Irving.
Jeg husker at lille Owen spiste et hav av bananer for å bli stor og sterk, og så ble han det. Og så var det noe om sex med en voksen dame? Jeg ble så glad i John Irving at jeg fortsatt leser bøkene hans selv om ingen når opp til denne.


Takk for meg. Jeg tok forresten denne testen hos BBC som antar at vi har lest 6 av disse 100 bøkene. Game on! Jeg hadde lest 33.

28 kommentarer:

 1. Åh, Matilda. Og Store Vennlige Kjempe. Jeg elsker Roald Dahl.
  Det er bøkene jeg leste som barn som "sitter" men jeg husker enda da jeg leste Veien til Karlsvogna i en alder av 12 år og bare gråt.
  Hvis du bare kan lese en bok resten av livet, hva hadde du valgt da?

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra spørsmål! From the top of my head: Europa av Geert Maak. En av dem som står ulest i bokhylla. Med den kunne jeg lært litt om alt og litt mer for hver gjennomlesing. Du da?

   Fine barndomsminner. :*

   Slett
  2. Vanskelig spørsmål. Jeg aner virkelig ikke. Jeg har et par illustrasjonsbøker som jeg aldri blir lei av å bla i, men det er jo ingen tekst...;-)

   Slett
  3. Kuli. Bra nok det vel! :)

   Slett
 2. 28/100. Litt skuffet over meg selv.
  Jeg elsker også Roald Dahl, og særlig Matilda. Og enig med Balansekunst.
  Oooog, når jeg leste ferdig Mannen som elsket Yngve så gråt jeg sånn ordentlig og høyt, typ hulking, ikke bare tårer liksom. Det skjer ikke så ofte akkurat.

  Owen Meany har jeg hatt på leselista i evigheter og har startet på den et par ganger, men synes den er så kjedelig! Men nå fikk jeg lyst til å gi den en ny sjanse.

  SvarSlett
  Svar
  1. He he he. Får jeg lov å glede meg over at jeg vant? Don't mind if I do. (YES!) Jeg fikk førti da jeg telte dem skikkelig nå. Klassikere er så flotte. Jeg har ingen av de engelske følelsesromanene eller kostymedramaene. Har du? Der var det mange poeng å sanke.

   High five til Yngve! Du er vel bra som kan si noe sånt.

   Jeg vet ikke om jeg hadde likt Owen Meany like bra nå, så du trenger ikke lese den for min del. Jeg likte veldig godt Siderhusreglene også. Likte du den? Kanskje vi har forskjellig smak - meget mulig.

   Skulle likt å se hvordan din liste hadde sett ut. Plis blog about it. ;)

   Slett
  2. Jeg har lest Jane Eyre, men ellers ingen. Noen av dem har jeg lest kortversjoner av på skolen, men det teller liksom ikke. Og det er det som er litt kjedelig med mange av klassikerne også, at jeg kan jo historien, har kanskje sett teater eller film eller lest forkortede utgaver, og da er det liksom så kjedelig å skulle lese originalboken.

   Jeg har ikke lest en eneste John Irving! Så det er vel på tide.

   Nå har jeg akkurat begynt på Ferrante nr 3 :) Hva leser du?

   Slett
  3. Helt enig. Man gidder ikke lese A christmas carol når man har sett det på teater og tv og i disneyversjon til og med.

   Hipp hipp for Ferrante! Jeg la akkurat fra meg en finsk bok som jeg ikke husker hva heter. Ga opp altså. Den handlet om fire personer som skulle linkes sammen til slutt, men jeg ble aldri venn med noen av dem.

   Det betyr at jeg er tilbake på Harstad. Konge bok, men tjukk nok til at jeg kan krydre med andre innimellom.

   Jeg skulle fortsatt likt å se hvordan din liste hadde sett ut.

   Slett
  4. Den lille Østlendingen05 april, 2016 16:53

   Bok vs film: Enig. Boken må komme først. Deretter filmen. Det fungerer liksom ikke omvendt i mitt hode. men jeg lurer nå på Ann from Green Gables. Mulig den bli mitt unntak :*

   Slett
 3. Jeg også elsker Beatles! Den er fantastisk. Ellers har jeg lest Pi og Balansekunst her. Sistnevnte er jo så grusom. Hvordan er "Hundre års ensomhet?" Jeg har hørt den er litt krevende, så venter til jeg er ute av eksamenstida med den i hvert fall.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Kjekt å høre fra deg igjen! Je prøvde å hilse på deg på bloggen din også, men jeg sliter med innloggingen i wordpress. Veldig hyggelig å finne en bokblogg nemlig.

   Hundre års blablabla er ikke tung. Jeg kan ikke skjønne at jeg plukket den opp da jeg gjorde det, for den høres jo veldig tung ut, men nei: bare kos. Eksamen først dog. Hvis du leser til eksamen nå kan jeg heller anbefale Paradise Hotel som pauseunderholdning. Funker som bare det.

   Lykke til med lesing!

   Slett
  2. Balansekunst altså. Jeg er fortsatt i sjokk. Jeg anbefaler den til ALLE, men får meg ikke til å lese den igjen. Usj, stakkars små. Og stakkars han som ble steril. Usj usj.

   Slett
 4. Hei!

  Spennende - og ikk eminst spennende kommentarer!!

  Det er litt vanskelig å skille under fanen "bøker jeg husker godt". Er det selve innholdet (referat), følelsen de gav eller stemningen rundt som gjør at de utmerker seg liksom?

  Noen bøker betydde mye for meg som liten - blandt annet de jeg leste 100 ganger og som vekket leserinteressen min (alle vi barna i bakkebygrenda og Elisabeth-serien. Litt eldre elsket jeg Kabalmysteriet av Jostein Gaarder og Den lange veien hjem
  ).
  De bøkene som faktisk åpnet opp hodet mitt (Filosofohistorie!),

  bøker som har gitt meg kunnskap om kultur, historie eller rett og slett
  gode historier.
  Noen bøker kan jeg nesten best huske stemningen rundt - hvor jeg var, hvordan været var, og hvilken musikk jeg hørte på - kanskje bedre enn selve boken. Men det er og kult. At en kan male frem en tidligere utgave av seg selv. Akkurat der. Akkurat da.

  Din liste er fin.
  Takk for daglig leseinspirasjon. Noen av de beste bøkene jeg har lest har kommet på tips fra deg - og det er utvilsomt du som har lokket meg tilbake på lesehesten de siste årene. I går startet jeg med Mathilda på lydbok - og Kate Winslet er jo aldeles praktfull.

  Best av alt liker jeg at du innimellom bare GIR OPP bøker. Jeg har lært det av deg. Jeg skal aldri aldri mer tvinge meg gjennom en Halvbroren. Jeg er for voksen. For fritiden er for dyrebar.

  Jeg er overrasket over at ikke Kafka - Prosessen stod på BBC sin liste. Den gav meg faktisk noen A-HA-opplevelser.

  <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Yo Østis!

   Jeg vet ikke selv, men hvis du husker innholdet - eller bare bruddstykker - så har boken utmerket seg på et vis. Og da husker JEG letter settingen rundt også.

   Kabalmysteriet kunne jeg ha puttet på listen! :)

   Og kult at Kafka står på listen din. Kudos for det. Den står nok heller på min Gitt opp-liste, som er en laaang liste. Hyggelig at du setter pris på den.

   <3

   Slett
 5. åfyfan, jeg som ikke leser bøker, har faktisk lest 3 av 10! og at norgeshistorien står på den lista gjør at jeg kanskje en gang kan si det er 4 av 10.
  to av de tre bøkene jeg har lest har nok vært med på å forme meg, samma så klisjé det høres ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvilke tre har du lest? Jeg har lest Pi (den var super), og så har jeg lest Mannen som elsket Yngve. Det gjorde jeg mest av alt for å bli siddis på skikkelig. Mathilda hørte jeg ferdig på lybok i går. Så jeg har også tre. Balansekunst står på min liste. Men jeg er litt utålmodig. Og den virker litt tung? Jeg må ta en måned yoga-ferie hvor jeg målet er å lese den mens jeg står i bro. Blir du med på den ferien?

   Hvor går drømmeferien din egentlig?

   Puss & Kram

   Slett
  2. Hei Mari! Så kult! Hvilke tre? :P

   Slett
  3. Beatles, Mannen som elsket Yngve og Matilda. Beatles leste jeg fordi jeg ville (to ganger til og med, i 7.klasse), og Mannen fordi jeg måtte (men den viste seg å skulle representere Frankrike, min egen forelskelse og VGS i skjønn harmoni).

   Drømmeferien, DLØ? Frankrike så klart. Eller bare telt og sekk i Norge. Jeg er ikkeno særlig på yoga, men jeg kan godt være med på yogaferie hvis noen kan trylle meg myk og smidig igjen.

   Slett
  4. For en fin historie. :)

   Slett
 6. Den lille Østlendingen07 april, 2016 06:32

  God morgen Mari!

  Så spennende med det du sier om Mannen som elsket Yngve. Den mp vi snakke nærmere om når vi møtes.

  Frankrike! Hvor og hvorfor? Jeg synes fransk er nydelig - men skjønner ingeting. Jeg, som mange andre, elsker fransk stil. Fransk ost. Alpelue. Fransk mote. Champagne. Jeg har vært litt i alpene - og i Paris. En gang. Jeg vil tilbake til Paris. Og jeg vil til Nice - St.Tropez. Jeg semiplanlegger en tur dit med moren min. Jeg sa hun kunne ønske seg tur dit i 70-årsdagsgave. Men det er fire år til - og det synes mor var så lenge at vi like gjerne kunne planlegge å dra neste år. Like greit det.

  Jeg er ingenting på yoga. Eller. Altså. Jeg kaller strikkingen min for yoga. Strikker du?

  Telt og sekk og Norge <3 I sommer planlegger vi Norge. I MINST to uker. Med sekk og telt og bil og hytter i skjønn forening. Jeg gleder meg nesten i hjel. Jeg er så veldig heldig som bor sammen med en helt fantastisk turleder - så alt er liksom mulig her.

  Fortell meg om Frankrike! Er du halvt fransk kanskje?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hallo, vi MÅ jo bare møtes. Dette kommentarfeltet blir ei hel bok (stakkars Chassi. Men fint for meg når mastern står i stampe, og jeg finner meg en kopp kaffe og setter meg ned for å svare på dette)

   Er ikke halvt fransk, men var kanskje fransk i mitt forrige liv. Har elska Frankrike helt siden jeg begynte med fransk i 8.klasse. Så jeg dro til Paris helt alene uten å vite hvor jeg skulle bo på våren etter vgs. Ble der i et par måneder, boende på et lite kott i Rue Greneta (MIDT i Paris). Også var jeg en tur på sørkysten høsten i forkant, men det er en annen historie som ikke egner seg på internett.
   Jeg skjønner heldigvis en del fransk, og kan iblant gjøre meg forstått. Egentlig drømmer jeg om en fransk kjæreste, som ler av meg når jeg prøver å lære meg språket, men som til slutt må si seg imponert over at jeg blir flytende. Jezzzz, I can dream.

   Jeg planlegger Lofoten i en hel måned i sommer! KULT at dere også skal på telt/hytte-tur! Hvor? Chassi må være THE turleder da?! Kanskje vi kan melde oss på en tur sammen en gang, uten at hun vet det. Surprise!

   Slett
  2. Jeg glemte å svare på om jeg strikker. Ja, det gjør jeg, men aller helst små klær, for det tar ikke så lang tid.

   Forresten, hvorfor er Chassi så brun på føttene?

   Slett
  3. Ja. Faktisk. Vi må møtes. Chassi fortalte meg at hun hadde truffet deg i sommer - og hun sa at jeg garantert hadde likt deg kjempegodt.

   Hva skriver du master om? Og når må du levere? (Noe fysikk - men nærmere bestemt hva?)

   Jeg trenger ikke en fransk kjæreste - for Chassi kan snakke fransk. Så hun er på en måte fransk når vi er i Frnakrike. Utrolig sexy. I Paris ble jeg hun stumme - og alle franskmenn henvendte seg konsekvent til C. :D

   Jeg vil jo egentlig bli fransk. Nå har jeg lest How to be a Parisian Wherever you are og denne Parisian Chick. Jge lærte veldig viktige ting som at jeg aldri skal kjøpe annet enn hvitt sengetøy og at jeg skal unne meg alt.

   Lofoten. Magisk. Aleine? Har du søsken?

   Vi skal starte på Østlandet og tråle oss vestover. Vi har 14 dager til disposisjon - og det blir litt hyttegreier - litt telt - og litt gåing - litt topper (?) og litt bil. Jeg gleder meg i hjel.

   JA! LA OSS MELDE OSS PÅ TUR SAMMEN! La oss krysse fingrene for at C skal lede en sånn Singeltur. Jeg kan prøve meg på turlederen - og du kan finne en fransk drømmekjæreste. Men da må vi melde oss på en tur i Jotunheiemen. Typisk der de franske drar. Deal?

   I første omgang må vi få til en kaffe-dæjt ila sommeren.

   Kyss og klem (prøver å kutte ut alle andre språk - så åresvis med Puss & Kram er nå byttet ut).

   Slett
  4. MARI!

   Jeg <3 at du strikker. Jeg strikker også. Jeg er ikke noe flink. Men jeg liker å strikke. Litt ufransk sikkert. Jeg skal bli bedre på symaskin. Det er mitt neste mål. I helgen skal jeg strikke pulsvanter. Jeg er mitt i et jakkeprosjekt og et skjerfprosjekt. :)

   Slett
  5. Jeg vet ikke om jeg kan blande meg inn her, men ja, du hadde elsket Mari, lille Østis. Utrolig hyggelig selskap og utrolig oppegående person.

   Jeg er med på kafé!

   Slett
 7. I could tell you, but I'd have to kill you.

  (Veldig koselig at dere spammer kommentarfeltet. Og uberkoselig om dere blir med på tur! Lofoten hjerte hjerte, jatakk.)

  SvarSlett
 8. Åh, halvparten av yndlingsbøkene mine på lista jo. Men kanskje ikke så rart. ;) Dritakoselig lesning. �� M

  SvarSlett
  Svar
  1. Maren! Jeg savner dere. Grattis med Jonas idag. Hva pleier du å anbefale? Og hvis du tar testen til BBC, hvor mange bøker har du lest?

   Slett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...