onsdag, mars 04, 2015

Sukker vs. honning

Dette er et utdrag fra den fiktive samtalen jeg hadde med Berit Nordstrand. Berit altså. Bra dame. Hun er lege, 6-barnsmor og forfatter av flere bøker. Hun er litt mer folkelig enn Fedon, i den forstand at hun pusher honning og dessert (La dem spise kake!), så det er ikke rart at hun er populær. Og da er det kanskje ikke rart at hun ikke får svart på de faktiske samtalene jeg prøver å få til. Men her er vi i alle fall.

"Berit" og jeg med skibukser, sukker og slikkepott.

- Hei Berit!
- Yo Chassi!
- Hyggelig å hilse på! Og veldig kult at du ville bli med på skitur. Men altså, det jeg lurte på, med min skarve håndfull av ernæringsvekttall; Hvorfor driver du og pusher honning?
- Hjemme hos oss spiser vi kaker, kjeks eller desserter hver eneste dag.
-Ja, nemlig.
- Og honning er en naturlig søtning, som i tillegg inneholder et karbohydrat som heter palatinose. Det er et lav-glykemisk karbohydrat som gir langvarig stabilt blodsukker og bedre fettforbrenning.
- Eh, okei. Men honning har høyere GI enn sukker.
- What? 
- Ja. Honning har en glykemisk indeks på 76, mens vanlig sukker har 67. Ikke særlig lav-glykemisk vel?
- Øø. Men honning er så søtt at du trenger ikke like mye.

Og søtt skal søtt fordrive!
(Pest eller kolera.)
- Okei, men en teskje honning inneholder 23 kalorier og 6 gram sukker, mens en teskje sukker inneholder 16 kalorier og 4 gram sukker. Det skulle bare mangle at man brukte mindre mengder. 
- Men honning er jo fullt av vitaminer og probiotika.
- Okei? Men disse næringsstoffene dør ved oppvarming, og da blir det ikke mye "sunnere bakeprodukter".
- Du har rett, kloke Chassi. Jeg gir meg.
- Jeg tenkte nok at du ville.
(Endelig.)

Fin tur fikk vi i alle fall! Inn til Tomannsbu i mørket.

Med masse snø.

Så la oss si at det var derfor jeg valgte å gå ned den siste bakken.

Men det var litt jordmørkt også.

Stolt vinner av honning/sukker-debatten 2015.
Nå pakker jeg sekken til to ukers skitur og setter meg på toget ganske snart. Jeg skulle lede 15-dagers turen til DNT, og var kjempeglad for det, men den ble avlyst. Så nå har jeg fått en 8-dagers tur over Hardangervidda og kommer til å varme opp med Skarveheimen først. 

12 kommentarer:

  1. Her brukes honning av og til både i teen og på grauten, haha, men spiser ikke kake hver dag så da får vi tro det går greit ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Kult! Jeg tror det går kjempegreit jeg også. Her brukes også honning innimellom, og det ble brukt i hver eneste grøt faktisk, helt til jeg fikk forbud av PT-en jeg hadde da. Nam nam til alt som er godt, og hipp hurra for oss.

      (men jeg ser ingen grunn til å pushe det på folk for det om)

      Slett
  2. Serr? Over Hardangervidda? Når da? Ikke samtidig som jeg vel?
    Nei, for det bruker aldri å skje.

    SvarSlett
    Svar
    1. Pakket du all den sjokoladen til Hardangervidda?? Da vil jeg heller på tur med deg. Vi starter fra Ustaoset 17. mars, og går sørøst. Før det virrer jeg rundt mellom Finse og Jotunheimen på egenhånd. Du da?

      Slett
    2. Haha, en sjokolade for dag, og det ved du godt! Jeg tror faktisk vi skal gå neste uke. Men man vet jo ingenting lengre nå som klimaet har klikket.

      Slett
    3. Hvor har klimaet klikket? Det har jeg ikke fått med meg, bør jeg bli bekymret? Her regner det langt opp på fjellet, men her har vi så mye rart vær at det blir alltid skitur allikevel.

      Slett
  3. Fy filler! Så kult det hadde vært om du og Inga kunne slått dere sammen på Viddå!

    Kom bare hjem sånn at du kan scoope opp meg og ta med meg på Vidda til påske er du grei... jeg jobber for form til Fonna15.
    You know.
    One way or another.

    Jeg vil ha fri. Og ferie. Og ture hele veien. Hvordan får du det til Inga? Det ser jo ut til at du og er på tur hele veien!

    Jeg har aldri vært spesielt glad i honning. Så problemet eksisterer ikke i min verden. Jeg spiser ikke sukker heller.

    Vet du om jeg kan spise laktrosefri yoghurt på FODMAP-dietten o-stor-mat-guru?

    XO

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg... har sagt opp jobben min. SÅNN får jeg det til. Ikke si det til mamma.

      Slett
    2. den lille Østlendingen05 mars, 2015 19:44

      eg døyr av nysgjerrighet! HARRUSAGTOPP?

      Fra Stattoil? Ga de deg ikke nok fri? VI MÅ MØTES SNART!

      XO

      Slett
    3. WHAT??? Inga, hva skjer? HA ha ha, du altså.

      Slett
    4. Oi, jeg glemte nesten det siste spørsmålet ditt, bittelille. Takk som får være matguru, men det er du som er fodmap-guru. Jeg gjetter JA. (?)

      Slett
  4. flott blogg, dette er en av favoritt bloggene mine

    besøk meg her tilbudsvarer.blogspot.com

    SvarSlett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...