onsdag, november 14, 2012

Dommen over NIH

Hei! Det er tirsdag og jobb, og den siste PT-helgen med Idrettshøgskolen over. Nei, hello, i dag er det onsdag. Onsdag, onsdag, og venstre er den siden som klokken sitter på. Har dere hatt en fin helg? Håper det ikke er for sent å spørre om. Her har helgen handlet om livsstilssykdommer, kosthold og store barn i Bergen. Veldig spennende. Og så har det, som alltid hos Idrettshøgskolen, handlet om intervalltrening.


Eller 4x4.

Det har vært en kjempeopplevelse all the way, men hvem er best. Nå som jeg er ferdig kan jeg gi en endelig vurdering over hele PT-utdanningen. Eller halve, for å være helt nøyaktig. Det fins nemlig en PT-utdanning på NIH og en på AFPT. AFPT har jeg hørt mye bra om, men den gir ingen vekttall, om jeg har forstått det riktig. Og AFPT koster 44.000, mens NIH koster 25.000. Noen som har AFPT-erfaringer?

Her er min NIH-erfaring:

På kosthold:
Kosthold, kosthold, hei hei hei. Det er så spennende med kosthold at jeg trippet på stolen den dagen vi skulle ha det, men.. Kostholdsbiten har vært veldig basic, med mye snakk om brødskiver med honning. (Man trenger MASSE karbohydrater når man trener!) NIH er gammeldagse i sin viten om hva som virker. Og det er vel greit, kanskje har de rett til slutt (det vil tiden vise når Dr Hexeberg blir gammel og tar en endelig kolesteroltest), men jeg anbefaler heller Kosthold- og Ernæringsfaget til dem som er ekstra interessert.

Og på trening:
På NIH er det ikke nødvendig å gå så dypt i knebøy, det bestemmer man selv. Vi fikk en dag med "trendtrening" (i år var det crossfit-aktig og kettlebellstrening, og i fjor var det kampsport), og en praktisk dag med opplæring i basisøvelsene. Styrketrening er best som 5x5, for da slipper man å bli så stor (!), og intervalltrening er aller ALLER best.

Eller 4x4.

Selv da vi lærte om overvekt og metabolsk syndrom var det intervalltrening som gjaldt. 150 kilo altså? Skjerpings! Kom deg ut og løp! Jeg lover, det var medisinen for alt som var feil i samfunnet. Da spørsmålet kom om trening med lavere intensitet kunne virke, var svaret:

Det virker kanskje litt, men du går ikke på apoteket for å få en medisin som virker litt. (?)
Miljø:
Miljøet på NIH er så bra at jeg kunne gått der for alltid. Her fins en haug med smarte mennesker som alle har deltatt i OL en gang. Som studenter får vi trene på Toppidrettssenteret og dumpe borti de store heltene i kantinen, men det fins mange helter på kursene også. Både i Oslo og i Bergen.

P.S.
Plis spør hvorfor jeg bruker action man som foreleser! Det er fordi det er sånn de ser ut! Helt sant. Hvis foreleserne her er et resultat av 4x4, så virker det i alle fall. Og det holder for meg: Jeg brukte 4x4 på begge PT-kundene mine i går, og kommer til å teste selv veldig snart.

Fin helg i Bergen.

Og ellers har jeg fått noen gode poenger å bruke når jeg selv har kurs:

Vil du ha en frokostmeny på 450 kalorier:
3 havreknekkebrød
1 kokt egg + tomat
2 skiver fiskepudding + 3 skiver rødbeter
2 skiver skinke + agurk og purreskiver
1 pære, 1 kiwi
1 glass skummet melk

Eller 450 muffinskalorier?

For eksempel. Jeg har mange sånne. :)

Nå har jeg lært at vi spiser like mye mat som på 60-tallet, helt likt på en prikk, men at vi må ha skjermforbud og spise mere knekkebrød hvis det skal være håp for de store barna i Bergen. Jeg har selv tatt dette til etterretning og innført skjermforbud hver mandag for en liten østlending og meg selv. Anbefales!

Overordnet vurdering av NIH:
Jeg ville valgt AFPT om jeg ville hatt mindre fokus på 4x4, men NIH har vært tipp topp og tommelopp. Tusen takk for meg, NIH! Lots of love.

14 kommentarer:

 1. Åh magisk at noen er så ærlige om NIH! Gratulerer som PT :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Og oi, nå kjente jeg litt på bloggeangsten. Var jeg slem? Det var ingenting slemt ment, ingenting alls. Jeg kunne virkelig studert lenge på NIH og anbefalt det i massevis. :S

   Har du samme erfaring?

   Tusen takk for gratulasjon! Jeg har ikke tatt eksamen ennå, men forhåndsgratulasjoner er sikkert good luck. :D

   Slett
 2. Men Chassi.. Trodde du var PT allerede jeg? :) Jeg har også gått PT på NIH, og er enig med deg. Hurra for studiepoeng og et billigere studie. Flinke folk og mye basic.. Savnet kanskje litt mer tid på spotting og design av treningsplaner, men ellers tipp topp :)

  SvarSlett
  Svar
  1. I know.. Jeg står som sertifisert på Toppform, men tingen er at jeg fikk for mye fravær oppi jernmangelperioden min og måtte ta litt på ny nå. :S

   Slett
 3. Gratulerer med PT-utdannelsen din :) Herlig med så ærlige meninger! Og jeg tror faktisk at NIH er dyrere i lengden, om man tar det "høyeste" utdannelsen begge steder, husker jeg vurderte denne utdanningen og falt på AFPT pga prisen og litt annet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk! Jeg håper det ikke kom negativt ut, for jeg er virkelig megafornøyd med NIH. Absolutt. Selv om jeg føler på meg at AFPT kanskje er enda bedre. Hva tror du?

   Slett
 4. hahaha, "de store barna i Bergen" :D Er jeg et av dem, mon tro? :p

  SvarSlett
 5. Jeg var selv veldig fornøyd med NIH. Har ingen direkte erfaring med AFPT, men jeg hører folk skryter av den skolen også. Jeg tror ærlig talt ikke det er utdanningsinstitusjonen det kommer an på, men studentene. Tror det blir utdannet både gode og dårlige PTer fra begge steder. Hilsen diplomaten.

  SvarSlett
  Svar
  1. True. Men nå har jeg lyst å ta tilleggskurs hos AFPT. Ekstrem fettforbrenning for eksempel. :P Har du vært borti tilleggskursene også?

   Slett
 6. Liker sånne eksempler :) :)

  SvarSlett
 7. SV: Takk for det :) Overskriften er fra en sang som jeg synes er veldig fin. Hører på den ganske mye for tiden. Minner meg om sene kvelder med venner og gitar og teksten får meg til å tenke på et gammelt forlatt hus og kjærlighet og følelsen av å komme hjem/finne seg selv/finne roen..
  Den heter "Welcome home son" med Radical Face.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er tydeligvis schizofren.. Hilsen Carina/Fiberbabe :)

   Slett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...