mandag, februar 21, 2011

Gull fra proteinforskeren

Vi var faktisk en proteinforsker og en proteinfan som dro på aktivitetscamp til Gran Canaria. Maya jobber som proteinforsker, det gjør hun, helt seriøst, og jeg er en typisk proteinfan som spiser sinnsykt mye proteiner. Så når vi ikke jogget eller spiste (og det er bare fordi vi spiste på skift) så diskuterte vi proteiner i det uendelige. Jeg vet ingen andre i hele verden som kunne hatt interesse av de timelange proteinsamtalene ved bassenget og på stranden og på kaféen og på flyet. Alle veier.

Dr. Maya. Proteinforsker, hvor mye proteiner spiser du?

Njaaa... Hun spiser bare brød så akkurat den samtalen tok fort slutt.

Men åh, så mye å snakke om likevel! Maya demonstrerte kroppens proteinlager hoppende opp og ned som et ekorn i høstsesongen! Hun gjorde det, men da lo jeg mest. Hun tegnet fordøyelsessystemer i sanden akkurat som hun gjorde det på servietter da vi var i Egypt (fordi jeg trenger repetisjon) og illustrerte proteinene som byggeklosser i ulike farger og sammensetninger; som peptider i tråder (Hva er glutaminpeptid?); som L-former (Hva er L-glutamin?) og andre former (Hvilken er best?), men ikke minst hjalp hun meg å lese pensum for det er jeg skikkelig dårlig på. Nok en gang er jeg dårlig på det.

Med dette bildet skal jeg klare å huske hvordan tarmtottene og fibertannkosten fungerer.

Men jeg leser jo ikke i det hele tatt. Ingen har noen gang klart å lese fag i steikende sol og 25 grader, man klarer så vidt å surfe.

Bittelitt lesing før Maya sto opp var alt jeg trengte for å holde samtalen i gang resten av dagen.

Eksamen er snart, så jeg har boken med meg alle veier, men jeg får meg ikke til å lese. Ikke om biomekanikk i alle fall, vil helst lese om styrketrening og ernæring, så det har jeg gjort, men det er utenfor pensum.

To godbiter fra Maya før jeg har glemt alt:

 • Glutaminpeptid er bedre enn L-glutamin fordi det ikke er brutt ned like godt. Det er ikke banket helt i stykker i den kjemiske produksjonen så det vil håndteres mer naturlig i kroppen.
Og denne er fin:
 • Ultralydmåling på sit-ups viser at magemusklene jobber nesten ingenting. For det har Maya testet! Man må konsentrere seg hardt for å få full fokus på magemusklene hvis man vil trene dem med situps, ellers blir det å trene knebøy.
Tenke, tenke. Har jeg glemt alt? Det var mye bra om fettsyrer også, men helt glemt. Håper det snart blir tur igjen.

Syden altså.. Det funker jo som bare det.

Nå må jeg ut å handle! Kjøleskapstatusen per i dag er tre tuber kaviar og en sukkerfri ketchup, og jeg trenger grønnsaker for å ikke bli helt feilernært på havregrøtdietten. I går spiste jeg havregrøt fem ganger. Skjerpings! Først handle, så lese.

10 kommentarer:

 1. Hva skal man gjøre for å trene magemuskler da?
  For oss som bare kan en type situps og tror man blir muskuløs og sterk av å kun å befinne seg i et styrkerom ble jeg litt bekymret av de 2 sise innleggene.

  - ikke siups? og ikke kosevekter på lavintensitet?

  Hva da?

  SvarSlett
 2. Hehe. Så kjekt at du spør! ;) Du må trene tungt, men det gjør jo du. Må trene tungt med knebøy eller nedtrekk eller roing eller mark eller alt som krever at magen er med på å stabilisere. Og så må man i tillegg forbrenne vekk fettet hvis disse musklene skal synes. Så det er ikke vanskeligere enn før, det er bare litt annerledes.

  Hvis du vil gjøre situps så må du gjøre dem seeeeint og fokusere maks på musklene som jobber. :D

  SvarSlett
 3. Fint at du distraherer for det var rett før jeg måtte gå i butikken og etter dét kommer jeg ikke på flere unnskyldninger for å slippe å lese.

  SvarSlett
 4. Good news. Har ingenting imot å slippe å føle skyld for å aldri gjøre situps :-)
  - one thing less.

  Fettforbrenning får jeg tenke på en annen dag.

  SvarSlett
 5. Du jogger jo! Ellers enig.

  SvarSlett
 6. Artig lesing :) Og det ser bare helt utrolig herlig ut i varmen...sier jeg som sitter i 29 kalde på vinterferie i Hemsedal!

  SvarSlett
 7. Fine du. Jeg vil også tegne for deg. For eksempel nyrenes tubulussystem...hoho ;)

  SvarSlett
 8. Therese: 29 kalde?! Rekordene her blir bare verre og verre. Aldri aldri har jeg opplevd noe som ligner på 29 minus. Jeg har mange årlige netter på vinterfjellet men jeg tror ikke fjellene i sør kan måle seg... :) Kos deg så masse!!

  Pulsilivet: kult! Den må være grundig for jeg vet ikke hva tubulus er en gang. Men hvis det skal være medisinsk så ønsker jeg meg også en forklaring på... for eksempel.. ut av det blå... neseblod! Litt utenfor Mayas felt og veldig lei av det nå. Kanskje det er kulden.

  SvarSlett
 9. Jeg vil ikke hete pulsilivet her inne, jeg vil hete Marit. Og nyrene var litt med tanke på salmiakk...og jeg skal finne ut av neseblodet ditt!

  Også må det bli litt lettere å legge inn kommentarer pliiiiis :)

  SvarSlett
 10. Hei fine! Hvordan er kommentarene vanskelige? Neseblod er like aktuelt så jeg blir kjempeglad om du knekker koden. :) Kos!

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...