onsdag, oktober 30, 2013

Kaloripoliti på kjøpegrøt

Værsågod, dette er en test for de forstyrrede; for dem som heller spiser et kilo brokkoli enn en bit sjokolade. High five! Jeg har ikke smakt på grøtene i testen, så hvis du har det blir jeg kjempeglad for å høre, men smaken er ikke viktigst her.

Have you tried it and you know it, clap your hands - clap clap. Have you tried it and you know it, clap your hands - clap clap. Have you tried it and you know it, and you really want to show it; have you tried it and you know it, clap your hands - clap clap.


Dette er en test som ser på enorme (og muligens innbilte) proteinbehov, og der den store stygge ulven heter sukker. La testen begynne.
We got NKOTB!
Byggrynslunsj: NKOTB - Jeg lurer på hvor mange som vet hva det betyr. Den første grøten er søt i dobbel forstand. En porsjon inneholder 13 gram sukker, eller 7,5 sukkerbiter. Ulv ulv. Og tenk at en hel porsjon er på 155 kalorier, og så kalles det lunsj! Hvis 155 kalorier er lunsjen din, og du spiser fem måltider til dagen så må jeg bare tro at du er på en ekstrem lavkaloridiett og kommer til å være like liten som Timmy Gresshoppe før julaften. 2 poeng av seks.

So fresh and so clean.
Byggrynsgrøt: Nok en ny grøt, og så fancy som grøt i matbutikken kan bli. 347 kalorier og 16 gram proteiner i 370 gram grøt. Bra! Grøten er laget av bare gryn og melk og har ingenting tilsatt sukker. Tipper den smaker godt til og med. 5 poeng.
Ferdig sukret.

Fjordland Risgrøt Ekspress: Oi oi, en grøt som er ferdig sukret! Nå ble det virkelig enkelt å spise grøt. Næringsinnhold er ikke oppgitt her, det var da merkelig. Litt for tilfeldig nesten. Når næringsinnholdet ikke engang er oppgitt så frykter jeg det verste og sier terningkast null. Nei, okei, det går ikke, men man må sukre grøten sin sjøl. 1 poeng.

Julegrøt!
Fjordland risgrøt: 477 kalorier i 350 gram grøt. Først nå begynner vi å nærme oss ønsket kaloriinnhold. Jeg hadde ikke blitt mett på mindre. Men her er det 14 gram mettet fett, for grøten er laget på helmelk så klart, og det blir i overkant for Helsedirektoratets anbefalinger. Fun fact at en porsjon risgrøt har like mye karbohydrater som to porsjoner havregrøt. 3 poeng.


Og da blir jeg nødt til å nevne Fjordland Rømmegrøt også, selv om den kommer litt utenfor, for dette er gøy: 350 gram rømmegrøt gir 742 kalorier og 63 gram fett! Julefest! Kan jeg få smørøye på? Akkurat denne har jeg faktisk smakt, og den er kjempegod, men det skal ikke spille inn i testen. 2 poeng.

Havregrøt uten tilsatt sukker: Endelig havregrøt. Selv om byggrynsgrøt har mere fiber enn en risgrøt har, så er det havre som er best. Jeg vet bare om én type som er uten tilsatt sukker, og det er denne. Den finnes på DNT Oslo sine hytter (plusspoeng!) og kan blandes med mere gryn og proteinpulver, for den inneholder bare 203 kalorier og 7 gram proteiner i seg selv. (Men ja, da faller litt av vitsen bort med rett-i-koppen-konseptet.) 4 poeng.

Boblere: Ingen nevnt, ingen glemt. Alle andre ferdiggrøter har for lite kaloriinnhold og/eller er proppet med sukker, så jeg tar dem ikke med engang. Det finnes nok av andre tester som dekker opp der.

Boble boble.

Hjemmelaget rett-i-koppen-grøt: Man kan lage grøten selv! Bland havregryn, kakao og proteinpulver i en pose, og bestem akkurat hva grøten skal inneholde og hvor stor den skal være. Og så går det an å ta med en liten boks med peanøttsmør eller noen hele nøtter, for å dekke opp det sunne fettet og bli ordentlig mett. 6 poeng av seks.

Juhu! Aller gøyest når man lager den selv.

Takk for spørsmålet, du som spurte. Jeg klarte visst ikke å slutte da jeg først hadde begynt å sjekke, jeg ble nødt til å sjekke alle. Plis legg merke til at kaloripolitet faktisk pusher kalorier. Og kom gjerne med tips, kjære dere, om jeg har glemt noe. Ingenting er kjekkere. :D

Ekstra fun fact: Kristine Solhaugs sunnere kosemat (En pakke lomper, en banan, en cottage cheese og philadelphia sjokolade.) inneholder 1000 kcal. Det er mer enn en rømmegrøt i alle fall.

30 kommentarer:

 1. Fullstendig unødvendig kommentar, siden jeg lager alt selv og prøver ingenting. Selv frukten min er hjemmedyrket (enn så lenge). Når jeg leser slikt som dette, er det nesten greit å leve gluten- og laktosefritt. Men bare nesten.

  Noe jeg har tenkt på i flere år: Hvorfor blir man mer sulten av å trene noe annerledes enn man pleier? Intensiteten/varigheten kan være mindre, men jeg blir iallfall skrubbsulten av alt annet enn lange løpeturer. Er det fordi kroppens forbrenning er vant til denne type aktivitet, ikke forbrenner så mye, men derimot kickstartes av nye aktiviteter?

  Ha en tipptopp dag, Super-C!

  SvarSlett
  Svar
  1. Allright! En utfordring for kaloripolitiet! :D

   Du har gått på fettforbrenning på de lange løpeturene dine. Jo mer utholdenhet du trener dess flinkere blir kroppen til å hente rett fra fettreservene. Stikk motsatt på styrketrening (karbo og proteiner) eller trappetrim (der må selv en løpekropp forsyne seg av karbolager, skulle jeg tro).

   Selv har jeg tenkt å prøve byggrynsgrøt. :P

   Slett
  2. Aha. I tillegg har jeg visst ingen forbrenning for tiden, og når man så legger til laktose- og glutenmage, skjønner jeg hvorfor kroppen er så rar. Hvis man veksler mellom ulike typer trening, vil vel kroppen også veksle på forbrenningen. Interessant! Dette kan jeg diskutere lenge, merker jeg.

   Min bestemor laget byggrynsgrøt, som jeg elsket! All din mat blir jo sunn med proteinpulveret og alt annet du tilsetter, så jeg er så spent på resultatet. Du blogger vel det?

   Slett
  3. Men det er sant! Karbolageret i kroppen er ganske lite, så etter en time med karbotrim er blodsukkeret på bunn og da blir du sulten. Og hvis du trener styrke vil musklene fortsette å hente proteiner lenge etter at økten er over - det blir du også sulten av.

   Jeg tenkte å prøve fjordlands byggrynsgrøt au naturel. Den har nok prottis allerede. Hjemmelaget byggrynsgrøt har jeg testet flere ganger, med diverse bestemoroppskrifter, men det har aldri blitt veldig bra. Jeg er ikke nok geni på kjøkkenet. :-/

   Slett
  4. Byggrynsbestemorgrøt med svisker for eksempel: http://chassi.blogspot.no/2008/10/observert-av-mobilblogg.html

   Slett
  5. Klart jeg tror deg! Jeg mente bare, på juristers vis, at jeg kan diskutere kosthold, forbrenning trening og en masse andre emner lenge.

   Er ikk du geni på kjøkkenet?? Hah! Eneste "problemet" når man skal lykkes med bakst og gamle oppskrifter, er at man må bruke det som faktisk står i oppskriften for at det skal bli like godt. Står det smør i oppskriften på bestemors kake/brød/boller, blir det ikke som i barndommens rike hvis man bruker kesam.

   Slett
  6. Da har vi MASSE å snakke om!

   Jeg vet, jeg vet, til punkt nummer to. Det skorter aller mest på tålmodighet faktisk. "Legg byggrynene i vann over natten" _ Hm, hvis jeg koker dem godt vil det sikkert gjøre samme nytten.

   Slett
  7. Jeg mente å sette et likhetstegn der, ikke underscore.

   Slett
  8. Ses om en uke, lille løpejente! :D

   Slett

 2. Semulegrynsgrøt var det noe av det beste jeg visste da jeg var liten. Åh!

  Jeg har kun testet risgrøten, og den er super på smak, du blir stappmett, men etter en time er du kjempe sulten igjen. Rømmegrøt med spekemat er jo også nydelig godt da. Herregud er det ikke lunsj snart?!?! ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Semulegrøt er driitgodt!! Jeg spiser det ennå. Med proteinpulver.

   Vi er forresten flere som er meget spente på LK-look-alike-PTen din. Hold oss oppdatert!

   Slett
  2. *facepalm* Selfølgelig går det ann. Semule med proteinpulver. Jeg skal kjøpe gryn i dag!

   Haha, kanskje jeg skal spørre om han vil sponse meg så kan jeg blogge om han :p

   Slett
  3. Den lille Østlendingen30 oktober, 2013 15:27

   Aahahahah!

   Jeg ELSKET semule.
   Smitt og smule.
   Men nå tåler jeg hvete ikke
   Så nå kan jeg ikke semulen slikke.

   Fåkk. Glutenallergi er IKKJE bra.

   Slett
  4. DU er bra! Hipp hurra. <3

   Slett
 3. Jeg merker at jeg går inn i totalt ukritisk zombie-modus når jeg leser bloggen din. Frem med penn og notatblokk, og bare
  - sukker er ikke lov.
  - jo mer proteiner jo bedre
  - fottballfruen er teit
  - hvis jeg vil være kul må jeg spise >400 kcal hvert måltid. men de får ikke komme fra melkefett.

  kan jeg, jfr kommentaren like ovenfor her, notere
  - semulegryn er greit
  ?

  Puss puss

  SvarSlett
  Svar
  1. Den lille Østlendingen30 oktober, 2013 15:15

   Inga,

   Me like!
   Gjelder det kommentarfeltet og?

   Ta frem penn og papir i tilfelle og noter følgende:
   Send hyggelige hilsner til små østlendinger så ofte du kan. (De vet å sette pris på det).
   Reis til Stavanger.
   Kos deg som om det stod om livet.

   XO

   Slett
  2. Kjære Inga. Hei! Helt ukritisk trenger du ikke å være, så sant du ikke er skikkelig forstyrret, men du har oppfattet alt rett og semulegrøt er tipp topp og tommelopp for min del. Jeg syns ikke fotballfruen er teit. Jeg har altfor mye moro med både blogg og kommentarfelt, og det er i kommentarfeltet alle teitingene er. Jeg kan strekke meg til at hun er en sånn som man elsker å hate. Samme som med Victoria Beckham.

   (Hvem elsker du å hate?)

   Puss på deg!

   Slett
  3. Ja! Jeg er alt for dårlig på hyggelige hilsener, og jobber hardt med å stoppe opp, lukte på rosene, være i øyeblikket osv. Det er ikke lett, men jeg gjør mitt beste.

   Angående hatingen er det også en utfordring for meg (svært så utfordret jeg er i dag da). Jeg hater med så fillene fyker, men så snart jeg liksom skal hate på egenhånd, går det skeis. Jeg tror jeg bare må ta notater en liten stund til...
   eller jo, jeg småhater nok folk som ikke hilser OG ikke rydder etter seg på hytter. Men de blogger jo ikke om det :/

   xoxo

   Slett
  4. Ho ho!

   Jeg hater siddiser som legger om dialekten sin på tv, men heldigvis har jeg aldri møtt noen som ikke hilser på hyttene.

   Hvis xo betyr puss och kram så xoxoxoxoxoxooxxoxoxoxoxoxoxo!

   Slett
 4. The girl from the east30 oktober, 2013 15:21

  Chassi,

  No porridge-to-go / Take-away-porridge/ snack-pack-porridge for those with coeliac disease?

  Did you know that "grøtlignene" is "mushy" in English? I like the word mushy.

  And finally, can you please explain to me what "grøtomslag" means?

  XO XO

  SvarSlett
  Svar
  1. I can make take-away oatmeal with gluten free oats! No problem! Mushy meal for you - comin' right up!

   Grøtomslag må være at man legger grøt, kald kan jeg tenke meg, på et skadet sted.(?) Godt spørsmål. :-/

   Slett
 5. Yeah; new kids on the block!

  Har prøvd byggrynslunsj, -grøt, risgrøt, rømmegrøten, men ikke ferdigsukret risgrøt, ikke havregrøt i pose og ikke boksematen.
  Tror byggrøten vant i praksis. Spiste rømmegrøt på barselavdelingen, det skulle man nemlig i gamle dager visse steder i landet - fødsel er energikrevende! Var nydelig den også!

  Min bedømming går på smak og atmosfære (neida), ikke proteininnhold :)
  Men når jeg først er inne på det: putter du dette pulveret i grøten før den koker, eller blander du det inn etterpå? Merker det blir lite tid til spising her i gården, og lurer på å berike maten litt så jeg ikke forsvinner før jul ;)

  Nina

  SvarSlett
  Svar
  1. Cool! du har prøvd alt!

   Jeg putter pulveret i grøten før den koker, for det kan klumpe seg hvis det får bråkontakt med høy varme. Det kan sikkert være lurt å berike maten hvis noen er i ferd med å spise deg opp. Eller du kan lesse på med peanøttsmør. Jeg har noen ammende venninner som spiser pb ut av glasset med skje. :P

   Slett
 6. For å ta 2 i slengen:
  Du fortjener hundrevis av kommentar, tusen mer enn fotballfruen, som aldri hadde klart å formulere en så nydelige og stikkende setning som kaktus ute, baby inni. Jeg misjonerer stadig vekk for deg og grøten din. Og nå skal du løpe halvmaraton også - garantert og solid under 2t - I am sure og da må jeg misjonere enda litt mer. Lykke til med løpet.

  (risengrynsgrøten er defaultløsning til sultne barn som dessverre mangler mor med kokeferdigheter, selv foretrekker jeg havre, selvfølgelig.)
  , psstt har økt løping forandret kostholdet ditt
  , det er nå du skal svare at du plutselig har begynt og spise vestlandslefser og firkløver....

  SvarSlett
  Svar
  1. Shit man, tusen takk, men tror du jeg klarer det? Prestasjonsangst, for det er akkurat det jeg vil.

   Oppriktig glad for at du satte pris på kaktussetningen! Jeg var veldig fornøyd med deg selv nemlig. :D

   Økt løping har gjort meg litt hardere på karbo, med litt mindre stress på proteiner. 4 skiver skinke i stedet for 8. Ikke firkløver, men mørk sjokolade i nøtteposen på fjellet.

   Hva bruker du til løping selv? Lurer på hva jeg må spise til løpet.. :-/

   Slett
 7. Den lille østlendingen30 oktober, 2013 18:01

  AH! New Kid(s) On The Black - men jeg ser Nina slo meg(!)

  By the way: Fordi du fortjener det - så kjøpte jeg med byggrynsgrøt til deg - sånn at du faktisk kan prøve den selv!

  Puss

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra for byggrynsgrøt!! Tusen takk! Det blir lunsjen på Toppis i morgen, for den krever en mikroovn. Heldige meg.

   Slett
 8. Tenk å kjøpe grøt, deeeet er jo litt bortkastet når man kan lage en egen med så mange poeng hjemme da!
  Veldig kjekt å ha mitt eget kosematpoliti forresten! Hvordan blir poengsummen min når jeg forteller at jeg klinte til med en identisk porsjon til kvelds? Eller... identisk og identisk - til kveldsmat var cc-boksen dobbelt så stor ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kristine! Ha ha! Gi lyd om det er noe jeg kan bidra med. Hvis boksen var dobbelt så stor så gjetter jeg at det var en mager CC, og den har jo færre kalorier. (330 på stor vs 250 på liten).

   1080 kalorier til kvelds, sånn cirka. Det er jo intet mindre enn megakult når du ser så flott ut! :D

   Slett
 9. Takk! :D Tror dog ikke jeg tør å spørre om politihjelp til gjennomgang av en helt vanlig fredags- eller lørdagskveld. Heheheheh.

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...