søndag, mars 04, 2012

Samiske ord for snø

Hvor mange ord for snø kan du?
Hm?
Ord som beskriver snø.
Jeg vet ikke. Puddersnø, tørr snø, våt snø, hard snø.
Det er ikke veldig snøspesifikke ord.
Gul snø.
Som i tissesnø?
Og så har vi rød snø, som i filmen!
Bra.
Bra!

Kanskje eskimoene kan enda flere, men det er oppskrytt det der med de femtito ordene eskimoer har for snø. Det er samene som har mange ord for snø. De gamle samene har 300 snøord, men nå haster det visst å lære dem videre til ungdommen. Ellers vil snøen kunne smelte bort uten at ungdommen har  lagt merke til alle nyansene.

Bare 20-30? Du må lære deg flere!!!

 Vi tar dem snart igjen her nemlig.

Kram snø!
Bra.
Og død snø, som i den zombiefilmen!
Mhm.
Silkesnø!
Yay!

Men helgen her har gått til skaresnø og skikkelig isete snø fra Hunnedalen til Sandvatn.

Og fire samer i baktroppen.
Og storm omtrent.


Takk for seg, helgen! Det gikk sakte, men det gikk fint. Det er bare en uke til jeg drar på langtur, og jeg må vite at jeg ikke vil dø av gnagsår mellom Skarvheimen og Hardangervidda, men det ligger ikke an til det. Jeg gleder meg, jeg gleder meg, hoppfallera. Jeg skal bruke den samme ulltrøyen på innsiden og utsiden og brenne trusene underveis.

Og så må jeg pakke tre teposer og én vanlig kaffepose og én koffeinfri kaffepose ganger tolv...

Hva mer? Pakking og planlegging aller mest. Jeg skal på langtur neste uke og nesten direkte på en lang påsketur etter det. Ikke en KJEMPElang påsketur, men fra Finse til Haukeliseter i alle fall, så jeg tenker mye på det. Men. Det har skjedd noe nytt. Hva er det som har kommet til Turveien og som kan frakte oss på tur..? - Vi har kjøpt en bil.

En kombibil som kan kjøre mange mil og frakte både post og pizza.

Alt ble plutselig mye lettere med Kombibombi. Med bil generelt kanskje, men pizzabil kan anbefales. De koster mye mindre og pakkes veldig lett. Man kan campe i bagasjerommet om det trengs.

PS: Jeg har sinnsykt mange hyttebonger her, så jeg kan dele med meg om noen er interessert i gratis opphold på hyttene til DNT Oslo. Send et snøord eller fem så sender jeg en bong.

32 kommentarer:

 1. Sovesnø: snøen dumme mennesker legger seg til å sove oppå. Du går og går og går! Du er så flink og standhaftig. Jeg tenker at nå er liksom vinteren over. Siden det har blitt mars og alt. Jeg skal snart begynne å løpe i skogen og jakte på runner's high!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hallo, Martemor! Jeg hadde en runner's high på vannet der en stund! Vinden i ryggen og glatt som is, da ble det seriøst en high altså. Men ingenting standhaftig, vi gikk bare i to timer egentlig. :/

   Kule du som løper i skogen. Mye mer standhaftig. Løpes i fjellet snart. :P

   Slett
 2. Sludd, som når vinteren snart er over, men så faller det likevel noen krampeaktige snøkrystaller i mars, som smelter halvveis før det når bakken fordi det er blitt mildt og fint i været, og det blir til grå sørpe i veikanten, og da har vi plutselig tre snøord i en lang setning.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nydelig! Og så fint at de begynner på S alle sammen. Har du lyst på hyttebong? :D

   Slett
  2. Hyttebong tas imot med et stort smil!

   Slett
 3. Ekspediajons-østlendingen04 mars, 2012 18:42

  Sørpesnø. Slaps. Vann. Is. Skare. Puddersnø. Tung snø. Kald snø. Fiiin snø. Myk snø. (Mykis)! Kaldsnø rett i fleisen. Snøstorm. Snøføyk. Snøfonnesnø (veldig tung visst). Påskesnø. Råtten snø. Vant jeg? Jeg må kunne MANGE ord nemlig. Jeg håper på å vinne turleiar og. Puss puss puss

  SvarSlett
  Svar
  1. Dine snøord er fortsatt lite SNØspesifikke. Myk, hard, tung og kald...? Men du vinner lett likevel.

   Skal vi se...

   Oi! Du vant!!

   Slett
  2. Østlending og muligens snøekspert for anlednngen...04 mars, 2012 23:47

   Snøskredsnø. Skummelt og MÅ unngås. (Pliis kom hel, ren og like fin hjem fra crazy-langtur!) Silkesnø må til for å få silkeføre.
   Kladdeføre består nok derfor av kladdesnø - åpenbart.
   Nysnø. Visstnok bra. Løs og fin.
   NRKsnø heter SNE og skapte heftig debatt og oppsigelser (!?) i sin tid.
   Snøengel. Nuff said.

   Siddissnø er nok den kjipeste og er egentlig synonymt med bar asfalt!

   Kan man vinne mer! ? Er det som i eventyret? Prinsessen og halve kongeriket som var gevinsten? Nå er det Turleiaren og alle DNT-hyttene? Åh. Jeg må vinne.

   Slett
  3. Mye mye bedre. :D Denne gangen vant du heile turleiaren og hytter så langt auget kan sjå og havregraut ein berre kan draume om og alt som fint og gjevt. Gratulerar!

   Slett
  4. Østlendingen05 mars, 2012 15:45

   Bitte liten turdeltakar: "Jeg vant, jeg vant"!
   Kristisk røyst/ troll: "Hva vant du nå da?"
   Bitte liten turdeltakar: "Jeg vant turleiaren, hytter og graut ein bare kan draume om."
   Kritisk røyst/ troll: "Ka ska du, bitte lille turdeltakar, med alt det?"
   Bitte liten turdeltakar: "Eg skal til seters og gjerast sprek!"

   Og snipp snapp snute så var det bitte lille eventyret om den bitte lille turdeltakaran over. Og har ingen sett turleiaraen og turdeltakaren ennå så er det fordi de fortsatt er på tur i fjellheiemen ett sted... :)

   Slett
  5. Turleiaren og den lisle turdeltakaran hennar levde så godt saman og var så godt forlikte at alt turleiaren gjorde, syntest deltakaran var så velgjort at det aldri kunne gjerast betre; korleis ho enn bar seg åt, var ho like glad for det, og så lukkelege var dei i fjellheimen at alle andre kunne dra til skogs, og så glade var dei i grauten sin at dei aldri ville ete NOKO anna.

   Slett
 4. Svar
  1. Er det sant? Det hørtes fint ut. :)

   Slett
 5. Hei frøken friluftsliv! Har du prøvd deg på topptur eller? Med brettet på sekken eller randonee ski? Tror virkelig du hadde likt det altså Chassi :-) Har gått veldig mye med langrennskia fra hytte til hytte i jortunheimen og rondane, men herregud å spennende det er med toppturer. Anbefales!! Litt skummelt da(hvertfall første gangen!!), men det gjør det enda morsommere!

  Og hvis du skal anbefale en tur, hva ville det vært? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Djises, så kul DU er! Jeg har gått bittelitt toppturer med telemarkski og feller når vi har hatt fjellsportsamlinger på tvers av landet, og HVER gang har jeg og de andre vestlendingene kommet til kort altså. Jeg er treg opp og treg ned, skulle ønske jeg kunne si noe annet.

   Hvis jeg skulle anbefale ville jeg anbefalt hvorsomhelst over lenger tid, fordi det gir en helt annen følelse å gå 11-12 dager i strekk. Har du prøvd det?

   Slett
 6. Wooohooo!

  For en kombobombobimbo-bil!!

  Gratulerer!

  Bilsnø er den snøen som legger seg på biler...veldig banalt og enkelt. Jeg er ferdig med snø. Jeg vil ha graving!!!

  Klam snø? Klam klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Wohooo! I know! Det er akkurat som din bortsett fra at din ser ENDA mer spesialisert ut på postbringing. Vår kan brukes til begravelser også uten at noen reagerer på det.

   En deilig klam klem tilbake. :)

   Slett
 7. Gratulerer med bil, da. Jeg har ikke lappen engang, jeg ;)

  Og du: Jeg har spist tunfisk i gelé. Fant det på bunnpris og ble så glad! Men jeg kan ikke si jeg er videre overbegeistret. Er det noe spesielt triks med den? Jeg hadde den i salatblandingen min og spiste hele greia. Synes geleen var litt...tja...slimete? Ekkel? Spesiell? Jeg vet ikke...

  SvarSlett
  Svar
  1. Halloo! Og tunfisk i gelé!!! Det er det jeg kjøper når jeg skal flotte meg litt, fordi det koster 1,50 mer enn tunfisk i vann. Plis ikke si at det var ekkelt da. He he. Du venner deg til det, det er i alle fall ikke tørt - som tunfisk i vann kan være. Mmmm...

   Slett
 8. Det kuleste norske ordet for snø må utvilsomt være det de i Gudbrandsdalen titulerer denne hvitekrystallaktige massen som daler ned fra himmelen: Uttales bokstavelig: "Shogg" (o som i o, ikke som å). Haha, høres litt ut som et brutal bombe eller noe, men hør godt etter neste gang Gutta på tur sendes i reprise, eller et annet sted Arne Brimi skulle finne på å dukke opp;)

  Men duuuu Chassiiiii, nå har jeg fulgt bloggen din en god stund, men aldri kommentert, og jeg må bare si; jeg liker deg sååååå godt!!!! Du virker som herligeten selv!! En slik solstråle og latterspreder skal man lete lenge etter!! Ikke sjelden jeg må le litt for meg selv når jeg er innom og finner et nytt innlegg!!:)

  Dessuten har du overbevist meg om at den norske fjellheim i regi av DNT og turleder må være den ultimate måte å tilbringe enhver ferie på!! Så har nylig meldt meg inn og satser på å ta en charter i fjellet i sommer!! Så derfor må jeg rådføre meg med deg, o' ærbødigste fjellmester: Har du en tur du spesielt vil anbefale?! Jotunheimen, Rondane og sør-Norge for øvrig er å foretrekke (Det fagre Vestland faller naturligvis også innunder den foretrukne kategori!:))

  Tar gjerne imot en bong også om du skulle ha en å avse! :)

  KLEM på deg!! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann Tina! For en VELDIG hyggelig hilsen! Det er klart du kan få bong! Send meg en e-post med adressen din så sender jeg bonger med kombibombi.

   Shogg, jeg tror det så gjerne. Det er bare å kikke på kartet over Jotunheimen, der heter alle fjellene ord som ligner veldig på shogg.

   Fjellmesteren befaler: Prøv å få til en langtur, og i så fall er det nesten det samme hvilket fjellområde du velger. (Men jeg ville heller valgt Rondane enn Jotunheimen, fordi det er så steinete der.) Og så kan jeg anbefale deg å ta alle turlederkursene og lede turer selv. Ikke bare vil du føle deg mye tryggere i fjellet, men du får reise på veldig spennende turer uten at det koster titusen penger.

   Kom til vestlandet! Kjempeklem tilbake!!! :-*

   Slett
  2. Ååå, turlederkurset det hørtes vel megakult ut og så midt i blinken for meg!! :D Will check it out indeed!!

   Tips er mottatt med den største takk, og lagt godt på minnet! :)

   E-post kommunikasjon kan foregå til følgende adresse: tinaoveraa@hotmail.com

   KLEMMMMM!! :D

   Slett
 9. Holder med forrige "kommentator" - du er bare så kul og hærli Chassi!! Og nå digger jeg deg bare enda mer, fordi du skrev dette innlegget :-)
  Greia me snø-ordene våres er at de ikke er laget med ord som inneholder "snø", men de er "egenord" for masse ulikt som har med snø å gjøre, kvaliteten, føret, hvordan den har lagt seg på gjenstander osv. Det er altså en hel yrkesterminologi. Kan lære deg noen samiske snøord:
  seanjas = den snøen som ligger nærmest marka sent på vinteren og blir til korn (favorittsnøen, som gjør at reinen lettere får tak i maten sin, i motsetning til is, skrekk-og-gru!)
  Guoldu = den typen snø dere hadde på bildet, fokksnø, som de sier i nord-norge. Hadde det vært høyere opp og med større snøkorn som flyger med vinden så hadde det vært hevro. Vanlig snøfall er borga. Heldigvis er det ikke så mye av det her på Østlandet nå mer... :-)
  Kan cirka 50 ord til jeg. Er litt eldre enn han gutten i artikkelen, så jeg har lært meg noen flere ;-) Og hvis du vil donere noen bonger til meg så tar jeg gjerne imot! Bør besøke og bli kjent med "villmarka" i sør-norge før jeg stikker hjemover igjen for å lære meg flere snøord :-D Så er du hjertelig velkommen på skitur opp til nord-norge. Du bør ta deg en påsketur dit en gang!! Har mange hytter på vidda du kan sove i!! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi oi oi, dette var så fint at jeg kommer til å smile stort i hele dag! Takk for samesnøterminologi, det virker mye mer fornuftig nå! It all makes sense to me now. Fokksnø bruker vi her også, men de andre.. dødskult. Og 50 til? Jeg smiler så stort jeg bare kan! :D

   Påsketur i nordnorge hadde vært en drøm. Håper jeg kan få det til en gang. Klem på deg!

   Slett
 10. Hei og hå!

  Creds til deg for mange snøord (hvis det er et ord, da??)!

  Jeg planlegger en tur i fjellheimen i påsken. Typ Sota sæter-Gjendesheim -området. Gleder meg stort!
  Hadde satt uendelig stor pris på en bong eller to hvis du har. Mulig jeg må bo i telt et par netter evt. leve på havregrøt for å få råd til påsketuren, så noen bonger hadde kommet veldig godt med. Men på tur skal jeg uansett, altså!

  Holder på å utdanne meg til turleder slik at jeg etterhvert kan lede slike turer selv. Kan nå lede turer i nærmiljøet, så gleder meg til å få tatt de siste kursene! Må bare få tiden til å strekke til..
  Har du noen ruter du anbefaler i området jeg nevnte forresten? I Jotunheimen, 4-5 netter, med fjellski og en kropp som er i ganske god form.
  Tips og triks mottas med megastor takknemlighet!

  SvarSlett
 11. Hallo! Ingenting er kulere enn fjellspørsmål og klart du kan få bong! (Send meg adresse.) For tips til Jotunheimen ville jeg brukt turistforeningen.no og ut.no. Da kan du kopiere ferdige turer og gå dem på egenhånd og så ser du hvor krevende det vil være og hvor lang tid hver enkelt vil ta. :P

  Det gjør jeg. :D

  Her er turforslag: http://ut.no/turomrade/jotunheimen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er MIN erfaring fra Jotunheimen: http://chassi.blogspot.com/2011/04/vent-litt-skal-vise-vei.html

   Flottest i snø. :)

   Slett
 12. Takk takk!

  Adresse kommer på mail :)

  Da skal jeg granske ut.no enda litt til. Tenke kanskje du hadde enda flere inside-tips, men jeg finner nok ut av det. Har planlagt en rute som ser ok ut, gleder meg stort til min første langtur i fjellet på vinterstid!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hva er ruten?! Jeg har ikke vært så mye i Jotunheimen; en gang til beins og en gang på ski bare, ellers skulle du fått tips i massevis. Det eneste jeg kan si er at området er flottest med snø, for ellers er det jo steinrøys-steinrøys-svelt-i-hjel.

   Slett
  2. You've got mail!

   Enig den siste linja di der. Jotunheimen uten snø er et ork.. Flotte bilder å vise frem til venner og kjente når man kommer hjem, da :)

   Slett
 13. Åh, jeg satt AKKURAT å leste i DNT oslo tidligere i dag, og drømte meg bort til hytter og fjell :-D Jeg flyttet til oslo for ett år siden for å studere, og har fortsatt til gode å teste ut DNT hyttene. JA takk til bong, fine duuu :-D

  SvarSlett
 14. sukkersnø, en slags løs-snø er vanskelig å ta seg fram i når man skal renne opp eller ned bakker

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...