lørdag, oktober 04, 2014

Hvis du vil ha en bitteliten frokost

God morgen! Jeg driver og lager en liste over ting jeg ikke skjønner meg på:

1. Boken til Vibeke.

Jeg er snart ferdig med boken til Vibeke, - med å snakke om den i alle fall - men den fikk meg til å tenke på en ting. Her jeg sitter med frokosten min; min vanlige porsjon grøt på 500 kalorier, den som holder meg mett i omtrent to timer; og boken til Vibeke, så leser jeg at en porsjon havregrøt skal være på 1 dl og kokes på vann. Hm. Men..? Blir ikke det 130 kalorier?

130 kalorier??
 Og da tenker jeg:
Er det sånn det skal være?
Og så jeg sjekker det jeg har av havregryn i huset. Hvor mye er en dl, for det er det Vibeke bruker, og hva inneholder 1 dl? 1 dl havregryn er 30 gram,  det blir 130 kalorier. Ok. Vibeke mener videre at det er 10 gram proteiner i en dl, men da skal den desiliteren være så syykt stor at det kan hun ikke egentlig mene. Jeg teller 3,6 gram proteiner per porsjon.

"Skal vi se, der har vi en som er tilsatt melkepulver..? Nei, det blir allikevel ikke 10 gram proteiner."
Hun tenkte kanskje på 100 gram og ikke 100 centiliter. Mulig det.

Da stemmer det nesten med næringsinnholdet.

Og kanskje hun mente at havregrøten var et mellommåltid og ikke en frokost (for den har jeg lært at skal inneholde 20-25 prosent av dagens matinntak).

Boken er kjempefin, det mener jeg. Den har til og med oppskrifter på grøtkrydder som man kan ha som topping. Det er sikkert vanlig å presentere frokostoppskrifter som veldig små måltider, men hurra for store frokoster, det skal være min misjon.

Frokost!
(Samtidig så er Vibeke kjempepen, så det funker nok fint uansett.)
Vent litt, jeg tekster med min bloggementor mens jeg skriver..

"Det hjelper nesten alltid." Bra!

Klokken er ni og det er lørdag. Juhu. Hva skal dere gjøre i dag? Jeg skal på kafé og på kino. Renaa Xpress med alle avisene, og så Gone girl. Det blir bra.

Jeg håper dere har det fint og får en fin helg. Ses til oppskriftonsdag!

27 kommentarer:

 1. Den lille Østlendingen04 oktober, 2014 09:23

  YAY! Din misjon er helt topp. Store frokoster er bra. Hvordan går det igjen - spis frokost som en greve og kvelds som en fattig mann?

  Ingenting slemt med å være ærlig. Håper Vibeke svarer. Frokost på 130 gram høres ut som å pisse i buksa for å holde seg varm...

  SvarSlett
  Svar
  1. Og jeg håper hun aldri ser det. Ho ho. Jeg koser meg med boken, så det er litt urettferdig å la en allmenn frokostforstyrrelse gå ut over henne. Håper (fordi hun er så pen) at hun kan heve seg over det.

   Slett
 2. 130 kcal høres jæla tynt ut! Kanskje det er forrett? Jeg stemmer også for store frokoster, litt kokosolje i grøten holder meg mett pittelitt lengre.:) Og vet du hva? Nå har jeg pine meg kjøpt pro-tein pulver som jeg skal prøve å ha i!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi oi, til prottis! Hva kjøpte du?

   Det var kanskje en forrett med den lille grøten, og jeg vet at Vibeke også kan bruke proteinpulver, så det var kanskje et dårlig eksempel dette her.

   Slett
  2. Et dårlig eksempel var det ikke. Det er ikke gitt at alle liker/bruker/trenger pro-teiner. Kjøpte på iherb da, Chocolite i smaken french vanilla. Hva tror du? Har du smakt? Jeg har smakt sjokolade før. Det var ikke så imponerende.:) Jeg skal trene i kveld, og så skal jeg spise havregrøt med pro-teinpulver etter på!

   Og uansett, på slankis eller ikke, frokost er og bli det (beste) og viktigste måltidet. Mener jeg!

   God helg, damen! Puss, puss.

   Slett
  3. Chocolite er dødsgod! Men jeg er overrasket over at du ikke likte den med sjokoladesmak. Det er muligens en tilvenningssak det der med proteinpulver. Jeg har tidligere brukt den med brownie et-eller-annet, og sweet lord, det var fest.

   Ellers må jeg si at selv om det ikke er nødvendig å bruke proteinpulver så er det jo nødvendig med proteiner. Jeg ville i alle fall brukt melk i grøten. Grøt kokt på vann er som brød uten pålegg, -det er liksom fanesaken min. Hva er fanesaken din?

   Slett
  4. Jeg har ikke smak Chocolite med sjokolade, det var noe annet med sjokolade! Husker ikke helt hva... Men ja, proteiner må man ha, fett og karbohydrater også! Jeg vet ikke helt hva fanesaken min er, kanskje jeg ikke har en enda? Men jeg har et ordtak da, eller leveregel. "Alt som er godt blir bedre med smør." Tror kanskje smør er fanesaken min.:)

   Slett
  5. Ha ha ha. Den likte jeg!

   Slett
 3. Ikke alle som trener som mye som deg (=forbrenner masse) serru / mange er på evig 'slankern' vettu... Der har du det;)

  Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Siri!

   Takk for kommentar. Jeg løp hjem fra byen nå, for å svare på denne. Jeg ser at jeg kan virke overlegen som skriver at jeg spiser masse frokost og blir sulten igjen like etterpå. Det beklager jeg. Men for alle som vil ned i vekt pleier jeg som kostholdsveileder å anbefale mer mat tidligere på dagen, og så heller roe ned matinntaket utover dagen. Helsedirektoratet anbefaler at frokosten skal utgjøre 20-25 prosent av dagens energiinntak. Med den bittelille havregrøten vil selv 10 sånne måltider til dagen (!) utgjøre et lavere energiinntak enn de fleste slankekurer anbefaler.

   Periodisk faste-fans er uenig i dette, men for å holde et stabilt blodsukker kan en ordentlig frokost være et smart triks. Ellers blir det lett som i bildet over: "I had plain greek yoghurt for breakfast this morning, then a salad for lunch. Then I came home and ate the entire kitchen."

   Slett
  2. He, he. Slapp av, jeg forstår godt hva du mener. Men poenget må vel være at kaloriinntaket må stå i forhold til kaloriforbruket, ikke sant? Trener man masse, trenger man mer. Og omvendt. Det er dette som blir veldig unyansert i slike polariserte diskusjoner om "mye" eller "lite". Hadde jeg hatt tid til å trene like mye som f.eks du, så måtte jeg nok ha spist nesten dobbelt så mye også. Nå, som min hverdag ikke tillater mer enn tre moderate økter i uka må jeg også passe på hva jeg spiser for å "holde vekten" som man sier.. (Nå hørtes jeg veeldig gammel ut, men det er jeg ikke..;) Hilsen fascinert skap-leser av bloggen din, Siri :D

   Slett
  3. Helt enig med inntak og uttak. Eller forbruk heter det kanskje. ;)

   Men jeg MÅ bare si at jeg trener én økt mer enn deg, for jeg prøver å ligge på fire i uken, og det gir meg ikke en veldig mye større havregrøt. Jeg kontrollerer det heller med å spise mindre mat på kvelden. Stor frokost - liten kvelds.

   Veldig hyggelig å hilse på deg, Siri! Hva trener du og hvor gammel er du? :P

   Stor klem!

   Slett
  4. Jeg løper på hobbymosjonistnivå (20-ish km per uke er det jeg klarer å skvise inn) og er 39 med 3 aktive kids og typ "krevende jobb"..... (tilleggsfunfacts: ortorektiker, tidligere mer alvorlig spseforstyrret, skapsingel uten barn med masse tid til å trene og reise og gjøre-akkurat-det-som-passer-meg:)

   Slett
 4. Altså, hennes porsjon er nok mer mellommåltid som du sier. XD Kanskje hun spiser 2-3 brødskiver med påleg i tillegg, samt melk eller juice.... ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant, Liller? Nemlig. :D

   Slett
 5. Jeg spiser en gigantisk frokost, om man kan kalle lunsj for frokost?

  Kanskje det er meningen at man skal spise mange forskjellige grøter? Grøt-tapas? For 130 kcal er jo pittelite. Men 4 skåler med 130 kcals grøt må jo være bra :)

  Takk for kjekk kinodate!! Håper vi trenes i morgen :*

  SvarSlett
  Svar
  1. Den lille Østlendingen05 oktober, 2014 08:24

   Hei! Takk for date med deg og kroppen din. Dere er skjønne!

   Hvordan er det danskene gjør det igjen - de kaller lunch for frokost. Så der er du helt innafor. Det kan jo være det Vibeke og gjør. Uansett en veldig liten lunch og.

   Det kan være mange teorier her. Vibeke glemte å opplyse om at dette er frokostgrøten - slik som i Italia. Antipastiretten. ETTER grøten kommer fett og kjøtt? Eller kan det være at hun spiser massevis MENS hun lager mat?

   Jatakk til trening. Jeg føler meg MEGET bedre faktisk! HURRA!


   Puss och kram

   Slett
  2. Enig med den lille. For en deilig kropp, ikke minst. (Er det lov å si?)

   Det ble en superduper trening som du må få med deg neste gang, Malin. Men Solastranden toppet jo treningen uansett. Kvalitetstid og kvalitetsmennesker. <3

   Slett
  3. Det er egentlig ikke lov å si. Jeg tror ikke man kan kalle kroppen til forloveden til noen deilig. Med mindre man er superlesbisk - og den andre vet at det ikke ligger noen seksuelt bak.

   Men der har du meg. Hadde hatt PITTELITT probemer om noen nære venner hadde omtalt kroppen til kjæresten min som deilig - tror jeg da.

   :D

   Slett
  4. Men jeg tenker jo på Malin sin kropp. Hva tenker du på?

   Slett
  5. Hahahaha, den kommer aldri til å bli gammel "Den e Malin sin"

   Tusen takk Charlotte, du er bare altfor snill!!! Jeg blir veldig gjerne med neste gang dere skal låse dere inn ilag med vaskedamene :-)

   Slett
 6. Hoho^^ ærlighet er ofte det morsomste

  SvarSlett
 7. Den lille Østlendingen05 oktober, 2014 21:19

  O-grøt-guru.

  Jeg har ikke spist grøt på flere dager. Hvor lang tid bør det MAKSIMALT gå mellom hvert inntak av grøt?

  Nå er jeg bekymret for at jeg er av grøtvogna og aldri mer kommer på igjen. Jeg liker jo egentlig grøt veldig godt og.

  #Ungogundrende

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er så deilig gal.

   Hvor mange dager snakker vi? Det bør ikke gå en eneste dag, tenker nå jeg da, men når det først har skjedd så tenker jeg at det er aldri for sent å snu. Vil du ha en grøt?

   Potetgrøt?
   Golden spurtle-grøt?
   Banana creme brulee-grøt?

   Kan det hjelpe med en supermegafancy grøt eller det faktum at det snart er grøtdag?

   Slett
 8. Oi hei! Jeg kom akkurat på et spørsmål! Spiser du risgrøt kokt på helmelk?

  SvarSlett
 9. Herregud - 1dl med vann. Folk, ass. Jeg har begynt med grøt til frokost, kokt på melk, og hiver oppi peanøttsmør for å greie å få i meg alt siden jeg oftest ikke har sånn voldsom appetitt om morgenen. Men jeg følger oppskriften på pakken, når jeg tenker meg om - 2 dl gryn og 5 dl melk, det er jo bare 1 dl på hver når jeg deler porsjonen med kona. Hm. Er det mye eller lite?

  Nina

  SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...