fredag, mars 23, 2012

Dette gjør gutten til mann

Hei! Jeg er endelig tilbake! Ikke til internettet, men til verden, etter å ha gått på ski gjennom Skarvheimen og Hardangervidda, og det er godt å være tilbake igjen altså. Thor Heyerdahl pleide å si til seg selv hvis noe var litt tøft at Dette gjør gutten til mann, og fordi jeg leste det i en bok på en av hyttene så jeg har prøvd å tenke som Thor Heyerdahl når turen føltes tøff innimellom. Jeg  kunne jeg lett ha blitt en mann, for det var tøft innimellom, men jeg startet som en pike så jeg hadde heldigvis en lenger vei å gå.

Det blåser storm ute, what would Thor Heyerdahl do?

He would put on a boblis.

And blog about it.

12 dager med ingenting annet å tenke på enn å sove og spise og gå på ski, det er jo det beste som fins, men jeg har aldri gått på ski i så mye vind før. Vindmåleren til Claudia målte 25 m/s, vi blåste over ende. En gang jeg var helt nødt til å tisse i stormen, og altså måtte passe på ski og staver og dra ned buksen uten å blåse over ende så MISTET JEG EN VOTT. Man kan sikkert dø ute i kulden når det stormer og man mangler en vott så jeg løp med skiene på og buksen nede. Votten stoppet litt.. jeg nærmet meg.. votten blåste videre... og jeg løp etter med buksen på knærne og kunne ikke engang tenke på at jeg burde være så flau som man bare kan bli. 10 turdeltakere var publikum, men jeg latet som ingenting da jeg kom tilbake med votten min, så da var jeg litt mann.

Ruten var Iungsdalshytten, Raggsteindalen, Geiterygghytta - og her måtte vi bli en ekstra natt da vi ble nødt til å snu i stormen en dag - Finse, Krækkja, Tuva, Mårbu, Kalhovd og Helberghytta. Vi gikk to mil til dagen, hadde 16 kilo i sekken, og vær som varierte fra stiv kuling til storm.

Da er det ikke kult å gå på utedoen.

Snø og sol er det supreste jeg vet, men enda mer spennende er maten. Man kan jo spise så sinnsykt mye mat når man går på ski. Juhu! Omtrent som dette:

Frokost
Havregrøt med prottispulver
Knekkebrød med makrell

Lunsj
To store skiver med uendelig mye pålegg

Lunsj igjen
To store skiver med uendelig mye pålegg

Mellommat
200 gram emergency supply

Middag
Soppsuppe, kjøttkaker og fruktcoctail

Middagen var stort sett den samme hver dag, og vi spiste store mengder av den også, men hva er emergency supply? Jeg har snakket engelsk gjennom hele turen for alle deltakerne var utenlandske, men emergency supply høres også mye kulere ut enn reserveniste. Det er bare tørrmat som blandes i en pose, men det kan se eksotisk ut (syns jeg) fordi det er en så VELDIG variert blanding av noe som er alle tørre næringsstoffer helt uavhengig av smak og utseende.

Spekepølse, rosiner og havregryn for eksempel.

Eller brunostbiter for å dekke fettbehovet, eller bare tørre havregryn om ingenting annet var å oppdrive, eller musli og nøtter på en veldig god dag... Helt supert med emergency supply. Men det var brødskivene som var dagens høydepunkt. Man kan putte UENDELIG med pålegg på store skiver når det for en gangs skyld handler om å få i seg masse mat.

Leverpostei, egg, skinke, makrell, sild og hermetisk ananas for eksempel.


Jeg har brukt mye tid på å savne den lille østlendingen som ikke fikk plass i sekken, men ellers har 12 hele dager gått til ingenting annet enn å spise og sove og gå på ski. Utstyret fungerte perfekt. 3 ulltrøyer var akkurat passelig og gnagsårene ble aldri større enn de alltid blir.

De ble teipet og plaget meg ikke et eneste sekund.

Koste oss uansett. :)

Koste oss i vinden.
Og en dag var alt helt hvitt.

Og en dag var det fint og flott.

Men nå er det vår hjemme. Da vi gikk mot Rjukan og Gaustatoppen i forgårs smeltet snøen helt bort. Men det er mer snø på vestsiden, og dit skal østlendingen få bli med til påske. Finse, Krækkja, Stigstuv, Sandhaug, Litlos, Hellevassbu og Haukeliseter. Andre som skal dit?

Gaustatoppen straight ahead, og denne frisyren skyldes ikke stylingprodukter.

Jeg ble ikke mann heldigvis, jeg er fortsatt en snill pike som ikke har tenkt å gå til Sydpolen. (Ønsker meg den boken bare..) Håper dere har det bra i vårværet! Jeg har 114 uleste innlegg på bloglovin, så jeg trenger enda en uke ferie.

19 kommentarer:

 1. Jeg er full av beundring! Høres herlig tøft ut!

  SvarSlett
 2. Takk! Så kjekt å høre. :P

  SvarSlett
 3. Beundring sendes herifra også, med all den troverdighet man kan oppdrive når man har gått hele 9km på ski i hele år. Gnagsårene var vakre og jeg er sikker på at du er verdens beste turleder.
  (vottetissinga bekrefter den saken)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er så GREI! Neste gang skal jeg tisse på en votte og varme meg på den. ;)

   Slett
 4. Den lille østlendingen23 mars, 2012 18:27

  Hei fineste!
  Velkommen tilbake til sivilisasjonen!
  I motsetning til deg, som synes snø og ski er det beste som fins, så kan jeg tenke meg andre ting og nemlig... hmmm... havregrøt for eksempel... eller å lese bok på sengen(?!)

  Reserveniste; er det det samme som nødproviant? Eller er reserveniste en ekstra niste og så må man ha nødproviant i tillegg? For reservenisten spiser man jo typsik opp når man går på slike turer vel? Og nødprovianten må kun spises i nød? Har jeg forstått det rett? Er jeg skikket til å bli med i påsken?

  Gnagsårene: Du gikk i det minste i skisko som egentlig er i riktig størrelse. Heldigen du. Og nå har jeg hørt rykter om at en utrolig snill dame har sendt deg gnagsårsutstyr fra den andre siden av Norge? Er det mulig da?

  Om savn og andre viktige ting: Noen savnet deg rett tilbake. Særlig pus som ble destruktiv og drepte lekemusen mens du var på ekspedisjon.

  Puss på deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei vakre vene fine du. Jeg har savnet yoghurt og kakao og havregrøt uten meierismør og bok på sengen for all del - jeg mistet jo hodelykten - men savnet mest deg.

   Nødproviant okei, men fordi den ble spist opp hver eneste dag så ble den en nistepakke egentlig. Jeg bare kverulerer, men du begynte. :P

   Puss på deg og puss på destruktive pus! Og masse kjærlighet. <3

   Slett
 5. Polfareren Chassi er tilbake! Så ut som en tøff og flott tur... (og egentlig veldig kaldt..) :) Jeg er imponert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nathalieee! Det var vel lenge siden! Skulle ønske du var med. Ingenting å bli imponert over, og ikke kaldt engang. Puss på deg. <3

   Slett
  2. Lenge siden ja.. det kan du banne på ;) Alt med snø er kaldt.. brrr.. Big hug!

   Slett
  3. Da ses vi ikke i påsken heller.. :( Big hug!!

   Slett
 6. Tøffinger! Whiteout skal man ikke spøke med ;)

  Jeg skal ut på tur selv uken etter påske. Bare meg, vofsen min, og Hardangervidda!
  Blir første gang jeg går en slik tur vinterstid, så muligens litt dristig å gå alene. Men jeg har med meg sikringsutstyr, og gleder meg vannvittig mye!!
  Uansett, tror du en sekk på ca 15kg (selv veier jeg rundt 53kg) og dagsetapper på 25-28km er i overkant?
  Hunden min kommer til å trekke meg noe, og dessuten er jeg i relativt god form. Har også mulighet til å ta en hviledag hvis gnagsårene blir for store eller musklene for slappe.
  Ka du tru?

  Takk igjen for masse inspirasjon!

  Hilsen Thea (som sendte deg mail ang. bergansklær, og som dessuten er superduper glad for hyttebongen jeg fikk) :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi oi oi! Det høres supert ut. Jeg skulle så klart ønske at du gikk i påsken heller, så jeg kunne dumpe borti deg. Det fins jo flust med hytter, så dersom du er usikker kan du legge løypen din rundt hyttene. Da får du fordelen av å bruke DNTs løypebeskrivelser og vet hva du går til. Sekken høres passe ut, men jeg ville lagt inn en hviledag i tilfelle vær og føre eller egen form gjør at dagsetappene blir for lange.

   Jeg trur det blir en fest! Bergangsklærne har jeg dessverre videreført allerede.. :(

   Kjempeklem!

   Slett
  2. Takker og bukker for svar!

   Har du en Bergansbukse å anbefale meg da? Siden du ikke har noen å selge, mener jeg :) Trenger en som veier lite, men som tåler alt! hi hi

   Jeg skal jo følge kvistede løyper hele veien, med mindre folk har tatt de med seg i løpet av påsken. Og som du sier, det er jo drøssevis av hytter i området :) Tror og håper jeg får en flott tur!

   Slett
  3. Mine bukser veier mye, men det er jo ikke tungt å bære en bukse så lenge du har den på, så det har jeg virkelig aldri tenkt over, det er jo vinterbukser. De er helt tette for vind og vær og kan luftes når det blir varmt, og så er de så tette nede i beina at jeg kan droppe gamasjer om jeg vil. Dette er Bergangs Stranda, om jeg husker riktig. Tommel opp, jeg anbefaler dem på det varmeste.

   Du får en kjempeflott tur! Og så tøff du er som drar alene! :-))))

   Slett
 7. Endelig oppdaget jeg innlegget ditt! Det var en fryd å lese. Du er beinhard!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det teller ti ganger så mye når det kommer fra deg, din tøffe sterke superkvinne. Takk!

   Slett
  2. Å fy fader!!! Samma sier jeg. Skitt, det blir vilt å gå tur med deg i uendelig mange timer. Du bare "WALK IN THE PARK", mens vi puster og peser og kanskje gråter litt...vaffal om jeg får gnagsår!

   Velkommen tilbake. Jeg har minst like mange uleste innlegg, tok pause da du dro :)

   Slett
 8. Hahaha!
  Jeg digger tekstene dine!
  Likte spesielt godt påleggsblandingen leverpostei, egg, skinke, makrell, sild og hermetisk ananas. Jeg som har fått høre at makrell og majones er sært :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint å høre! :D

   Utgangspunktet var at jeg hver dag skulle fylle matboksen med mine 4 skiver, og da krevdes det mye pålegg før boksen var full. :D Ville ikke blandet makrell og majones likevel, men jeg vet flere som gjør det og jeg sier tommel opp til alle som vet å blande godsaker. :P

   Slett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...