torsdag, mai 26, 2016

Syv basisretter

Jeg har hørt at folk flest har syv forskjellige middagsretter som går igjen. Og fordi jeg hadde bestemt meg for å lage mat i dag (det er på dét nivået) lå jeg i sengen i morges og lurte på hva mine kunne være. Jeg har også hørt at man kan ha regelmessig kontakt med omtrent like mange venner, men det vil jeg ikke tenke på en gang, for jeg er like dårlig der.

Den første retten er lett, den står i ovnen just nu. Lasagne! Eller ovnsbakt pasta, for jeg brukte pastaskruer og lagde den uten ostesaus.

Ser ganske fin ut.
Rett nummer to, Chili con carne, er en gjenganger hele året. Jeg liker at den varer i mange dager, og at man kan putte oppi hvasomhelst. Jo, man kan det. Tryll, tryll, pesto eller tunfisk; alt forsvinner i tomatsausen.

 • Nummer 3 er Pasta med tunfisksalat. Med rekesalaten fra 17. mai for eksepel.
 • Nummer 4 er Pasta med kjøttsaus. Hvasomhelst her og.
 • Nummer 5 er Pasta med laks. Pasta er godt.
 • Nummer 6 er Grøt; og den kan jo også brukes til frokost og kvelds. :D
Men så kommer jeg ikke på mer. Nå lukter det lasagne her.

Jess.

Ferdig! Fin.

Ser ut som noen har hatt frossen spinat på, men ja ja, det er bare til meg.
Nordmenn flest har et betydelig middagsrepertoar, ifølge Norske Spisefakta. De fleste spiser mellom 10 og 13 ulike retter i løpet av to uker.

Er det mulig? 10-13 retter på to uker, sier google. Jeg skulle ikke sjekket. Jeg kom til seks retter og ønsker meg syv, så grunnen til at jeg skriver dette er at jeg håper på tips til enkle middager.

(Det var forresten mye verre før: Dere vet ingenting om ekkel mat, Ekkel mat jeg elsker.)

25 kommentarer:

 1. Kommentarer: Du er digg i trusa. Du er den eneste som kan slippe unna med å legge ut matlagingsbilder i trusa. TENK OM FOTBALLHODET HADDE GJORT DET!!

  - Ikke glemt LAKS I FORM. Den er du jo god på!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen tusen takk. Det viktigste er å se bra ut i trusa. Men du, selv om laksen er en tur innom ovnen - for det står det på pakken at den skal - så blir den alltid blandet med pasta etterpå? Kom med flere tips eller ting jeg har glemt, der må vel være noe.

   Slett
 2. Du spiser veldig mye pasta! Ingen potet? Alle har vel lært etter å ha sett SKAM at POTET er bra for kroppen? ;)
  Vi har mye grillet kylling, båtpoteter og salat.

  Da gjelder ikke gravide-dietten. Den snakker vi ikke om.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yo Malin!
   Du burde snakke mye mer om graviddietten. Hva gjelder nå?

   Jeg har ikke sett ett sekund av Skam, men går det i poteter der? Poteter gikk jeg lei av da jeg bodde hjemme hos mor, og så har jeg aldri tatt dem inn i varmen igjen. Jeg forbinder poteter med tørt og trist, til stekt fisk og smeltet smør. (All good stuff NÅ, men ting jeg ikke gidder å tilberede.)

   Jeg fikk båtpoteter hos dere en gang, og det var dødsgodt. :)

   Slett
 3. Det går i grovt brød med sjokade! Og gulerot!

  Båtpoteter er kjempe godt, men jeg liker kokte poteter også da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kult! Sjokolade-sjokolade eller sjokoladepålegg?

   Slett
  2. Sjokoladepålegg! Men nå har jeg funnet ut at leverpostei ikke er kvalmeframkallende lenger. Yay!

   Slett
 4. Mellom 10 og 13 retter? Haha! Jeg kjenner ikke en kjeft som har en sånn fantasi på en helt vanlig hverdag! Vi lager også veldig ofte chili con carne. Vår vanligste hverdagsmiddag er å sette alle rester fra kjøleskapet på bordet og putte dem i pitabrød. Rømme på toppen! Enig med østis, du er kjempefin i trusen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra. Jeg ser for meg at dere spiser mer veggis også, enn det jeg gjør. Typisk løpere/akademikere og Oslo-boere. (?) Jotakk til trusen, men det er bare fordi det er veldig varmt på dette loftet mitt. Sykt varmt. Som i et drivhus.

   God helg snart! Har dere planer? Været like bra i Oslo?

   Slett
  2. Vi spiser vegetarisk kanskje tre dager i uken i gjennomsnitt, hvis du regner egg som vegetar. I går, f.eks.! Da hadde vi gresskartaco, som er Fredriks favoritt. Dagen før var det fiskekaker, og dagen før var det svinekoteletter, og så omelett før det igjen. Og før det var vi en uke i Paris og spiste kjøtt hver dag.

   Vi har fint vær, men i helgen skal vi visst ikke ha det like fint som dere, sier yr. Var fint i går og forgårs, da.

   God helg snart, ja! Vi får besøk av min nevø og min mor. Stakkars dem som må reise fra solen i Bergen. Hva skal du/dere?

   Slett
  3. Gresskartaco? Fredrik er kul! Maiken nevnte også gresskar, er det noe som er sesong for nå? Da er jeg nokså enkel i forhold, som handler på rema og ikke kan skille pastinakk fra persillerot.

   Paris så fint ut! Business or pleasure? Snakker du like bra fransk som du gjorde? Heldiggen.

   Helgen her begynner med å besøke morfar, sykle til byen og se cruisebåter med lillebror, og grille på stranden med advokatene. Før den lille østlendingen og jeg tar en tur til hytta i morgen. Spiser reker og tester kajakken, og later som om det er sommer. Jeg er så klar for ferie! Helt kribling på kontoret.

   Slett
  4. Jeg vil også lage kule ting med gresskar. Neste helg! :P

   Slett
  5. Det er nok mest høst og vinter som er gresskarsesong i Norge, men vi kjøper på innvandrerbutikk, og der har de dem hele året. Si ifra hvis du vil ha noen oppskriftstips.

   Paris var pure pleasure, men siden vi var der en uke, tok vi med jobben, så vi fikk gjort litt business før lunsj. Fransken min er nok litt rusten, men sitter overraskende godt i fremdeles. Gi meg tre uker i Frankrike, så kommer det nok tilbake. Får du brukt fransken noe særlig?

   Helgen din høres veldig deilig ut. Grilling! Sykling! Morfar! Reker og kajakk! Perfekt, spør du meg. Nevøen min er over gjennomsnittet av å gå på museum (i motsetning til tanten), så jeg går en blandet helg i møte på underholdningsfronten.

   Slett
  6. LOL! Selv har jeg en søster som syns muséer er det kjekkeste som fins. Lykke til med det! :)

   Takk for tips om innvandrerbutikker, det kan jeg glemme helt å bruke. Men nå bare: Game on for nye kule retter.

   Fransken min fikk testet seg da jeg tok Pedagogikk i fjor og skulle undervise på ungdomskolen. V.A.N.S.K.E.L.I.G. Det ble så mye jobb at jeg måtte hoppe av. Kjæresten tror jeg snakker flytende, for jeg har ingen problemer med å bable og prøve når jeg er i Frankrike, men altså nei. Diverre. Oversetter du fra fransk?

   Slett
  7. Jeg glemte et par ord inni setningen om nevøen og museene, men du skjønte tegningen: Jeg er ikke like glad i det som han er.

   Synes du er veldig sprek som prøvde å undervise i fransk i det hele tatt, jeg. Skjønner godt at du hoppet av! Har prøvd meg som ungdomsskolelærer selv, og det var helt forferdelig. Oversetter ikke fra fransk nei. Det er mer enn vanskelig nok å oversette fra engelsk, svensk og dansk.

   Liker du museer?

   Slett
  8. Det merket jeg ikke en gang, at noe manglet. ("opptatt") Jeg er ikke veldig glad i muséer nei. Jeg kunne løpt gjennomg hvilket som helst museum på ti minutter. Ka-ching. Unntatt Louvre, men kunst teller uansett ikke, for det er mye kjekkere. (På en skala fra 1-10 der leggbarbering er en ener og orgasme en tier er kunstmuséer en femmer. Akkurat nok til å settes pris på.)

   Slett
 5. Jeg har noen tips til enkel hverdagsmiddag.
  Min favoritt og det vi har oftest: laks, søtpotetmos og brokkoli <3
  2. Fisk i form – torsk i biter, purreløk, cherrytomater, kesam og ost på toppen
  3. Ferske vårruller – digg sommermat, og man kan putte hva som helst inni. F. eks reker og mango
  4. Fiskekaker med 86% fisk med stekt brokkoli, fennikel, sopp og løk
  5. Quinoasalat med hvasomhelst oppi
  6. Bakt flaskegresskar med fyll oppi og ost på toppen – og man kan jo gjøre det samme med sopp, paprika, tomat, søtpotet etc.
  7. Tunfiskpizza

  Det er sant at det stopper litt opp på 7..
  Det er Helene som lager mat altså.. Skal ikke skryte på meg det. Når hun er bortreist spiser jeg knekkebrød til middag. Hvis jeg lager middag så er det som regel for å prøve noe nytt. Sist gang lagde jeg squash- og tunfiskkaker. Det var ganske godt, og kanskje noe for deg siden du liker tunfisk. Det var altså en boks tunfisk, en revet squash, 1 egg og litt grovt mel (kan sikkert byttes ut med fiberhusk). Tror det ble ca 12 stk. Og de var ekstra gode med soyasaus.

  Genser, truse og sko. Jeg liker stilen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heei Maiken! Takk! :D

   1. Åh, digg! Kan jeg få laks og søtpotetmos en gang?
   2. Fisk i form kan jeg klare.
   3. Kult med vårruller. Som du lager selv? Nei, med sånt rispapir! Det har jeg, det er godt! Med chili.
   4. Fiskekaker er også veldig godt, men jeg syns de flotteste er for dyre. Jeg har fiskepudding og pasta i matboksen i dag. :P
   5. Quinoasalat høres bittelitt avansert ut. Vaske og koke quinoa ... Falt av allerede der. Kan jeg putte den på reservelisten.
   6. Bakt flaskegresskar med fyll oppi, du MÅ tulle. Gjør hun dette regelmessig? Var det så at dere er gift eller kan vi bytte kjærester? Respekt for Helene.
   7. Hm. Kuli.

   Fint at du liker stilen, for det er tøfler du ser. Truse og ulltøfler strikket av svigermor. :P

   Hva skjer i helgen?

   Slett
  2. Såklart du skal få laks og søtpotetmos en gang :)
   Helene lager vårruller. Det er kjempelett. Men man jo ha rispapir, og jeg vet ikke om det finnes i vanlig butikk. Vi har både innvandrerbutikk (må finnes en bedre betegnelse?) og fiskehandel rett rundt hjørnet, så det blir mye gresskar og fisk :P Vi spiser kanskje mest gresskar på høst/vinter når jeg tenker meg om. Og bakt gresskar er lett! Det lager seg nesten selv. Det er superdigg i gryte eller suppe også.
   Vaske og koke quinoa er vel ikke så veldig mer avansert enn å koke pasta? Og det er myyye sunnere :)

   Jeg skjønner ikke at Helene gidder å lage middag hver dag, men det gjør hun altså. For et KUPP! :D

   Vi har ikke så mange planer i helgen. Men i kveld skal vi på middagsbesøk og bli servert svin i svin. Jeg er litt spent på hva det er.

   Hva skal du i helgen?

   Slett
  3. Den lille Østlendingen28 mai, 2016 06:04

   Svin i svin? Tipper svinefilet rullet i bacon.

   Slett
 6. Den lille Østlendingen28 mai, 2016 06:09

  Chass,

  I tillegg til dine 7 - så kan jeg Quinoapizza og sashimisalat. Jeg tror det er lov å slå seg sammen på detta. Om Maiken gir oss oppskrift på quinoasalat - så kan jeg lage det. Null stress. Skal gi et forsøk på quinoalapper også. Som vi kunne hatt syltetøy til - sånn som andre spiser pannekaker. Er du med på det?

  Jeg kan lage mye mer enn jeg faktisk lager. Jeg er helt ekstremt periodespiser. Jeg burde utfordre meg selv til å lage minst en rett i uken som ikke er den jeg alltid spiser... i dag blir det reker. Eller blåskjell om du heller vil det. Reker kan vi koke egg til - og lage en salataktig greie - om du ønsker det?

  Jeg så oppskrift på en veldig kul tunfiskrekesalat forresten. Den skal jeg lage til deg.

  Hva skjedde med brødbakingen? Om jeg lager deg en sånn svensk tunfisksmørgåssalat - baker du deg et brød da?

  SvarSlett
  Svar
  1. Selvfølgeliiiig! Man skal jo samarbeide med så klart, med dem som er i samme husstand; og da er vi et bra team.

   Jatakk til quinoasalat! og lapper. :D
   Og mere brødbaking, det er jo uberkos. Takk for tipset.

   Je t'aime.

   Slett
 7. Dere er et bra team :-)

  jeg tror jeg er dårligere enn deg/dere faktisk jeg er ekstemt kjedelig i matvegen
  1. vegansk taco
  2. vegansk quesidilla
  3. vegansk buritto
  4.soyasjokolademelk rett fra kartongen
  5. tacosalat

  så visst du ser bort i fra at 1,2,3 egentlig er varianter av det samme er det kanskje ikke så ille.

  ja nei kjærligheten er ikke bare lett den er også utfordrende og spennende. men forandring fryder :-) jeg har det bra, klart vi kan ses i oslo i sommer.

  du og østis er et topp team

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Og så bra DU er som sier så mye fint.

   All ære til alle som klarer veggisretter, så du får fem poeng og et plusspoeng for disse. Ja, de ligner på hverandre, men det gjør også mine pastaretter med diverse tilbehør. ;)

   Så nå er kjærligheten bra? You should blog about it.

   Oslo neste.

   Slett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...