søndag, mai 06, 2012

Så et da ditt kokosmel med glede

Hei! God søndag! Jeg har oppdaget en sak på størrelse med verdens største rottefunn hos Mattilsynet, og det er virkelig en god nyhet for alle som sjekker næringsinnholdet på maten sin. Særlig hvis de liker kokosmel. Det er egentlig ikke jeg som har gjort oppdagelsen, men vi ser så like ut at dere kommer ikke til å merke forskjell når jeg forteller historien som om den var min. Historien handler om kokosmel, og det begynte en dag "jeg" studerte næringsinnholdet på melposen...

Med kalkulator og kulepenn. Dette er liksom meg.
Hvilken melpose da, tenker du. Jo, en eller annen pose med kokosmel som inneholder titusen kalorier. En pose kokosmel som ble kjøpt på iHerb av en som ville være snill og glede meg som er så glad i kokosmel, men som jeg dessverre, fordi den inneholder titusen kalorier, har spist med litt dårlig samvittighet. Den var ikke like kul som min gamle kokoskompis som hadde nesten ingen kalorier.

Selv om gamle kokoskompisen koster titusen kroner.

Har dere lagt merke til det? At det fins én type med nesten ingen kalorier og flust med andre typer som har titusen kalorier? Men åh, det er så uendelig vanskelig å regne ut næringsinnholdet på amerikanske varer at jeg har bare fortrengt det. One serving tilsvarer to spiseskjeer á 15 gram og så fins det 70 kalorier per serving size.. Åh, så vanskelig. Men man kan ane, med 70 kalorier per 15 gram at HER ER DET SINNSYKT MANGE KALORIER, oh boy oh boy. Og dét mens gamle kokoskompis fra Amanprana (over) har bare 187 per 100, for et mysterium. Henger dere fortsatt med?

Det var egentlig en liten østlending som gikk løs på saken med kalkulator og kart og kompass..
Ja, dette er det nye kokosmelet.


Like mye fett..
Like mye proteiner...
Men så... Den ene har 57 gram karbohydrater mens den andre har bare 4?

Man kan fjerne fett, men man kan ikke fjerne karbohydrater. For ikke å gjøre en kort historie ENDA LENGER så fins det altså en ugle i kokosmelet, eller en muffins i mosen. Åh, så godt å komme med en triumferende nyhet, jeg håper ingen visste dette fra før. Kokoskompisen fra Amanprana er en luring nemlig. Fiber er en karbohydrat, og kokosmel er proppet av fiber. Karbohydrater har næringsinnhold på 4,2 kalorier per gram, MEN fiber kan ikke tas opp i kroppen og teller på en måte ikke som kalorier. Det må likevel nevnes på næringsinnholdet i USA, men det må det ikke i andre land! Hah.

Det nye kokosmelet har 40 gram fiber per hundre gram, og 40 ganger 4,2 kalorier blir 168 kalorier.. som KAN TREKKES FRA NÆRINGSINNHOLDET, og vips så er de to posene nesten like! Hah!

Den ene pakken, den fine boksen fra iHerb, koster 34 kroner for et halvt kilo, mens den stygge brune posen med det lure næringsinnholdet koster 159 kroner for et fåkkings halvkilo. En ærlig kar og en luring, okei, men poenget er positivt uansett: Alle har like mye fiber og alle er like kule/kalorifattige!

Beklager alle tallene, men dette er vel en kjempeoppdagelse! Jeg har ikke gjort oppdagelsen helt selv, men at det var en kul oppdagelse kan ingen komme fra.

48 kommentarer:

 1. Poenget var at det er tusenvis av kalorier i begge typene?:p ps. I dag har jeg meldt meg på tur(sommerferie!) med dnt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den lille østlendingen07 mai, 2012 13:44

   Hvor og når går turen?! :) Sees vi på fjellet? Puss och kram

   Slett
  2. LandsCamp Jostedalsbreen :DDDD Er det flere som skal???

   Slett
  3. Holy moly! Hvem sin landscamp? DNT?

   Slett
 2. Nei nei! Nå må jeg fikse hele innlegget så det blir K J E M P E T Y D E L I G. Det er så mye fiber i alle typene at alle på en måte inneholder lite kalorier! Så et ditt kokosmel med glede.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg la til en oppklarende setning med fete bokstaver.

   Slett
  2. Så det er altså 187kcal pr. 100g i det fra Iherb og? :O Jeg som aldri har kjøpt det grunnet den store energitettheten!

   Slett
  3. Nei, det ble litt mer, men fortsatt mindre enn allslags andre mel på grunn av det sinnsykt høye fiberinnholdet.

   Slett
 3. Nemlig! Ganske kult? :-)))))

  SvarSlett
 4. Hva?! For en oppdagelse, jeg elsker kokosmel, men hvis dette stemmer skal jeg slutte å ruinere meg på helsekosten og heller kjøpe på iherb :)

  Så karbohydratene i fiber går altså rett gjennom kroppen uten å påvirke?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jess! De er som tannkoster gjennom tarmene faktisk, og tar med seg fett og fjas på veien til og med. :D

   Slett
 5. What?? Dette var faktisk en stor oppdagelse! Jeg bruker alltid kokosmel i havregrøten og spiser en muffins med kokosmel as I write.

  Dyrt kokosmel fra Life! Not enymore =)

  ..forresten, hvorfor kan de ikke bli flinkere til å skrive næringsinnholdet pr. 100 gram på alt de selger hos iherb. Hadde gjort ting mye enklere. Kanskje vi burde starte en facebookgrupper eller no? Underskriftskampanje? Noe bør i allefall gjøres med saken!

  ..ahh, disse store verdensproblemene tar knekken på meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, jeg er helt sliten etter alle regnestykkene nå! Noen varer beregner 14 gram per serving size og noen beregner 15.. Hvorfor hvorfor lage verdensproblemer.

   Hvordan lager du muffinsen? Jeg prøvde det selv nettopp, men de smuldrer helt bort for meg.

   Slett
 6. Ikke sant. Håpløst! De fleste serving sizene er dessuten latterlig små..

  Muffins ja. Jeg er ikke så god på mål og sånt. Men jeg bruker en slump med speltmel, kokosmel og proteinpulver. Så tar jeg litt bakepulver, litt fiberhusk og endel sukrin. Evt kjører jeg på med kanel og/eller kakao. Neste gang har jeg tenkt til å lage gulrotmuffins. Da blir det masse kanel + gulrot i =)
  Av våte saker bruker jeg melk+vann og litt mager kesam til passe kons. + ett egg og et par hvitter. Sånn sirkus.

  Blander alt før det stekes i passe varm ovn i passe lang tid!

  Ikke at jeg egentlig skal bry meg så altfor mye om det, men da inneholder en stor muffins ca 70-80 kcal. Perfekt til kaffen mens man leser til eksamen. Eller når som helst, egentlig =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres lurt ut! Det høres ut som en ordentlig muffins altså. Jeg glemte egg nemlig, men jeg hadde til og med fiberhusk og ellers alt det andre. Gulrot er bra ja! Det har jeg i scones når jeg gidder å raspe dem eller mikse dem, og det blir juicy som s..!

   Slett
  2. Ja, dette er skikkelige muffins! Ikke bare eggehvitter og søtning. Får da være måte på til klussing med orginalen!

   Slett
  3. Jeg GLEMTE egget altså. Den dagen jeg lager en eggehvitefluff med bare eggehviter skal jeg drikke plommene til dessert etterpå. Hurra for muffins!

   Slett
 7. Geez..you're a genius!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Typisk "meg" å være det.

   Slett
 8. Hahaha, herlig! Godt jeg har boksen med kokosmel hjemme da, gitt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra! Da kan du spise kokosmel til du sprekker. Jeg hadde kokosmel i grøten i dag. :P

   Slett
 9. koksosmel er awesome- Du så vell guiden min til alternativer til mel? Det er sikkert mindt i blinken for deg som liker å lage grøt av ulike typer korn etc :) ha en fin dag fri kokosnøtt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå føler jeg at jeg må sjekke guiden en gang til. Fri kokosnøtt til deg også. ;)

   Slett
 10. Takk for oppklaringen!! Jeg har undret meg over den store forskjellen i kcal-innholdet til.
  Anbefaler kriweb's vaniljeboller laget av kokosmel..NAMx10000000000000!!
  Ha en fin uke!
  Ai.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset! Jeg skal sjekke dem ut, men jeg er dårlig på kakemat egentlig. Det blir typisk enten for vanskelig eller for godt. Farlig farlig. Men jeg skal sjekke! Ha en fin uke du også.

   Slett
  2. Jamen disse er veldig enkle!
   http://www.kriweb.no/2012/03/18/sote-vaniljeboller/
   Og sunne...

   Ai.

   Slett
  3. Er de faktisk enkle? De ser avanserte ut. Nei altså, aller mest ser de ut som noe som ville blitt spist opp på et knips, og jeg trenger heller mat som ser ut som et måltid. DE SER FOR FLOTTE UT! Jeg skylder på at oppskriften inneholder eggehvitter, for det er jeg litt motstander av. Må spise hele egget. ;)

   Slett
 11. Hahaha, what a great coincidence!!

  I går var jeg på Røtter for å kjøpe meg Kokosmel av typen gamle-kokoskompis. Men den hadde de ikke, bare en type fra Junaiten som lå og kjekket seg i hyllen der. Jeg tok frem forstørrelsesglasset og sjekket næringsinnholdet, og hva fant jeg: 290 kcal per 100 g. In your dreams Mr., du blir ikke med meg hjem når jeg får fetteren din til bare 189 kcal per 100 gram, 10 meter nedi gata her!

  Jeg kom imidlertid hjem slukøret og tomhendt siden Life ikke har søndagsåpent. Men så skrur jeg på datamaskinen og stuper inn i cyberspace, og så finner jeg DETTE innlegget!! Hoho, american coconuthunk; come to me!!:D

  SvarSlett
  Svar
  1. Har dere NOEN butikker i det hele tatt som har søndagsåpent og selger kokosmel? For en flott by det må være. Vi har bare internett og fjell og fjorder, og ingenting annet å gjøre enn å sjekke næringsinnhold med forstørrelsesglass, så bare spør om du lurer på noe. :)

   Slett
  2. Jess!! Røtter har åpent ni til ni HVER dag, HELE året!! De har til og med åpent JULAFTEN og SØTTENDE MAI! På sistnevnte har ikke engang SATS åpent!! ;)

   Hurra for små søte næringsinnholdsdetektiver i vest med lupe! :D

   Slett
  3. Edit: I den første kommentaren skulle det selvfølgelig stå: American coconuthunk, come to MAMA!! :D

   Slett
  4. Jeg tror jeg så en sånn American coconuthunk på stranden i Florida for ett par uker siden. Jeg går ut i fra at du mener en sånn solbrun muskuløs mann smurt inn i kokosolje? Jeg kommer til Norge neste måned og kan sikkert ta med en sånn til deg! ;D

   Slett
  5. Hoho, perfekt Sunny!! Jeg trenger en sånn "Ken" å leke med;))))

   Slett
 12. Flottings, dette var morsomt. Hurra for oppdagelsen; VELKOMMMEN til mel-skapet kjære kokosmel :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tommel opp til alt som kan spises med god samvittighet! Unntatt fiberhusk da, der er vi ikke helt på samme planet. ;)

   Slett
  2. God samvittighet, men gjerne i en student-pris-klasse også, så dette var toppers :)
   Haha, jeg skal finne ut noe perfekt den kan brukes til; så skal jeg sende deg en oppskrift!

   Slett
  3. Den lille østlendingen08 mai, 2012 22:50

   The pride you gain: Jeg kan fortsatt ikke si hei til deg på bloggen din! :(

   Slett
 13. Nu har jeg da sendt deg en invite til den topphemmelige bloggen.. Vi kan jo ikke ha noe av at Chassi selger sjela si! Da ville det ikke vært igjen noen underholdningsverdi på bloggen din.. Og uten www.chassi.blogspot.com er dagen ikke den samme :) (og siden du oppdaterer alt for sjeldent er dagen som regel ikke den samme!!)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jippiiiii! Jeg savnet deg allerede og føler meg privilegert som får snoke i privatlivet ditt. Klemmen!

   Slett
 14. For en som frem til i ettermiddag har kokosmelet sitt på postkontoret - må melet varmebehandles for å ikke smake mel, eller kan man f.eks røre det inn i yoghurt og cottage cheese? Liker best kald frokost..

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi oi, det har jeg aldri hørt om. Spennende! Men jeg ser poenget, kokosmelet smaker litt fiberaktig - innbiller jeg meg, om fiber har en smak - men hvorfor vil du spise kokosmel hvis du ikke liker det? Du kan jo bruke kruskakli om du vil ha fiber i frokosten.

   Slett
  2. For kokos må jo smake bedre enn kruskakli (som smaker papp).. Har hentet pakken nå - stor stas, så skal teste i morgen.

   Slett
  3. Ganske bra faktisk, men tok nok litt mye, for ble en masse ikke ulik cellulose (sikkert pga fiber.. ) Så neste gang blir det 1 moderat ts, og ikke 2 store optimistiske ss:)

   Slett
 15. Hei!! :)

  hvilket proteinpulver bortsett ifra Myoprotein, syns du er det beste i havregrøt??
  Og er det stor forskjell på havregrøt med egg og uten?? På smak altså..

  Lager du noen gang proteinblanding med lite vann, og smører det på riskaker? I så fall hvilket proteinpulver og fremgangsmåte? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann heisann! Jeg har aldri smakt myoprotein, er det godt i grøt? Da var det jeg som fikk tips av deg i så fall. Det aller aller beste jeg har smakt er Chocolite med chocolate fudge brownie. Det er ikke dyrt engang. Selges på iHerb.

   Jeg velger heller frukt enn riskaker når jeg vil ha kjappe karbs, og da foretrekker jeg å drikke den som shake. Men.. Framgangsmåten er å blande en scoop pulver med bittelitt vann og gjerne en teskje kakao eller peanøttmel. :)

   Slett
 16. Inger Celine10 mai, 2012 12:08

  Fantastisk bra! Jeg hadde kjøpt 1,5kg fra iHerb til bare 120kr inkludert frakt (bare fælt at det koster 150kr for en halvkilo her..). Meeen hadde da sett på næringsinnholdet og vært litt skeptisk. Kommer aldri til å handle den brune posen lenger! Glede! Takk takk :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! La oss spre det glade budskapet. :D

   Slett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...