tirsdag, februar 16, 2016

Grøt med karbo eller proteiner - hvem vinner?

Okei, så dere bryr dere ikke, det er grøt igjen, men dette er viktig. Det er viktig fordi jeg har gjort et eksperiment som angår alle som spiser frokost; et eksperiment som forteller hva du bør spise og hva du bør si til Helle når hun kritiserer havregrynene fordi de har like mange karbohydrater som sjokolade. Hvem er best av høna eller egget, hvem kom først til Amerika, SÅ viktig er det.

Testing, testing, take 1000.

Testing take 1001.
 
1002. (Jeg hadde ikke klart det alene.)
(Dette er også en havregrøt!!)


Testing take 1003.
Oppsummert er dette ståa:
Jeg sluttet med proteinpulver i januar og har siden da eksperimentert med alternative proteinkilder og alternativet Hva om jeg dropper proteinene? Jeg har kokt forskjellig grøt, sjekket næringsinnhold og kjent på metthetsfølelsen.


Kun avbrutt av surfing på mere grøt, og søte dyr og jenter som bader.
Jeg har til og med testet løpebloggenes grøtvarianter. De amerikanske løpebloggene skriver mye om grøt med lite proteiner. De er aktive jenter som lever på mandelmelk og bær omtrent, og som lager havregrøt som ser meget lekker ut, men blir man mett av sånt?


Aller best er The Oatmeal Artist. Jeg testet denne.

To eksempler får lov å representere karbo- og proteinvarianten:

Havregrøt med banan består av 60 gram gryn, 1 banan, 2 dl melk, 1,5 ss kakao og 1 ss peanøttsmør.
Havregrøt med egg består av 60 gram gryn, 1 egg, 2 dl melk, 1,5 ss kakao og 1 ss peanøttsmør.

Og vips, nå kommer vi snart til fasiten, i tilfelle dere er lei allerede. (Ikke vær det, dette er gøy! :D)

Begge inneholder i overkant av 500 kalorier, men mens havregrøt med banan er den som tilfredsstiller Helsedirektoratet sine anbefalinger, er det havregrøt med egg som gjør meg mett i magen.

Det var det.

Proteingrøten vinner altså. Så putt på proteiner eller bruk bare frø og nøtter som Helle gjør. (Nei, la oss ikke gå så langt. Det kan bli neste eksperiment.)

What to say to Helle: Er det like mye karbo i havregryn som i sjokolade? Ikke rart det er så godt med grøt!

Og mens løpebloggenes havregrøter er de som ser aller finest ut så ble jeg ingenting mett av dem i det hele tatt. Grøten på bildet over inneholdt 330 kalorier og INGENTING proteiner (mindre enn 10 gram), så for en jente som er aktiv blir det altfor lite. For min del trenger jeg 2500 kalorier til dagen og måtte spist 7,5 sånne porsjoner for å komme i mål. (Dét blir neste eksperiment, for det hørtes ganske okei ut.)

God grøt, som Minken Fossheim ville sagt.

39 kommentarer:

 1. Kuuult! Jeg vil dog fortsette med proteinpulver og bytte det ut med egg en gang i blant :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det jeg også kommer til å gjøre når jeg har vist for meg selv at jeg ikke er avhengig av proteinpulver (Jeg savner det!). Rart at man aldri går lei av proteinpulver i grøten, for jeg har gått veldig lei av egg allerede.

   High five for oss og for prottis! :)

   Slett
 2. Tenker du som er selveste "grøtdronningen" (prinsessen om du vil...) kan svare meg på et grøtrelatert spm: Hva vil du anbefale av lettkokte eller store havregryn? Har lenge holdt meg unna havregryn/grøt pga vært litt forstyrret av den for meg lite hensiktsmessige lavkarbobølgen, men ønsker nå å gjeninføre havre. Har tidligere hatt erfaring med at jeg blir slapp av havregrøt, i motsetning til å få masse energi slik man skulle tro (i og med at dette er kost mange idrettsfolk benytter), har du noen kjennskap/erfaring med det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Gøy! Jeg vil veldig gjerne være både dronning og prinsesse, og så er det kjekt å diskutere grøt sent på kvelden. :P

   Hvordan lager du grøten din? Det har ikke så mye å si om du bruker store eller lettkokte havregryn nemlig (LITT bedre blodsukkerstigning/GI på de store, så det er vel de som er sunnest) Kan det være at du har spist for lite eller kan tilsette mere proteiner i grøten? Ref saken over.

   Puss och kram

   Slett
  2. Hei Anonym,

   Hun sier det ikke spiller noen rolle - men hun kjøper alltid store selv. Alltid. Det som derimot spiller en smaksmessig ENORM forskjell er stekte havregryn vs ustekte havregryn.

   Du må virkelig prøve forskjellen!

   Slett
  3. Good point, de stekte er veldig gode. Kanongode, jeg må gidde det selv snart. MEN, nå som jeg ikke har proteinpulver har grøten blitt litt tynnere med store gryn, så jeg har brukt 50/50 i det siste. ;)

   Slett
 3. Hei! Jeg er litt av den oppfatning at for å bli mett så må en noen ganger bare fylle magen litt. Derfor liker jeg varianten med MASSEVIS av bær i / ved siden av. Eventuelt - hva med en liten salat før grøtmiddag?

  Og jeg er redd grøtforskere n(altså du) var veldig forutinntatt på at karbogrøt ikke ville holde deg mett. Tror du det kan ha påvirket resultatet?

  Puss

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm. Godt poeng. Men det MÅ jo bli litt blodsukkerstigning av bare frukt og gryn? Og med litt mener jeg masse. Jeg har generelt vært så sulten og spist så mye i det siste at jeg hadde gått opp to kilo da jeg tok en sjekk på vekten i dag. Her er det altså mange faktorer som kan spille inn. (Kan vi si oss ferdige med morsdager, bollesøndager og valentines for en stund?)

   Vanlig forrett til grøt er gulrot med peanøttsmør. Ærk bærk til salat. ;)

   Slett
  2. Jeg tregner å teste ut bærtrikset nå, så tusen takk for det.

   Puss puss puss! <3

   Slett
 4. Klar for en utfordring?

  Jeg har både EGGEHVITTEPROTTIS og BIFFPROTTIS. Har kun testet eggehvitte. Du kan veldig gjerne prøve.

  Jeg likte godt erteproteinet vi hadde en periode. Da slipper du iallefall at alt blir "melkemat" -

  Men jeg vil gjerne utfordre deg til å teste ut minst 3 andre alternative proteinkilder i grøt. Det må da finnes andre ting enn pulver, cottageCheese og egg som gjør seg i grøt?

  Puss

  SvarSlett
  Svar
  1. Jatakk! Har du biffprottis, din galning? Ha ha. :D

   Erteproteinet var helt knall, jeg skal kjøpe proteinpulver igjen. Livet er for kort til å ikke få proteinpulver.

   Takk for utfordringen, det kan jeg prøve på. Jeg har allerede pyntet med masse yoghurt, teller det? Og de enorme nøttemengdene vi fikk på Grød, de var jo også en proteinkilde. Da gjenstår bare Elvisgrøt med bacon. :P (Synd du er veggis, for det blir digg!)

   Slett
 5. Hei jenter! Jeg har lang erfaring med det dere kaller karbogrøt, som har vært min foretrukne hverdagsfrokost siden 2001. Den inneholder havregryn, laktosefri lettmelk, litt vann, en banan eller et eple (avhengig av hva jeg har, og noen ganger en av hver) litt salt og en liten smørklatt ELLER peanøttsmørklatt. Av og til også et dryss med kli. Dette holder meg mett i rundt fire timer. Try it!

  PS: Jeg tror du blir fortere sulten av at du kjenner sånn etter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er akkurat som hos løpebloggene. Er du fortsatt en løper? Må spørre i tilfelle du har blitt en blek og blodfattig yogi siden sist. Og kan jeg spørre hvor mye gryn du bruker? Tusen takk for tips, særlig det siste som nok er helt sant. Jeg gleder meg til å gi karbogrøten en ny sjanse, for jeg er som sagt kjempelei av egg men ingenting lei av bær og banan.

   God natt-klem.

   Slett
  2. Åh, og hva skjedde i 2001? :P

   Slett
  3. Jeg slumper litt, men ca. 1 dl havregryn! I 2001 fikk jeg servert havregrøt til frokost en gang jeg ikke var hjemme hos meg selv, og det var en ny og deilig opplevelse som jeg straks innlemmet i mitt liv. Jeg har alltid eksperimentert med grøten for ikke å bli lei, men den jeg beskrev for deg, er defaultløsningen.

   Jeg er ikke blitt en blek og blodfattig yogi, selv om jeg har begynt å gjøre litt yoga for ikke å være så stiv, noe det er fort gjort å bli når man løper (som jeg fortsatt gjør).

   Pleier du å lage grøt med melk? Det anbefales. Smaker mye bedre enn å koke den på vann. Egg i grøten? Hvilken smak har du på da? Og hvorfor ville du slutte med proteinpulver? (det er ikke et ladet spørsmål, jeg har aldri verken smakt eller sett proteinpulver, så jeg aner ikke hva jeg spør om.)

   Slett
  4. Fin opplevelse i 2001. :)

   Jeg gjør også yoga, så vidt, og hadde gjort enda mer om døgnet hadde enda flere timer. Kuli! Jeg trodde jeg skulle teste grøten din nå i dag, men det kom litt brått på. Vanskelig å endre vaner sånn på morgenkvisten. Jeg bruker melk nå når jeg ikke bruker pulver, som jo er en slags melkeerstatning, men i dag hadde jeg bare egg.

   Dette er historien om proteinpulveret (jeg har formiddagsfri, så takk som spør!): Jeg fikk en diett fra en bodybuilder-kollega jeg hadde stor respekt for, og han var sånn Hæ, du må jo bruke proteinpulver! Her har du fem kilo som smaker kunstig jordbærlitago (må ta med det i historien, for jordbærlitago var det verste jeg visste - så ille at jeg ikke ville kline med typen hvis han hadde drukket det), og vips så var jeg hektet på grøt med veldig kunstig og mye smak. Nå prøver jeg å slutte fordi jeg vil være en sunn person som kan leve på mat som bestemor kunne hatt i skapet sitt. Jeg tror det er best i lengden. Dessuten er ikke proteindietter in lenger, nå er det mer ren mat og til og med veggis som er det kule. Jeg vil også være kul. :P

   Er du veggis? Hvor mye løper du?

   Slett
  5. Jo, og når jeg koker grøten med egg så behandler jeg egget som om det var proteinpulver. Jeg har det der for innholdet heller enn smaken. Grøten er full av kakao og smaker Snickers-sjokolade, så det egget er egentlig bare i veien.

   Slett
 6. Usj, jordbærlitago. Skjønner veldig godt at du vil slutte med kunstig smak og utrendy pulver! Enig i det du sier om bestemormaten og proteinene. Det beste er nok å bare spise vanlig mat, og ikke være så trendsensitiv og konseptbasert i matveien. Jeg er ikke veggis, men vi lager en del vegetarmat likevel. Falafel og grønnsakssuppe og makaronigrateng, for eksempel. Men jeg synes det er kjedelig å kutte ut kjøtt og fisk, jeg er glad i det og synes mange retter blir best med. Jeg synes du er kul uansett hva du spiser, jeg. Min største justering i matveien i det siste har vært at jeg har redusert saltforbruket mitt. Vi har en genfeil i familien som gjør noen av oss disponert for blodpropp. Det går bra å spise mindre salt, men det stiller jo visse krav til matens iboende smak.

  Haha! Egget er i veien! Kutt det ut, sier jeg bare. Hvis du vil ha mer fylde i grøten, lager du den med melk, og så tar du en klatt med cottage cheese eller tjukk yoghurt eller en liten haug med nøtter på toppen. Ikke egg! Fhøsj! Hvis jeg synes grøten blir for tynn, pleier jeg å jevne den med litt mel. Det er jo det motsatte av egg, men det smaker nok bedre.

  Hvor mye jeg løper? Jeg har ikke sånn klokke som måler, men jeg ligger vel på 70 km i uken i snitt.

  Du? Jeg ønsker meg noen gode styrkeøvelser som jeg kan gjøre hjemme på mitt eget stuegulv. Jeg er så svak i hofter og overkropp. Kan du lage et lite program til meg? Jeg trenger et opplegg, ellers sklir det bare ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. High five for oss som sier alt det rette. <3

   Egget er litt i veien, du har nok rett i det også. Melk og cc/yoghurt er notert, med bær og banan. Jeg prøvde å gå fire timer mellom frokost og lunsj i dag - jukset bare med en pære og ti nøtter - men det holdt hardt altså! Du har knukket koden sikkert, den som løpejentene lever etter, for 70 km er også kanonmye løping der jeg kommer fra.

   Slett
  2. Her er treningsprogrammet:

   Supersett bulgarsk utfall og hyperextension (har du en benk?)
   Supersett pushups (mot benk hvis du er svak) og dips
   Supersett ab-roll og planke med alternerende armløft


   Da mangler bare øver del av rygg og biceps, og til dem ville jeg kjøpt en tjukk strikk som du kunne gjort roøvelser med. Skulle ønske jeg heller kunne vist deg alt dette, men håper du skjønner hva jeg mener. Tøyer du for hoftene? Viktig.

   Slett
  3. Pære og ti nøtter er vel ikke å jukse? Det høres ut som et deilig mellommåltid.

   Jeg brukte ganske lang tid på å komme meg opp i 70 km i uken, og der har jeg ligget stabilt i fire år. Jeg har med andre ord ikke utviklet meg noe særlig, for mer løping enn det får jeg ikke til hvis jeg skal ha et kjekt og normalt liv. Hvordan går det med foten din?

   TUSEN TAKK for treningsprogrammet! Veldig snilt. Jeg har en krakk som jeg kan bruke som benk, men mangler ab-roll. Har lenge tenkt å kjøpe meg en sånn strikk, så nå skal jeg gjøre det. Hvilken nettbutikk anbefaler du? Og hvor ofte bør jeg utføre dette treningsprogrammet?

   Slett
  4. Gymgrossisten er billig og bra, og disse strikkene er de samme alle veier. Hvis du vil gjøre pullups også (ja, det vil du) så gå for 32 mm." Ellers kan du velge den smalere varianten også.

   2-3 ganger i uken, tenker jeg. :D

   Slett
  5. Denne syns jeg er så kjekk at jeg ga en liten østlending til jul. Jeg vet ikke om hun satte pris på det, men jeg anbefaler det villig vekk til alle for det om. Med denne kan du ta ab-rolls stående! :D

   Slett
  6. Jeg vil gjøre pullups, men da må jeg vel gå til et treningssenter, og det har jeg ikke gjort siden 2013. Det var en kjekk ab-roll! Takk for tips! Og ja, jeg tøyer hoften. Det er jeg blitt nøye med etter at jeg fikk en låsning i bekkenet for et par år siden (skrekk og gru).

   Slett
  7. Du må kjøpe en stang å ha i dørkarmen! Da har du et komplett hjemmegym til under tusenlappen. Gjør det gjør det, gjennomfør det! :D

   Slett
  8. Guuuunhild! E du derrrrr?

   I dag har jeg gått formiddagstur med vår kjære Marthe! :) Vi snakket om deg. Som jeg glede rmeg til å treffe deg! :D :D

   Puss Puss

   Slett
  9. Halloen! Så kjekt at du gikk tur med Marte! Er hun på besøk i Stavanger? Marte er kanongodt turfølge! Det er helt sikkert du også.

   Slett
 7. Jeg må ha egg i grøten. Da blir den kremete og god. Men så topper jeg (heile driden) med kanel, sukker og smør så det er mulig det der det som gjør at den smaker så godt.

  Men du rører inn egget sant? Eller har du et kokt egg oppi, sånn som til den grønne grøten?

  SvarSlett
  Svar
  1. Høhø, ja, for jeg koker liksom kakaogrøt og legger et kokt egg på toppen. Typisk meg. (Jeg kunne gjort det hvis det var en utfordring dog!)

   Det er du som har inspirert meg til å koke den med egg, og jeg gjør det hver dag nå, så TAKK. Bruker du egg og vann eller har du melk også?

   Slett
  2. Jeg bruker alltid vann og melk og egg. Nå er det veldig lenge siden jeg har spist grøt kom jeg på :/

   Slett
  3. Dette var så spennende at jeg laget en egen poll på siden. Takk for svar. Lenge siden sist altså? Da vet du hva du har å gjøre. :)

   Slett
 8. Dere er grådig løyen hele gjengen!

  Jeg bløtlegger mine store havregryn i laktosefri ekstra lettmelk natten over og spiser de som de er. Holder meg mett i noen timer i alle fall, har aldri tatt tiden. Jeg trodde det var rømmegrøt man hadde egg på jeg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingrid!

   Er dette bergensdialekt eller et forsøk på stavangerdialekt? I Stavanger ville vi sagt løgne, men vi ville vel ikke brukt "grådig", for det er vel en bergensklassiker? Spennende. :)

   Jeg har bløtlagt gryn i dag! Nå prøver jeg alt mulig for å finne ut hva jeg liker. Rømmegrøt med egg har jeg faktisk aldri hørt om, men er det en ting jeg lærte i bergen så er det at de kan sin rømmegrøt, så der skal jeg stole på alt du sier.

   Hvordan går det? Hvor mye gryn bruker du?

   Slett
  2. Dette er bergensisk.;) Jeg er helt håpløs på å imitere dialekter nemlig. Jeg måler ikke opp, men jeg har gjort det for deg og det er ca 130-150 gram gryn og kanskje 3-4 dl melk.

   Ellers går det veldig bra. Akkurat ferdig på jobb for denne gang og 16 deilig fridager står for tur. Vi starter med skrei og champagne hos Han Kjekke i kveld.;)

   Og du? Og hun lille? Og all den magre kuttitjiisen og alle chiafrøene? *hihi*

   Slett
  3. Var det? Vi har et felles dialektord som ingen andre skjønner! Løyen - løgne - løgnas, her kan det bøyes på alle rare vise.

   Voksen grøt, det likte jeg. Dobbelt så stor som min, men kanskje med mindre topping på,(?) det er der kaloriene ligger for min del.

   God helg til deg. Kos deg med han kjekke! Skulle ønske jeg hadde skrei og champagne i vente nå, og ikke sterk kuling og skitur i mørke.

   Jeg skal på ski og den lille vet jeg ikke helt hva skal gjøre i helgen. Kuttitjisen. :D

   Slett
 9. Poll! Me loves! :D Det må du ha myyyye oftere! :D

  Kan du oppsummere preferanser i eget innlegg?

  Nå undersøker jeg alternative proteinkilder. Hamp. Chia (nett kjøpt). Fettredusert peanøttmel (nettopp kjøpt). Så får vi forske litt i det om du blir mett eller ikke. Jeg har og surfet på naiscream og danske trender. Der er alle med i matklubber liksom. Skal vi også lage en matklubb? En grøtklubb? Eller?

  Hvor mye chia må jeg ha i grøten for å få like mye prottis som i 150 gram mager cottage cheese. Sånt skal jeg beregne i helgen.

  Puss

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for megakoselig hilsen og proteinmel og chia. Hamp må være spennende! Koster sikkert en månedslønn, så jeg er litt motstander bare for det, men gø-høy! :D

   Du kan ikke bytte ut cc med chia. Det blir enda dyrere enn hamp, og det går bare ikke. Men hvis du har grøtverksted/beregningsverksted i helgen så gleder jeg meg veldig til referat på søndag.

   Puss på deg

   Slett
 10. Helle skriver "jeg har vokst opp med å høre at
  •Havregryn spiser alle toppidrettsutøvere"

  Dette var nytt for meg! Jeg visste ikke at havregryn hadde tenner en gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha! Men det har de. Det er derfor vi ikke har flere toppidrettsutøvere her, for havregrynene har spist dem. Alle unntatt skiheltene, men det er bare fordi havregryn trives så dårlig i kulden.

   Slett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...