fredag, mars 27, 2015

Besserwisseren

Nå er det påskeferie, og jeg har allerede vært på skitur i to uker. Allerede! Først Skarveheimen og så Hardangervidda. Først alene og så som turleder. Jeg er alltid litt engstelig når jeg legger ut på tur alene. You know, typisk da at en liten stemme i hodet hvisker Du kommer til å bli sprø-hø.

Prøver å ikke tenke på det.
 Du spiser med blodige fingre. Du virker litt sprøø-hø.

Nei, jeg vil ikke være hulemannen.
Men så går man der: Spiser sjokkis med blodige fingre, og kanskje snakker man med seg selv; Og så da: Hører hele verdenshistorien på lydbok og knipser bilder av seg selv.

Ingenting rart i det.
 Slutter å vaske seg, slutter å bry seg, og kanskje setter man nye rekorder, for det går fort å gå alene.

Framme før lunsj.

Men så treffer man hyggelige mennesker, limer seg på dem og får nye venner.

Jeg fikk til og med middag.
Jeg gikk fra Breistøl til Bjordalsbu, derfra til Kongsteinen og derfra til Hallingskeid. Ved å hoppe over en hytte hele tiden klarte jeg å bo på bare selvbetjentete hytter, for det er jo mye kjekkere å kunne ordne seg selv. Og derfra gikk jeg til Finse før jeg møtte DNT-gruppen på Ustaoset.

I love you, fremmede mennesker.


Her er DNT-artikkel om turen.
Og da gikk vi vidda fra nord til sør. Kjempegjeng! DNT er så bra, og aldri noen steder møter man hyggeligere mennesker enn på fjellet. Og så er det dette deilige livet som består av å sove, spise og gå. Og gjenta. Sove MASSE, spise MASSE og gå i mange timer. Uansett vær.

Her blåste vi til Kalhovd i stiv kuling, og alt var TOPP.
Her har vi hviledag egentlig, men bruker den på en ekstra 3-mil til Lågaros.
Utsikt fra Geiterygghytta.

En fullstappet vintersekk.


Her er det en rev.

Og her er jeg og alt var topp.

Og nå er det påske.
Jeg mistet bankkortet mitt på den aller første hytta, og hvis dere ikke visste det så er det sånn på hyttene at selv om alt er inkludert så koster det penger å dusje. Spør hvor mange ganger jeg har dusjet på to uker! Ho ho. Hilsen hulemannen.

Lesetips til påsken:
1. Terry Hayes - Jeg er pilegrim (Jeg har ikke lest den, men den roper på meg i alle bokbutikkene.)
2. Game of thrones - lydbok på Storytel
3. Verdens historie - lydbok på Storytel (Var det noen gang man skulle lese hele verdenshistorien.)
4. Og så fant jeg denne her på Hallingskeid:

Helt ute.

Det var kåserier, eller petiter, eller i alle fall morsomme små stykker som var veldig bra skrevet, ikke minst fordi jeg kjente meg igjen i alt. Som den om besserwisseren på fjellet:

Du kan kjenne igjen en besserwiser på flere kilometers avstand. Han kan for eksempel være turleder i turistforeningen, med lilla fleecejakke, brunbarket ansikt, 12 turdeltakere i flokk bak seg og inngående kunnskaper om fauna, orientering og Aasmund Olavsson Vinje. Eller han kan gå alene, helt alene, for det har han alltid gjort, og han har gjort det veldig mye, og han har vært overalt, på alle fjell, og tatt tiden fra hytte til hytte og opplevd krigen og alle meteorologiske forhold som tenkes kan. I det du setter deg ned med ei god bok på ei selvbetjent hytte kan besserwisseren komme snikende innpå deg, gjerne bakfra, og fortelle at i dagens samfunn er det nesten ingen som vet hvordan man tenner ei parafinlampe. Og så, uten at du har bedt om det, tenner han parafinlampen som står ved siden av deg.


Og dette er meg! Jeg skal aldri møte dere på fjellet, for jeg er minst like mongo som beskrevet her.

Jeg er på vei til Finse nå. Hva skal dere? Glad påsk og masse kjærlighet!

12 kommentarer:

 1. Og nå då? Meir SKI? Med meg? Og appelsin og tålmodighet i sekken? Oslo nå. Next stop 1222 Finse.

  Gleder meg i hjel!!


  Puss och kram

  SvarSlett
  Svar
  1. Jatakk! Takk for turen, takk for appelsinene, påskeegget (jeg sitter ennå med luen på) og takk for at du tror jeg er tålmodig når jeg egentlig bare koser meg VELDIG. Vet ikke om det var noe å takke for, men man føler seg takknemlig når man har hatt en super ferie. Takk for at jeg får være med til den flotte familien din! det er verdt å takke for.

   Jeg gleder meg til neste gang.

   Puss puss!

   Puss puss puss.

   Slett
 2. Du, bergansbabe, det er godt jeg ikke leste om denne imponerende og fornøyelige rapporten før jeg skrev mine egne påsketips. Hvis ikke ville alle ha trodd hele min fiktive hyttetur, med parafinlamper og lydbøker var modellert, kopiert og plagiert av deg. Bortsett fra at mine hytteturister ble nektet storytel. Det er måte på å gjøre det lett for seg selv - og farlig.
  Vil du gjøre det enda lettere - er jeg sikker på at de har Pilgrim på Audible, da slipper du dra på den. God påske - og fortsastt god skitur - du er den sprekeste jeg vet om
  (nå sannsynligvis også den mest illeluktende -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello book babe, må jeg si da. Ja til å være den sprekeste du vet! Audible har jeg ikke hørt om, men nå skal jeg sjekke det ut. Jeg håper du har hatt en helt nydelig påske - og holder oss oppdatert.

   Men rett skal være rett, jeg skrev boktips etter at du hadde skrevet boktips, så jeg ble nok bare inspirert av deg.

   Slett
 3. Jeg gleder meg til dere er tilbake igjen i asfaltjungelen! Håper Finse behandler dere fint :)
  Stor påskeklem

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh! Godt å være tilbake i asfaltjungelen - å se deg! :) Takk for klem og trening. DU ER BRA!

   XO

   Slett
  2. Finse har behandlet oss kanonfint. Hvordan har påsken behandlet deg? At dere alltid må trene på Tasta. Jeg håper dere kommer til Toppis snart. Eller på kafé? Tur på Solastranden? Plis, si ja. :D Hilse Svein!

   Slett
  3. Det er på Tasta det skjer! Bli med så skal du få se :)
   Vi har hatt en veldig fin og avslappende påske. Gikk tur til Holmavatnet, som er en 7 km gåtur i veldig fint terreng. Dvs grusvei. Men akk og sukk så fint :)
   Jeg er med på både strand og kafe :D :D

   Slett
 4. Åh fy fasan, jeg skulle gitt mye for å få være ungen din og DLØ. Da hadde det blitt mye tur<3 Og, med fare for å få meg en smekk, så ser det ut som du går på ski i bare superundertøy (med shorts utapå da), og JEG ELSKER DET. Jeg har bodd i gammelt superundertøy jeg fant på loftet som egentlig var pappa sitt. Sånn tynn og god sliti ull som bare henger. I dag måtte jeg på shopping og kjøpe to nye bukser. Mest fordi jeg snart må tvinge meg til å bo i noe annet enn joggeklær, og fordi jeg ikke orker å bruke de små anoreksiklærne mine lenger. Og fordi de begynner å bli litt for stramme.
  Vet du hva jeg skal i sommer?! Jeg skal gå over 600 km til fots, med telt og sekk i skog og på sti. Jeg gleder meg. Kanskje du har noe tips til tursekk, eller turtips generelt? Hva er feks en vettug hastighet å regne med når man går i lett terreng med oppakning? 5 km/t? 4? Dagsetapper på 40 km, det er ikke for mye det?
  Gleder meg litt til påsken er over og du er tilbakeee!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mari. Med tanke på at vi ikke har noen egne barn - adopterer vi deg gjerne. Jeg er sikker på at jeg snakker på begges vegne nå. Vær oppmerksom på at jeg ikke hadde omsorgsevne for kattene. De to første fikk min eksmann - mens de to neste har mor og far daglig omsorg for. Jeg betaler. Mor koser. Litt sånn. Så jeg kan ikke garantere noe - men jeg er sikker på at jeg kommer til å elske deg i stykker. HJERTE HJERTE (som fotballfrue sikkert ville sagt).

   600 km? Hvor skal du gå? Og med hvem? 4 mil dagsetapper høres MYYYYYE ut. Men så er jeg hun lille late og.

   Kast anoreksiaklærne. Jeg snakker av erfaring. Kjøp nytt med god samvittighet. Anoreksia er like usexy som å røyke. Eller som å ta solarium. At ikke klærne passer må være verdens beste tegn. Hurra for deg!

   XO

   Mvh

   Adoptivmor 1

   Slett
  2. Mari, du er herved adoptert! Du heter nå Mari Østis Chassolini, men navnet skjemmer ingen. Vi skal få det superkult sammen!

   Ja, jeg går i superundertøy med en shorts over, og jeg elsker også gammelt ulltøy.

   Hvor skal du gå i sommer?

   Dagsetapper på 40 km hørtes altfor mye ut, men hva vet vel jeg. Jeg har kanskje adoptert den sprekeste fjellgeiten av dem alle. Jeg ville selv gått 4-5 kilometer i timen (5-6 hvis jeg var alene) men toppen 30 km til dagen.

   Puss fra adoptivmor 2

   Slett
  3. Åh, tenk at jeg har fått et nytt sett med foreldre. Det var ikke værst på en andre påskedag. Takk for det.

   Jeg glemte vel å si at det ikke er snakk om noe FJELLtur i den forstand at det skal gås opp og ned og frem og tilbake i ur og ulendt terreng. Det er snakk om Pilegrimsleden, og der er det mye sti og fin kjerreveg har jeg hørt. Men om dere mene 40 km dagsetapper er i overkant, så tar jeg det til etterretning. Jeg aner jo ikke hva jeg driver med, er bare generelt glad i å gå. Mitt vanlige gåtempo ligger på 6-6.5 km/t på asfalt og uten sekk. Det kan man selvfølgelig ikke ta utgangspunkt i på tur. Men 4.5-5 km/t burde ikke være helt umulig?
   Når jeg har ferie og fri (og ikke har noe å gjøre), så sier ofte hodet mitt at jeg minst på tilbakelegge 30 km, enten joggende eller gående eller som en kombinasjon. Jeg tror beina mine er vant til å gå litt mer enn gjennomsnittet, men kanskje jeg bør moderere dagsetappene litt.
   Jeg stoler mer på dere enn på meg, for å si det sånn.

   Slett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...