søndag, august 18, 2013

Hvor lenge metter havregrøt

Det er så mange som sier at spiser man havregrøt til frokost så blir man aldri sulten mer. Jeg får det ikke til å stemme. Jeg blir sulten etter to timer, og da er det ikke bare vanlig havregrøt heller; det er ikke Grete Roede-grøt med vann jeg spiser, jeg bruker både proteinpulver og peanøttsmør for å ikke bli sulten etter to timer, men jeg får det ikke til. Jeg jobber med saken.

Sjekker om det hjelper med større mengder peanøttsmør for eksempel.

Propper den med kakao og kakaonibs for eksempel.

Men det har ikke hjulpet så langt.

KK skriver mye bra. De hadde en sak nettopp om hvordan man skulle slippe å føle seg sulten hele tiden, og det er jo megaspennende, det er jo det vi alle lurer på. Trikset var.. Det fantes fem triks, men det første og viktigste var altså, hold pusten..: Å spise havregryn til frokost. Havregryn har høyere metthetsverdi enn noen annen matvare, i følge KK. De er så rare. Går det an å si noe sånt? Det står mye rart i denne artikkelen. Plis les. Det står Dropp raske karbohydrater som triks nummer to, og så står det Spis en banan som mellommåltid som triks nummer fire. Okeei. Og om du bruker melk på havregrynene eller ei, det er en smaksak. (!)


Blisunn-bloggen gjorde en enkel blodsukkertest for å se hvilken frokost som faktisk metter lengst. Smoothie, brødskiver, havregrøt, lavkarbo og honnikorn ble testet med like mange kalorier, og så ble blodsukkeret målt underveis. Jeg har nevnt det før, for jeg syns det er så bra skrevet, men altså: Det er veldig enkelt bruke blodsukkeret sitt som referanse for hvor mett man er og hvordan kroppen reagerer på maten, og sånn gikk det da Ann Kristin (Blisunn) gjorde det:

Med bitteliten skrift kan man lese at havregryn mettet nesten minst.
Hun spiste en porsjon havregrøt av 80 gram gryn, 4 dl lettmelk og kanel og suketter, altså 500 kalorier i grøt, og det holdt ikke lenge hos henne heller. KK skriver at blodsukkerstigningen er mye langsommere enn på annen mat, men niks og nei, det er bare hvis sammenligningsgrunnlaget er honnikorn. Så hva skal vi da gjøre? Skal vi spise lavkarbo? Det vil jeg ikke ta stilling til engang, men vi kan i alle fall blåse av dem som mener de blir evig mette av en porsjon havregrøt.

Ann Kristin med sine 80 gram holdt seg mett i tre og en halv time. Jeg bruker 60 gram og holder meg mett i to timer, men denne er fin: Tine.no som også har en sak om hvor sykt mett man blir av havregrøt anbefaler 35 gram! (Eller 1 dl, jeg har oversatt det selv.) Da hadde jeg vært mett i én time.

Sykt.
Så nå lurer jeg selvfølgelig: Hvor lenge holder du deg mett på havregrøt?

Jeanette Bye heter forresten Jeanette Denise Jones på Instagram. Jeg har sett det selv, she's up and about. (Og mye mer gravid enn Fotballfruen.) Ha det bra! Nå drar vi til New York!

50 kommentarer:

 1. Hei, jeg er hun som spammer andres blogger med kommentarer, fremfor å blogge selv!

  Først: God tur til NY! Kos dere og nyt livet!

  Det er en stund siden jeg spiste havregrøt nå, men vanligvis er jeg mett i minst 3-4 timer, inkludert trening. En sommer testet jeg dette, og en solid porsjon havregrøt (kanskje 80 gram havre og x dl vann) varte i minst 4 timer og 18 km. joggings.

  A.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Så kult at grøten holder så lenge hos deg! Og kokt på vann til og med, jeg skjønner det ikke, men jeg liker det så absolutt.

   Jeg er chassi@theAirport nå. Snart @barnesAndNoble!

   Slett
 2. Ikkelenge her heller! tror det er veldig fra person til person:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Very strange indeed. Hei Lena! Hyggelig med hilsen. :)

   Klem fra Chassi@theAirport.

   Slett
  2. Hei fine Lena,

   Har vi hilst? Jeg er Cs lille Østlending. Jeg er veldig glad i grøt jeg og. På fritiden øver jeg meg på siddisdialekt og prøver å lære meg å jogge. Skal delta i et løp nemlig.

   Hvem er du?

   Puss och kram

   Slett
 3. Jeg har nettopp fortært 100 g havregryn kokt med melk, toppet med 1 stooor ss peanøttsmør, sammen med litt nøtter, m&ms og en questbar på siden. Nå er jeg sånn passe mett, og regner med å være det i...tja...kanskje 3,5 timer? Meeen jeg kommer nok til å snackse på noe mer før den tid ;) På 60 g havregryn hadde jeg nok vært sulten etterpå, og på Tines 35 g hadde jeg vært sultnere etterpå enn før. Haha.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vilde!! Du har vært savnet! Så dette er ammegrøten? Hvis jeg hadde prøvd denne SÅ tror jeg kanskje det hadde holdt tre-fire timer. <3

   Kos!

   Slett
  2. Jeg hadde rett. 3,5 timer hold den ;) Og, ja, det tar på å forsyne en bollababy med melk (og jenta vet å spise - veier så mye som en gjennomsnittlig 6 måneder gammel gutt enda hun bare er 4 måneder!). Jeg spiser og spiser og spiser, men vekta kryper saaaakte nedover likevel. Litt som deg på fjelltur? Nei, jeg får gå og spise litt til! ;)

   Slett
  3. Godt at dere har det bra i alle fall. <3

   Spis litt til! :)

   Slett
 4. Hmm, i følge mine mål er 1 dl havregryn 45 gram. ;) Det holder virkelig ikke lenge i alle fall. 1,5 dl holder en liten stund, men jeg fatter ikke hvordan noen kan være mett evig av havregrøt. Jeg skal til uka teste havregrøten til Carl-Erik, en grøt på havregryn, eggehviter, cottage cheese og peanut butter, servert med syltetøy. DET tror jeg blir godt! :)

  God tur til NY! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hørtes kjempegodt ut! Hvem er Carl Erik? Takk for desilitermål, men jeg tok i da jeg skrev 35 gram. Jeg tror ikke det er mer enn 20 egentlig. ;)

   Ser jeg deg på Fitness Convention?

   Puss puss fra Chassi.

   Slett
  2. Maije!

   Nå har jeg googlet grøten til Carl Erik. Jeg har faktisk en uåpnet dunk med eggehvitter hjemme og vurdere stekt å dra hjem for å teste. Det høres SKAMGODT ut. Peanøttmel er jo awsome.

   Takk for tipset!!

   Puss och kram

   Slett
  3. Chassi: Carl-Erik driver med bodybuilding og bloggen hans finner du her: http://team-gulliksen.blogspot.no/ :)

   Siden jeg ikke jobber i treningsbransjen får jeg nok ikke vært med på fitness convention, dessverre. :/ Men det hadde jo vært kult å treffes hvis du har litt tid etterpå. ;)

   Østlendingen: Blir nok peanøttmel i grøten når jeg ikke har peanut butter, peanøttmel mumser jeg i det minste ikke med skje sånn som peanut butter ... ;)

   Slett
  4. Maije! Jeg er på ingen måte i treningsbransjen (!!) men skal alikevel delta på FitnessConvention! Bli med. Bli med.

   Jeg er og veldig glad i peanøttmel. Men mumser kun kokosmel.

   Hvor bor du? Hvor gammel er du?

   Puss och kram

   Slett
  5. Hei Maije! Det ser ut som jeg kommer til å se Carl-Erik på Stavanger Open! Det blir gøy. Det ser også ut som han vet å spise (mer enn?) havregrøt. Jeg vil veldig gjerne møte deg i Oslo til convention. :)

   Slett
 5. Holder meg mett en 3 timer på en skål med ca 60g havregryn kokt opp i melk om jeg spiser det til frokost. Spørs hva jeg gjør :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Aha! Det er derfor du er så slank og smekker. :-)

   Chassi.

   Slett
 6. Det er så lenge siden jeg spiste korn. jeg kan si såpass som at når du spiser paleo og karbohydrater ikke lenger er grunnpillaren i alle måltider, da blir du sjeldent sulten. Jeg går vanligvis 6 timer på et godt måltid. jeg spiser ikke lavkarbo, over-hode ikke, men med mer fett og protein blir du mett altså. Det kan jeg skrive under på. Det skjer ikke med en gang, men når kroppen får gå noen uker uten karbo som hoved-energikilde lærer den seg å bruke fett som energi og også mer av ditt eget kroppsfett, altså trenger du ikke spise like mye. Karbohydrater brukes raskere opp, sant. Det er vitenskapen bak lavkarbo, men alt innenfor rimelighetens grenser. Jeg spiser nok mindre karbo enn gjennomsnittet, men ikke lite på noen måte :) Derimot er lavkarbo supert i perioder om man skal ned i fett% av grunnen jeg nettopp forklarte.

  Men, men, men, over på noe annet. Hvorfor driver jeg å feilstaver havkarbo og lavakarbo hele tiden? Jeg er visst ikke glad i ordet x)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Friken! How are you? Jeg håper virkelig det ordner seg for deg med den vanskelige maten. <3

   Slett
  2. Hell :) ^^ Ja, nei, maten er vel grei. Vi har funnet ut at det ikke er noe galt med magen min i alle fall. Tror det sitter I mellomgulvet... Jeg blir ikke helt klok på det, men jeg ble i alle fall henvist videre. Kosten er nå 80% mer spennende enn den var for en uke siden.

   Slett
 7. Haha, enig! Trodde det bare var fordi grøt er så innmari godt at jeg begynner å glede meg til neste gang det er lov til å spise :D

  GOD TUR! Kos dere!
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Good point! :D Takk, vi koste oss veldig.

   Slett
 8. Men allikevel så spiser jeg heller havregryn til frokost enn noen av de andre tingene. Nå er jeg heldigvis mett litt lenger enn 2 timer da :)
  God tur!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg også. Til det første. Hurra for havregrøt!

   Slett
 9. Jeg er helt lik deg. Vanlig havregryn holder ikke, heller ikke med peanøttsmør.

  MEN:
  Bruker jeg steel cut oats (bestiller på iherb) sammen med chiafrø (bløtlegger alt over natten slik at jeg får "overnight oats") og har NØTTER over grøten, så er jeg plutselig mett i flere timer!

  Vanlig havregryn får jeg enorme blodsukkerdropp av, så det passer absolutt ikke for alle (^.^)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Silje! For en fin blogg og for noen nydelige luer!! Tusen takk for tips. Jeg skal teste på ny med steel cut og se om det hjelper. Hvor mye nøtter?

   Slett
 10. Kan du fortelle meg hvordan du lager en GOD havregrøt som ikke blir slimete?!

  Jeg pleier å ta 40 gram glutenfrie havregryn og ca. 2 dl vann og legge det i en kjele over natten. Når jeg skal lage de til frokost dagen etterpå tar jeg 1,5 - 2 dl vann og koker dette opp! Problemet er at det blir så slimete konsistens! Pleier å koke grøten i 20-30 min. Men er det noe "hemmelighet"? Lav/høy varme? Mer/mindre vann??

  Pleier å tilsette 30 gram chocorite chocolate supreme etter koketid og noen ganger så blir det mer suppe enn grøt fordi det virker ikke som om det proteinpulveret trekker til seg så mye væske? Heller motsatt?? Har du noen gode tips å komme med Queen of oatmeal??

  Hva er forresten forskjell på steel cut Oats og vanlige??

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karoline.

   Beklager sein tilbakemelding. Vi har vært i NY vet du ;)

   Grøten min blir ikke slimete. Vil du komme på GRØTverksted? Ikke legg de i vann over natten. Min koker i maks 5 min.


   Steel cut er hele korn som er delt i to. Altså ikke valsede flak som vi er vant til her. C elsker Steel Cuts.

   Dersom suppekrise - ta i litt kokosmel ELLER bokhveteflak - de suger MASSEVIS med væske.

   Nå har jeg forresten hatt løpetrening i Central Park den siste uken - og det har vært fåkkings AMAZING. :)

   Puss och kram

   Slett
  2. Hei fine Karoline. Så kjipt at den blir seig. Jeg har lagt ut en oppskrift her på hvordan JEG lager grøt, du må gjerne se om det hjelper. http://chassi.blogspot.no/2011/05/hvordan-koke-grt.html

   Du bruker ganske mye vann tenker jeg. Jeg ville sikkert nøyd meg med å enten sette gryn over nattn eller koke dem.

   Den lille har forklart steel cut, og ja, du må gjerne komme å smake. :P

   Slett
 11. Eg pelier spise babygrøt med hirse, da eg ikkje tåler havre. Holder meg mett ca 2 timer på 1 porsjon babygrøt 4mnd med hirse og vann.
  Har du prøvd hakkede nøtter på toppen av grøten?
  eventuvelt spise frokost med fleire retter? Broren min spiser alltid tre retters frokost, og han er kjempe sunn og sterk, så det funker tydligvis. Han spiser grøt, knekkebrød, nøtter, frukt og grønnsaker.
  eg tenker at det er betre å spise etter 2 timer enn å la være bare fordi klikk mener man skal være mett. Eg spiser kanskje 12 måltider om dagen, tror ikkje klikk hadde likt det heller :-p
  God Tur til deg og den lille østlendingen

  SvarSlett
  Svar
  1. Babygrøt!! :D

   Gjett om jeg har prøvd med nøtter ja. Nam nam. Og flereretters frokost er fast fjellprosedyre. Da har jeg også grøt (med nøttesmør) og knekkebrød og frukt og grønt om det fins. Det funker det!

   Tusen takk og takk for gode tips! Klem på deg!

   Slett
 12. Prøv dette rugbrødet! Det holder meg mett lenge :)

  https://www.google.no/search?q=rugbr%C3%B8d&rlz=1C1RNDN_enGB448&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=lN8UUqf9Ho2TswbupoHoDg&biw=1366&bih=630&sei=mN8UUrm_CsqGtAaE5oCoAg#fp=12509384e629cfec&hl=en&q=rugbr%C3%B8d+eldorado&tbm=isch&um=1&facrc=_&imgrc=7z9L2dNMvVPL-M%3A%3BoQTEqG5Qfkt0tM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.retthjem.no%252Fimages%252Fshop%252Fsmall%252F24069848.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.retthjem.no%252Fshop%252Findex.aspx%253Fintshopcmd%253D%2526maingroup%253D654604%2526group%253D29162%2526prod%253D10509192%3B292%3B238

  Oi, lang link!

  SvarSlett
  Svar
  1. Linken funket helt fint, tusen takk! Rugbrød er tipp topp og metter megagodt, jeg får meg bare ikke til å bytte ut kakegrøten min til frokost. Men til lunsj! :)

   Slett
 13. Haha, fine, gode tips fra KK :D :D

  SvarSlett
 14. Blir sulten ca tre timer etter en god dose kokt på melk, selv med mandler, kjerner, frukt og cultura på. Blir imidlertid ofte litt kvalm av havregrøt, to be honest, så prøver det ikke så ofte.

  Håper august er bra! Her bygges det fortsatt baby :)

  NAV (Nina vestlending gift med østlending etc)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nina!! Hyggelig!! Har dere hatt en fin sommer? Hvor lenge skal dere bygge?

   Kos!

   Slett
  2. Hei igjen!
   Nydelig sommer, masse deilig fri og bær og lollipop spinn! Vi bygger i 33 dager til, tenker jeg. Håper bittelitt mindre, men ikke mye mindre, men vi får se. Hun bestemmer vel selv når hun er ferdig :)
   Vi melder oss inn i turistforeningen, forresten, skal på trillegruppe med baby og gleder oss. Inspirert! Må nok vente litt med jostedalsbreen på langs og sånn, men begynne i det små er topp.

   Nina

   Slett
  3. Den lille østlendingen27 august, 2013 21:44

   OJDÅ! Så flinke dere er! Vi kjenner andre som er med i DNT-trillegruppe!! Det er kuli! Dere skal ikke blogge snart dere da?

   Er det lov å spørre hvordan alt har gått til? Er det litt som jomfru-Maria-fødsel eller har dere vært i Danmark? En blir liksom ikke gravid på en slump når vi har sånne fine kjærester som vi har! Lykke til med siste måneden! Søsteren min har også bare 3 uker før hun skal ha bebbis!!

   Puss och kram

   Slett
  4. Takk, vi prøver i hvert fall å bli friluftsmennesker og gå på beina innover, og ikke bare være sånne kjipe landeveissyklister.
   Vi er nok ingen bloggere, men skal si fra hvis om!
   Nei, ingen jomfru_Maria her, men man trenger heller ikke dra til Danmark. Fra og med 2009 med den flotte nye loven, får man samme tilbud i Norge :)

   Lykke til som tante-to-be!
   Nina

   Slett
  5. Oj, så bra! Her ute i provinsen vet vi visst ingen ting. Vi er i Oslo i November. Får vi bli med dere på trilletur? :D

   Kos!

   Slett
  6. Selvfølgelig! Gøygøy!

   Nina

   Slett
 15. Kanskje en time, avhengig av hvor godt jeg likte grøten. Jeg blir mett når jeg har spist noe jeg liker, spiser jeg noe som kanskje ikke falt helt i smak kommer suget etter noe annet ganske snart ;) I tillegg er jeg rutinemenneske til min hals så etter 2-3 timer må neste måltid komme, uansett! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Den lille østlendingen27 august, 2013 21:41

   MuffyLove: Kjekk blogg! Nå var jeg akkurat innom og snuste. Har du lest Chassi-bloggen lenge?

   Litt enig med deg i at suget komemr raskere om jeg har spist noe jeg ikke synes er sånn veldig godt.

   Jeg blir MINDRE sulten av cardio og spennende hverdag- og mer sulten av styrketrening og være hjemme og kjede meg.

   Noen som kjenner seg igjen i det?

   Puss och kram

   Slett
  2. Hei Muffy! Takk for svar! Med 2-3 timer mellom måltidene er du en av de bedre her. :)

   Slett
 16. Hei havregrøt-sistah!

  Jeg vet i grunnen ikke hvor mye jeg spiser, for jeg måler ikke opp, men det blir nå er fin porsjon uansett. Jeg blander med linfrø, rosiner, sesamfrø, kokosolje og cottage cheese (koker kun på vann). Det holder til en 3-3.5 times fjelltur.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello sistah!! I didn't know! Like you even more. :D

   Du går virkelig masse i fjellet. Jeg vet ikke noe i hele verden som hadde holdt meg gående i fjellet i 3,5 timer, men grøten din hørtes flott ut.

   Klem!

   Slett
  2. Takk.:) Jeg synes den er veldig flott!

   Jeg tror kanskje det høres mer ut enn det er, fjellturer altså. Men en for dagen er vel ikke så mye? Jeg bor jo tross alt i Bergen!

   Jeg har en meget sær metabolisme og kan gå fryktelig lenge på fryktelig lite om det virkelig kniper. Dog humøret kan blir noget overskyet haha!

   Slett
 17. Havrekli er trilset for enda bedre grøt!!! 1 dl kli, 2,5 dl melk + gjerne noe surt bløtlegges over natta og kokes et par min til klien er myk, men har tyggemotstand! Tipper kokosolje og rosiner gjør deg ekstra mett! Jeg synes metthetsfølelsen varer minst en time lenger med kli, pluss at det smaker sååå godt! :) akkurat spist vanlig havregrøt uten noe ekstra nå, føler meg stappa foreløpig :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei snille Gunhild!

   Takk for tipset! Det brukte jeg tidligere, men nå hadde jeg nesten glemt det. Perfekt! Jeg lover å kjøpe havrekli neste gang jeg er i butikken. Da får man nesten litt steel cut-følelse selv med vanlige havregryn. :P

   Slett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...