tirsdag, november 08, 2016

Hvis veganer

Over lunsj i går - brokkoli med muggost - fikk jeg en kjempegod idé. Hva med en uke på Ting jeg ikke liker-dietten? Det er jo faktisk en greie, og hva var vel det verste som kunne skje? At jeg utvidet repertoaret til å inkludere mat som muggost? Jeg har ikke bestemt meg ennå, for jeg liker nesten allting allerede, og må forsikre meg om at det ikke blir en uke på muggost, pultost og bæsj, for det er alt jeg kommer på. Jo, og havregrøt uten topping eller saus, det er ikke heller så spennende. Men jeg har lyst til å teste mer. Veganer for eksempel. Jeg har ikke gått en uke uten kjøtt i hele mitt liv, så det kunne jeg sikkert ha godt av.

Havregrøten kokes forresten med gresskar nå for tiden, og her har den fått stekte mandler i lønnesirup. :D
Jeg må bare finne et fornuftig repertoar, for jeg har fått jernmangel selv med kjøtt hver dag. Jeg har heller ingen erfaring med veggisretter. Bortsett fra den fattige studietiden, da nudler var nok til middag, så spiser jeg mye kjøtt. I dag ligner lunsjen på veganer, for den er melkefri og full av bønner, men da må jeg vel ta bort den fine halvkiloen med laks. (Og erstatte med hva da? Ingenting?)

Jeg kunne lett ha vært pescianer.
Fra å spise tusen gram proteiner om dagen må jeg sikkert kutte til en liten brøkdel, men det kan jeg også ha godt av, og nå er proteinpulveret snart slutt allikevel. Jeg har lovet meg selv å ikke kjøpe mer. Hvordan blir grøt som veganer? Er det soyamelk som brukes da?

Sjekk forresten den fine sjokoladesausen. :D
 Jeg må gjøre litt research.

21 kommentarer:

 1. Åjaaa prøv det!!!
  Min sønns favoritt grøt er: havregryn og havrekli kokt med mandelmelk/vann, linfrø, kanel og kardemomme. Røren inn en ts kokosolje når den er klar. Topper med gojibær, frosne blåbær, mer kanel og litt kokossukker. Den får tommel opp hver morgen :)

  Ellers tenker jeg det med jern ikke er noe problem. Det er så rart, for jern blir alltid 'mast' om til veganere. Likevel kjenner jeg KUN kjøttspisere med jernmangel, ingen veganere. Vi spiser jo mye jernrikt som grønne blader, nøtter og frø, og får sikkert i oss mer C vitamin enn mannen i gata.

  Håper du prøver det! Av bøker må jeg anbefale Alicia Silverstones bok The Kind Diet, som jeg tror er en måte å spise på som de fleste kan like.

  Lykke lykke til hvis du prøver ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ragnhild! Takk! Du er selvfølgelig ekspert på dette. Jeg skal sjekke ut boken, og ja, du har jo rett i at med mer c-vitamin (og mindre melk) vil jeg sikkert få et meget bedre jernopptak.

   Den frokosten inneholder jo omtrent nada proteinos i forhold til det jeg pleier å spise. Blir man mett av denne? Det er vel bare å forsøke, men med soya får jeg litt mer i alle fall, så jeg heller mot soyamelk.

   Takk takk! :)

   Slett
 2. Du er kul som tørr "å legge kostholdet ditt i andre hender" en hel uke om gangen.

  Jeg følger opp - og gir deg en utfordring! I en hel uke skal du utelukkende spise mat du finner i butikkenes 50% / utgått på dato varer. Så altså - ikke kun kjøtt - som du gjør til nå - men KUN mat til redusert pris. Tør du prøve på det?

  Puss Puss Puss

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello tiny one! :)

   Game on, jeg kan jo ikke si nei. Har du sett noe annet enn kjøtt, fisk og vaniljekesam på 50 prosent? Hyggelig om du vil supplere dietten min i så fall.

   Det er seks uker igjen til jul. Jeg kan rekke en uke på 50 prosent (passer fint nå som jeg nettopp har kjøpt en leilighet), en uke på paleo (det har jeg vel akkurat råd til etter å ha spart noen penger på 50 prosent-uken) og en uke veganer-style. Det blir helt kongerino.

   Vil du bli med på noe? På litt veganer, for eksempel?

   Puss puss

   Slett
  2. I dag så jeg nedsatt prim i min nærbutikk. Sådesså.

   Du kan jo bli sånn som løper fra butikk til butikk for å sjekke hva som går ut på dato?

   Slett
  3. Med glede! Plukker du med en prim til meg? Det er lørdag og jeg vet ikke hva jeg skal bruke neste uke på. Kan du som har igangsatt hele kalaset ta en generalavgjørelse, vær så snill? Det står mellom
   - veganer
   - paleo, eller
   - gammel prim

   Slett
 3. Jeg blir heller med på 50%-en enn veganer. Faktisk! :)
  Hva vi finner:
  -kjøtt, fisk og ost. Innimellom melk. Innimellom nøtter. Ferdige middagsretter, salat, oppkuttede grønnsaker, pålegg og egg?

  Du kan spe på med havregryn og krydder du har hjemme. Ellers må du finne alt på halv pris? Tørr du? Jeg skal i tilfelle hjelpe deg med å lete :)  SvarSlett
  Svar
  1. Da tør jeg! Hvis havregryn og krydder er greit, og hvis jeg har selskap ikke minst. Fra mandag?

   Slett
  2. Det blir spennende! Hvis det skorter på 50%-er så kan dere dumpster dive sånn som Live gjorde i Live redder verden litt. Gratis!

   Slett
  3. Jeg tør ikke, men jeg så det og digget så veldig at de gjorde det. Kjempefan av dumpster diving! Det hadde ikke du heller turt, hadde du? Hundre kroner hvis du gjør. :P

   Har dere flyttet ennå?

   Slett
  4. Nei jeg er pysete. Men veldig kult ja :)

   Vi har ikke flyttet, holder fortsatt på med oppussing. Flytter om en uke :D Hvordan ligger dere an?

   Slett
  5. Isj, oppussing er et helvete. Og så må jeg selge en bil og bytte bildekk, for vi har bare én garasje (sånn er det å bo i periferien, da er én garasje lite). Rørlegger, parkettlegger, vi styrer på uten å ha fått nøkkelen engang. Den får vi første desember.

   Så: good for you! En uke er jo kjempesnart! Heia heia. :)

   Slett
 4. Hei! Kjekt at du vil prøve deg på en vegansk uke. Jeg kjenner ikke noen som lider av proteinmangel bortsett fra kanskje anorektikere (og den pasienten jeg hadde som dekte hele dagsbehovet sitt med eplejuice). Har du et fast mål for antall gram protein du vil ha daglig?

  Jeg har sluttet å telle kcal og makroer nå (hurraaaaa!) men kan prøve å hjelpe deg på veien uansett ��
  Puss

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Piolini! Takk for denne. Jeg tenkte på deg dag jeg lagde chili con pølse i går, og bare hadde halvparten av den pølsemengden som skulle være i. Da tenkte jeg "Kan ikke dø av proteinmangel. Pia har lovet."

   Så megakult at du har sluttet å telle kcal og makroer. Det er megahurra - virkelig! Hva gjorde utslaget til slutt? Har du lært noe nytt som jeg kan anbefale mine spiseforstyrrede kunder?

   Slett
  2. Hurra! :D

   Jeg ble lei av å konstant passe på å få i meg x antall protein, så det startet først med å drite i det og heller tracke kcal. Og senere ble jeg lei av å spise kveldsmat de dagene jeg var mett og fornøyd men følte jeg måtte fordi det manglet 600kcal den dagen.

   Det hender seg jeg logger inn på kvelden de dagene jeg tror jeg har spist lite (da har jeg hatt rett, 1200 er i minste laget for meg). Et skritt i riktig retning!

   Slett
 5. Anbefaler deg å sjekke ut appen Dr. Greger's Daily Dozen. Han har laget en liste over 11 matvarer pluss daglig aktivitet man bør få i seg daglig for optimal helse. Merk deg at det er minsteverdier, du trenger feks mye mer enn tre serveringer helkorn :D

  For å dekke behovet for vitamin D bør du spise ca en spiseskje knuste linfrø og gjerne en spiseskje chiafrø. En pakke chia koster 39kr på min kiwi. Spinat er superbillig frossen, og bønner og linser kan gjøres superbillig om du bløtlegger og koker selv. Du kan også lage egen mandelmelk ved å blende en neve mandler og vann.

  Råder deg til å unngå de veganske ostene og margarinene, de er verken smakfulle eller spesielt sunne. Bruk heller ostefri pesto, hummus, avokado, syltetøy, nøttesmør og ajvar som pålegg :) Soyayoghurten er ikke spesielt god på smak alene, men blir god om man tilsetter smak.

  For å gi uken din mening kan du se Earthlings først. Den ligger på YouTube med rare undertekster på. Det er ikke en hyggelig film dessverre.

  Puss puss!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal jeg sjekke NUH. Sporenstreks! Genialt! Er chia så billig? Bra! Spinat er bra ja, det kan jeg også bruke mer. Og den der mandelmelken - jaaaa! Det har jeg tenkt på mange ganger, og nå har jeg masse mandler hjemme. Blir det like tjukt som den i butikken? Men altså, er dette proteinkildene dine? Nokså lite prottis i mandelmelk og spinat vel?

   Ok til å IKKE spise veganske oster, og takk for det, for de frister lite. Hva med de ferdige veggisrettene fra Coop? Plis si nei, de ser ikke så spreke ut de heller. Hummus - ja! Hva spiste du på fjellturen, nøttesmør og syltetøy? Høres veldig godt ut, men da blir dette enda en uke med veldig vektoppgang. Hva betyr ajvar? Tusen spørsmål, men bare fordi jeg fikk så mange gode tips nå.

   Hvordan ser en typisk spisedag ut for deg?

   Eartlings - ok. Eller ... ikke hyggelig, da vet jeg ikke om jeg vil. Får jeg sove etterpå?

   Puss puss puss og takk igjen. Klem også!

   Slett
  2. Eh, ja. Jeg gadd ikke se ferdig traileren engang. Takk, men neitakk til Earthlings. Jeg spiser bare kjøtt som går ut på dato, jeg er alldeles ingen dyreversting, så jeg velger å bare tenke meg til slutten på den filmen. Det gikk vel som holocaust eller noe. :/

   Slett
  3. Men dr Greger's er herved printet i pdf. Takk på ordentlig!

   Slett
  4. Hva med denne Pia?? Fra KK. :P

   Dagsmeny for veganere:

   Frokost
   2 dl havregryn med noen klyper rosiner og 2 dl soyamelk
   2 dl grapefruktjucie

   Mellommåltid
   4 salte kjeks med peanøttsmør
   En kvart mango

   Lunsj
   2 skiver grovbrød med soyaost
   Salat av 2 dl spinat og 1 dl kinakål, 1 tomat, en neve solsikkefrø og litt rapsolje.

   Mellommåltid
   1 appelsin
   2,5 dl lettyoghurt

   Middag
   Surr 100 gram brokkoli, 100 gram svarte bønner og en halv paprika. Server til 100 gram fullkornpasta og litt tofu (soyaost).

   Kveldssnacks
   5-6 tørkede fiken

   Slett
  5. Oi! skriver de sånt i KK. Det var nytt for meg.

   Det ser litt lite ut? Tror jeg hadde vært sulten altså.

   For meg:
   Grøt med chiafrø, rosiner, linfrø, soyamelk, kanel/liksomsukker evt sukkerfritt syltetøy eller 3 knekkebrød med avo og hummus pluss grønt

   Gryte med grønnsaker, linser/bønner, curry, flere grønnsaker med ris/brød/quinoa

   Ca likt som lunsj evt suppe, salat, pizza på lørdag

   Smoothie med blåbær, diverse godt, kanskje soyaprotein.

   Ellers: en neve nøtter, masse maiskaker med pepper, tre biter sjokolade, ubegrenset grønnsaker og frukt :)

   Slett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...