onsdag, januar 25, 2012

Hvem er dere som er så små

Vi er smurfer små og blå! Til mitt forsvar så eier jeg hverken hus eller bil eller oppvaskmaskin.. Jeg lever av tunfisk og må selge kroppen min på gata når jeg vil reise på ferie, så når det kommer en pakke fra Bergans i posten blir det sinnsykt fest i stua. Og se de kule fargene, jeg er smurfeblå! Jeg har lyst å flytte til fjells nu med det samma. Det beste smurfer vet er å få smurfe i evighet.

Hva gjør en smurf om han kjeder seg? Smurfer en trall til han gleder seg.

Lalalalala..

Hei, du der, smurf ordentlig. -Yes, sir!

Synes dere smurfeliv er topp?

Ja, det kan du smurfe opp. Så hvordan kan jeg best utnytte alt dette her? Jeg har allerede solgt kroppen min for en ferie på fjellet, jeg skal gå årets lengste langtur for DNT. Den heter Langtur Skarvheimen-Hardangervidda og krysser to fjellområder på 12 dager med dagsetapper på cirkus 25 km. Bli med, bli med, det  blir et eventyr!

For faktisk: På fjellet finnes det ingen smurfelover. Ingen synder og ingen sover.

Finnes det da ikke NOEN plager? NIKS! Vi har bare glade smurfedager.

tirsdag, januar 24, 2012

Grotforsk.no

Tidligere spede grøteksprimenter har gått over i hardcore grøtforskning nå. Det er hardt arbeid, men noen må gjøre jobben. Det fins to labrotter/forskningsobjekter, og alle resultater, store som små blir skrevet sirlig ned i en stor sort og veldig seriøs bok. Morgenfrokost 17. januar feks. Eller hva med den ekstraordinære ettermiddagsgrøten 8. desember? Jo da. Begge er notert ned.


Det som trigget tesen om at  "Alt blir grøt" og "all grøt er god grøt" var utvilsomt besøket på denne møllen. Nå er det blitt testet så mye grøt i det siste at det fins snart ikke har ord for det. Det har vært julaften HVER dag siden begynnelsen av desember. Hver frokostgrøt har blitt en ny og spennende opplevelse på en måte.


Følgende konprodukter har blitt testet:
  • Klemt spelt
  • Knust spelt
  • Speltflak
  • Speltkli
  • Helkorn spelt
  • Speltperler
  • Helkorn rug
  • Sverdjerug helkorn
  • Knust rug
  • Rågkross
  • Helkorn havre
  • Havregryn (økologisk)
  • Havregryn (ordinær)
  • 4 korn
  • Helkorn emmer
  • Grovt emmermel
  • Helkorn enkorn
Proteinkilder:
  • Bakepro (med varierende hell)
  • Sjokoladeprottis
  • Melkesjokoladeprottis

Søtning:
  • Stevia med hasselnøtt, vanilje, sjokolade og engelsk toffee.

Fettkilde:
  • Hjemmelaget peanøttsmør, hasselnøttsmør og bortekjøpt Cocosa.

Essens:
  • Princess cake and cookie
  • Buttery sweet dough
  • Gräddcola
  • Kokosessens

 Alle grøtene har vært tilsatt salt. Bitte litt. Og de aller aller aller fleste har hatt kakao i seg. Det går ca en kjempestor skje til to porsjoner grøt.

Pimp pimp!

Vi har forsket oss frem til ganske oppsiktsvekkende resultater og gjort oss erfaringer i grøtbransjen som praktisk talt er ubetalelige. (Det har i allefall vært dårlig betalt. Vi har blitt betalt i grøt på sett og vis.) Jeg kan på nåværende tidspunkt avsløre at labrottene ikke er HELT enig i hvilken grøt som har stukket av med vinneren, men vi er enige om at helkorn ikke nødvendigvis er helkorn. Noen helkorn oppfører seg helt annerledes og visse typer helkorn egner seg aller best som ris. En korntype gir grøt som blir som ertestuing (hvor kult er ikke det?!). Og.. hvem vant?

Vinneren ble enkorn helkorn! - Kornet som blir som ertestuing.

Puss och kram fra labrotte nummer 2 - innkjøps- og oppvasksansvarlig.

søndag, januar 22, 2012

Finn ditt perfekte treningsprogram

Jeg må bare vise. Det er ikke nødvendig å bare trene biceps, det er kjempelett å lage sitt eget program. Nå skal jeg finne et jenteprogram som er tilpasset alle mine ønsker og forutsetninger, og se så lett det er.

Her er mine forutsetninger:
  • Jeg er en jente
  • Jeg er i alderen 20-39
  • Jeg har ingen muskelskader
  • Jeg vil trene styrke

Og klar ferdig gå, hva skjer så. (Jeg surfer på bodybulding.com igjen.)

Trykk her.
Første steg er å velge Find a plan, og så får jeg fylle inn alle mine ønsker og forutsetninger i steg to og tre.
Feeeemale...

Men så er det at det blir morsomt, for hvem vil jeg være? Jeg må velge.

Jeg kan være wonder woman!

Ho ho, så morsomt å måtte velge hvordan man vil se ut, men ekstra morsomt at de tre alternativene ser prikk like ut. Nabojenta og bikinibaben og trialtletgudinnen ser alle ut som fitnessbarbiedukker. Jeg vil være alle tre, men om jeg kan få velge mellom nabojenta og triatletgudinnen så er valget lett. Jeg valgte Laura Bailey - The tri-athlete Goddess. Og da..

Da kommer det et program. I pdf til og med.

Praktisk.
Men man må trene hardt for å bli som Laura. Jeg fikk 11 øvelser på bein, med supersett på alt og 30 minutter kardio til slutt. Kardio hver dag faktisk. Jeg hadde dødd. Jeg hadde så mye heller valgt et gutteprogram. Ikke bare virker dette helt umulig tungt - som om de vet at jeg har litt å gå på om jeg vil bli som Laura - men ikke bare det... Du vet at du har funnet et jenteprogram når du får øvelser som Mountain climber og Frog jump. Froskehopp altså. Og du vet virkelig at du har funnet et jenteprogram når du må gjøre kardio HVER ENESTE DAG. I choose biceps.

fredag, januar 20, 2012

Du vet at du har funnet et gutteprogram

- Når du gjør 4 biceps-øvelser etter hverandre.
- Når beintreningsdagen starter med biceps curls.

- ..Og når du får Marit Bjørgen-kommentarer på treningen så vet du i alle fall at du gjør masse biceps.

Men jeg tester treningsprogram, og nå tester jeg en tresplitt for på maksimal vekst. Det er et program som skal ta hvem som helst fra nybegynner til bodybuilder på 12 uker, og jeg har blitt større allerede på uke 5.  Jeg går for Bigger, stronger, better you nemlig.

Big me up.
I løpet av tolv uker skal jeg gjennom først et helkroppsprogram og så en tosplitt og så en tresplitt og  en firesplitt til slutt. Nå er jeg på tresplitten altså, og jeg har gjort meg opp veldig verdifull testinformasjon allerede.

- Det er utrolig okei å trene med program i det hele tatt.

Jeg har ikke pleid å bruke program for jeg mente at jeg fikk bra og variert trening uansett. Men nå plutselig..!

- Har jeg fått fridager som må tas med god samvittighet.
- Har jeg fått så sinnsykt effektive økter fordi jeg vet hva jeg skal gjøre.
- Og så får jeg periodisert treningen.
- Og selv om jeg har et enormt bicepsfokus på akkurat dette programmet så får jeg en grundig variasjon av repetisjoner og muskelgrupper.

Marit Bjørgen må ha spist seg opp på karbs her, det går nesten ikke an.

Jeg sier at jeg gjør det for PT-kundene, at alt må testes, men det er jo mest for meg. Og når jeg sier jeg har blitt større på dette programmet så kan det skyldes at det er så mye bedre å trene etter et program, men fordi det er skuldrene som har vokst aller mest så tror jeg framgangen skyldes at gjør shrugs to av tre dager. (!) Det er det som er det MEST guttete med dette gutteprogrammet. Det er en øvelse jeg kors-på-halsen aldri sett andre jenter gjøre.

Hvem har sett jenter stå sånn?

Det fins sinnsykt mange treningsprogrammer og fine artikler på bodybuilding.com. Det neste som står på listen er 666 Training from hell, et program som er delt opp i seks dager med kardio hver eneste dag og seks repetisjoner på seks sett. Det tenker jeg vil passe fint når jeg starter i Singelligaen i squash på tirsdag. Jeg kan sikkert trenge kondisjon og effektiv trening.

Men nå er det fredag. Må slutte å surfe. God helg!!!

tirsdag, januar 17, 2012

Møllemannen

Det var ein gong ein møllemann som var så tunghøyrt at han verken kunne høyre eller samle det nokon sa til han. Han hadde ei kjerring og to søner og ei dotter, og dei brydde seg ikkje om mannen, men levde lystig og vel så lenge det var noko å leve av. Det var ikkje stort det dei hadde, det var bare korn, men med korna kunne dei koke allslags graut og for at ikkje grauten skulle bli kjeisam så hadde dei korna i slike vene og gjeve små sekker.

Det var møllemannen som hadde laga dei vene sekkene, men han høyrde så dårleg at når kona sa Her skal det være svenskerug, så skrev møllemannen svedjerug, og da kona sa Her skal det være lyseraud lapp, så la mannen lyseraude korn i sekken. Da kona sa Her skal det være korn for en femmer så lagde møllemannen en sekk med emmer... Men sekkene vart (vere-vart-vorte?) vene og grauten vart god.

Og så gikk det til at vi fikk svedjerug.
Og emmer.
Og lyseraude korn.
Som ga lyseraude brød.

Men at sekkene var gjeve og vene var ikkje til å komme fra
Ingen korn i dette land kunne måle seg korn fra Møllemann.
Og ingen graut fra land og strand kan måle seg med graut av enkorn helkorn.

Hurra, hurra, det har tatt HELT av. Vi har korn som er så rare at jeg ikke skjønner at de fins engang.
Hva slags grøt skal vi lage i dag?
Havregrøt!
Ja, det har vi ikke smakt!
Nei, for hvem har vel smakt grøt av hele havrekorn.
Det er det vel ingen som har? Nå må dere komme til grøtfest!

søndag, januar 15, 2012

Losturen

Endelig over! Noen helger er best når de er overstått og det er veldig mange skiturer også. De er kule å fortelle om på forhånd ("..og så skal jeg vise vei inn i mørket og det er meldt storm på fjellet!") og dritkule å fortelle om etterpå ("..og så mistet jeg skien i bekken og hyttene var så fulle at vi lå oppå hverandre, og alle snorket!"). Men de er ingenting kule der og da. Juhu, jeg er glad du er overstått, lostur. Her er historien fra årets første skitur og lostur.

Jeg hadde fått masse utstyr til jul så det var kult å pakke. Jeg hadde fått en meget kul ulltrøye for eksempel, som kunne brukes som balaklava, så jeg følte meg veldig klar for hva som helst. (Lurer på om dere vet hva balaklava er...) Så jeg pakket alt det kule og en blodpølse fordi jeg har sånn jernmangel. So far so good.

Vintersekken ble fylt med nødutstyr.

Og matposen ble fylt med blodpølse, brød og proteinpulver.


Men egentlig syns jeg at losturer er skumle. Det handler om å vise vei i stupmørke for hvem som helst som møter opp på en parkeringsplass der oppe i fjellet. Man har ingen anelse om hvor mange de vil være, om de kan gå på ski eller om de har skikkelig utstyr med seg. For tenk om vi må grave oss ned og én person har glemt sovepose, må jeg gi ham min da? Sånt tenker jeg på og det er kjipt nok, men det verste er at jeg sliter med å finne veien i mørket. Der sa jeg det.

Det stormet på fjellet og vi var ment å skulle kviste løypen, så det var veldig viktig å FINNE løypen.

Sånn så det ut forover.

Sånn så det ut bakover.

Og sånn så kvisten ut, men det ble dårlig med kvisting denne natten.

Åh, losturer, så langt utenfor alle komfortsoner. Kaldt og mørkt og skummelt, jeg skjønner det ikke. Jeg skjønner ikke vitsen. Men fordi det fantes flere turledere på denne turen, og noen deltakere ville gi opp og snu, kunne jeg ofre meg og snu jeg også. Jeg loset dem HJEM. Vi fant tilbake til parkeringsplassen og kjørte til en enklere hytte for å starte igjen neste dag. Men neste dag var deltakerne forsynt for skieventyr og dro hjem i stedet. "De lovet oss en måneskinnstur!" Så da gikk jeg inn alene.


Jeg gikk inn og jeg gikk ut, andre dag. Jeg mistet skien under kryssingen av denne broen, men jeg fant skien og hytten til slutt.

Jeg tror jeg mistet skien av bare skrekk.
Der er endelig hytten. The end.

torsdag, januar 12, 2012

Dags for nye slankekurs


Hallo! Det er dags for 2012 full kontroll, og alle vil slanke seg. I alle fall alle på Toppform, for nå gikk nettopp brannalarmen på grunn av altfor mange svette mennesker. Noen vil kanskje komme i form, men noen vil slanke seg og snart starter årets nye slankekurs, så jeg surfer etter tips. Selv om jeg har en mal å følge, takkoglov, så er det greit å kunne servere en haug med fitnessbloggetips... og det er det jeg surfer etter nå. Har dere sett denne for eksempel?

  • Kukerundtsyndrom. (Kukerundtsyndrom er en psykisk lidelse som karakteriseres av en middelmådig fysikk og en fullstendig mangel på fremgang, selv med flerfoldige timer tilbrakt på gymmen hver uke.)
Den handler litt om Tyler Durden-trening. Jeg trodde at Oi oi, det må være en fitnessguru jeg ikke har hørt om, men så var det altså Brad Pitt fra Fight Club. Kan godt se sånn ut.

Det er en spot-on super artikkel som ga meg plutselig respekt for periodisk faste-guruen Martin Berkhan. Han har jeg tidligere snakket litt stygt om fordi han ikke spiser frokost, men han er jo kjempeflink. Jeg fant artikkelen etter et facebooktips fra Ida Øian, og hun mente at det var den beste fitnessartikkelen hun hadde lest.

  • Og så en kalorioverraskelse... Jeg surfer mest etter slankeartikler og motivasjonsartikler, men hvem som helst kan bli bevisst på eget kosthold når man leser artikler som denne:


"Tankeløs knasking" liksom... Må tenke først og spise etterpå!

  • Og til alle som tror at lavkarbo er det kuleste som fins så presenterer jeg heller grovkarbo. Alt for å unngå at noen kombinerer lavkarbofettet med raske karbohydrater og får det verste fra begge verdener.


Selv om det ikke er nytt i det hele tatt.

  •  Og så er det slankemetaforen fra Børge Fagerli, den er fin. Den bruker jeg hele tiden.

Du er midt i byen på en lørdag formiddag og ser tilfeldigvis i speilbildet ditt i et butikkvindu at buksesmekken er åpen. Hva gjør du nå?
Svar: Du drar den selvfølgelig opp, og later som ingenting. Livet går videre.
Så hvorfor er det da noen som tenker “Åh nei! Glidelåsen er åpen, nå er ALT ødelagt! Da kan jeg like gjerne rive av meg både buksa, genseren, undertøyet og springe rundt naken mens jeg hyler høyt og river ut håret sånn at alle kan få se hvor mislykket jeg er som person” ???


Den fins sammen med mange andre gode tanker til søtsug på dietten. For en fin artikkel!

  • Og så trenger man noen enkle verktøy for å få en oversikt over eget kosthold, - ikke til å beregne hver eneste dag, men for å ha en liten anelse. Matpådata er helt genialt, men det fins en mye enklere kalkulator på iForm. Den fungerer fint hvis du har et veldig enkelt kosthold, og det har jeg.


Okei! Så havregrøten min har 400 kalorier og ca 40 prosent karbohydrater.

Og tunfisklunsjen har 450 kalorier og fortsatt 40 prosent karbohydrater. Good to know.

Sett at jeg spiser havregrøt x 2 og tunfisklunsj x 2 og en naturellyoghurt før jeg legger meg... Vips så har jeg en oversikt over dagens energifordeling. Vi bruker tallerkenmodellen EasyLife, for at det ikke skal være nødvendig å telle kalorier (en kvart med proteiner og en kvart med karbohydrater og så halvparten med frukt og grønnsaker (ja, selv om det også er karbohydrater)), men hello, det kan være vanskelig å vite hva som er hva på en tallerken, og derfor kalkulatoren.

Flere gode tips? Jeg er veldig fornøyd med å ha testet allslags kosthold på meg selv, så jeg mener å nok erfaring. Bittelitt erfaring. Spisekick er ut, nullfettdietten er ut, og overtrening er ut. Det er vel de diettene jeg har prøvd.

Ha en super torsdag, supre mennesker!

tirsdag, januar 10, 2012

Nei, det har vi IKKE hørt om

Tenk å komme fra en paradisøy på Østlandet til kuling og regn og en håpløs dialekt som ingen forstår.. Til havregrøt til alle dagens måltider, og kuling og regn og kuling og regn IGJEN. Uansett om det er julaften eller midtsommer så får man havregrøt og regn, tenk det! Men se som hun prøver å gjøre vestlandet til et bedre sted å leve:


Hun leter etter speltlomper!

"WTF is speltlomper? Nei, det har vi IKKE hørt om." Hilsen Rema1000.
 
Og så har hun fått seg vanntette klær og lært å ALLTID bruke dem.


Men det morsomste er at hun tar grøten til enda nye høyder. Hun har funnet en mølle som selger allslags rare urkorn. Emmerkorn som smaker som nøtter og enkorn som gir en gul farge av bare betakaroten, det blir sikkert utrolig kult i grøt! Noen som har smakt? Det er en veldig morsom side dette, som selger VALSER til å male eget korn og som insisterer på at kornet blir sunnere når det er nymalt. Men det beste er, wait for it... At man kan leie kornlager! For å oppbevare korn i tilfelle krig!

Det hadde vært gøy så klart. Kanskje neste jul.


Så dette er hentet fra Nye Tider AS:

Hvorfor eget kornlager?

  • Et eget kornlager er den beste måten å sikre din egen matforsyning. Dette er viktig i usikre tider.

Hvorfor sikre din egen matforsyning?

  • Norge har ikke lenger beredskapslagre for korn.
  • Hyppigere ekstremvær rundt omkring i verden gjør importen fra andre land usikker.
  • Ustabil verdensøkonomi gjør importen fra andre land usikker.
  • Norge har de to siste årene hatt dårlig vær, slik at mye kornet måtte gå til dyrefor.



Norge har ikke lenger beredskapslagre for korn, men her kan vi lage våre egne. Det er jo en fin tanke. Nok om det, nå skal jeg trene og jobbe. German Volume Training er fullført, en uke føltes akkurat passelig, så nå starter jeg med 3-splitt. Nytt program igjen, jeg er en testkanin. Og da blir treningsuken sånn:

Mandag: Push-øvelser (bryst og triceps og skuldre)
Tirsdag: Bein (wohooo) og mage
Onsdag: Fri
Torsdag: Pull-øvelser (bakside og biceps)
Fredag: Skitur
Lørdag: Skitur
Søndag: Skitur
Jeg har spist treningsmat allerede for fåkk, så tungt med bein.

Og alle som vil kan bli med på Lostur til Sandvatn for å se om jeg finner veien inn i mørket.

Se så fint. Her er link til Losturen.

Stor klem fra Stavanger! - Vi skal ha 20 millimeter regnbør i dag og syns at det er helt normalt.

søndag, januar 08, 2012

The Ghost of Eatings past

Hei bloggen! Jeg skjønner ikke hvor spisekickene tok veien! Min gamle venn som kom på besøk sent på kvelden og tømte skapet mitt og var kjempekoselig om enn bittelitt intenst selskap helt til matskapet sto tomt igjen og jeg kanskje følte meg litt kvalm. Hvor ble du av, gamle vennen?

Det er kjemperart - var nettopp her og så plutselig borte - men det går kjeeempefint. Jeg har trent nesten ingenting nesten hele uken, men det er så bra å ikke spisekicke at jeg ville vært fornøyd om jeg hadde ligget gaffateipet i sengen hele tiden.

Dette var forresten helgens økt: Jeg var kommet til siste økt på German Volume-programmet og den siste økten var bare armer... så da trente jeg 10 x 10 på biceps curl. Jeg løftet altså bicepsstangen 100 ganger, så jeg løftet altså 1,5 tonn med biceps. (!) Tenk så teit å løfte bicepsstangen foran speilet i en halv time og så spasere ut igjen.

Waiting for volume etter 10 x 10 på knebøy.

Her en en typisk helg fra i fjor, men det er bare ikke representativt lenger. I fjor på denne tiden ville en rolig helg som denne blitt en spisehelg der jeg hadde spist mat nok for hele uken. Jeg har vært så forstyrret at jeg har tømt skapene mine for alt som har fantes av mat så snart jeg har hatt en ledig kveld, og jeg har prøvd allslags triks for å begrense skadene. Jeg har prøvd å aldri ha noe mat tilgjengelig eller å spise hele salathoder til forrett eller å spise fiberhuskdesserter med null kalorier, men nå er ingenting av dette nødvendig lenger. I'm in control, og jeg vet ikke hvordan det skjedde engang.

Kanskje fordi jeg har fått en liten samboer og ikke lenger kan spise i skjul.

Eller kanskje fordi jeg spiser nok mat. (Grøten har nådd enda ett nytt nivå med bakepro, jeg må bare si det. Det er et smaksnøytralt pulver som gir fløtekonsistens, så det er som å starte fra scratch.)

Jeg tror det er fordi jeg spiser nok mat og har senket aktivitetsnivået. Det var det de prøvde å si hele tiden, men nå kjenner jeg at kanskje det stemmer. En litt for liten frokost er ikke lenger en bitteliten seier, for jeg vet at den vil kreve en mye større lunsj, og at hvis jeg ikke spiser en diger lunsj vil jeg spise et digert kjøleskap helt tomt innen kvelden. Jeg har blitt mye klokere i 2012, måtte det bare vare.

Ha en nydelig uke og spre budskapet til alle som spisekicker. Kanskje de må spise mer og roe ned.

torsdag, januar 05, 2012

German Volume Training

Tyske forskere oppfant i sin tid en egen styrketrening som skulle fremme den ariske rase. Det skulle være en styrketrening über alles. Den ariske rasen skulle ikke bare være spesielt sivilisert og intelligent, men gjerne fysisk større enn alle øvrige raser. Deutsche Forschungsgemeinschaft fikk i oppdrag å trene rotter og andre eksperimenterbare dyr for å se hva slags styrketrening som best kunne brukes i krigen, og de gikk inn i prosjektet med liv og lyst og tysk standhaftighet. Ser jeg for meg.

- Hva om vi får rottene til å løfte stangen mange ganger så de blir skikkelig slitne?
- Hvor mange ganger da?
- Jeg vet ikke.. 10?
- M-hm.
- Eller hva om vi får dem til å løfte stangen 3 ganger 10?
- Ja ja, da må de bli store.
- Eller... he he he... 10 ganger 10!
- Ja ja!
- Og så gjør vi det samme med brystet og beina og armene!
- Ja ja!
- Rottene vil vinne krigen!

Sånn kom de fram til German Volume Training, og det ble en stor suksess som fortsatt brukes blant dem som vil bli størst og sterkest.

Nice volume!
Waiting for volume.

German Volume Training er for dem som har stagnert i treningen eller for hvem som helst som vil ha ekstra resultater og et avbrekk fra sitt vanlige treningsprogram. Men aller mest så er det et veldig enkelt program, og det likte jeg.

Bryst og bakside
Benk 10 x 10
Stående roing med stang 10 x 10
Kabel crossover 3 x 10
Nedtrekk med smalt grep 3 x 10

Bein og mage
Knebøy 10 x 10
Liggende curl 10 x 10
Sittende tåhev 3 x 10
Beinhev 3 x 10

FRI

Arm og skuldre
Benkpress med smalt grep 10 x 10
Biceps curl med stang 10 x 10
Side raise 3 x 10
Rear deltoid raise 3 x 10 (Jeg vet ikke hva den heter på norsk, men framoverbøyd sidehev omtrent)

FRI

Jeg har testet dag én og den var bare gøy. Det gikk fort å trene bare fire øvelser og da jeg kom til de to siste øvelsene ("Pffft, bare tre sett?") så følte jeg meg allerede ferdig. Dag to skal liksom være i dag og det blir meget verre fordi jeg må grine når jeg tenker på knebøy i det hele tatt.

Det anbefales til GVT å først teste hvor mange kilo en klarer 20 repetisjoner av, eller å bruke en kalkulator og beregne 60 prosent av maks og så trene med det. Jeg trente med 35 kilo i benken og det gikk fint. Det ble bare 8 reps på siste settet, men det holder visst. Det er sånn det skal være.

Plis prøv!

tirsdag, januar 03, 2012

Fem på grøten

Det var en teit tittel. Jeg vet to ting i verden som kan eksperimenteres i det uendelige, og det er grøt og trening. Dagen begynner seint i dag så jeg leser meg opp på treningsprogram som kan testes ut (jeg har funnet så sinnsykt mye gøy på bodybuilding.com!), men det kommer senere. Nå kommer fem på grøt. Nesten som fem på gaten og nesten som 5x5 på GRØT. Det blir nesten som et treningsprogram.

Jeg har en forresten en fem-års dagbok der jeg kan se hva jeg gjorde for et år siden. Der står det "6 x havregrøt" på dagen i dag, så 5 ganger grøt er på en måte mindre enn i fjor.

Jeg kan pønske ut fem grunnregler:
  1. Grøten må inneholde en proteinkilde
  2. Grøten må inneholde karbohydrater - så sant det ikke er en alternativ kveldsgrøt
  3. Det trenger å ikke se godt ut
  4. Det trenger ikke å smake godt
  5. Og med vann eller melk kan allting bli til grøt

Her er grøt som ikke ser god ut ENNÅ i alle fall - med hele hvetekorn

Jeg kan pønske ut fem favorittkorn:
  1. Store havregryn - basic og best (Store gryn gir tyggemotstand og lavere GI)
  2. Bokhveteflak - som gir den mest grøtete grøten
  3. Dinkelflak - som gir færrest karbohydrater
  4. Hel hvete - den nyeste nyvinningen som gir nøttesmak. (!) Selges på Rema.
  5. Klemt spelt - Hurra! Veldig sunt og veldig alternativt
(Som ekstra favorittMEL kommer kokosmel og fettredusert mandelmel, men jeg vil helst velge alt.)

     
    Koke koke på grøtverksted.

    ..fem favorittingredienser:
    1. Kokosessens - fordi det gir bountygrøt uten ekstra fett
    2. Kakao så klart - og bakekakao gir ekstra mye smak
    3. Proteinpulver med pistasjsmak - fy filler, det er SINNSYKT godt
    4. Cottage cheese - men det er nesten for godt
    5. Peanøttsmør - og nå lager jeg det selv til og med
    Her er grøt som ikke smakte så godt men som var kult å få testet - med SKYR som gir "rømmesmak".

    Og fem tabber:
    1. Fiberhusk - ingen over og ingen ved siden
    2. Brunost
    3. Korn som burde ligge i bløt men som ikke har gjort det
    4. Grøt med fisk (men en gang jeg fikk det servert var det dødsgodt)
    5. Jeg kommer ikke på mer. Det er dødskjedelig å pynte grøten med bær, men det er vel ingen megatabbe?

       Men den femte og viktigste listen er Fem grunner til å spise grøt:
      1. Det tar ingen tid å lage og ingen tid å spise
      2. Man kan selv styre næringsinnholdet ved å tilsette fett og proteinpulver
      3. Det er verdens billigste mat
      4. Det smaker jo bursdagsselskap og 17. mai
      5. Og viktigst av viktigst så kan det varieres i det UENDELIGE - det føles i alle fall sånn.

      Det jeg har aller mest lyst til å prøve (skulle ønske det snart var jul igjen!!!) er steel-cut oats.  Det er hele havrekorn som ikke er valset i det hele tatt, men som er kuttet i biter og kan se sånn ut. Fy filler, så kult!

      P.S: Jeg la ved tusen lenker i tilfelle noen skulle gå inn i det nye året uten noe å gjøre på.

      mandag, januar 02, 2012

      Vi KAN koke proteinpulveret

      Godt nyttår og god nyhet! Året er bare i sin andre dag, men Tech Nutrition har løst min største gåte og med det gjort året veldig lovende. Kan proteinpulver kokes eller går det helt i stykker? Jeg vil ikke si noe vondt om Gymgrossisten for de selger så sinnsykt billig proteinpulver, men nå har jeg fått en mye mer fornuftig forklaring enn den jeg fikk derfra. Nå tror jeg ikke lenger at proteinet avdunstes (?).

      Altså. Historien begynte med at Viktoria sendte en mail til Gymgrossisten for å spørre om vi kan koke pulveret. Da fikk hun et kryptisk svar som sa NEI og som forklarte det med at proteinet denatureres og avdunstes. Mange mail gikk fram og tilbake, men det forble like vanskelig å forstå og det var like strengt forbudt å koke proteinpulver. Så da skrev Viktoria mail til de andre produsentene! Nå har Tech Nutrition svart og nå skjønner jeg alt mye bedre.

      Her er svaret som kom på mail:

      Denaturering beskriver en ENDRING, ikke en ØDELEGGELSE av proteiner. Et egg som kokes blir for eksempel hardt fordi proteinene denatureres.

      Noen proteintilskudd vil endre smak og funksjonelle egenskaper, særlig vannbindingsevne. Byggestenene i proteiner, aminosyrene, vil imidlertid i hovedsak være tilstede, slik at næringsinnholdet er det samme. Det vil heller ikke være vanskeligere for kroppen å nyttiggjøre seg proteinene.


      Som et egg, akkurat som dere skrev i kommentarfeltet. Og akkurat sånn har det føltes også, at pulveret endres som et egg endres. Det er derfor jeg føler meg så sikker på at dette må være riktig. Pulveret klumper seg når det kokes (noen sorter mer enn andre) så det gir best grøt når det røres inn til slutt, men nå vet jeg at DET FUNGERER LIKE FINT UANSETT! I love you Tech Nutrition, selv om dere er de eneste som har sukker i proteinpulveret når jeg foretrekker aspartam og annen kunstig tilfredsstillelse.

      "Joda, man kan koke proteinpulver. Det er bare å koke i vei, men hvis du ikke vil at det skal klumpe seg som et kokt egg så er det best å røre det inn til slutt. Smaken vil som oftest være den samme. Visst. Bla bla bla."

      Jeg venter fortsatt på svar fra Proteinfabrikken, Myo Sport nutrition og min kostholdslærer på Idrettshøgskolen, Therese Fostervold, men jeg føler meg veldig fornøyd med det jeg har fått vite til nå. Godt nyttår!

      Les mer

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...