mandag, mai 27, 2013

Karbokamerater

Hei! Jeg har vært på Fedon-foredrag! Nei, her fins det bare alt for mye å fortelle. Skal jeg fortelle om det optimale middelhavskostholdet og den lille østlendingens kroppsanalyse, eller 7-fjellsturen og baby Teodor? Too much! Må fortelle alt.
Oh djises, han er så kul.

Det viktigste fra Fedonforedraget var at det optimale kostholdet kan oppsummeres til ett optimalt måltid. Jeg gir meg over. Polymåltidet dekker alt, det er som en pille man ellers kunne tatt for å redusere hjerte-karsykdommer og bare bli slanke og lekre. R U Ready?

Man trenger:
400 gram grønnsaker
110 gram fisk 4 ganger i uken
60 gram mandler daglig
100 gram sjokolade daglig
1 fedd hvitløk daglig
1 glass vin daglig

Okei, litt rart kosthold kanskje, men dette var så inspirerende at jeg nå spiser gulrøtter med trippel mengde nøttesmør (fest!), og laksen står i ovnen as we speak.

Helt sant.
 Annet nytt fra Fedon er for eksempel..
 • At en neve nøtter er viktigere enn frukt og grønnsaker
 • At proteinpulver står oppført som anbefalte proteinkilder
 • At selv om det magiske polymåltidet krever 400 gram grønnsaker, så vil Fedon ha 800. (Hjelp!) Det er ikke akkurat fotballfruediett, her snakker vi mer enn en pynteasparges.

Men jeg føler at det var noe mer. Fedons Eurodiet ligner veldig mye på min Easylife, så det var ikke veldig mye nytt egentlig. Men, jo:

 • Middelhavskosthold var tidligere beregnet på at sicilianer beveget seg gjennomsnittlig 13 km til dagen. Nå beveger de seg bare 1 km til dagen, og derfor anbefales middelhavskostholdet nå uten den typiske middelhavspastaen. Hm!
 • Og da legger jeg til for egen regning, at så lenge jeg beveger jeg mer enn den gjennomsnittlige sicilianer så er pasta helt okei. Og ris og brød og havregrøt. Og sånn ble vi karbokamerater, Fedon og jeg.

Nok om Fedon. Spør hvordan det gikk med den lille østlendingen på kroppsanalysen!
Yes, the dreaded one.

Hun satte visst verdensrekord i fettprosent nemlig. Jeg syns selv det var rart at Fedons "legeteam" (Eurodiet-team) ropte ut i vill begeistring at dette var stas, men hva vet jeg, det er mulig at det var et visst slankefokus på dette foredraget. Her er alle fornøyd i alle fall. Jeg turte ikke ta testen, hvis noen lurte på det.

Nok om fettprosent. For holy moly, for en helg det har vært! Vi har gått 7-fjellsturen i Bergen, og Tina var der, og baby Teodor var der, og nå har jeg fått en strekk bak på låret, og alt var så bra. Jeg må legge ut noen flere bilder... Sånn.

Fine Teodor!

Og klar ferdig gå til 7-fjellstur.

Først alene i tåka.

Og så med verdens beste selskap. Hei Tina! Hei bittelille!
Hei Bergen!
 
Selv t-skjortene var megakule i år.
Og så var vi så SINNSYKT raske at vi rakk kaffe i parken før bussen gikk.
Perfekt! I love Bergen in the springtime. I love hotellet som serverte 7-fjellsfrokost klokken 05.30. I love østlendingen som lager Fedonlaks just nu. Og love love til Tina og turen og Teodor!
(Hvis dette ble litt mye kjærlighet og energi så vit at jeg har ligget på sofaen helt siden jeg kom hjem. Jeg leser gangsterbøker, og later som om jeg ikke hører gressklipperne som durer der ute, eller ser hybelkaninene som danser her inne. Det er såvidt jeg har byttet til ren t-skjorte.)

Hipp hurra for alt som er bra. Håper dere har det like bra. :-)

24 kommentarer:

 1. var sikkert veldig inspirerende og gøy å lære mer om kosthold :) nøttesmør <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Liller! Det var faktisk mandelsmør! :D Men hjemmelaget, ikke luksus fra Herby.

   Slett
 2. Åå, haha, denne bloggen får meg i så godt humør!! :D
  Så gøy med Fedon-kurs. Jeg liker faktisk Fedon, både fordi det var han sine bøker som fikk meg til å skjønne at fett ikke er farlig for mange år siden (før det woket jeg grønnsaker i vann, grøss og gru :S), og fordi han anbefaler daglig mørk sjokolade og vin. Og et slikt kosthold er jeg med på (minus vin nå som jeg har en baby i magen selvsagt!).
  Ha en fin tirsdag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er vel snill! Nå fikk du meg i godt humør også! :D

   Bra det der med fettet, jeg er så enig! Jeg har også woket i vann, men jeg skal bli mye rausere med pesto og oljer og alt som er digg etter dette foredraget.

   Hurra for baby i magen og god tirsdag til deg også!

   Slett
 3. Jeg kjenner jeg har tusen spørsmål ang Fedon nå. Sjokolade og vin hver dag?? HVER DAG?? OMG I love Fedon <3
  Men er virkelig nøtter viktigere enn grønnsaker og frukt? Men alikevel skal du spise 400 (800?) g grønnskaer? Og dette kan du bytte ut med en NEVE nøtter? Altså... jeg skjønner ingenting.

  Nydelige bilder av dere på tur. Dere er så spreke at...åh.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, kjære!

   Det er vel ikke sånn at Fedon er fasiten, men dette polymåltidet kommer fra seriøse forskningsresultater. Det erstatter "polypillen" vi ellers kunne tatt for å bli maks sunne og friske.

   Go crazy! Kanskje vi kan servere et polymåltid til dere på lørdag.

   Det med nøtter var sånn at Ja, grønnsaker er viktig, men faktisk så er en daglig neve nøtter enda viktigere. Nøttene reduserer hjerte-karsykdommer med 30 prosent, mens grønnsaker bare med 20 prosent. Det gikk mye i hjerte-karsykdommer, det var ikke alle tips som gikk mot bodyfitnessidealet.

   Slett
  2. Aha! Jeg streber verken etter hjerte-karsykdommer eller bodyfitnessidealet, så jeg får spise både nøtter og frukt og grønt.

   Spennende forskning hvertfall :)

   Og ang prottisbarer og muffins på fjelltur. Det teller ikke. Sjokolade er sjokolade. Den skal ikke inneholde protein, og ha MINST 450 kcal pr 100 g ;)

   Slett
  3. Det var jo en helt ypperlig spesifisering og sjokoladedefinisjon, for da faller også påskesjokoladen utenfor, men hva har jeg å vinne på å spise sjokolade? Jeg gjør hva som helst mot en premie, men ellers..? Jeg pleide en gang å røyke også, men det frister liksom ikke å falle tilbake. :S

   You can put me in the crazy box.

   Slett
  4. Du vinner dessverre ingenting. Jeg er bare kjempe sjalu på at du klarer å takke nei. For det gjør ikke jeg. Og da blir jeg litt som fitnessbakerne som skal ha alle til å bake fitnesskaker som smaker aaaakuratt som vanlig kake ;)

   Du er da ikke gal!!

   Slett
  5. Heller pushe fitnesskake enn å klage over at kroneisen har blitt for liten (!!)

   Slett
 4. Den lille Østlendingen28 mai, 2013 14:23

  Takk for at du tok meg med på Fedon-vekkelses-møte i går. I dag tok jeg Selolje til frokost SAMT at jeg har spist 250 gram laks til lønsj. Jada. Til lønsj. Jeg er PROPPFULL av omega-3. Blir jeg fin nå?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har spist laks og kikerter og linser (!) i stedet for hvit ris. Og bare ett måltid brød. Kan vi sende ham en mail og skryte, kanskje? :P

   Du blir kjempefin! Jeg da?

   Slett
  2. Den lille Østlendingen28 mai, 2013 17:02

   Du ER kjempefin allerede. Men KUDOS for å bytte ut brød med linser!

   Slett
  3. Dere ER FINE begge to fra før!! <3 Takk for en nydelig tur over nydelige Bergensfjell!!

   Polymåltidet! Wow!Sist gang Fedon var i vinden måtte danske meierier holde driften i gang på søndager for å klare å produsere nok cottage cheese til nordmenn! Mer Cottage Cheese til folket! Hva blir det nå? Utbrente gartnere på Jæren? (- Potetbøndene. Obviously.) Hoho! :-P

   Kroppsanalyse? Den fikk jeg ikke høre om! Sikker på at du hadde den perfekte kroppssammensetning! Enda mer obviously!!

   Kom å bli med på fjellfestival (en festival i norske fjell!)!

   Love you!! <3 <3

   Slett
  4. Tina!! :D

   Kroppsanalysen var så bra at legen "fikk frysninger", men okei, vi var de eneste der under femti år. (Selv om Bittelille har en helt fantastisk kropp altså!)

   Cottage cheese til ti kroner! Jeg flytter lett til det landet som kan tilby det.

   Jeg vil på festival, men jeg kjenner plutselig selv også hvor sinnsykt langt det er å reise til Kristianssund. What to do? :-/

   <3

   Slett
 5. Note to self: Sinnsykt sulten nå, to timer etter Fedons laks- og linsemåltid. :S

  SvarSlett
  Svar
  1. Den lille Østlendingen28 mai, 2013 17:03

   Det er ærlig talt bare hjernen din som spiller deg et puss. Jeg spiste KUN laks, kesam, agurk, salat, kål gulrot helt frem til AKKURAT nå. 6 timer. DET gikk fint! :)

   Slett
 6. Det er litt rart at jeg synes syvfjellsturen er kjempebarskt, tror jeg. Men bra jobba likevel, det ser gøy ut (og litt kjedelig samtidig, hva er tanken på vei opp til rundemannen/fløyen egentlig?)

  Skulle ønske jeg kunne mer om kosthold også, nå er jeg bare forvirra. Heldigvis svarer LK på alle spørsmålene i kommentarfeltet til fotballfrue <3 no worries.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei lille termos!

   Jeg syns også 7-fjellsturen er barsk, så tusen takk for at du sier det. :-)

   Det er ikke kjedelig, men absolutt tungt å gå fjell etter fjell etter fjell. Jeg brukte Jostedalsbreen til å trene meg opp, så i år gikk det megagreit, men det er tungt likevel.

   Går det bra med løpingen din? Har du lange etapper selv innimellom?

   Love LK. <3 Klem på deg!

   Slett
  2. Bra at du sier det, sier jeg! Joda, det går fint med løpingen, mest kort og "fort", i dag har jeg kombinert treigfisjogging og gåing på fjell. Det er vel så digg som det kan bli.

   Klem på deg også!

   Slett
  3. Ha ha! Det er digg ja! :)

   Slett
 7. Ble så glad for din fine kommentar inne hos meg! Svarte deg der, men kopierer den hit også :) Håper det blir raw food dag på deg snart :D
  ---
  Ja duuu, det hadde vært kjempegøy om du testet!!

  Det er jo veldig annerledes å føle seg mett på raw food enn vanlig mat, og jeg tror de aller fleste vil føle seg litt “rare”, u-mette osv.. hvis man går rett fra det kostholdet man har til raw food. For meg har det gått så gradevis over mange år (mange år vegetar, så mange år vegan, og så mer og mer raw food), og da føles det behagelig, men jeg vet ikke om det føles like bra å bare hoppe rett i det på en måte. Og iallefall ikke hvis det ikke er for mer enn en dag.
  Men, det er sååå fint hvis du prøver :D Og kanskje det bare føles bra, hva vet vel jeg :)

  Mine tips ville vært:
  For det første å spise nok i mengde, siden maten på en måte er helt annerledes og man trenger gjerne mer for å holde seg mett

  Av akkurat hva du kan spise, er det jo ikke vits i å gjøre kjempeinveseringer kun for en dag, men mye har du sikkert allerede :)
  Selv spiser jeg ofte slik:
  -fersk juice eller kokosvann på morgenen frem til jeg blir sulten
  -tykk og næringsrik smoothie + frukt eller bær når jeg vil ha frokost (i smoothien kan du feks ha frosne bær + fett som avokado, kokosolje osv.. og frø som hamp eller chia hvis du har det. Bruk gjerne hampprotein eller erteprotein oppi også. Jeg elsker også råkakao (bruk vanlig hvis du vil) oppi, særlig i kirsebærsmoothie.
  -gjennom dagen spiser jeg alltid endel biter rå sjokolade, frukt, bær, nøttemelk osv..
  -lunsj og middag er alltid grønnsaksmåltider. De enkleste tingene du kan lage er grønnsaksspagetti (bruk ostehøvel el juliennejern og lag pasta, bland med saus (pesto, marinara, el.l), oliven , grønnsaker, urter osv..), rå supper (selv lagde jeg dødsgod tomatsuppe i går av ferske tomater, soltørkede tomater, hvitløk, fersk basilikum og bare blendet det sammen), og store salater. Jeg elsker fett, og putter alltid oppi nøtter/kjerner og gode oljer.

  Håper du fikk noen tips du kan bruke! Og så måå du si fra hvis du er raw en dag :D

  Og ja, baby i magen er kjempekult!!<3
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. DET var vel en lang og fin kommentar! Takk! Nå lærte jeg mye mer om raw food på null-komma-niks! Supert. :D

   Ha en nydelig dag, Ragnhild!

   Slett
 8. Du og Fedon altså, bestbuddies! Jeg tror du, jeg og havregrøten kunne blitt meget gode venner, vi er jo tross alt gode venner med havregrøten begge to så NOE må vi vel ha til felles når man har felles bekjente!

  Flink du er som tok 7-fjellsturen på strak arm, og du er såååå fin! :-D
  Stor torsdagsklem <3

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...