mandag, februar 11, 2013

Sugar love

Karbohydrater er det samme som sukker.
Ja, jeg veit det.

Nei, det var en referanse til Hakkebakkeskogen, det var ikke mine ord. Men jeg har slikt å gjøre og slikt å føre, og nå tenker jeg på sukker (poison poison!) og karbohydrater. Særlig etter denne debatten i Fitnessbloggen:
Der alt var sukker plutselig.

Karbo eller sukker, karbo eller sukker..
Og så googlet jeg, og fåkk altså: Karbohydrater KAN kalles sukker, hvor irriterende er vel ikke det for en karbofantast. Karbohydrater er enten monosakkarider eller disakkarider eller polysakkarider, og selv om polysakkarider er stivelse og fiber så kommer ordet sakkarider av det greske ordet for sukker. Åh.

Åh!

Men i dagligtale og i de kjemiske betegnelsene så skiller vi likevel mellom det som er sukkerarter og det som er stivelse og fiber. Det gjør vi! Her for eksempel. Og da er det vel ikke nødvendig å krangle i en debatt, og kalle alt for sukker fordi det omgjøres til glukose i kroppen, og kanskje gjøre noen lei seg og skremme dem til å spise frokoster som dette:

Nei nei, ikke egg med majones!

Når de kan spise sjokoladehavregrøt.
Dette er faktisk en levergryte, men det kunne like gjerne vært sjokoladefest i form av grøt.

Det fins nok ingenting verre i hele verden (for oss som har hus og hjem og alle primærbehov dekket) enn å bli satt på plass når man selv prøver å sette noen på plass. Jeg ble megaflau faktisk.

Karbohydrater er ikke det samme som sukker! -Jo, det er det.

Allright.
Det blir som å diskutere aspartam med min venn Lars Kristian. Du vil ikke det.

I motsetning til deg som ikke har lest noe som helst, så har jeg det.

Nei. I dag er det mandag og jeg har spist masse karbohydrater. Grøt og hvit ris. Og så har jeg bakt brød med rester fra gårsdagens rømmegrøt. Fett og karbo på en gang, men det får bli til neste skitur. Uansett så har jeg spist så mye karbohydrater at jeg kunne vasset i dem.
Akkurat som jeg vasset fra hytten til doen denne helgen.
Men inntil det motsatte er bevist så tisser jeg på sukkerteorien.

Akkurat som jeg tisset på snøen i helgen.
Og akkurat som den lille østlendingen..
Så leser jeg helst om andre ting.
Mens jeg drømmer meg bort til Blåfjellenden.
Her var vi.

Her!
For en fin tur!

Men dette er ikke historien om sukker og karbohydrater (eller en skjult historie om helgen på fjellet), det er historien om et bittelite bursdagsbarn:

Gratulerer med dagen, lille østlending!!

39 kommentarer:

  1. Sugar love, sugar love
    Every day, fascination
    You’re not just temptation
    You’re my inspiration
    Sugar love, sugar love

    Nei, unnskyld.

    GRATULERER med dagen!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Den lille Østlendingen din11 februar, 2013 17:27

      Ååååe. Elsk smelsk. <3

      Slett
  2. Wiho! Gratulerer med dagen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den lille Østlendingen11 februar, 2013 17:29

      Tuuuusen takk for hilsen. Jeg er nysgjerrig og beklager det. Hvem er Helen? Vil du være med å leke? Puss puss

      Slett
  3. haha. :) Gratulerer med eller uten karbs

    SvarSlett
    Svar
    1. Den lille Østlendingen11 februar, 2013 17:33

      Takk NinaBakke. Koselig med bursdagsmelding. Eller geborsdagsmelding som de sier her i Siddisland. Du tar SERIØST fine bilder!

      Slett
    2. Nina er flink å ta bilder. :)

      Slett
  4. Sender en stor karbohilsen til østlendingen og en latterkule til deg, jeg blir alltid så glad av disse innleggene dine :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ha ha! Så bra!! Du er ganske så kul du selv. <3

      Slett
  5. Kongrats ;D Altså, karbs is my friend. Nuff said ;* God mandag Cassimi!

    SvarSlett
    Svar
    1. Din også? Bra! Trodde nesten du var lavkarbo. :)

      God mandag til deg også, pene snille Liller.

      Slett
  6. GRATULERE ME DA'N, DINGSEN :-D :-D
    Og hurra for sukker! Nei, karbohydrater, som jo er sukker. Blæh, we loose anyway :-(

    SvarSlett
    Svar
    1. Carbo is king, we are all winners. :D
      Hurra for oss!

      Slett
  7. Den lille Østlendingen AKA Dingsen11 februar, 2013 17:25

    BarteNina! Åh! Takk for bursdagsmelding. Snille fine Bartis.

    SvarSlett
  8. GRATULERA MED DAGEN LILLE FINE ØSTLENDING :D :D
    Jeg vil veldig gjerne gi deg en bursdagsklem en dag denne uken - når skal vi trene?

    Chassi - jeg blir litt flau over å hete Malin når jeg leser hva Malin skriver. Når ble all karbohydrater kun sukker?! Da har jeg hatt karbonadedeig og sukkermakaroni til middag :O
    Puss och kram <3

    SvarSlett
    Svar
    1. Den lille Østledningen12 februar, 2013 08:07

      Takk - snille fine. Vi kan trene i kveld? Eller i torsdag kevld kanskje? C jobber - men du kan både klemme på og trene med meg.

      Du kladde den nye frisyren UTROLIG GODT! (Jeg klarer fortsatt ikek legge inn kommentarer på bloggen din...)

      Puss och kram

      Slett
    2. Heia! Det passer veldig dårlig både i dag og på torsdag.. I morgen eller fredag? :)

      Tusen takk <3 Jeg er fornøyd selv også nå, men skal aldri tilbake til den fæle frisøren :O

      Bruker du iphone når du kommenterer? For det er flere som ikke får kommentert, på iphone da... Kjipt :(

      Slett
    3. Den lille Østlendingen12 februar, 2013 13:23

      MALIN! We made it! We have a date! utrolig! Eg glede meg!

      Jeg bruker iPhone til alt. Gulp.

      Slett
    4. Og tenk at dere trente på Toppis uten å si hei til meg engang. Åååe!!

      Slett
    5. Du såg skikkelig busy bee ut med easylife-kunde inni glassburet ditt. NESTE gang Chassi, da skal du både få HEI og KLEM :)

      Hilsen hun som trente knebøy for første gang på evigheten og kan nesten ikke sitte i dag.. ;)

      Slett
  9. Åå, blir litt småsprø når folk setter sukker i samme bås som sunn karbo. Jeg tenker liksom at det er 100% sikkert at vi mennesker har godt av frukt og grønt (full av snille karboer), og når de har karbo så må det jo være bra for oss.
    Men! jeg er veldig anti hvitt sukker, korn som ikke lenger er korn, PLUSS de skumle kunstige søtningene. Jeg synes man skal behandle seg selv bedre enn å spise slikt :)Og det finnes jo faktisk sunne søtninger :D Kokodblomstsukker og yacon feks, og de er jo såå gode!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hear hear. Anti til alt som er hvitt (unntatt ris og yoghurt) og ellers tommel opp. Kokosblomstsukker? Seriøst? Hvordan smaker det da? Det høres både godt og dyrt ut. :P

      Slett
  10. Karbohydrater er bygd opp av enkle sukkerarter, så i og for seg kan man si at karbohydrater er sukker. Men dette er meget forenklet setning, og vil nødveendigvis ikke si at rugbrød er like usunt som seigmenn. Rugbrødet inneholder jo 10000 andre gode stoffer og blir tatt opp på en mye bedre måte i kroppen en seigmenn som bare sender blodsukkeret til vært. Så spis sjokoladegrøten din med GOD samvittighet ;)
    Majones og egg og bacon, interessant...

    SvarSlett
    Svar
    1. Da spiser jeg sjokoladegrøten min med god samvittighet.
      Og brødet mitt med NOKSÅ god samvittighet
      Hvit ris med NOKSÅ god samvittighet
      Og muffins bare på skitur. :)

      (Det er fotballfruen sin frokost. Ett egg!?)

      Slett
    2. Tenkte ikke over det en gang, at det bare var ett egg der! Jeg spiser tre egg til frokost....

      Slett
    3. Ha ha! Good for you! Og jeg spiser en spiseskje peanøttsmør og halvannen desiliter havregryn og proteinpulver og kakao og melk og kanskje ENDA mer. :D

      Slett
  11. Det klikker snart for meg. Burde aldri trykt på den sukker-debatt-linken... Faen.

    Noen må stå fram og forsvare kostfiberet, spør du meg. Kostfiber er også karbohydrat, nemlig ufordøyelige polysakkarider kroppen trenger for å «rense opp» tarmsystemet og bli kvitt avfallsstoffer, kolesterol, fettstoffer og mer som kan ha uønsket virkning. Men det er vel også SUPERFARLIG sukker?! AS IF! Overbevis meg om at ALLE karbohydrater omdannes til noemanikkevilhader - og man tar livsgleden fra meg... Havregrøt og brødskive forever <3 xoxo

    SvarSlett
    Svar
    1. Den lille Østlendingen13 februar, 2013 07:55

      Hei Charlotte! Ha ha. Nå har jeg bodd på Vestlandet så lenge at jeg skvetter litt når noen bare skriver ordet " Faen". Eg lige det.

      Kostfiber er topp. Har du noen gode kostfiber-kilder til oss glutenallergiere og? Jeg spiser overdoser med kokosmel, glutenfrie havregryn og fibrax innimydlå. Hva er liksom super-fiber-kilden?

      Puss på deg - og heia Australia!

      Slett
    2. Oh shit. Jeg reagerer også på faen.

      Men stå fram! Les Miserables! Fiber ja. Toppers. Takk for nydelig svar, navnesøster Charlotte.

      Klem!

      Slett
    3. Haha, jeg er nordvestlending, jeg er unnskyldt! (?)

      Super-fiber-kilden er jo i først og fremst korn (ofte med gluteninnhold), men hva med å supplere f.eks. det glutenfrie havregrynet med bokhvete (helst ikke den ihjelvalsa typen, men de med litt mer motstand, f.eks. "groats" eller "cereal" - helt amazing i grøt!). Linfrø, solsikkefrø, chiafrø og sesamfrø (og evt mel av disse) er jo også gode venner - Coop Änglamark har en fantastisk femkornsblanding! Og grønnsaker og belgvekster generelt er geniale fiberkilder, hva med kikert- eller grovkornet maismel? :D Og havrekli og quinoa skal vel i utgangspunktet være glutenfritt! Yeeww så mange muligheter!

      Heia heia xoxo

      Slett
    4. Jeg har megalyst til å teste Coop sin femkornsblanding nå. For da er den også glutenfri? Ikke at jeg må ha glutenfri, men det er ekstra stas å kunne spise det samme av og til. Tusen tusen takk!

      Slett
  12. flaks at det var torsdags kveld, for en mer komplisert forklaring hadde iaffall ikke jeg taklet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du kloke rare Inscitus. Hvor er du nå? På sukkerforklaringen? Du har selv lagt ut kommentaren på fredagen, så her skjønner jeg ingenting. Torsdag var valentine, kan det ha med det å gjøre..? Hmm.

      Like kul for det om! God helg!! :)

      Slett
  13. Eg er smuglesar av bloggen din og kom over ein sak som fekk meg til å tenke på deg: http://ipad.dagbladet.no/2013/02/15/tema/reise/matopplevelser/kobenhavn/storbyferie/24492616/

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Hvem er du da, smugleser? Ingenting er så kjekt som fine grøttips. Det var en helt nydelig link! :D

      Slett
  14. Hehehe, jeg skulle akkurat til å legge inn samme linken som Anonym! ;) http://www.dagbladet.no/2013/02/15/tema/reise/matopplevelser/kobenhavn/storbyferie/24492616/ Det må jo være en restaurant for deg. ;)

    SvarSlett
  15. Grøt. Vi blir aldri lei grøt. Titter bare innom for å se at du faktisk fortsatt spiser..grøt! Tommel opp, og god helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. God helg, kjære snille Kristin. Håper det går bra med deg også!

      Slett

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...