lørdag, september 08, 2012

Pizza snart

Hei! Det står "deilig vær" på facebook. Hvorfor gjør det det når det har regnet i en uke? Bor vi i feil by? Det er lørdag i Stavanger og det pøsregner som det alltid gjør, jajamenn, men nå vi fått besøk av Mor Østlandet, og da er det ekstra dumt å bevise det hun nok mistenkte allerede, at det alltid regner her. Lørdagen blir brukt til trening på Toppis og lunsj på Ostehuset, og i dag skal østlendingen lage pizza á la Kriweb.

Og så har jeg jo blitt student!

Studentlivet er et deilig liv. Ikke bare har jeg fredagsfri, men nå har jeg fått mandagsfri også. Jeg tusler gjennom skogen til forelesning og kollokviegruppe (jepp!) og drikker kaffe i en termokopp, fordi da koster den 10 kroner i stedet for 17.

Jeg spiser snart pizza og snart kjøper jeg sikkert hvite converse, og da er jeg student altså.
 
Jeg planlegger å lese pensum hele tiden, men jeg gjør det jo ikke. (Tegnehanne beskriver studentlivet utrolig bra.)

Jeg utnytter heller muligheten til å gjøre ingenting. (Bildet er fra Østlandet.)

Og en ting til. Jeg skulle teste raw-food, eller nevnte i alle fall at jeg skulle, og selv om det ikke er mye så har jeg i alle fall testet denne grønne saken.

Som er "organisk supermat fra 36 næringsrike vekster, og proppfull av klorofyll, fiber, essensielle fettsyrer og andre nyttige næringsstoffer."

Jeg ødela en hel smoothie på dette, for det smakte ikke så godt. Men hello, vent litt, nei, det er SUPERMAT dette her, ikke raw food! Unnskyld, da har jeg fortsatt raw food til gode. Supermat er, etter min mening, vitaminer som koster altfor mange penger og som har reist alt for langt med flytransport. Vitaminer og fiber kan dekkes med sunn og vanlig mat, kan det ikke?

Pizza snart, det skal bli fest i alle fall. Ha en nydelig lørdagskveld! Klem fra meg.

søndag, september 02, 2012

Ti tanker på én gang

Hei! Dette blir rotete, for nå må jeg legge meg, men her er ti tanker rundt mat.

Tanke nummer 1-6:
Lavkarbo eller grovkarbo?
Trenger man karbo?
Kan man spise karbohydrater om kvelden?
BØR man spise karbohydrater om kvelden?
Kan alle oppnå den samme forbrenningen?
Må man kutte proteininntaket når man trener mindre styrke?

..Alt om kosthold er spennende nå som høstens Easylife-kurs starter.

Tanke nummer 7:

Plommer er det beste som fins!




Tanke nummer 8:
Sjekk høstens nye matvarer! Tenk at det har kommet en ost som skal toppes med honning og spises med skje.


Den kan jeg spise når jeg studerer hos Jonas Gahr Støre.

Tanke nummer 9:
Oi oi, den lille østlendingen har lovet å lage ti Kriweb-middager! Det var en del av et høstforesett - Yoghurt og tunfisk skal byttes ut med pizza av kokosmel, og vi har lovet hverandre EN MÅNED UTEN YOGHURT.


Men tilbake til plommene, for det er jo så godt og nå spiser jeg plommeis. Nummer 10:

Plommene kan renses og fryses nemlig, og da..

Da kan de bli til sjokoladeis plommeis.

Det finnes tusen oppskrifter på frosne proteinblandinger (jeg begynte selv med proteinpulver og et rått egg), men denne er enkel og dødsgod. Tenk for en drøm om noen vil lage ti av mine oppskrifter en gang.
Deilig plommeis til én person:

1 scoop kaseinprotein
1/2 frossen banan
1/2 liter frosne plommer
1 dl vann
1 ss kakao
1 ss kokosmel
1 ts cocosa
Litt salt og litt søtning

Alt blandes i en mikser. Det er helt umulig å merke plommesmaken, så alle bær og frukter kan egentlig brukes. Kokosmelet er viktig, for det gir en sinnsykt tykk og deilig konsistens (thank u, little eastender), mens cocosa, derimot, er ikke viktig, - det kan byttes ut med peanøtter eller hva som helst. Det blir uansett en stor porsjon, så man kan spise seg M.E.T.T. P.Å. I.S. :-)

Det var ti tanker med lite mening og mange spørsmål, men nå er klokken mye. God natt!

torsdag, august 23, 2012

Barnslig og sjalu visst

Er det nå vi starter på blanke ark, eller er det med blanke ark? Jeg har i alle fall lyst til å flytte langt bort eller reise langt bort og ha enda mer ferie og på et-eller-annet-vis gjøre alt som er annerledes. Så nå har jeg blitt student igjen. 60 prosent PT og 50 prosent student. Det skal bli supert.

Dette er faktisk ikke ferie. Men det er lett å fake en ferie på jærstrendene.


Men egentlig ville jeg bare fortelle om den siste tidens matinntak, for aldri har noen noengang spist så mye tunfisk som jeg har gjort nå. Jeg har ikke spist annet enn havregrøt, yoghurt og tunfisk på en måned. Det er fordi kjøleskapet må være helt tomt til 50 000 oljemennesker kommer til Stavanger og vi skal leie ut leiligheten.

Men en dag laget jeg havregrøt med gresskar.

Og gresskarkrydder! Tusen takk for eksotisk USA-mat, Sunny. Se, så eksotisk!!

Nei. Jeg ville fortelle om privatlivet, for der ser jeg nye sider ved meg selv nå for tiden. Jeg har oppdaget at jeg er både barnslig, sjalu og egoistisk, for jeg krangler med en liten østlending om at hun jobber for mye. (!) I stedet for å være med meg! Det fins ingen kulere måte å si det på, så hver eneste krangel har blitt pinlig barnslig for min del. Men åh, det er kjipt i alle fall. Sist helg gikk på fjelltur helt alene.

På trass.
Det ser jo fint ut.

Forbi Månafossen mot Blåfjellenden.

Men jeg var frustrert og rotet meg bort og dro hjem igjen.
Hva skal man gjøre med sånt?

Jeg vil også gjerne si at jeg har lest en bok som jeg likte veldig godt. Den heter Brobyggerne og handler om byggingen av Bergensbanen, og om første verdenskrig og løver i Afrika og homofile lorder. Veldig spennende om man liker historie i alle fall.

Den ser ut som dette.
Men, det må jeg bare si, da jeg googlet den nå så fant jeg Politikens anmeldelse av boken, og det var mye mer spennende. Tittelen på anmeldelsen var "Jan Guillous brobyggerroman er yderst provokerende". Hm, den var vel ikke provokerende..? Politiken likte faktisk boken, for all del, men se her:


Bla, bla, boken er bra.. "Dog bekrefter den at svenskeren er en tysker forklædt som menneske, at Asien begynner i Sverige..." Og til slutt om Sverige: "Vor kæreste nabo, vår særeste slegtning." Hjelp!

Svenskeren er en tysker forkledt som menneske..? Sprøtt. Boken handler ikke om svensker engang, så dette må være et direkste stikk til Jan Guillou. Eller så har danskene mye slemmere svenskevitser enn vi har, for det virker ikke som om de tøyser engang.

Mens jeg leser bok har en liten østlending strikket Skappel-genser

Og ellers her er allting bra. Håper DERE har det bra! Kos og klems.

Og puss fra pus.

tirsdag, august 14, 2012

Hvorfor Madonna serverer glutenfri bursdagsmat

Glutenfrie dietter har blitt det kuleste kule, og om ikke Madonna er kul nok så fins det flust med andre som spiser glutenfritt for gøy. Victoria Beckham, Silje Mariela og ja, jeg kommer ikke på flere, men jeg vet at de fins, for glutenfrie havregryn er U.T.S.O.L.G.T.

Akkurat dette er en annen sak.

Da den lille østlendingen fikk glutenallergi måtte vi plutselig koke grøt i to omganger. Jeg kunne spist glutenfri grøt, men de glutenfrie havregrynene er mye dyrere enn vanlige havregryn, og enda viktigere: Glutenfri mat har blitt så populært at leverandørene er UTSOLGT. Så jeg kan ikke forsyne meg av glutenfrie gryn. Why-oh-why har glutenfritt blitt så gøy.

Man blir vel hverken slankere eller sunnere av å spise glutenfri mat. (Åh, det er skummelt å påstå noe, men jeg har gjort research både her og både der.) Kanskje det å legge om kosten fører til at noen velger bort noen usunne karbohydrater, men mest sannsynlig IKKE, og den glutenfrie maten er laget av maismel, potetmel og rismel i stedet for grove korn som havre, hvete, rug og bygg. Altså dårligere karbohydratkilder. Så glutenfri mat = like mange karbohydrater + dårligere karbohydratkilder.

Dietten til MyRevolution anbefaler også glutenfritt. Hvit ris er helt okei, mens gluten er nei, nei, nei. Jeg vet ikke hvorfor. Det er ikke kult å være allergisk. Den glutenfrie østlendingen måtte leve på bare ris og bokseskinke på DNT-hyttene i sommer, og det var jo veldig MyRevolution, men så kjedelig at jeg er redd hun vil ha pause fra DNT-hyttene nå.

Én hytte hadde en boks med glutenfritt, men da var det helst sånne knekkebrød som er laget av mais.


Nei, gluten er bra! Her er researchen jeg har gjort:

- Hvorfor Madonna serverer glutenfri bursdagsmat:
Fordi hun har bursdag! Neida.Fordi hennes glutenfrie diett gjør henne ung og sunn og full av energi.(?)

Og tenk at jeg fant dette i en blogg om stjerner som spiser glutenfritt.


- Hvorfor ALLE liksom bør spise glutenfritt:
Fordi mennesket ikke kan ta til seg hvete og fordi siktet hvetemel er tomt for næringsstoffer.

Og tenk at det fins en egen dummie-side for grunner til å være glutenfri!


- Hvorfor dette er irrelevant:
Fordi glutenfritt og hvetefritt er to forskjellige ting! Og fordi gluten er et protein og ikke noe carbocrazyness. Glutenfritt er ikke sunnere.

- Her fant jeg forresten en artikkel på I Form med mye annet tull:
Fullere muskler, mer pump og definisjon. Ha ha, her var det mye rart.

Hva tid ble lettbrus og peanøttsmør en hermetisk frukt?

- Og enda et parentes: Havregryn er egentlig glutenfritt, men STØVET på møllen kan inneholde gluten. Så det fins ingen grunn til å kjøpe glutenfrie havregryn om man ikke er megaallergisk.

Og denne er litt på siden, men den er fin likevel.

Falleri fallera, gluten gjør meg glad. God tirsdagskveld!

lørdag, august 11, 2012

Og forresten

Det proteinpulveret som er så sinnsykt godt at jeg gikk helt i fistel av begeistring og mente det var verdens beste, det er selvfølgelig godt av en grunn. Typisk! Av samme grunn som iskrem smaker bedre enn eggehvitefluff og jordbær er best med sukker på, så smaker Chocorite bedre enn andre proteinpulver fordi det er fullt av karbohydrater og fett. Ulv ulv!

Nei nei.
Men hvordan vite DET, når næringsinnholdet tar utgangspunkt i en serving size på 38 gram.

Ulv ulv!!

Det er jo kjempevanskelig, de amerikanske produktene har aldri samme utgangspunkt til næringsinnhold. Det er som når Kellogs K sier at én porsjon inneholder nesten ingen kalorier, og så finner du ut at det er fordi de tar utgangspunkt i en porsjon som er bittebitteliten. Det må være 100 gram, ellers skjønner jeg ingenting. Jeg skal ikke late som om det er jeg som har gjort dette regnestykket, for det har en liten østlending gjort, men det er i alle fall sant.

Ulv ulv.

Chocorite er proteinpulveret til fotballfrue fordi det inneholder så lite karbohydrater, men ALLE andre proteinpulver har færre karbohydrater enn dette. Og fett. 3 gram fett per serving size er ikke lite når andre proteinpulver opererer med 3 gram fett per hundre. Og 8 gram karbohydrater per serving size... Jeg vil gjerne putte på flere utropstegn her altså.


Til sammenligning kan jeg trekke fram Myoprotein. Etter å ha vært litt negativ til Myodietten, og det har jeg litt dårlig samvittighet for, selv om de mener at skalldyr er fet mat, så vil jeg veldig gjerne vise at proteinpulveret deres virker bra. Sånn ser de to kandidatene ut når næringsinnhold er regnet ut med kalkulator:
Næringsinnhold per 100 gram:
Myoprotein
Fett: 1,8 gram
Karbohydrater: 2,0 gram
Protein: 85,1 gram
Chocorite
Fett: 7,8 gram
Karbohydrater: 21 gram
Protein: 63 gram

Bye bye proteinpulverbrownie. Neida. Jo, jeg velger sikkert et annet neste gang.

fredag, august 10, 2012

Proper Porridge Prevents Piss Poor Performance

Hei bloggebuddies! Håper dere har eller har hatt en fin ferie! Det har jeg. Borte er best. Takk for meg, fjellet, du rocker. Takk for minusgrader, boksemat og svette ulltrøyer og hyggelige mennesker, det har vært helt perfekt. Åh, jeg har så mye å fortelle. Men.. For at ikke alt skal handle om fjellet så skal jeg pakke det pent inn i en diett. He he he. Nå skal jeg heller fortelle om min yndlingsdiett.

Maks mat og maks moro heter den. And so the story goes:


Frokost:
Dobbel porsjon grøt med proteinpulver.
En skive med en stor makrellboks.
Lunsj:
To skiver med makrellboks/skinkeboks/sardinboks og leverposteiboks.
100 gram nøtter og svisker.
Mellommåltid:
To skiver med makrellboks/skinkeboks/sardinboks og leverposteiboks.
100 gram nøtter og svisker.
Middag:
Store mengder ris/potetmos med store mengder boksemat.
Kvelds:
100 gram nøtter og svisker.

Menyen er avhengig av hva som er tilgjengelig, men stikkordet er masse og mye. Alt kan blandes. Middag og frokost kan spises som lunsj, og grøten kan pyntes med leverpostei og skinke. Så lenge det blir nok så er det greit. Vi sikter mot 5000 kcal til dagen.
Yndlingshovedrett på selvbetjente hytter: Joikaboller med ris.

Og sånn kan havregrøten brukes som nistemat.

M-hm, mye mat. Mat er viktig for mangt og mye. Som.. hmm.. from the top of my head.. som for eksempel i.. mmm.. i Tafjordfjella! Kan godt fortelle om Tafjord! Hvor er vel Tafjord?

Her!

Og hva skjer der? Takk som spør! Der har vi vært på langtur i elleve dager. I Tafjord og Breheimen.

Juhu! And it was all good.

Tafjordfjella ligger sør for Sunnmørsalpene. Terrenget er høyt og lavt og veldig variert. Vi gikk fra Tunga til Pyttbua, Veltdalshytta, Reindalsseter, Danskehytta og Grotli. Og fra Grotli fikk vi buss til Breheimen, hvor vi gikk fra Sota Sæter til Nørdstedalseter, Arentzbu, Fast og Mørkli. Fy filler så flott.

En dag gikk vi til Karitinden som er den nest høyeste toppen i Tafjordfjella.

Tenk å gå opp dit, ja. Men jeg var ikke helt innkjørt i dietten på dette tidspunktet, så jeg ble sulten og måtte snu. Akutt emergency situation.

Ned til matboksen.

Men se så mye snø! Snø hver dag. Og tåke. Lue og votter og aktiv orientering.

Skal finne en T.

T, T, T.

Se, så kule skilt.
Og se hvor søt og liten denne hytta er! Dette er Fast.
Og dette er fast favoritturfølge. :-)
Og dette er turlederen.

Fint!


Fint og vått. Vilkårlig samling av bilder dette.

Mest fint.

Her bor vi. 

Her er provianten.

Og her er en sinnsykt kul liten hytte som ble brukt under krigen. Her bodde fire sabotører i ett år.

Så. Det var historien om yndlingsdietten min. Har dere hatt en fin ferie? Puss puss puss.

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...