Karbohydrater er det samme som sukker.
Ja, jeg veit det.
Nei, det var en referanse til Hakkebakkeskogen, det var ikke mine ord. Men jeg har slikt å gjøre og slikt å føre, og nå tenker jeg på sukker (poison poison!) og karbohydrater. Særlig etter
denne debatten i Fitnessbloggen:
|
Der alt var sukker plutselig. |
|
Karbo eller sukker, karbo eller sukker.. |
Og så googlet jeg, og fåkk altså: Karbohydrater KAN kalles sukker, hvor irriterende er vel ikke det for en karbofantast. Karbohydrater er enten monosakkarider eller disakkarider eller polysakkarider, og selv om polysakkarider er stivelse og fiber så kommer ordet sakkarider av det greske ordet for sukker. Åh.
|
Åh! |
Men i dagligtale og i de kjemiske betegnelsene så skiller vi likevel mellom det som er sukkerarter og det som er stivelse og fiber. Det gjør vi!
Her for eksempel. Og da er det vel ikke nødvendig å krangle i en debatt, og kalle alt for sukker fordi det omgjøres til glukose i kroppen, og kanskje gjøre noen lei seg og skremme dem til å spise frokoster som dette:
|
Nei nei, ikke egg med majones! |
Når de kan spise sjokoladehavregrøt.
|
Dette er faktisk en levergryte, men det kunne like gjerne vært sjokoladefest i form av grøt. |
Det fins nok ingenting verre i hele verden (for oss som har hus og hjem og alle primærbehov dekket) enn å bli satt på plass når man selv prøver å sette noen på plass. Jeg ble megaflau faktisk.
|
Karbohydrater er ikke det samme som sukker! -Jo, det er det. |
|
Allright. |
Det blir som å diskutere aspartam med min venn Lars Kristian. Du vil ikke det.
Nei. I dag er det mandag og jeg har spist masse karbohydrater. Grøt og hvit ris. Og så har jeg bakt brød med rester fra gårsdagens rømmegrøt. Fett og karbo på en gang, men det får bli til neste skitur. Uansett så har jeg spist så mye karbohydrater at jeg kunne vasset i dem.
|
Akkurat som jeg vasset fra hytten til doen denne helgen. |
Men inntil det motsatte er bevist så tisser jeg på sukkerteorien.
|
Akkurat som jeg tisset på snøen i helgen. |
Og akkurat som den lille østlendingen..
|
Så leser jeg helst om andre ting. |
Mens jeg drømmer meg bort til Blåfjellenden.
|
Her var vi. |
|
Her! |
|
For en fin tur! |
Men dette er ikke historien om sukker og karbohydrater (eller en skjult historie om helgen på fjellet), det er historien om et bittelite bursdagsbarn:
|
Gratulerer med dagen, lille østlending!! |
Sugar love, sugar love
SvarSlettEvery day, fascination
You’re not just temptation
You’re my inspiration
Sugar love, sugar love
Nei, unnskyld.
GRATULERER med dagen!!
Ååååe. Elsk smelsk. <3
SlettWiho! Gratulerer med dagen :)
SvarSlettTuuuusen takk for hilsen. Jeg er nysgjerrig og beklager det. Hvem er Helen? Vil du være med å leke? Puss puss
Sletthaha. :) Gratulerer med eller uten karbs
SvarSlettTakk NinaBakke. Koselig med bursdagsmelding. Eller geborsdagsmelding som de sier her i Siddisland. Du tar SERIØST fine bilder!
SlettNina er flink å ta bilder. :)
SlettSender en stor karbohilsen til østlendingen og en latterkule til deg, jeg blir alltid så glad av disse innleggene dine :)
SvarSlettHa ha! Så bra!! Du er ganske så kul du selv. <3
SlettKongrats ;D Altså, karbs is my friend. Nuff said ;* God mandag Cassimi!
SvarSlettDin også? Bra! Trodde nesten du var lavkarbo. :)
SlettGod mandag til deg også, pene snille Liller.
GRATULERE ME DA'N, DINGSEN :-D :-D
SvarSlettOg hurra for sukker! Nei, karbohydrater, som jo er sukker. Blæh, we loose anyway :-(
Carbo is king, we are all winners. :D
SlettHurra for oss!
BarteNina! Åh! Takk for bursdagsmelding. Snille fine Bartis.
SvarSlettGRATULERA MED DAGEN LILLE FINE ØSTLENDING :D :D
SvarSlettJeg vil veldig gjerne gi deg en bursdagsklem en dag denne uken - når skal vi trene?
Chassi - jeg blir litt flau over å hete Malin når jeg leser hva Malin skriver. Når ble all karbohydrater kun sukker?! Da har jeg hatt karbonadedeig og sukkermakaroni til middag :O
Puss och kram <3
Takk - snille fine. Vi kan trene i kveld? Eller i torsdag kevld kanskje? C jobber - men du kan både klemme på og trene med meg.
SlettDu kladde den nye frisyren UTROLIG GODT! (Jeg klarer fortsatt ikek legge inn kommentarer på bloggen din...)
Puss och kram
Heia! Det passer veldig dårlig både i dag og på torsdag.. I morgen eller fredag? :)
SlettTusen takk <3 Jeg er fornøyd selv også nå, men skal aldri tilbake til den fæle frisøren :O
Bruker du iphone når du kommenterer? For det er flere som ikke får kommentert, på iphone da... Kjipt :(
MALIN! We made it! We have a date! utrolig! Eg glede meg!
SlettJeg bruker iPhone til alt. Gulp.
Og tenk at dere trente på Toppis uten å si hei til meg engang. Åååe!!
SlettDu såg skikkelig busy bee ut med easylife-kunde inni glassburet ditt. NESTE gang Chassi, da skal du både få HEI og KLEM :)
SlettHilsen hun som trente knebøy for første gang på evigheten og kan nesten ikke sitte i dag.. ;)
Åå, blir litt småsprø når folk setter sukker i samme bås som sunn karbo. Jeg tenker liksom at det er 100% sikkert at vi mennesker har godt av frukt og grønt (full av snille karboer), og når de har karbo så må det jo være bra for oss.
SvarSlettMen! jeg er veldig anti hvitt sukker, korn som ikke lenger er korn, PLUSS de skumle kunstige søtningene. Jeg synes man skal behandle seg selv bedre enn å spise slikt :)Og det finnes jo faktisk sunne søtninger :D Kokodblomstsukker og yacon feks, og de er jo såå gode!
Hear hear. Anti til alt som er hvitt (unntatt ris og yoghurt) og ellers tommel opp. Kokosblomstsukker? Seriøst? Hvordan smaker det da? Det høres både godt og dyrt ut. :P
SlettKarbohydrater er bygd opp av enkle sukkerarter, så i og for seg kan man si at karbohydrater er sukker. Men dette er meget forenklet setning, og vil nødveendigvis ikke si at rugbrød er like usunt som seigmenn. Rugbrødet inneholder jo 10000 andre gode stoffer og blir tatt opp på en mye bedre måte i kroppen en seigmenn som bare sender blodsukkeret til vært. Så spis sjokoladegrøten din med GOD samvittighet ;)
SvarSlettMajones og egg og bacon, interessant...
Da spiser jeg sjokoladegrøten min med god samvittighet.
SlettOg brødet mitt med NOKSÅ god samvittighet
Hvit ris med NOKSÅ god samvittighet
Og muffins bare på skitur. :)
(Det er fotballfruen sin frokost. Ett egg!?)
Tenkte ikke over det en gang, at det bare var ett egg der! Jeg spiser tre egg til frokost....
SlettHa ha! Good for you! Og jeg spiser en spiseskje peanøttsmør og halvannen desiliter havregryn og proteinpulver og kakao og melk og kanskje ENDA mer. :D
SlettDet klikker snart for meg. Burde aldri trykt på den sukker-debatt-linken... Faen.
SvarSlettNoen må stå fram og forsvare kostfiberet, spør du meg. Kostfiber er også karbohydrat, nemlig ufordøyelige polysakkarider kroppen trenger for å «rense opp» tarmsystemet og bli kvitt avfallsstoffer, kolesterol, fettstoffer og mer som kan ha uønsket virkning. Men det er vel også SUPERFARLIG sukker?! AS IF! Overbevis meg om at ALLE karbohydrater omdannes til noemanikkevilhader - og man tar livsgleden fra meg... Havregrøt og brødskive forever <3 xoxo
Hei Charlotte! Ha ha. Nå har jeg bodd på Vestlandet så lenge at jeg skvetter litt når noen bare skriver ordet " Faen". Eg lige det.
SlettKostfiber er topp. Har du noen gode kostfiber-kilder til oss glutenallergiere og? Jeg spiser overdoser med kokosmel, glutenfrie havregryn og fibrax innimydlå. Hva er liksom super-fiber-kilden?
Puss på deg - og heia Australia!
Oh shit. Jeg reagerer også på faen.
SlettMen stå fram! Les Miserables! Fiber ja. Toppers. Takk for nydelig svar, navnesøster Charlotte.
Klem!
Haha, jeg er nordvestlending, jeg er unnskyldt! (?)
SlettSuper-fiber-kilden er jo i først og fremst korn (ofte med gluteninnhold), men hva med å supplere f.eks. det glutenfrie havregrynet med bokhvete (helst ikke den ihjelvalsa typen, men de med litt mer motstand, f.eks. "groats" eller "cereal" - helt amazing i grøt!). Linfrø, solsikkefrø, chiafrø og sesamfrø (og evt mel av disse) er jo også gode venner - Coop Änglamark har en fantastisk femkornsblanding! Og grønnsaker og belgvekster generelt er geniale fiberkilder, hva med kikert- eller grovkornet maismel? :D Og havrekli og quinoa skal vel i utgangspunktet være glutenfritt! Yeeww så mange muligheter!
Heia heia xoxo
Jeg har megalyst til å teste Coop sin femkornsblanding nå. For da er den også glutenfri? Ikke at jeg må ha glutenfri, men det er ekstra stas å kunne spise det samme av og til. Tusen tusen takk!
Slettflaks at det var torsdags kveld, for en mer komplisert forklaring hadde iaffall ikke jeg taklet.
SvarSlettDu kloke rare Inscitus. Hvor er du nå? På sukkerforklaringen? Du har selv lagt ut kommentaren på fredagen, så her skjønner jeg ingenting. Torsdag var valentine, kan det ha med det å gjøre..? Hmm.
SlettLike kul for det om! God helg!! :)
Eg er smuglesar av bloggen din og kom over ein sak som fekk meg til å tenke på deg: http://ipad.dagbladet.no/2013/02/15/tema/reise/matopplevelser/kobenhavn/storbyferie/24492616/
SvarSlettTakk! Hvem er du da, smugleser? Ingenting er så kjekt som fine grøttips. Det var en helt nydelig link! :D
SlettHehehe, jeg skulle akkurat til å legge inn samme linken som Anonym! ;) http://www.dagbladet.no/2013/02/15/tema/reise/matopplevelser/kobenhavn/storbyferie/24492616/ Det må jo være en restaurant for deg. ;)
SvarSlettI love you. TAKK!
SlettGrøt. Vi blir aldri lei grøt. Titter bare innom for å se at du faktisk fortsatt spiser..grøt! Tommel opp, og god helg!
SvarSlettGod helg, kjære snille Kristin. Håper det går bra med deg også!
Slett