onsdag, november 21, 2012

Kvinne 58, ønsker å gå litt ned i vekt

Hei! Hva vil du anbefale en kvinne på 58, som har litt vondt i et kne og ønsker å gå ned i vekt? Jeg tenker periodisk faste, for da får hun virkelig satt livet sitt på hodet. Kjære kvinne, nå skal du gå uten mat i 24 timer og så skal du spise alt du orker etterpå, okei? Og så skal du trene markløft, for det er den øvelsen som forbrenner flest kalorier.

Dette er endelig eksamen til PT-studiet. Kvinne på 58 skal få en periodeplan på 10 uker, der hun blir litt slankere og kommer i bedre form. Jeg tar med glede i mot alle tips altså. Kvinnen er nokså fersk på trening, men har en hund som hun lufter. Det høres ut som en typisk kunde på Toppis, det burde gå greit, men åååe, det dukker sikkert opp en muldvarp til selve eksaminasjonen så jeg gruer meg likevel. Noe sånt som Hæ, har du ikke lagt opp til en egen spesifikk bevegelighetstrening til det vonde kneet? Oh oh..

Så her sitter jeg og lager treningsprogram.

Snart er praksistiden over og jeg kan fokusere på bare én jobb og ett studie. Tank God, det skal bli deilig. I dag er det onsdag og jeg skulle egentlig vise Malin hvor fint det er i Sørmarka, men hun meldte avbud.

Hun var sikkert travel. Det hadde sikkert ingenting å gjøre med flommen i byen.

Så onsdagen er en helt vanlig dag med praksis og regnvær og trening på Toppis. Maten i dag har vært grøt av steel cut oats (oh djises, det er som å ha bursdag hver dag) og tre omganger med chili con kylling (fordi store porsjoner sparer meg for masse matlaging). Og nå.. Nå skal jeg bare vente på masse tips til kvinnen på 58 som vil litt ned i vekt. :P

Kjempeklem!

45 kommentarer:

 1. Du står med ræven bak uansett hvor du snur deg! Det er umulig å helgardere seg på sånne eksamener. Når du prioriterer på en måte blir du tatt for at du ikke gjorde det annerledes. Så bare begrunn alle valgene dine, da går det fint. Lykke til! Dette går som en drøm.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode tips! "Stååå med ræææven bak." -Ok!

   Nei, takk på skikkelig for gode tips og lykkeønskninger. Supre flinke du kunne sikkert kuppet hele showet med en alternativ sirkeltrening på slynger og kettlebells og øvelser jeg ikke har hørt om engang, men det skal jeg ikke prøve. Bare EN annerledes ting som får kvinne, 58, til å huske denne PT-en ekstra godt, for eksempel periodisk faste, det må jeg ha med.

   Slett
 2. Hard rock science. Jeg aner ikke. Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. It really is. Men tusen takk! Jeg skal spre budskapet om jeg knekker koden noengang. :)

   Slett
 3. Balansetrening for ankler og kne slik at hun ikke faller på isen og ødelegger det mer!!! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Den skal jeg bruke. :D

   Slett
 4. Fant et gullkorn på fotballfrue-bloggen (elsker de morsomme skråblikkene du har hatt på henne iblant:D) : "Hva spiser du (rett) etter trening siden du holder deg unna raske karbohydrater?

  Fotballfrue says:
  Har jo skrevet et eksempel her, nøtter :) Ellers funker ost, cottage cheese med bær. . alt mulig egentlig. Det er ikke alltid jeg trenger spise noe etter trening, kommer helt an på intensiteten på økten :)

  - C"

  Da skal jeg droppe å spise etter trening i morgen.. Hehe. Hva sier du? :P Bør man ikke alltid spise etter eller annet etter trening? Masse lykke til på eksamen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha ha! Det beste hos Fotballfruen er kommentarfeltene. Det kan virke som hun hater alle leserne sine, jeg vet ingen som er så streng som henne. Få deg et liv! Ser du ikke at Lars Kristian virker lavere enn meg fordi han lener seg mot rekkverket og jeg har 14 cm stiletthæler? Han er KJEMPEHØY nemlig! Du vet ingenting om oss! (Leste du den saken?)

   Men spis etter trening! :)
   Selv på periodisk faste tror jeg man spiser etter trening, og det sier jo litt, for der spiser man bare når man må. Kroppen har et "vindu" opp til 30 minutter etter trening, der den er ekstremt mottagelig for karbohydrater, så å spise to bananer da vil restituere deg tusen ganger bedre, og gi mye bedre treningsutbytte. Og så trenger den proteiner, og da som en shake for eksempel. Du har uansett forbrent mer enn dette, så et ettertrenings-måltid måltid fungerer som brannslukking for et enormt matsug som ellers ville oppstått.

   OG. En ting til. Nøtter anbefales ikke etter trening fordi fettopptaket virker så seint i kroppen at en dose nøtter vil kreve mer energi enn den gir deg igjen. Men cottage cheese med bær hørtes bra ut. Masse bær da.

   Bla bla bla, takk som spør! Dette er det kjekkeste jeg vet. :)

   Og takk for lykkeønskninger!

   Slett
  2. Hahaha, det leste jeg ja! Sinna! (Lavt blodsukker kanskje...?)

   Takk for info! Merker at blodsukkeret mitt holder seg mer stabilt utover ettermiddagen når jeg har inntatt noe rett etter trening :-) Du må aldri slutte å blogge, det er så morsomt å lese her inne! :D

   Slett
  3. Hahahah! Åh, takk for en stille latter i eksamenslesingen! Jeg måtte selfølgelig gå inn og lese i kommentarfeltet på bloggen hennes, og FOR en underholdning det var! (Vanligvis unngår jeg bloggen bevisst for å unngå å bli provosert og hjernevasket - ikke bra for den lille i magen ;) Også alle smilefjesene hun slenger på etter de sure svarene sine! "Du vet ingenting om oss. Se til å vokse opp :)" eller noe i den duren...

   Anyways, masse lykke til med eksamineringen din! Det går nok strålende :)

   Slett
  4. Det er igrunn rart at dette kommentarfeltet ikke har blitt angrepet for å være anti-fotballfruesk.

   Slett
  5. Haha, nå lo jeg godt. Hun har lavt blodsukker selvfølgelig! Okei, jeg skal ikke slutte å blogge. Du er altfor snill! Jeg snurrer rundt på stolen her. :D

   Slett
  6. Vilde: Hei! Det var lenge siden! Desto hyggeligere. Går det bra med deg? Nei, jeg ville også passet på fotballfruevibbene hvis jeg hadde et forsvarsløst barn i magen. Tusen puss til deg og til den lille!

   Slett
  7. Vilde: Må ikke bli fotballfruefiendtlig nei. Jeg får ofte pes for at jeg ble sammen med den LILLE østlendingen. Oi, oi, du må være veldig trygg på deg selv som ble sammen med en så bitteliten.


   (Det skal være en ære å bli parodiert da.)

   Slett
  8. Takk for det :) Jeg kikker stadig innom, selv om jeg er dårlig til å kommentere. Jeg nyter innleggene dine likevel! Det går bare bra med oss :) Ultralyd venter på tirsdag, og da får vi se om det blir gutt eller jente! Weee! Ellers vokser magen som bare det, og blir stor, stooor. Jeg oppdaget nettopp at jeg nesten har fått utovernavel (den er i hvert fall helt strukket ut og annerledes) :p

   Puss på deg og din lille :)

   Slett
 5. Høres veldig lik ut som en av eksamenscasene vi også hadde i september! Jeg fikk en dame som ville stramme opp, og som elsket ja-nei maskinen.. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Et fiktivt tilfelle av en dame som elsket ja-nei-maskinen? Det er jo helt sykt. Anbefalte du andre maskiner, eller lot du henne få fortsette å jobbe med de små musklene på innsiden av låret? :P

   Slett
  2. Ja, et fiktivt tilfelle.. takk og lov.. 'ho' ble en verkebylle gjennom hele eksamensforberedelsen.. :P vanskelig kunde.. ville stramme opp, men ikke få muskler.. Jeg anbefalte henne heller andre øvelser.. var jeg flink da? :)

   Slett
  3. Ha ha! Ja, da var du flink. :D

   Tusen takk her også for mye god hjelp. You're a star! <3

   Slett
 6. Thumbs up for lillers forslag ;)

  Men jeg skal nok ikke gi noe forslag. Noob som begynte på treningssenter for første gang på mandag sitter her og er støl over det hele etter en styrkeøkt, så støl faktisk at jeg ikke greide en enkel zumbatime i dag og heller hadde en halvitmes-økt på mølla. Shit... føler meg svak (Sugde i alt som hadde med løting å gjøre). Men jeg skal nok bli sterk til slutt jeg også!

  Lykke til :3

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig kult at du har kommet deg inn på et treningssenter! :D Hva slags program kjører du? Har du fått god hjelp der borte? Kanskje vi kan lage et case ut av deg også. "Liten ivrig frik ønsker å bli fit and fabolous."

   Slett
  2. ja, får god hjelp der. de har faktisk et tilbud for ungdom om veiledning av PT, så jeg skal få satt opp et program i begynnelsen av neste uke. Det kombinert med de supre saltimene de har blir nok bænkers :D jeg har allerede hatt en samtale om hvilke timer som passer meg og hvordan det kan fordeles ut. Og jaaaa, hihi, det er meg nå i en setning for tiden:D En case PTer er nesten garantert å støte på x)
   Jeg som er så lav og spinkel føler meg som ei lita gresshoppe der inne :o
   Lurer på hva folk hadde skrevet om det var eksamensoppgaven?

   Men jo, en god nyhet! Jeg fikk helsekosten i strømstad til å bestille både steviasøtet whey og kasein av en fabrikk som ikke sender til Norge :D jeg må nøye meg med standardsmakene, men jeg har i det minste proteinpulver!

   Slett
 7. Den lille østlendingen21 november, 2012 21:38

  Hva med å anbefale FOTBALLFRUE-livsstil? Ikke bare diett altså. Men heile pakkå. Null carbs. Eviglange løpeøkter. Suuuuupertighte bukser som får en til å føle og i det minste SE tjukk ut til ENHVER tid. SÅ må du be henne ta bilder av seg og maten sin HVER dag - og legge den ut på nett til alles spott og spe. Det ville fått meg til å drop a few pounds i alle fall. Ja, og be henne flytte ut på bygdå. Ikke en kiosk eller en cafe i nærheten. Kan jo umulig gå på en matsmell når det er 8 mil til nærmeste Felleskjøpet. OG så tipper jeg faktisk at en del restylane i leppene gjør det bittelitt vanskelig å spise. Fokuser på kosthold altså! Hjalp det? Er hun tynn nå? Puss och kram

  SvarSlett
  Svar
  1. Den lille østlendingen21 november, 2012 21:41

   Litt ned i vekt? I følge fotballfrue er det ikke noe som heter LITT ned i vekt. Din jobb som PT bør hovedsakelig være å få henne til å sette seg et mål om MAKSIMAL vektreduksjon synes jeg. Overbevis henne til å tro at hun EGENTLIG er født naturlig RADMAGER så går resten av seg selv! Lykke til fine. Jeg er sikker på at du kan gi henne anoreksi før hun kan si eplekake!

   Slett
  2. Jaaa! Vi slanker henne grundig og før hun vet ordet av det så roper vi OVERRASKELSE, og så tar vi bilder av henne til julekort som hun kan sende sine nære og kjære. Og så flytter vi henne ut på landet og setter opp en blogg, ja. Og på bloggen kan hun fortsette å fortelle hvor kult det er med periodisk faste.

   Slett
 8. jeg tenker små endringer som nesten kan virke umerkbare vil være fint for en 58 åring, som å bytte rømme med kesam, skinke med salami og kanskje speltlomper til tacoen istedenfor hvetelefsene osv. da blir kaloriene automatisk kuttet ganske drastisk faktisk :) du vet du dette selvfølgelig, men ja, noe er det i alle fall :) og sukrin istedenfor sukker og sånt. men ikke be hun kjøpe hele helsekostbutukken og iherb, da vil "slankeprosjektet" virke som et SABLA stress og styr og dyrt. hehe, ja.. kanskje litt nyttig kanskje?
  btw du er kul

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Det var en veldig god idé, for det er sånn de tenker på idrettshøyskolen også. Tusen tusen takk! :D

   (Og takk. *Knis*)

   Slett
 9. Jeg er så lei meg for at jeg måtte bytta ut tur i sørmarka med tur til svigers... Jeg LOVER å være med neste gang <3
  Forresten, er det flomvarsel? Dette er jo typisk Stavanger. Stavanger er den nye Bergen - regnbuen. Nei, regnbyen selfølgelig. Regnbyen!

  Du har fått så mange gode råd til denne damen på 58 at jeg bare sier "break a leg". Men ikke hennes leg da, hun har jo vondt i kneet fra før av...
  Knip og klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var flomvarsel ja. Og det kommer et nytt ett i morgen, om du vil gå tur da. :P

   Takk for tips i alle fall! Jeg skal prøve å ikke brekke det vonde beinet. Stakkars damen. Haha! Puss på deg!

   Slett
 10. Det beste tipset jeg kan komme med fra fysioterapipraksis og min fartstid i treningsbransjen er å MØTE pasient/kunde DER personen er. Å kaste for mye nytt mot personen fører etter min erfaring til at personen ikke syns det er særlig gøy.

  (sagt litt enkelt: Se for deg en trapp med 10 000 trappetrinn. Per idag spiser kvinnen brød til tre måltider og typisk kjøtt/fisk og pasta/potet til middag og lite trening. Hun befinner seg på trappetrinn nr 1. Hvor i trappen syns du pf og markløft hører hjemme? Skal du møte henne på trappetrinn nr 1 eller 80?)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello miss physio! Alle fysioterapauter regnes som forbilder av første klasse, selv under utdanning, så tips fra deg teller mer enn alt. Jeg var kanskje litt ironisk med periodisk faste og markløft, for det ville nok blitt trappetrinn nummer 80 ja, så jeg er helt enig med deg i den tanken der. Takk!

   Slett
 11. Kristine kom egentlig med gode eksempler med hva jeg prøvde å få fram.
  Noe difust med 'litt' vondt i kneet. Men hun går jo turer med hund, så ville kanskje satt opp en gå-skogtur med kuppert terreng og så høyt tempo hun mestrer (sånn utenom pt-timen).
  Ellers er jo slyngetrening fint for opptrening av både 'synlig' og 'usynlig' musklatur (sistnevnte er da altså små støttemuskler som trengs å vekkes til live igjen). Svakhet i m.gluteus medius er ofte bakenforliggende årsak til kneproblemer hos kvinner pga vinkelen mellom bekken og femur, så hvis du finner noen slyngeøvelser som stimulerer denne kan det funke.
  Ellers er jeg personlig veldig for at alle burde mestre å ta minst 2 pushups på strake bein (men som sagt, møt pas. der den er).
  Ro-øvelse i slynge eller ringer motvirker kjipe kontorrygger.
  Masse lykke til! ;D

  SvarSlett
  Svar
  1. Jess. Check check check! Øke intensiteten i gåturene - lurt - slyngetrening - lurt - og pushups er jeg også glad i.

   Men miss physio; Jeg har et spørsmål. Denne damen har et LITT høyt blodtrykk. Tror du da jeg kan ta en makspulstest på henne eller blir det å gå for hardt ut? Jeg gjetter det siste, men en faglig forklaring hadde vært gull. :P

   TUSEN takk igjen!

   Slett
  2. Litt usikker der. Hjertet er jo allerede litt overbelastet ved høyt blodtrykk, så da ville jeg hvertfall bedt henne klarere med legen først. (PS: Jeg er ikke under utdanning lenger, hoppet av fysio'n etter ett år da jobbutsiktene er ekstremt labre, så det blir klinisk ern.fysiolog av meg istedet:))

   Slett
  3. Gjorde et kjapt googlesøk, og jammen hadde ikke tv2 intervjuet en kar fra idrettshøyskolen;) Svaret finner du helt nederst i artikkelen http://www.tv2.no/underholdning/hjelperdeg/faa-best-mulig-utbytte-av-treningen-slik-finner-du-makspulsen-3449151.html

   Slett
  4. Takk igjen! Men tror du det er greit å i det hele tatt makspulsteste en person som har høyt blodtrykk? Vet ikke helt om jeg tør det..

   Slett
  5. Klinisk ernæringsfysiolog er nesten det eneste som er ENDA kulere enn o`fysio.

   Slett
  6. Som sagt usikker, men har hørt om folk med høyt blodtrykk som har tatt makspulstest. Det kommer antageligvis an på hvor forhøyet trykket er og årsakene. Her kan ting som familiehistorie komme inn: Er det hjerte/karsykd./blodpropp i familien kunne en løsning vært å trene på moderat intensitet samtidig som hun gjør noen kostholdsendringer. Dette kan kunne bidra til å senke blodtrykket, og dermed gjøre situasjonen tryggere til en makspulstest.

   (Jeg har basis og tv på NiH, og husker at de var veldig opptatt av dette med puls og intensitetssoner. Fordi pulsen er noe konkret å forholde seg til, kan noen ha lett for å henge seg veldig opp i denne ene variablen, noe som kan være litt uheldig da søvn, stress, hverdag og kost også kan spille inn på pulsen på trening. Det jeg vil fram til er at det er mange andre måter å måle fremgang på enn å trene etter puls, men dette er jeg sikker på at du allerede vet;))

   Gikk det greit på eksamen?

   Slett
  7. Og takk for komplement, hender jeg savner fysio'n, men ernæring er absolutt mer moro! Og kult! Det eneste ukule er at vi har 0, null(!) gutter i klassen. Og underernæring på mannebein er faktisk like farlig som vanlig undereræring (hvertfall for meg;P)

   Slett
  8. Beklager ordfeil og forferdelig setningsoppbygning.

   Slett
 12. Herrigud, nå fikk jeg blod på tann her:P sumo markløft med kettlebell er en grei måte å innføre markløft på.

  SvarSlett
 13. jeg kan ingenting om trening av kvinne, 58, men hvis jeg kan komme med et ønske/hjertesukk:

  Denne fotballfruen nevnes, og jeg har en niese som tydeligvis leser bloggen hennes litt for grundig. Min niese driver med turn, trener svært mye, begynner å bli kvinne, og har adoptert fotballfruens diett. Til sine foreldres fortvilelse, selvfølgelig. Kjære Chassi, du som har sakkunnskapen, kan du skrive noe om viktigheten av et sunt kosthold når man trener (og fortsatt vokser)? Gjerne noe som kan overbevise en fjortis om at nesten-ikke-noe-mat fungerer dårlig, og at Fotballfruen sannsynligvis er sulten, og derav bitchy, stort sett hele tiden. Gamle bilder av denne fruen viser jo at hun egentlig har en normal kropp, og ikke "alltid vært så tynn".

  Ja, jeg er bekymret for disse tenåringene som tror at Fotballfrue er et sunt forbilde.

  Ydmyk hilsen fra løpersken (jenta har blir "sken"), som har trent styrke hele tre ganger denne uken. Stolt!

  SvarSlett
  Svar
  1. ÅÅÅ! Hei kjære! Åh, stakkars niesen din, sånt er så trist! :( Jeg skal tenke på det og prøve å komme opp med noe lurt. Om konsekvensen av å miste mensen eller motsatt; hvordan treningen funker bedre med RIKTIG mat. Hun er skummel altså..

   Jeg er også stolt av deg nå. Keep it up! :D

   Kjempeklem!

   Slett
 14. Om hun har litt høyt blodtrykk, unngå øvelser med armene over hodet (det står sikkert noe om det i bøkene dine).
  Begynn med øvelser som vil hjelpe kneet og generelt stabilisere ankel og kne (eks. øvelser med strikk, step ups og step ups til siden, ettbeins balanseøvelser og så videre).
  Som en annen også foreslo, si at hun skal legge om en av gåturene (eller to, om du er vill og gal!) med hunden til f. eks powerwalk i mer kupert terreng.

  Husk også på alderen og trening av "eldre" i forhold til hvor du starter med repetisjoner osv (tenker utholdende styrke kind of reps til å starte med?). Sett kortsiktige og langsiktige mål :-) Det går fint!

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...